Pretrvávajúce zelené soplíky a škôlka

anonym321557
11. máj 2022

Dobry den mile mamicky rada by som sa poradila, ci ste sa niektora stretla s nasledujucou situaciou a ako ste ju riesili. Mam dcerku, ktora nastupila do skolky minuly rok v septembri 2 roky 3 mesiace, dovtedy nebyvala chora no po nastupe do skolky nas trapi dlhotrvajuci zeleny soplik, ktoreho sa nedokazeme zbavit inak ako liekmi, i ked nemala ine tazkosti (crp mala negativne, dYchanie ciste, ziadne teploty/horucky). Vzdy som sa snazila tomu vyhnut, nechala som ju aj 3 tyzdne doma, v decembri bola cely mesiac doma, ale vzdy po nastupe do skolky po tyzdni opat doma so zelenym soplikom. Od imunologicky ma potvrdenu oslabenu imunitu. Problem je ten, ze ja musim chodit do prace, manzel tiez a nemame starych rodicov, ktory by sa mohli starat. Ine tazkosti nema, ma vzdy len ten sopel, ktory prosto trva. Dr povedala, ze to musi len prejst je to virusoveho charakteru. Neviem ako dalej, nemozem byt 3/4 roka na ocr, ktora je aj tak len 14 dni. Stretli ste sa s niecim podobnym? Ako to riesit? Existuje nejake zariadenie pre soplave deti? Mozem ju dat do skolky ak sople trvaju viac ako tyzden ale su stale zelene? Vacsina ludi mi povedalo, ze toto nie je diagnoza na predlzeny rodicovsky. Potesim sa akejkolvek skusenosti. Dakujem

dadka128
11. máj 2022

@anonym321557 pokým dieťa nemá teplotu vie sa vysmrkat nevidim dôvod aby nešlo do škôlky.. Tiež si rodičia nemôžu robiť z prace holubnik.. Deti si v škôlke budujú kolektívnu imunitu a veľa detí je chorých

endzi83
11. máj 2022

@anonym321557 najlepšie je trénovať imunitu a opýtať sa v škôlke, každá škôlka to má ináč niektoré vezmú a niektoré nie. Záleží od rozhovoru s riaditeľkou v škôlke vysvetlí situáciu a uvidíš či Ti povie. K tomu soplu každý deň nad vaňou preplachy do nosa solnym roztokom ukľudní a jej sa bude lepšie dýchať.

lululucy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
11. máj 2022

Tymto prechadza 90% rodicov pri nastupe dietata do skolky. Skuste konvickovanie, inhalovanie a infralampu.

anonym321557
autor
11. máj 2022

@stanulienkat dakujem vam za odpovede, vsetko vyssie uvedene sme skusali, mame celu vybavu - konvicku, inhalator…ona ma vsak slabu imunitu, tj jej telo sa nedokaze vysporiadat s chorobou ako telo dietata, ktore ma normalnu imunitu…ale prejav je taky ze ma soplik, nema horucky, kasel…vysmrkat sa pekne vie a je aktivna, cula, beha, skace, len ten zeleny sopel…uz som naozaj zufala, lebo mam dobru pracu a teda bojim sa, ze tymto sposobom o nu pridem😔nerada by som ublizila inym mamickam a ich detom, ale naozaj potrebujem pracovat a neviem na koho sa obratit😳

mondolina
11. máj 2022

@anonym321557
skús opatrovateľku na ten čas.

stanulienkat
11. máj 2022

@anonym321557 nuz inu radu neviem. Ale takto sa spravaju aj deti, co poruchu imunity nemaju. V mojom okoli malo toto fakt asi 90% deti. Moja bola celu skolku 2-3 tyzdne z kazdeho mesiaca doma so soplami.

3petka
11. máj 2022

@anonym321557 Tak nám napríklad v škôlke vždy prízvukujú že dieťa so zeleným soplom nepatrí do škôlky. No ja mám napríklad doma alergika (podľa všetkých alergia = číri sopel) Tak moje dieťa je asi výnimka nakoľko ako náhle začne jeho sezóna tak má číri až žltkastý soplík a keď dlhšie nesmŕka tak je do zelena. A zase akonáhle začne smŕkať tak sa jeho farba upraví. Trvalo mi to kým som to vysvetlila v škôlke. Podľa mňa je horšiie keď dieťa kašle a je v škôlke... Ak vie smŕkať a nemá žiadne iné prejavy ako kašeľ alebo teplotu normálne by som ju tam nechala.
Teraz sme napr. tri dni v škôlke neboli nakoľko mal syn nenormálnu alergiu, prišli sme vo štvrtok už ok, a medzi dverami sa jedno dieťa priamo vyzvracalo. Tak som nakoniec zistila, že im celý týždeň deti grcajú a škôlka normálne otvorená. Ja som sa otočila so synom vo dverách že ďakujem ale toto mi nie je treba.
A záleží čo ti povie aj doktorka, ak má všetky odbery ok...

