moja doktorka mi to kaze robit od jeho narodenia,ale vo viacerych clankoch som sa docitala ze vraj by sa to nemalo.dokrorka mi vravela ze ak to dobre nejde okolo roka sa chlapcekom u urologa robi nasilne pretiahnutie,co vo mne vyvolava hrozu ☹ lebo potom ze deti nechcu chodit,a strasne placu pri cikani.dakujem za odpovede
mne kazala az teraz malemu stahovat predkozku a robievam mu to ked sa kupe a zo dna na den ide lepsie pretiahnut 🙂 ale väcsinou to robi manzel, vie ako na to 😀
tak s tým sme si užili...
čím viac som sa mu s predkožkou babrala,tým viac som s tým mala starostí....dokonca mu tiež raz nasilu pretiahol jeden urológ,krvácalo mu to,strašne plakal a ani už nechcel nikomu(ako lekárom) ukázať,ani vtedy keď mal zápal.
Patrik mal predkožku zrastenú,museli mu to robiť operačne.
Detský urológ mi povedal,že nechytať ,iba požmoliť,raz do mesiaca skúsiť pretiahnuť.
Odvtedy problémy nie sú.
Nam to stiahla Dr pri rocnej prehliadke,dovtedy o tom ani nepipla.....Odvtedy pravidelne pri kupani stahujem a ide to lahunko...teraz ma krpec 2 rocky ....
ahoj...my sa snazime pomalicky pri kupeli od cca 18 mesiacov a zatial sa nam dari...ale pokial ja mam info, tak na urologiu chodia mamicky so syncekmi tak okolo 3-5 rokov, ak maju nejaky problem...inak, prave dnes som hladala nejake info ohladne tejto temy aj tu na MK a uz dlho sa tu vedie tato diskusia (pridala som si ju aj do "oblubenych", aby som to nemusela vyhladavat, kedze mozno budem aj ja potrebovat nejake rady...)
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/problem-so-stahovanim-predkozky/
Tak ja som bola na poradni v 1 roku. Doktorka kázala každý deň pri kúpaní jemne sťahovať. Tak som tak robila. Teraz sme boli na očkovaní v 15 mesiacoch. Naša doktorka odišla do dôchodku a máme novú doktorku. Tá ho pozrela a povedala že do 2 rokov nechytať, okolo 2 rokov by to malo samo povoliť. Občas môžem skúsiť pri kúpaní, ale menej je viac.... tak si teraz vyber...
toto je hádam večná téma 😝
ja som nesťahovala iba som umývala pokial išlo (mal tam dieročku možno ako špendlíková hlavička), potom sa mu tam okolo 2 rokoch začli tvoriť také tie mazové zrazeninky ale predkožka sa neuvolňovala ako by mala, ale pipík sa zapálil, urológ na Kramároch povedal vystriekavať striekačkou a tým sa mu predkožka uvolnila a aj tým, že sa s ním začal hrať aj sám 🙂 kázal aj po kúpaní jemne skúšať sťahovať...a ak by to nepovolilo tak v 3 rokoch na kontrolu a že sa mu na to pozrie...
myslím aj moja doktorka mi povedala, že nič nie je dobré robiť nasilu, do tých 3 rokov sa s tým nič nemusí robiť ak sa nevyskytujú nejaké zápaly, problémy s močením a pod. a určite by som mu ju nedala sťahovať v tak malom veku, veď má ešte času dosť, možno sa uvolní aj sama, možno príde aj čas že sa s ním začne hrať aj sám a sám si to stiahne...
