Preplach nosa 2-ročného

10. sep 2022

Ahojte,

tie ktoré na uvoľnenie nosa počas choroby pouzivate preplach nosteka (u starsich deti asi konvickou, my to zatial robime tak ze strekneme no nosteka a vyjde to druhou dierkou, syn ma 2 roky)
Ako casto sa to pocas dna moze robit ? Efekt vidim hned je to super len za hodinku uz mu tecu znova a neviem ako casto mu tento preplach mozeme urobit? Tak 3x denne? Pouzivame prevarenu vodu a sol. (na 1 l vody 9mg soli- fyziologicky roztok)

Diky

gelifil
10. sep 2022

ako často znesie

janinah
10. sep 2022

preplachy sa používaju u alergikov,nie pri žltých a zelených soploch a nie v tomto veku,teraz je vhodné odsávanie a postupne ho naučiť aj fúkať nos.a odsávať ako často treba,ak á 5 minút tak á 5 minút, sople pomáhaju "vyrobiť" zápal str. ucha,čím menšie dieťa,čím kratšia eustachova tuba /spája nos a ucho/ tým skôr zápal môže vzniknúť

janinah
10. sep 2022

nezabudnite na kvapky z lekarne,morská voda je málo

autor
10. sep 2022

@janinah preco by len pri alergikoch, preco to nie je dobre pri nadche/soploch? nejaky zdroj?
nas pediater vyslovene povedal ze odsavanie je to najhorsie na vysusenie sliznice, ze nech radsej nerobim nic ako odsavat. Takto mu tie sople vsetky hned vytecu von, ma cisty nos, sliznicu mu nevysusujem.

Kazdopadne,dakujem za reakciu ale nepytala som sa ČI to mam robit ale ako casto.

janinah
10. sep 2022

váš pediater sa mýli,zdroj nemám,mám len prax orl sestry ,manžela orl lekára a tri deti,ktorá si odsopľovali svoje....chcela som poradiť,ale asi to nemá význam...skoré uzdravenie

gelifil
10. sep 2022

samozrejme, ze preplachovanie je super a velmi ucinne

autor
10. sep 2022

@janinah ja si prave rada necham poradit naozaj,len nechapem v com je skodlive to vyplachovanie pri nadche. Normalne sa pytam. Preco to je vhodne len pri alergikoch? Ake je rozdiel ci ten sopel vytiahnem vysavacom alebo vodou.

Ak mate takuto prax tak predsa musi byt uplne lahke to vysvetlit - mna to zaujima a rada sa naucim nieco nove.

Vidite moj lekar tvrdi toto,vy ako sestra toto - kto sa ma v tom vyznať teda

majlo1234
10. sep 2022

Moze byt, ze pri nejakom infekte v nose sa ti to roznesie po dutinach a neviem kde este? To je len moj napad, ale tiez by som sa to rada dozvedela, kedze sama si nos konvinckou preplchujem pri chorobe😃

gelifil
10. sep 2022

@majlo1234 je to hlupost na mraky 😉

panizima
10. sep 2022

Ja som robila 2x denne, viac nezniesol

autor
10. sep 2022

@panizima ale moj znesie. len neviem kolko sa moze 🙂

@majlo1234 jasne no chapem co mas na mysli ale tak odporucaju konvicku pediatri/imunologovia aj pri nadche tak mi to nejde do hlavy a chcela som to pochopit

gelifil
10. sep 2022

😉 nie vzdy sa to da

majki_ki
10. sep 2022

Inak, nám to tiež radil pediater. On teda tvrdí že urobiť preplach a potom po 5 minútach ešte odsať čo ostalo. Nikdy som nepočula o tom, že by sa to nesmelo, tiež by som rada o tom vedela viac. Nám dospelákom koncovka vždy pomohla

janna88borin
10. sep 2022

Tiez som pocula nazor od orl lekara, ze sa vyplachovat nema, lebo sa roznesu pripadne bakterie/virusy este dalej dalej - dutiny, zapal str. ucha... Tak ako skoro na vsetko, i tu su dva tabory 🙂 Kazdopadne moje dieta si preplachuje konvickou od 3r. Ficime na tom i s manzelom, ked mame nadchu a nenarobilo to ziadnu paseku nikomu z nas, hlavne zrana je to super, vidim ake kvantum vsakovakej farby odide z nosa... Dieta si preplachuje cca 3x/4x denne, ale neviem o nejakom maximalnom pocte preplachnuti za den 🙂 skore uzdravenie!

