Priebeh angíny u 5-ročného

suchonovam
25. nov 2023

Ahojte,prosím o vaše skúsenosti. 5 ročný syn je už 10 dní chorý..Najprv mal 3 dní horúčky aj cez 39,na 3 deň u dr. vyšetrenie,crp a výter z hrdla,ten preukazal streptokoka,i keď hrdlo mal len zacervenale..Dnes je 6 deň,čo užíva ATB (Penicilín) ,týždeň bol bez teplôt a dnes opäť teploty - 38,1. Je možné,že to ma takýto priebeh (myslela som,že Penicilín by mal skôr zápal utlmiť) alebo sa mu mohlo pridružiť niečo ďalšie? ( Ma súrodencov,čo chodia do školy - možno mu niečo priniesli). Pokasliava,pobolieva ho brucho,je unavený,polihuje,bez energie.
Len som chcela vedieť ,či je to ok a či ste sa s podobným priebehom stretli u svojich detí. Vďaka

nika11103
25. nov 2023

Ahoj , nechcem nijak zavádzať , ale mne dvakrát penicilín (žiadneho atb typu) na taku fakt zlu angínu nezabral . Možno je už penicilín prikrátky . Ale to jest len moj názor . Ja ak by som videla že sa mojej nelepší alebo sa jej to po čase vráti , asi by som žiadala od doktorky zmenu liekov . Lebo 6ty deň na atb , tam už by malo byt nejaké zlepšenie … držím moc palce nech sa polepší

terka224
25. nov 2023

@suchonovam mesiac dozadu som mala angínu a penicilín, po 5 dňoch mi museli meniť antibiotiká, lebo mi bolo stále horšie a horšie. Takže zajtra smer pohotovosť na vašom mieste.

terka224
25. nov 2023

Ešte dodám, že doktorka mi povedala že po 2 dňoch antibiotik nevidím zlepšenie, tak nezaberajú

scorpionflower1
25. nov 2023

@suchonovam no my sme mali cca od zaciatku novembra zapal prinosovych dutin, dostala dcera Megamox na 10 dni a Uniflox do nosa, po dobrati ATB stale este kaslala, ked konecne na dva dni dokaslala, pocujem, ze rozprava z nosa a uz aj to bolo - pustili sa jej sople ako brno, ja som pred tym mala slabu virozu, ktoru som doniesla z roboty, takze asi to ma odo mna.
Takze medzi douzivanim ATB z prvej choroby a dalsou chorobou boli asi dva dni. A toto sa nam s ATB stalo uz 3x, vzdy po douzivani ATB potom chyti nieco dalsie alebo je to to iste? Netusim, ale toto ma ine priznaky. V pondelok ideme na krv a v utorok na ORL. Faktom ale je, ze z tej druhej choroby po ATB sa vzdy dostane bez ATB,
Moja svagrina spominala, ze ked bol jej syn taky cca 5-6-rocny mal stale anginy dookola a raz mal taku anginu, ze mu davali troje ATB a az tie tretie zabrali, CRP mal okolo 100.
U vas to ale vyzera skor, ze to je nieco dalsie, lebo horucky najprv ustupili a potom sa vratili, keby to bolo to iste, tak asi neustupia. Ale to je len moj laicky nazor. Urcite by som isla k lekarovi.
Mimochodom, ten synovec bol vtedy alergik, preto bol taky chorlavy. Jemu sa takto prejavovala alergia, ked sa zacala alergia liecit choroby presli.

suchonovam
autor
25. nov 2023

@terka224 neviem ako je to so zmenou ATB,pretože vyslovene testovali na ktoré ATB ten typ streptokoka zaberá a penicilín vyšiel ok,podotýkam,že mladší syn to dostal tiež ,s rozdielom 3 dní,identický priebeh. On mal prvé dva dni penicilín,ale bol to veľký problém doňho dostať,tak mu to zmenila na sirupovy cefzil. Zatiaľ je ok.

terka224
25. nov 2023

@suchonovam cezfil je myslím tiež penicilín. Ale teda mne je vášho malého ľúto. Ja som mala takú angínu, že som nebola schopná sa starať o deti. Tak som chcela len poradiť, aby sa malinký netrapil tak dlho.

mawisch
25. nov 2023

@suchonovam nemoze to byt mononukleoza? Dcera ju nedavno mala spolu so zistenym streptokokom v hrdle. Tiez su tam priznaky teploty, unava, zdurenie uzlin, mandli, bolest brucha. Zistuje sa odberom krvi.

scorpionflower1
25. nov 2023

@mawisch kludne to moze byt aj mononukleoza, ale to sa da len z krvi zistit.

sella38
26. nov 2023

Moj syn bral min rok s prestavkami 3 mesiace atb, co sa mu stale vracal streptokok. Uz som myslela,ze sa ho bikdy nezbavi. Momentalne jebzase chiry s horuckami a ja dufam, ze to nie je opat streptokok....

scorpionflower1
26. nov 2023

@sella38 prosim ta ako sa mu ten streptokok prejavuje? On mal toho streptokoka pyogenes?

sella38
26. nov 2023

@scorpionflower1 ano. Prvykrat silna bolest hrdla a horucky. Druhykrat najprv horucky, potom mierna bolest hrdla. Tretikrat len horucky, bez akejkolvek bolesti hrdla. Stale mu vychadzal ale pozitivny vyter z hrdla a mal cervene bodky na podnebi. Raz vydrzal 10 dni po dobrati atb, raz uz po troch dnoch od poslednej tabletky vyskocila znovu horucka.

scorpionflower1
26. nov 2023

@sella38 Včera som čítala jednu diskusiu, že deti po šarlachu (čo spôsobuje tento streptokok) majú zvýšený ten parameter ASLO niekedy až rok ešte po prekonaní šarlachu. Boli tam tiež matky, čo písali, že ich dieťa bralo tri mesiace ATB, a ešte aj tak to tým deťom nekleslo.