Ahojte, narodilo sa nám vytúžené bábätko. Ale pôrod bol od začiatku do konca dráma. Vyvrcholilo to tým, že sa nám dcérka narodila pridusena - sivá a bez plaču. Dýchanie nabehlo po krátkej chvíľke, nebola nutná resuscitácia, ani kyslík. Doktorka maličkej len fukla do tvare a hneď sa rozplakala. Napriek tomu sme si z pôrodu odniesli traumu. Chcela by som vedieť, či to môže zanechať na maličkej nejaké následky. Zatiaľ sú všetky vyšetrenia ok. Zažili ste niečo podobne?
Ak nemá žiadne komplikacie teraz a ani na sone mozgu nemá známky hypoxie či krvácania z toho pôrodu tak to nemusí byť nič závažne
Aj ja som bola po pôrode pridusená, a teda nezanechalo to na mne vďaka bohu nič. 😁
Mojho syna som musela trosku v sebe udrzat kym pribehla doktorka,netlacila aom ked uz aom citila ked treba a narodil sa fialovy so snurou okolo krku.Nic mu nebolo a nic mu nie je.
Ake mala Apgar skore? Neboj, dobre bude.
Mne sa mala narodila s pupočnou šnúrou okolo krku. Tiež neplakala hneď, keďže sa toto udialo. Plne som vnímala, že bola už vonku a neplakala bolo to dosť nepríjemné, až po fakt nejakom case sa rozplakala čo mi odlahlo. Chvála Bohu všetko dobre dopadlo, bola síce asi 1 deň v inkubátore pre istotu, ale je ok, už je to veľká slečna a nemá vôbec žiadne následky ani nič. Podľa mňa je dosť deti, čo sa takto narodia. A málo z nich má nejaké následky. Všetko bude ok ❤️ držím palceky
Dolezite je apgar skore, podla toho by som sa riadila.
Apgar skóre bolo 7, všetky body, ktoré ubrali, boli za to dýchanie.
No ja mam stále pred očami to bezbranne telíčko bez známok života… Keď som to videla, skoro som tam skolabovala. Ja ani neviem, aké všetky vyšetrenia robili. Stále sme v nemocnici a čakám na záverečnú správu.
Môjho synčeka oživovali, narodil sa.priduseny, bol.niekolko hodín na kyslíku, aby sa uistili, že dýcha a už bude mať tri roky a podľa všetkých lekárov je uplne ok. Držím palce. Apgar mal 3-5-7.
Apgar skore nie je az take dolezite (7 je ok), dolezite je ako sa adaptovala prve hodiny po porode… ak jej stacilo fuknut do tvare (posuchat chrbatik, to je prve, co takym detim robime), nepotrebovala predychat ani len prilozit kyslik, tak to nie je nic dramaticke a nijake nasledky nebude mat.
Vysetrenia nerobili podla mna nijake specialne, ked sa ma dieta dobre, dobre sa adaptuje, tak sa neriesi to, ze neplakalo hned ako vyslo. Pre laika a obzvlast matku/otca to urcite vyzera velmi dramaticky a vazne, ale v skutocnosti je to malickost (ak fakt netreba nijaku vaznejsiu intervenciu k tomu, aby sa dieta rozdychalo). Ked sa dieta narodi pridusene, potrebuje predychat pod tlakom, aplikovat kyslik, pripadne to trva dlhsie, vysetruje sa opakovane tzv. acidobazicka rovnovaha, astrup, najcastejsie z kapilarnej krvi, kde sa podla rôznych parametrov zistuje zavaznost pridusenia-asfyxie a postupne zlepsovanie. Inak sa len sleduje saturacia O2, to je cele 🙂
Prve apgar 7 a potom ake? 3 cisla sa uvadzaju podla nasledujucej adaptacie...ak to ide pekne postupne hore, je to v poriadku a uplne bezne. Aj moja dcerka mala omotanu snuru - narodila sa modrofialova uplny okvecok, prvy apgar 7 tiez kvoli dychaniu, potom to slo hore. Bola prve minuty na kysliku, potom uz vsetko v poriadku. Nasledky ziadne - tie su vacsinou az ked je babatko bez kyslika dlhsiu dobu a teda ked nasledne ani to apgar nestupa ako ma.
Aj môj mal obtocenu šnúru tiež sa malem dusil. Je to hrozne pre mamičku ale máš zdravé krásne dietatko, musíš sa cez to preniesť a užívať si materstvo. Bud rada ze to takto dopadlo a ste obe v poriadku. Veľa zdravia a radosti s malej princeznej. 🌷💕
Kluuud, moja sa narodila neplánovane mimo nemocnice. Tiež sa nám zdalo, že dlho trvalo kým zaplakala. Aj šnúru mala kolo krku. Apgar skóre nerobil nikto. Záchranka došla až po pôrode.
Je síce sledovaná na neuro cca od škôlky, a často chorá, ale šikovná. Už je na 2 st. Tancuje, hra na nástroji, chodí na recitačné a vedomostné sútaže, je empatická, kamarátska. Tým sa nechcem chváliť, len povzbudiť, že bude to v pohode.
Mňa tak mama moja vystresovala (nemyslela to zle), že čo všetko sa môže stať a aké následky atď.
Nasa najmladsia sa narodila tiez so snurou okolo krku, mala v den porodu taky slaby CTG zaznam, ja vysoky tlak, takze hned v ten den mi vyvolavali porod. Ten bol ale rychly, bolo to moje 4.dietatko. Tiez neplakala hned, az neskor, ale teda Apgar mala 10. Ani som nevedela, ze mala snuru okolo krku, aj s tym neplakanim som si to uvedomila az neskor, lebo prve dieta plakalo hned, este nemalo ani nozicky vonku. Potom, ked ju vysetrovali a ja som rodila placentu, krasne plakala uz, aj doktor mi hovori, ma krasny silny hlas, dobre je to, chvala Bohu. Sono mozgu ok, saturacia ok, ma 2 tyzdne.