anonym321557
autor
11. máj 2022

@3petka dakujem, no odbery krvne jej obvodna dr nerobila veru, lebo vzdy teda ten isty prejav, prideme, crp negativne, dychanie ciste…robila jej len odbery z nosa a to mala pritomnu moraxellu takze ma to jej dala atb, ale kedze uz mala 3 atb tento rok na to iste moraxellu, rozhodla som sa uz nepokracovat v tomto sposobe liecby lebo ako povedala imuno atb este viac oslabuju imunitu, davam jej kolostrum, ccko, dcko a teraz dobrabala prvu davku bronchovaxomu…teraz ako ma zasa ten sopel ma alergia tiez napadla, lebo mam pocit ze tie sople su take ine a kvitne nam tu repka a ja sama to zle znasam, ale teda imuno dr nepotvrdila alergiu u nej ina nedostatok dcka a imuglobulinov

zuzanna33
11. máj 2022

@anonym321557 Ahoj. Viem presne o čom píšeš samozrejme že treba práci ono je to veľmi únavné stále chodiť po lekároch.Mi sme mali podobný problém všetky tie lieky mu zničili nosnú sliznicu začali sme brat vitamíny ale len základ C,D rybí olej obsahuje a posilňujú imunitný systém a veľa bylín ktoré som si študovala a na zimu sušila aby bolo na celý rok... Žihľava,skorocel,podbel,prvosienka,plucnik, medvedí cesnak, púpava (aj na med)baza a pestujeme rôzne aj doma šalvia,medovka, mäta,tymián a pod je toho strašne veľa ale ver že na imunitu je to 100%ziadne čaje z obchodu... Prechádzky v prírode ale keďže sme nevedeli čo robiť ako ty malý sa nám za tie roky tak zahlienil že mu to sadlo do uší takže mu pediatrička odporučila výber nosných mandlí a rovno mu aj tie uška spravili (pod narkozou) a ma naozaj pokoj a hlavne nielen škôlky ale aj roztoče ktoré sú v našich domácnostiach, neustále vetranie a skúsiť Ešte alergologiu!Treba skúšať a ono to pôjde držím vám palceky 🍀

fiafia
11. máj 2022

@anonym321557 moraxella nám toto robila po nástupe do škôlky rok 🤦 vždy sme preliecili a za týždeň dva ochorela. Dostali sme bronchovaxom na na imunitu a ten konečne zabral

lusyc
11. máj 2022

Prosím vás, aj u nás tento problém, týždeň v škôlke, 2 doma, najprv jedna sopel, potom druhá dcéra sopel. Uzivaju C, D, imunoglukan, bylinkové čaje od našej babky. Konvickovanie som nepresadila, tak len morskú vodu striekam. Ale teda nepomáha. Aký inhalator odporúčate?

anonym321557
autor
11. máj 2022

@lusyc dobry den mame onron c102, ale teda nam inhalovanie moc nezabera😔ziadne take ako tu pisu ze za 2-3 dni to bude prec ten soplik

martinka13
11. máj 2022

V prvom rade bud rada, ze ma len sopliky. Náš syn mal takmer nonstop zápal priedušiek s horúčkami v prvej triede škôlky. Na Tvojom mieste by som sa priamo porozpráva s učiteľkou, že mala je inak OK. Pokiaľ sa vie sama vyfukat (co je super v tak nízkom veku) nemal by to byt až taky problém. Samozrejme závisí od učiteliek. Určite nemôžeš byt stále na OČR. Držím palce.

thoughtfulweirdo
11. máj 2022

Nemôže to byť nedostatočne prelieceny stafylokok, moraxela alebo podobné zvieratko? Nerobil pediater aj výter? A skús sa v škôlke opýtať, v našej zvládnu aj soplave deti, ak im z nosa ozaj extrémne nevali, dokonca aj s kašľom tam bývajú 🤷🏻‍♀️

luccija
11. máj 2022

@anonym321557 kedy jej bol naposledy robený výter?u alergologicky ste boli?

anonym321557
autor
11. máj 2022

@fiafia no to som sa chcela spytat, ze ako sa vam jej podarilo zbavit, lebo ja si myslim, ze ma stale tu moraxellu a bojim sa ist k lekarke, lebo viem, ze zasa predpise atb😔bronchovaxom mala teraz prvu davku 10 dni, ale teda aj tak ma ten sopel zeleny.

