Prilba pre bábätko - skúsenosti

loknicka
18. dec 2013

Ahojte - máme 5 mesiacov a neurologička nám odporučila prilbu na zležanú hlavičku. Máte skúsenosti? ďakujem za rady aj príspevky...

ivet1371
18. dec 2013

dostat vankuš aby nebola preležana.a stači aby neležalo na tvrdom a polohovat 🙂 🙂 🙂

zivika
18. dec 2013

@loknicka urcite nestaci ani vankus, ani polohovanie, vlastne si ani neviem predstavit, ako sa da polohovat pat mesacne dieta, to uz je asi hodne casu na brusku...ale k veci...dnes je treti den, co ma nas drobec ortezu, pomalicky si na nu zvyka, sice sa mu moc nepaci 🙂 pisala som si tu s jednou kockou, jej syncek mal ortezku dva mesiace a vysledky boli velmi dobre, za jeden mesiac, sa mu hlavicka posunula o 7mm...videla som aj par fotiek pred a po a fakt je tam krasny rozdiel...skus si popozerat stranku http://www.protea.sk/indiv_ortezy_hlavy.php preklikas sa tam aj na fotky...tato firma je zaroven aj jedina na slovensku, ktora robi tieto ortezky...

zivika
18. dec 2013

@loknicka este ma napadlo, vola sa to kranialna orteza, tak skus dat do vyhladavaca, urcite najdes nejake infosky... 🙂

loknicka
autor
18. dec 2013

no u nas polohovanie 0 podov... otoci sa aj zabalena v perinke ako ona chce... hlavicku mame v podstate uplne plochu... bolo mi povedane ze prilba na 2-3 mesiace a pokoj ale mam pred tym respekt a strach...

loknicka
autor
18. dec 2013

a aby som nezabudla - poloha ze na brusku - ani nahodou.... rev neskutocny....

aliza
18. dec 2013

@loknicka nemusis mat z toho vobec strach 😉. Cim skor ju date, tym lepsie. Moj maly ju mal od 4.m. a zvladal to uplne super, ani ju neregistroval. Dolezite je potom malu menej obliekat, najma na noc, ta prilba strasne hreje a vtedy moze byt mala nepokojna. A v 5.m. je uz polohovanie zbytocne.

zivika
18. dec 2013

@loknicka nemusis mat ani respekt, ani strach, zase az take hrozne to nie je 😉 v podstate hlavny problem je v tom, ze sa zo zaciatku babu strasne poti hlavicka, ale po par dnoch to pomaly prejde...ak mas moznost napravit babatku hlavicku, urob to, lebo ak ti niekto hovori, ze sa to casom samo upravi, je to blbost...a neskor by si si mohla vycitat, ze si neurobila pre dietatko maximum...a aj tvoje dieta by ti to mohlo v neskorsom veku vycitat...

zivika
18. dec 2013

@loknicka a neboj, na brusku sa jej zacne pacit, len jej musia zosilniet svaliky, takze aspon na par minutiek ju na brusko davaj, nech sa nauci, ako sa ma o rucicky opriet...a ak sa mozem opytat, preco ju este davas do perinky? nechce ti inak zaspinkat?

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika do perinky alebo ulitky lebo zuri pri zaspavani a ked mi tu pisete baby ze sa bude potit.... uz teraz sa poti ked zuri a potom z chuti zaspi... ale zvladneme to. musime. najhorsie budu tie pociatocne vybavovacky a zvyknut si na nu...

zivika
19. dec 2013

@loknicka tak ju do preinky oblecies minimalne, mozno by stacilo body a ponozky, no a trosku mozes aj stiahnut kurenie...vyhoda je, ze je zima, v lete by to bolo horsie...a co som sa pytala, tak zatial kazde babo si na to zvyklo 😉

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika dakujem. no predpokladam ze v priebeu

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika dakujem. no predpokladam ze v priebehu januara ju mame doma - len tie behacky do Blavy a podobne... no nevadi. dakujem za podporu 🙂

zivika
19. dec 2013

@loknicka to cestovanie ti nazavidim, ale tych par razy to zvladnete...nam ju vyrobili za tyzden od skenovania, teraz po tyzdni mame ist na kontrolu, no a potom raz mesacne...a ked bude mat dcerka peknu hlavicku, budes rada, ze ste to podstupili 😉

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika no nastastie Blava len raz a k ortopedovi do Bytce a kontroly uz u nas. ako dlho mate prilbu?

zivika
19. dec 2013

@loknicka tak to je super, ja som myslela, ze musis chodit na kontroly ku nim...drobec ju ma dnes stvrty den, tuto noc uz s nou aj spinkal, sice sa asi 4 krat zobudil a mrncal, ale nakoniec to zvladol 🙂

jurcaga
19. dec 2013

@loknicka "a aby som nezabudla - poloha ze na brusku - ani nahodou.... rev neskutocny.... "
to je velmi dolezite, aby sa aj chrbatik, aj krk posilnovali. skus davat na brusko na kratsie a veeeela velakrat za den. co uz, tak si troska poreve 😉 je to pre jej dobro

freyjanr
19. dec 2013

babi viete aj kolko cca ta prilba vyjde?u nas to iste maleho otacam na bok odkedy mi ho v porodnici dali ale on sa vzdy otcoci jak sa jemu chce a mozem ho podlozit vsetkym na svete,nepomaha a to co robi ked ho dam na brusko ani nevravim...ale vyzera ta prilba strasne myslite ze v nej dieta vydrzi?

loknicka
autor
19. dec 2013

@jurcaga ja ju davam na brusko aj s nou cvicim ale spat alebo hrat sa na brusku tak to nehrozi....