mne dr tiez vravela, ze do 2 rokov neriesit nic, neskusat, aby som mu neublizila, ze potom to bude pomalicky povolovat samo a hlavne pri kupani skusat ale az po 2. roku.... 🙂 takze sa drzim jej rad 🙂
sestra to nerobila a ked mal syncek 2,5 roka urobil to urolog,no vyzeralo to dost brutalne ☹ potom mu pipik zahnisal a chodila na cistenie.....druhemu synovi to robila od narodenia a nebol ziadny problem 😉 ja myslim,ze sa to ma a keby som mala synka,tak to asi urobim ako dievcata radia...pri kupkani 😉
my sme predkožku od mala nepretahovali, ako nam kazala doktorka. A ten otvor bol taky maly ze sa mu zacal robit pri cikani balonik. Tak sme isli na urologiu, tam hned povedali, ze treba to operacne a operaciu nam dali na februar, to este nebude mat ani dva roky. Takze ho pekne kupem a stahujem pomalinky ako sa da, aby sme operacii predisli. Nevedela nam urologicka povedat, ako operacne to spravi, bud mu predkozku len nastrihnu a ked budeme doma treba stale stahovat. Alebo čiastočnu obriezku-s tym proste nesuhlasim. Takže preto to skúšam teraz pomalinky ja doma, lebo je to podla mna vzdy lepsie ako keby som mu to take bolestive aj tak musela doma stahovat 😠 teraz je maly chory, tak sme museli s kupelmi prestat ale hned ako bude zdravy pokracujeme dalej a operaciu budem presuvat na leto-dufam, ze dovtedy sa nam podari pretiahnut ju uplne. Svokra tiez svojim 2 synom stahovala od mala predkozku a nemaju s tym ziadne problemy, ako sa teraz o tom hovori....Ja som pôvodne bola tiež proti preťahovaniu, ale teraz som jednoznačne za, keď sa kúpe jemne skúšať, nie na silu, ale len po troške ako ide 😉
Moj muž má bratranca urológa a keď sa nám narodil syn,moja prvá otázka patrila jemu,kedy mám začať preťahovať a hneď ma stopol,že mám čas!!Skor ako v 3rokoch s tým nemám ani začať,lebo mu veľmi ublížim.... Určite vie čo hovorí a nie dr,ktoré okolo toho ani neutekali 😠 😠 Niekedy sa pozastavujem nad takýmito názormi a ešte viac nad ženami,ktoré ničia životy svojim synom,lebo teraz im nič nieje ale v budúcnosti sa im to zobrazí ale potom už bude neskoro plakať 😠
môj rodinný známy - urológ mi varvel, že do 2 rokov sa nemá s pipíkom robiť nič a až potom sa začína trénovať sťahovanie predkožky, takže teraz to neriešim 😉
staršiemu synovi predkožku uvoľnila dr. v 2 rokoch a malým som sa vôbec o to nepokúšala, teraz postupne prichádzajú na to, že cikáčik nieje len na cikanie a predkožka sa sama uvoľnuje
nechytať, nechať na pokoji
kým nie je cikáčik červený a pekne ciká nie je dôvod zasahovať
dá sa pomoct aj nejakou bylinkou, myslim, ze slez, niekde na nete sa to kamaratka docitala, sedacie kupele pomahaju, skoda, ze sme to nevedeli skor...
Prečítala som si Vaše názory a neviem ako prijmete môj... ☹ keďže väčšina z Vás je proti preťahovaniu...
Je jasne, že obvodní pediatri na to môžu mať rozdielne názory... Ani naša pani doktorka nebola nadšená keď som jej pred vyše mesiacom oznámila, že som postupne už pretiahla celú predkožku nášmu najmladšiemu drobcovi, ktorý má aktuálne 12 mesiacov 😉, ale postupným preťahovaním od prvých týždňov sa mi to podarilo ešte do jeho prvých narodenín 😉
Nechala som si poradiť urológom, ktorý nám to jednoznačne odporúčal už aj pri prvom synčekovi. Asi v treťom mesiaci jeho života sme pri jednom z kontrolných vyšetrení u urológa, boli upozornení aby sme to postupne pomaly pri kúpaní skúšali, a tak predídeme traumatizujúcemu zážitku, ktorý by ho iste čakal o pár rokov. Spomínam, že vtedy ako čerstvá mamina (...a zároveň aj ako detská sestra, profesionálne) som bola dosť zmätená, či áno, či nie... názory boli rôzne. Ale dnes, teda pri mojom druhom synátorovi, som už neváhala...