anonym321557
autor
11. máj 2022

@thoughtfulweirdo tiez si myslim, ze je to ta moraxella ale chcem sa vyhnut dalsiemu uzivaniu atb, nakolko uz dvakrat brala atb na to a ocividne nezabrali, kedze po tyzdni v skolke opat doma…aj som niekde citala, ze moraxelu sa neodporuca liecit tymto sposobom vo forme atb lebo jednoducho sa vrati spat

livuska124
11. máj 2022

@anonym321557 dcéra mala moraxellu v zime, bože tie sople boli nekonečné.... dlho sme sa trápili a na ORL jej predpísal ATB kvapky do nosa (uniflox), poctivo sme týždeň kvapkali 3x denne a od vtedy pokoj. A keďže sú to lokálne ATB, tak nie sú ani takou záťažou na organizmus, trávenie,.....

guiseppinka
11. máj 2022

@anonym321557 ak to je nedoliecena moraxella, tak sa aj na hlavu postavit mozes, ale nezmizne ti... Nic ine ako atb ti nepomoze a zrejme dlhsie ich brat plus potom kontrolny vyter... Bez atb sa nepohnes... Moja dcera aktualne ma 3.atb od aprila, ale iny problem a konecne vidim postup...

anonym321557
autor
11. máj 2022

@livuska124 mali sme lokalne atb pamycon nezabrali, tie sme mali na zaciatku niekolkokrat a mam pocit, ze voci nim je uz rezistentna…

anonym321557
autor
11. máj 2022

@guiseppinka skutocne? Ja uz som zmatena, jedna dr vravi, ze atb oslabuju imunitu, ze ak mozno sa im vyhnut, druha dr ich zas predpisuje vzdy ked ma tuto bakteriu, aj ked ako som uz pisala, mala uz 2 krat atb na moraxellu raz v oktobri a potom dalsi krat v marci mala dokonca augmentin co je velmi silne atb to jej zabralo ale za necele 3 tyzdne bola zasa doma a skoncilo to so zapalom prinosovej dutiny, na ktore mala tiez atb to bolo zhruba pred 2 tyzdnami, no a teraz znova…takze ako pisem od septembra som poriadne nepracovala co som s nou stale doma…ako to riesite mamicky, ktore mate chorlave deti? Praca z domu? Ciastocny uvazok? Ako to dokazete popri praci varit, zamestnat dieta? Ja uz som naozaj zufala a vycerpana z tejto situacie😭

livuska124
11. máj 2022

@anonym321557 dcére pamycon tiež nepomohol, ORL lekár hneď ako videl výsledky výteru - moraxella, povedal, že treba uniflox, že pamycon na moraxellu nezaberá.

fiafia
11. máj 2022

@anonym321557 so soplom zeleným mám problém tiež a dr to asi vzdáva lebo niet dôvodu naň, stery ok spreje, lieky všetko mám za sebou 🤭 vravela niečo o zvetranych soploch 😂 dcére ATB nezaberali nakoniec jej dr vzala krv a zistili,že je rezistentna na zložku v liekoch čo jej dávali 🤦 zmenili ATB a odvtedy moraxellu nemala. Bronchovaxom u mojej dcérky zmiernil príznaky ochorenia a skrátil dobu liečenia. Predtým sa na ňu nedalo pozrieť vyzerala veľmi zle pri chorobe, takmer vždy museli nasadiť lieky a trvalo minimálne dva týždne ju z toho dostať. Potom bola za tri dni fit ☺️

nevenka
11. máj 2022

@anonym321557 zeleny sopel nie je virusovy! Ide o bakterialnu infekciu, mala Vam spravit vyter a nasadit antibiotika, ak bude treba. Ja by som necakala a na drzovku si pri zelenom sopli, pytala minimalne Pamycon alebo Uniflox do nosa. A davala 10 dni.
Virusovy sopel je ciry, priesvitny, maximalne tak zahusteny ku koncu nadchy, mierne do zlta, ak stoji dlhsie v dutinach.

nevenka
11. máj 2022

Tak ako citam spatne, ide o bakteriu, co som si hned myslela. Pani doktorka Vam fakt povedala, ze je to virusove??? Ak ano, tak moze vratit diplom a budem verit doktorovi, co vie rozlisit bakterialnu infekciu od virusovej.
Prave, ze to nebolo dobre liecene alebo dostatocne dlho, tak sa vytvara potom rezistencia konkretny kmen, co dcerka ma.
Mne raz doktorka predpisala Zinnat, ale len na 5 dni a nestacilo, vratilo sa mi to a potom som nakoniec brala dalsie antibiotika dalsich 10 dni, ak nie viac.
No a moze tam v skolke byt aj niekto bezpriznakovy prenasac a je to v keli ☹

anonym321557
autor
11. máj 2022

@nevenka nie nepovedala ze je to virusove, obvodna vzdy ked bol nalez pozitivny predpisala atb, mala aj Zinnat a nasledne augmentin…ale jej sa to zasa vratilo…ano to si myslim, ze v skolke bude dieta bezpriznakove, ktore bakteriu prenasa😔imuno povedala ze caste branie atb oslabuje imunitu…a niekde som citala ze moraxella je pritomna ale nemusi sa liecit atb ani stafylokok ze imunita ma pracovat…