Preventívne očné vyšetrenie u detí

15. okt 2023

Ahojte, tie čo máte problémy so zrakom ( prípadne otec detí) v akom veku ste objednávali dieťa na preventívne očné vyšetrenie či ich náhodou nepodedilo?

andrea_82
15. okt 2023

Ocne vysetrenie robila detska na preventivnej, ak sa jej nieco nezdalo, poslala ona. Lebo na ocne potrebujes vymenny listok. Neboli sme preventivne. Ale ak chces ist, tak je asi dobre, aby dieta uz vedelo spolupracovat pri vysetreni.

januska12323
15. okt 2023

Na každej väčšej preventivke sa u dejú kontroluje aj zrak. Ak sa ti niečo nezdá vypýtaj si výmenný lístok.

autor
15. okt 2023

@andrea_82 viem, že potrebujem lístok, to je maličkosť ak si vypýtam lekárka mi ho dá, len ma zaujíma kedy je vhodné ísť s dieťaťom, ktoré má predispozíciu . Mňa môj očný lekár upozornil, že na to treba dohliadnuť u dieťaťa, lebo už aj také malé bábätko ako mám ja môže mať zrak poškodený... Mám dieťa do jedného roka.

@januska12323 a ako sa to robí u veľmi malých detí ? Vôbec neviem či jej niekedy zrak kontrolovala

jaga18
15. okt 2023

Ja by som sa opýtala očnej ku ktorej chodí rodič. Máme v rodine takéto dedičné ochorenie z mužovejj strany a on sa opýtal priamo na oddelení, kde chodí pravidelne na kontroly. Každá diagnóza sa môže prejaviť v inom veku, takže najlepšie fakt priamo lekára sa pýtať.
A na očné výmenný poukaz nie je treba. Plus toľko, že pediater pri preventívke teda nemá šancu zistiť, či má dieťa napr zmeny na ocnom pozadí ...

andrea_82
15. okt 2023

@jaga18 nemas pravdu, vymenny netreba len ak ide o predpis okuliarov.
https://www.vszp.sk/o-nas/informacie-media/tlac...

nyphadora
15. okt 2023

Vieš čo, preventivky u očneho lekara sa robia už od 6m, ale keď takeho nenajdeš, tak čim skor, a je asi jedno v akom veku, detsky očny by tym nemal mať problem, aj terminy su neskutočne čakačky.

jaga18
15. okt 2023

@andrea_82 moji starší dvaja boli minulé leto na preventivke plus vyšetrenie na vodičák a nebolo treba. Možno sa to medzitým zmenilo.

deedol
15. okt 2023

boli sme so synom, ked nemal este ani rok, lebo sa nam zdalo, ze skuli. potom sme boli este raz, ked mal asi 4r. pojdeme zas, ked bude mat 6-7r. muz ma silne dioptrie + cylindre + neviem co vsetko, takze na to dohliadame, aby sa pripadne problemy podchytili co najskor. zatial (klop klop) je vsetko ok. chodime sukromne k detskej ocnej, teda bez vymenneho listka.

yanni
15. okt 2023

My zijeme v zahranici a kedze ja som "okuliarnik indicky" uz v porodnici ma upozornili, aby som isla s detmi najneskor v roku na preventivku k ocnemu. Ano, na kazdej prehliadle u pediatra robia aj vysetrenie oci, ale pri predispozicii by sa malo ist k ocnemu, ktory sa v tom vyzna lepsie. Pediater je prakticky len vseobecny lekar specializovany na deti, ziadny fachman, co sa tyka onych oblasti. Pediater vie z kazdeho rozku trosku. Takze ak je tam predispoziacia (jedno v akej oblasti), radsej skor ako neskoro,navstivit odbornika.

yanni
15. okt 2023

@deedol ja mam tiez, aj cylindre, aj astigmatizmus aj aj aj. Deti nastastie ani jedno nemaju problemy. Najstarsi, 17 rokov, ma jediny z piatich deti, teraz zhruba rok okuliare na kratkozrakost. Ale minimalne dioptrie a ziadne ine problemy.

deedol
15. okt 2023

@yanni dufam, ze aj u nas to takto dopadne, ja mam oci zatial ok, tak snad syn zdedil moje 🙂

kathak
15. okt 2023

V 2rokoch a potom každý rok

yanni
15. okt 2023

@deedol Ja dufam tiez, ze uz nic nezdedia. Ja mam "zle" oci po mame, prve skule som dostale na zs. Moj brat je z tych stastnejsich, ten vidi aj za roh. Jeho sa to nedotklo. Tak tiez dufam, ze deti po mne nic nezdedia. Najmladsia ma 4 roky ale doteraz tiez vsetko ok.

autor
15. okt 2023

@yanni tiež mám astigmatizmus, vysoké cylindre... Objednám dcéru niekam, nech to nezanedbám. U mňa sa na to prišlo neskoro a bez okuliarov už netrafím ani do dverí ako veľmi zlý mám zrak.

yanni
15. okt 2023

U mna zatial v pohode, sice dioptrie do aleluja ale v nudzi by som presla aj bez okuliarov. Akurat, ze ja uz "starsia vosobo" haha, uz zacina u mna aj to povestne "predlzovanie ruk". Aj ked dr. povedal, ze este extra okuliare do blizka nepotrebujem.

lenkine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
e1i
15. okt 2023

Ja som dr poziadala v roku o vysetrenie ked sme isli so starsou na kontrolu. A veru dr zhodnotila,ze okuliarky treba.

My mame astigmatizmus,dcera je lredcasne,preto chodime,ona ma tiez,okuliarky od 3r. Syn ma tiez a aj mu zabieha ocko a teda okuliarky od roka