Staršiemu sa nám to podarilo asi až ako 15mesačnému pretiahnuť úplne, a doteraz mám slzy v očiach, keď si spomeniem ako sa trápil už, keďže to už vnímal viac...aj bolesť bola iste intenzívnejšia pri čúraní, prvé tri dni po pretiahnutí... ošetrovala som mu to Framykoinom na predpis... A čím sú deti staršie, tým je to pre ne horšie!
Moja osobná skúsenosť teda a aj názor manžela, ktorý to musel absolvovať ambulantne ako školáčik, ma presvedčili... a som jednoznačne za preťahovanie predkožky. Pomaly, postupne a citlivo pri kúpaní...
Mimochodom, pod predkožkou sa hromadí maz už od prvých dní po narodení a čím sú chlapci starší, tým viac sa to tam ukladá a vzniká miesto pre mnohé infekcie (to je názor aj jednej urologičky z môjho okolia) ...
Prispievam len svojou osobnou skúsenosťou...
vesnicka
kocky aj ja som mala zlu skusenost pri prvom synovi 😒 ked mal rok a pol sla som za nasou domtorkou a pytala sa co a ako lebo kazdy mi vravel, ze to treba pretahovat no vsade sa pisalo o tom ako do 3 r. nechytat ! samozrejme nas hned poslal na urologiu tam sme si vypoculi svoje o hygiene a zaznam do karty Zanedbana hygiena ! hned som to konzultovala s nasou doktorkou co to ma akoze znamenat a drzo to vyskrtla ! 😀 naslendne nam vybavila ineho urologa ktory bol uzasny a z otvorenymi ustami cital clanok ktory som mu ukazala o stahovani kde bolo napisane, ze do 3 r. nechytat! On sam mi povedal, ze sa s tym ma zacinat od 6 m. takze teraz stahujeme od narodenia po troske no nejde to a tak som sa docitala, ze je dobre davat sedave kupele v slyze nebadanom 😉 o mesiac ideme na poradnu tak sa na to opytam co a ako a zademe aj za urologom az nam poradi 😉 lebo kazdy lekar ma na to iny nazor 😀
ale kocky kazdopadne sa to da prezit ! neni to nic hrozne ale ani prijemne 😢 v zivote su aj horsie veci ako stahovanie predkozky urologom
pomaličky pri kupaní to treba skušať aspon po troške tak od 3 mesiaca, my máme 20 mes. a sme v pohode, doktorka vravela že ešte nevidela aby to tak 12 mes. bábu išlo, od vtedy to skusila ona.