Tak pevne verim, ze aj Vase babatko bude takto ok...🙏
Mne sa stalo, že sa malá začala dusiť pri kojení a museli ju odsávať 😪 Nemá žiadne následky. Je zdravá a šikovná
Ajoj bol sivo fialový a fukali nanho
Moj treti. Porod bol sice rychly. Bol sivy a neplakal. Az ked som sa opytala preco neplace tak sa rozreval-na pokyn. Hned sa plazil na prsnik a driemal 😂 chlap 😂
Bude dobre.
Moj brat bol priduseny pri porode a nic mu nie je, mama ho nedala preistotu na gymko kvoli tomu, ale aj VS urobil.
Pokial neozivovali, tak myslim ze sa nemusis bat.
Urcite si pre svoj dusevny pokoj zabezpec na doma monitor dychu.
Ja som zažila...rovnako...syn pridusený..neplakal,oživovali ho...chodili sme pravidelne na neurologiu,kardiologiu,hroxila nam Vojtova metoda..najhoršie to bolo s logopediou...kvoli reči sme mali odklad školskej dochádzky (čo nám veľmi pomohlo)...vo vsetkom bol pozadu za bábätkami a rovesníkmi (neskoršie začal zdvíhať hlavičku,sedieť,chodiť,rozprávať...v zmysle niekoľkých týždňov)...a som si aj vypočula od doktorov...to bolo pred cca 19 rokmi...minulý rok urobil prijímačky na architekturu vo FR kde 6 rokov žijeme...jeden z najlepších v maturitnom ročníku🥰❤
A súhlasím s monitorom dychu...to by som si urcite zadovážila
Mne sa stalo to iste, syna len tak tak zachranili akutnym cisarom, lebo som mala preeklampsiu. Po vybrati, neplakal, bol fialovy, museli ho ozivovat, apgar skorr 4/6/8. Vdaka bohu to rozdychal a bol uplne v poriadku. Ziadne nasledky na mozgu. Bol ale velmi placlivy, plakal stale pri kazdej najmensej prilezitosti. Ale vyrastol aj z toho. Dnes ma 7 rokov a je to chlapec ako ma byt 🙂
Mám rovnakú skúsenosť. Počas tlačenia postupne spomaľovali ozvy bábätka, nakoniec sa mi hodil na brucho všetok personál a dcéru zo mňa vytlačili, bola sivá a nehybná, doktorka ju schmatla a bežala preč, ale resuscitácia nakoniec nebola potrebná. Dcéra má teraz 5 rokov a je úplne zdravá 🙂 aj ju prepúšťali z pôrodnice ako zdravé bábätko, nebola ani nikde sledovaná.
Gratulujem k bábätku, prajem veľa zdravíčka vám obom a verím, že je bábätko úplne zdravé 🤗
Môjmu museli potapkat po chrbatiku, mal pupočnu šnuru okolo krku. Od narodenia je to naročne dieťa. Má potvrdene ADHD...v psych.poradni tomu dávajú súvis....poprosím okrem autorky, žiadne konfrontácie, konzultácie...nič podobné...vďaka
@thoughtfulweirdo presne toto iste sa stalo mne.. mala som dlhy, ťažký a bolestivý pôrod… mala nie a nie von, ja som už nevládala, ostala na chvíľu zakliesnená v pôrodných cestách.. vytlačila som ju až na nejaký piaty pokus..vyšla von sivá a nehybná.. doktorka rýchlo prerezala pupočnú šnúru a utekala s ňou preč.. po chvíli sa od vedľa ozval plač, ale bol to hrozný pocit… potom ju vzali na novorodenecke, kde bola pol deň a išla aj do inkubátora.. odvtedy sme v nemocnici, mam ju pri sebe, tak verím, že je s ňou vsetko ok.. no vôbec neviem, ako dlho nedýchala
V tej chvíli sa Ti to zdá, že nedýchala dlho, ale neboj sa všetko bude v poriadku.Aj moja dcéra mala 7
Ja mam pozitivnu skusenost. 🙂 Moj druhy syn satiez takto narodil. Nevladala som tlacit a mal aj obtocenu snuru. Ked vysiel neplakal a hned ho zobrali vedla apomahali mu rozdychat sa. Neviem ako ja som tovobec nevnimala, chvilu pred tym som dostala rajsky plyn. Iba mi sestricka povedala ze pocujete uz place a ja som nerozumela vobec o com hovori iba som si uveodmovala ze mi ho hnednedali. Priniesli ho asi po minute dvoch a vsetko bolo v poriadku. Akurat priatel mal z toho velku traumu. Videl ako ho brali ako bol modry a nedychal hned. Ale dnes vsetko uplne ok. Jedine co mi povedali ze treba pozorovat ci nebude mat nejaku infekciu lebo voda bola uz zelena a nastastie bolo vsetko ok. Verim ze aj u vas je to tak ak hned pomohlo fuknutie do tvare. 🙂))
Nechcem zlahcovat, ale vela babatiek vyzera fialovo-sivo po narodeni, ak jej stacilo fuknut do tvare, nebola urcite ani pridusena, moj syn sa narodil rovnako, hned po porode mi ho brali rychlo prec, ani nepamatam, vi som ho videla skor, nez bol v perinke a vobec nic mu nechyba. Snaz sa na porod zabudnut a sustred sa absolutne na dcerku, daj sa do pohody, pokial sa da 🙂