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika aj ste za nu nieco platili? tak ako pises maly to celkom zvlada - to je fajn....

zivika
19. dec 2013

@loknicka este nam neprislo schvalenie zo zdravotky, ale asi si tam len davaju nacas, lebo v protey mi povedali, ze este sa im nestalo, ze by to poistovna nepreplatila...ked to schvalia, doplacat budeme cca 17 centov...a teda dufam, ze to schvalia, lebo len tak zo zvedavosti som sa pytala, kolko taka ortezka stoji, tak vraj 600 eur 🙂

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika fuuuuha a to sa riesi az ked ju mate? myslela som ze kym ju daju... no som zvedava... a boli ste tiez v BA? my tam mame ist raz, predtym k nejakemu doktorovi do Bytce a kontroly v Ziline - tak to ma aspon potesilo...

zivika
19. dec 2013

@loknicka my byvame v BA, takze aj na kontroly budeme chodit priamo ku nim...no a tiez som si myslela, ze sa to riesi predtym, ale poistovna to za tyzden nestihla schvalit a oni to drobcovi musia dat co najskor od skenovania, kedze hlavicka rychlo rastie a keby cakali dlhsie, museli by urobit novy sken a novu ortezku, takze na poistovnu necakaju...ale ako som pisala, este sa im nestalo, ze by to zdravotka neschvalila, takze dufam, ze nebudem prvy pripad 😝

petah82
19. dec 2013
loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika no uvidim ako my dopadneme. dakujem za info. 🙂 malemu prajem vela trpezlivosti a hlavne co najkratsi cas nosenia... 🙂

loknicka
autor
19. dec 2013

@petah82 dakujem 🙂

zivika
19. dec 2013

@loknicka aj ja drzim palce vam, nech si mala rychlo zvykne a nech sa jej hlavicka coskoro upravi 😉 pozerala som ten odkaz, co tu dala @petah82 a normalne som sa vytocila 😝 ako nechapem tie komenty, ze naco to malemu je a ved je to len kozmeticky problem a samo sa to upravi...kks, ved co je na tom zle, ze chceme nasim detom pomoct? co ich je vlastne do toho? ach jaj 🙂 vobec nie je pravda, ze sa to samo upravi, skor sa to zhorsi...ked sme boli pre tu ortezku, tak malemu po tyzdni od toho skenovania premerali hlavicku a za ten tyzden sa mu to este mierne zhorsilo! takze kasli na podobne kecy a bud rada, ze si nasla doktorku, ktora o orteze vie a nema problem ju odporucit...ja som tri mesiace zhanala doktora, ktory vobec vie o co ide...pediatricka mi tiez hovorila, ze to je dobre, to sa spravi a nikto nie je dokonaly a podobne hluposti...tak este raz drzim palce a ozvi sa keby daco 🙂

jurcaga
19. dec 2013

spanie na brusku - to sa asi ani neda nasilu docielit 😉 na to ma asi este cas, ked sama bude chciet....

my inak s 'prilbou' skusenost nemame, mali sme zlezanu hlavicku pred 3 rokmi, vtedy som o takom ani nepocula. maly preferoval vytacanie hlavy pri spanku do 1 strany. mal asi 4? mesiace, ked nam primarka nakazala 2x denne vojtovku.
tu mi mala ukazat fyzioterapeutka, ktorej som vravela, ze to s malym cvicit odmietam. tak bola velmi zlata a ustretova, skonstatovala, ze on je hranicny pripad, ale ze ho mam vela davit na brusko, motivovat roznymi hrackami, ludskymi hlavami, aby sa za nimi otacal a rozhybal sa a kontrolovala ma, ci mame nejaky progres. aj som sa hlavne za neho vela modlila 🙂
ked mal maly 6 mesiacov, bola finalna kontrola: primarka bola unesena, ze maly skoro stvornozkuje - plazil sa mierne vpred. ani pol slova som jej nepovedala, ze sme cvicili inak 🙂
ale kazdy pripad je asi iny... tak nech sa vam dari 🙂

loknicka
autor
19. dec 2013

@zivika dakujem si zlata. tie reci vobec neberiem do uvahy niektore komentare vedia poriadne prekvapit... kazda tu pise aby nasla pomoc, pripadne podporu a nie urazky a odsudzovanie... niekedy mam pocit ze baby si medzi sebou zavidia aj nestastie... ☹

loknicka
autor
19. dec 2013

@jurcaga dakujem. my sme sa vojtovke nastastie vyhli a chodime do relaxacneho centra. ale to je skor na svaliky...

zivika
19. dec 2013

@loknicka uplne si to vystihla 🙂