Jani, ahoj... ja to Šaňkovi skúšam jemne vo vani, ale nejde nám to. Pýtala som sa detskej doktorky, povedala, že do dvoch rokov to má čas... tak žiadne násilie. Niekde som čítala aj o tom sleze, možno skúsim to, ale čítala som aj o tom, že to nie je treba robiť nasilu, že sa to dá "odlepiť sondou", tak sa poprípade budem informovať o takomto bezbolestnom riešení... 😀
ahoj,ja sa u mojho synceka snazila od narodenia,kazali mi sestricky v porodnici a nic,takze ten urolog nas neminul a nikdy nezabudnem na ten den,mala som meniny,boli sme tam zo sesternicou,ta ma o par mes.starsieho synceka a jej maminou,mojou tetou,prva sla ona,ked som ju zbadala,hrozny strach...potom mi,zobral gulicku,povedal ze je to len nalepene,odlepil,ani som si neuvedomila,a ani maly,sesternicinmu to napichoval,isli sme do parku,ja vo vacsom strese nez maly,zapalila som si,teta tiez a zrazu jeden kopa placu,nato aj moj,uz sme vedeli ze cikali,nam hned slzy do oci,potom kopa smiechu,chalani sa zacali tiez 😀 hned prebalili,sli sme k tete,ta nam navarila repiku,poumyvali sme ich.doma kazde cikanie plac,zacal sa my pytat do vody,ked prislo nanho cikanie,tak do vandliku,repik precedila a tam sa mali vycikal,asi to tam tak necitil.a toto trvalo tak 2-3dni,nebolo to zas tak hrozne,ma to naporiadku a to je hlavne.a samozrejme kazdy den umyvame,aby tam nemal bordelik 😀
mne to doktorka radila,ale len jemnunko trosicku,nie vela.ked bol misko mensi,tak som mu asi raz za mesiac (dokopy som to mozno 4x spravila)pri kupani vo vode(nikdy nie nasucho) len zdibicek pretiahla,ani nie polku spendlikovej hlavicky,len,ze ci to ide. a slo to lahucko,tak som to nechala tak.ma 15 mesiacov a ja som mu uz dobreho pol roka kozticku nepretahovala.naco.videla som,ze to ide,tak naco.doktorka mu vzdy v poradni pozrie a povedala,ze na tak maleho chlapceka je to uplne super,ze by sme s tym vobec nemali mat v buducnosti problemy.ked tak spominam,tak na rocnej prehliadke mu to asi naposledy prezrela a odvtedy nie.asi ma v zaznamoch,ze to je fajn a netreba 🙂 .ja som to zo zaciatku riesila a myslela som si,ze to treba,ale netreba.pokial to ide lahko,tak naco.a ak to aj lahko nejde.podla mna by to maminy velmi nemali riesit,iba ak im to lekar odporuci,lebo sa mu to nepozdava.ale nie len tak z prevencie.ak budem mat druhe babo a bude to chlapcek,tak mu to raz prezriem (resp to spravi doktorka) a ak to pojde,tak viac skusat nebudem. a ak by to aj neslo a pediater by mal pocit,ze treba s tym nieco robit,tak by som sa jednoznacne s urologom radila,nez by som sama doma nieco podnikala.🙂
prvemu synovi som to zacala robit ked mal okolo 1 roka a uplne sa mu to uvolnilo az ked mal skoro 3 roky.druhemu synovi som to este ani neskusala a to uz ma 1,5 roka,ale sama vidim,ze nie je pipik ako pipik a pri druhom sa asi viac natrapime,ale na silu to robit nebudem urcite.treba davat pozor,ked sa s tym zacne...pekne pomalicky a postupne.naozaj je to pravda,ze netreba sa s tym hnat.
uz som tu vela o tom pisala a tie co tvrdíte cím skor tym lepsie mate pravdu urcite by som nechcela zazit to jedna mamina ze z 13rocnym synom bola na urole a tam mu operacne muiseli predkozku nadstrihovat a odlepit pretoze ich uchvatna doktorka jej tvrdila ze to sa same odlepí v puberte NO NEODLEPILO SA MU TO a co potom ked nie ? viete si predstacvit tu traumu a hanbu co prezíva 13rocny chlapec pri urologickej operacii?furt je lepsie ked sa to straví do 3rokov kym chlapec este nieje hanblivy a pipíka ukaze az ked na vyzite stojí pri nom 5doktoriek a 10sestriciek vo veku 20rokov takze mamicky ktore si myslíze ze to sa chlapcovi same odlepí tak prosím predstavte si svojho syna ako 13rocneho na vizite s obrezanym pipíkom ja som to zazila no nastastie ten moj mal 3roky ten 13rocny bol na vedlajsej izbe 😎
my chodime k detskemu lekarovi, tak si myslim, ze ako chlap snad vie, co radi a ten povedal, ze sa pipika nemame ani chytat, ze ak bude treba, bude sa to riesit pred nastupom do skolky. takze sme nikdy nepretahovali - ani u jedneho. on vzdy na kontrole skontroluje a vsetko bolo zatial ok.
Som tu nová a práve túto tému som hľadala, pretože mám trojmesačného syna a už od narodenia sa mu dala jemne potiahnuť predkožka a preto sa mu tam aj stále dostával krémik proti zapareninám a robili sa mu tam usadeniny. Bala som sa, aby sa mu pipik nezapalil. Tak som mu to vždy pri kúpaní trošku potiahla a poumývala. Kedze je dost akcny, raz sa mi mykol a podarilo sa mi ju nechtiac stiahnuť úplne. No našťastie to hned islo spat a vobec som nemala pocit, ze som mu ublizila, ani sa len nezamracil. Odvtedy to sice dalej trosku potahujem, ked ho kupkam, aby som mu to umyla, kolko sa da, ale samozrejme nestahujem. No nemyslim si, ze je to potahovanie zle, ak to ide tak lahko. Urcite nie na silu ale moj nazor je, ze lepsie pomaly a po troske a vyhneme sa velkym starostiam nasho synceka neskor.
Ahojte chcem sa s vami podelit o moju skusenost. Malý mal cca 19 mesiacov ked mu to doktorka stiahla,išlo mu to tažšie a naspet to išlo tiež velmi tažko.Doktorka ma upozornila že mu to musím dat hned naspet pretože by mu mohol pipík opuchnut a muselo by sa to riešit ambulantne.Malý chudáčik asi dva dni pri cikaní strašne plakal,strašne ho to pálilo,ale som mu to stále natierala framikoínom a umyvala repíkom..... po nejakom čase ked sa mu to zahojilo som mu to skušala ja doma a bolo to veru trápenie.Plakal nechcel si to vobec dat ani chytit takže to bolo vždy s plačom.Horšie na tom bolo že mi to vobec nešlo dat naspet,Takto to nejaký čas pokračovalo a ked som to malému dlhší čas nespravila, pretože mi ho bolo luto bolo to ešte horšie.Maminina sestra je detská doktorka v Cechách a sem tam spolu skypujeme a mi poradila že mamičky sa toho boja ale treba to pomaličky skušat iba po kade mu to ide samozrejme okolo roku a pol skor netreba.Ono čím je dieta vačšie tým to bude viac vnímat a bude to horšie .To je ako ked sa dievčatám dávaju naušničky tiež ako malinkým.Malému sme to zakaždým vysvetlovali že sa to musí robit že aj tato ,si to musí robit.....Chudáčik vymenoval nám všetkých koho pozná aj maminka.aj Pajka,Dado..........Malo by sa to robit po kupaní ked je koža makšia,vtedy to ide lahšie.A najnovšie sme skusili po kupaní ešte vo vani ho postavím on drží sprchu vysvetlím mu že maminka mu dá dole pipíka a on si ho sám osprchuje,s tým že ja som mu za chrbtom, ide mi to za pár sekund aj dat naspet ...... (predtým som mu to robila po ležiačky on ležal a ja nad ním,preto mi to išlo tažko).A hlavne teraz
je to bez plaču a sa mu to páči vždy ho za to pochválime že je naša malá chlapina že to zvládol sa sám osprchovat.....No tie názory su fakt rozne dokonca kamoška má maminu detsku sestričku a ešte mu to nerobila že až okolo 3 rokov.......no som rada že to máme za sebou .
no nasi urologovia nepoznaju okrem nasilia a skalpelu zrejme nic mojmu malemu tiez nesla stiahnut predkozka a nasla som pod nou take hrbolceky vedela som ze ju treba nejako stiahnut a vycistit ale kedze nasiliu na detoch sa dost branim ved chuda male za nic nemoze patrala som na internete ako postupovat aj bez skalpela a bolesti zahranicni lekari odporucaju mast Diprosone je kortikoidna ale dava sa take male mnozstvo ze to nema ziadne vedlajsie ucinky rozhodla som sa ze to vyskusame nasa zlata pani doktorka nam masticku predpisala ked som jej povedala na ake ucely ju chcem pouzivat po kupkani som malemu vzdy stiahla predkozku ako sa dalo ani trochu viac a tam natrela malym mnozstvom masticky musi to byt mast nie krem a po dvoch tyzdnoch sme mali prve vysledky takze na zaklade vlastnej skusenosti mozem povedat ze v zahranici maju viac rozumu ako u nas netvrdim ze to teraz bude fungovat na 100% chlapcenskej populacie ale urcite to za pokus stoji hlavne ked svoje dieta usetrite stresov a bolesti teraz sa nam uz da vsetko pekne stiahnut a vycistit takze odporucam vyskusat
ide o to, co som pod pojmom pretahovanie predstavujete. ved stiahnut tu predkozku a umyt to tam predsa treba, ved sa tam zbera smegma. ved aj my baby sa umyvame a dievcatkam takisto umyvate intimne miesta, ci nie? samozrejme, ziadne nasilie, pomaly stiahnut a pozriet, ci tam nie je spina a oplachnut. nechapem, ako niekto moze povedat, ze nedotykat sa pipika. ako to tam pod predkozkou asi vyzera? fuj.
Jeden odborný článok k téme od MUDr:
"Španělští autoři se v práci uveřejněné v roce 2002 zaobírali hodnocením vývoje předkožky a její retraktibility (možnosti stahování) u 400 chlapců ve věku od 0 do 16 let. Zjistili, že u dětí do jednoho roku je kompletně retraktibilní předkožka jen u 5,5 %! U adolescentů (v období mezi pubertou a dospělostí) byl nález kompletně uvolněné předkožky u 82,3 %. Navíc zjistili, že u značného množství chlapců, kteří podstoupili "nucené" uvolnění předkožky, došlo k jejímu opětovnému "přilepení" zpět k žaludu. Jen u 2,7 % chlapců byla potřeba obřízka (cirkumcize) pro výrazné zúžení, způsobující překážku při močení, a kvůli opakovaným těžkým zánětům žaludu. Závěrem autoři zdůrazňují, že "přilepení" předkožky k žaludu je u malých chlapců běžné a k uvolňování dochází postupně až do adolescence. Podle nich je dekonglutinace (násilné odchylování), jakož i obřízka (cirkumcize) indikována jen zřídka.
* Japonští autoři v práci z roku 1996 po vyšetření 603 chlapců uvádějí, že až 60 % chlapců ve věku 8-10 let nemá ještě předkožku plně retraktibilní. Žádná léčba není zapotřebí. Další práce z roku 1997 uvádí, že neretraktibilní předkožka u dětí předškolního věku je normálním nálezem.
* Z Velké Británie jsou zase údaje, že jen 4 % novorozenců mají předkožku volnou, ale ve věku dvou let až 80 %.
* Podle starší práce dánských autorů má kolem 50 % chlapců ve věku 10 let volnou předkožku a procento stoupne na 99 po ukončení puberty.
Jaký je správný postup a hygiena?
Co dělat:
* Pokud je kompletní konglutinace předkožky, penis omývejte jen zvenku teplou vodou, nejlépe pod proudem. Je potřeba si uvědomit, že neporušená předkožka poskytuje přirozenou ochranu a dítě by mělo být první, kdo předkožku stáhne. Pokud se předkožka začíná uvolňovat, stahujte ji, jen dokud to jde samo, jemně, nikdy ne násilím a nesnažte se zbytečně proces separace urychlit. Pokud nejde vůbec, nepokoušejte se o to a omývejte genitál tak jako ostatní části těla.
* Malé miminko přebalujte často, i když používáte jednorázové plenky. Přítomnost moče a teplota těla jsou ideálními podmínkami na rozmnožení baktérií a vznik infekce.
* Kojte - uskutečněné studie poukazují na ochranný vliv kojení před infekcemi močových cest díky přítomnosti určitých oligosacharidů z mateřského mléka v moči. Oligosacharidy brání zachycení baktérií v předkožkovém vaku a na epitelu močových cest.
* Postupem času, když váš synek začne objevovat svoje tělo, bude se pokoušet sám o stahování předkožky. Je to normální a vám to nabízí příležitost, jak dítě naučit hygieně - předkožku stáhnout (samozřejmě pokud jde) a nejlépe důkladně omýt pod tekoucí teplou vodou. Použití mýdla není vždy nutné. Samozřejmě v případě znečištění stolicí je potřeba mýdlo použít. V souvislosti s pravidelným používáním mýdla při hygieně v oblasti prepuciálního vaku existují práce, které použití mýdla vysloveně nedoporučují právě kvůli ničení přirozeného mikroprostředí a dráždícímu efektu, čímž se vytvářejí podmínky pro napadení patogeny. Pokud už mýdlo použijete, dbejte na to, aby bylo jemné, nedráždivé, bez zbytečných parfémů - tedy obyčejné, dětské. Po umytí je potřeba předkožku opět přetáhnout přes glans.
Co nedělat:
* Násilné stahování předkožky - nikdy se násilím nesnažte o přetáhnutí předkožky přes glans. Nebezpečím je vznik akutního stavu - parafimózy. To znamená, že předkožka (ještě fyziologicky zúžená) uvázne za glansem a způsobí přiškrcení krevního proudu. V případě, že předkožka nejde stáhnout zpět, je nutné urychlené chirurgické řešení. Dalším nebezpečím je vznik mikrotrhlin, které mohou (kromě rizika infekce) vést k vzniku srůstů a vzniku skutečné fimózy. U větších chlapců: poučte vašeho syna, předejdete tím vzniku parafimózy, aby předkožku nikdy nestahoval násilím.
* Stahování předkožky v koupeli - nepokoušejte se stahovat předkožku v koupeli, protože při natahování se předkožkový "svěrač" otvírá, což umožní vniknutí koupelových nečistot a usnadní vznik infekce. Stahování předkožky v nečisté vodě není hygienické.
* Násilné čištění předkožkového vaku - při konglutinované předkožce se nesnažte "vyčistit" oblast předkožkového vaku.
* Používání pěnových přísad do koupele - vyhýbejte se pěnovým přísadám do koupele. Mohou působit dráždivě, a vést tak k zánětům (nejen genitálu, ale i ostatní kůže). Kromě toho ničí přirozenou ochrannou mikroflóru. V případě, že dítě mělo koupel s pěnou, po koupeli ho ještě osprchujte čistou vodou. Používáte-li bavlněné plenky, používejte jen k tomu určené prací prášky a nezapomeňte je důkladně vymáchat.
Závěr:
Většina chlapců se rodí s úzkou, neretraktibilní předkožkou, která není separovaná od glansu. Postupem vývoje (jehož rychlost je vysoce individuální) dojde k jejímu uvolnění. nikdy tento vývoj neurychlujte! Jediné, čeho
ahoj. ja mam dvoch chlapcov a pri prvom synovi sa nam stala taka vec ze pan primar nam musel nasilu stahovat predkozku a neprajem to zazit nikomu. plakal syn a ja s nim. musela to byt strasna bolest . pan primar nam vysvetlil ze predkozka sa ma stahovat od 2.5roka dietata a hlavne nie my ale chlapec sam vzdy pri kupani. ked to aj naraz nepojde nasilu sa to nema pretahovat. casom sa sama cela pretiahne. ak sa vyskytne taky problem ze sa vytvara hnis dieta sa ma kupat v repiku alebo kamilkach.
podla jeho rad sme sa drzali pri druhom synovi a uz sa to neopakovalo. treba trpezlivost. nie kazdy doktor vie dobre poradit.
vec nazoru... ja som to robila pri umyvani jemne a nepomohlo. Urolog ma ale ubezpecoval ze on ju "odtrhne" jemne, no asi nie celkom bezbolestne.