autor
10. sep 2022

@janna88borin ďakujem za odpoved aj za prianie ☺️

majlo1234
10. sep 2022

Tak potom ostanem aj ja pri preplachovani😃

autor
14. sep 2022

@majlo1234 kedze od
@janinah som sa odpovede nedockala,patrala som dalej a nasla som odporucania aj priamo od orl
lekara, mozno stara skola nema nacitana nove studie atd. prikladam foto ale aj link ak mas instagram 😉 pekny den!
https://www.instagram.com/p/Cckjx4mMwqs/?igshid...

venusa85
14. sep 2022

Moja dcéra je astmaticka, chodí do kúpeľov a máva tam aj preplach nosa. Mame doma aj kanvičku a hneď ako zbadáme nachladnutie, začíname s preplachom. Začínala síce ako 3-rocna, dnes si sama vyplachuje (5r.). V kúpeľoch nám hovorili, že čím častejšie, skôr to ustúpi. Ta soľ ma dezinfekčný účinok, a nie je to také množstvo, žeby to skodilo.

janinah
14. sep 2022

všimla som si až posledný príspevok,takže asi takto....robte ako uznáte za vhodné....môj manžel je orl dr a máme tri deti z toho jeden alergik-konvičkovanie robíme aj my doma....sople sme vždy len odsávali resp.fúkali,ak sme podla vás stará škola,tak sme,nič s tým nenarobím...
skúsim to vysvetliť logicky ako to chápem ja,pozrite si anatomiu dutiny nosovej a samozrejme je spojená s nosohltanom ,dolu potom dalej dých. cesty a ešte s
dutinami cez vývody...v sliznici dutiny nosovej sa tvorí sopel,spočiatku vodnatý potom väčšinou ide do bieleho a žlteho až zeleneho,čo už znamená infekt,pokial nejde o alergiu,kde sa infekt nepredpokladá.predstavte si široký tunel,ktorý má kdekade aj bočné chodbičky,v tuneli je špina,v chodbičkách zatial nie je a tunel má jeden hlavný východ.Chcete špinu dať preč....použijete jednu hadičku,nasajete špinu a ťaháte ju krátkou cestou vonku čím skôr ? alebo tam nalejete kopu vody a budete vyplachovať všetko,pričom sa špina vonku dostane tiež,ale pozachádza do tých chodbičiek,trochu jej tam zostane,ale výsledok je taký istý... špina je vonku tak či tak a je len na vás ktorý spôsob sa vám zdá lepší...ni esom nijaký odborník ani lekár,len píšem čo si o tom myslím na základe mojich vedomostí a skúseností...
pri alergikoch je to inak,tam teba práveže celý tunel aj chodbičky pooplachovať čo najlepšie,lebo ak tam ten prach,peľ necháte usadený tak on pôsobí ako alergen,teda treba ho odstrániť zovšadiaľ a čím skôr
Možno sú vedecké študie,že konvičkovať treba vždy,ja nemám potrebu po tom pátrať a vlastne už ani tu viac vysvetľovať...veľa zdravia.

autor
14. sep 2022

@janinah Ide o toto: vy napiste ze sa to nema - ja sa normalne slusne spytam preco a vasa odpoved je ze nemate zaujem vysvetlovat. Ide o to ze vsetko aj medicina sa posuva, su nove poznatky a studie. A vy vasim nazorom mozete ludi odradit od niecoho uzitocneho. Samozrejme aj lekari mozu mat rozne nazory, ale niektori bohuzial nechcu pripustit nove data,nove studie, nove praktiky - preto je fajn sa pozriet na EBM.

Ja od vas ziadne vysvetlenie uz ani nechcem ale ked vy nemate snahu nieco vysvetlit tak nekomentujte len aby ste okomentovala, to je vsetko. Aj moja mama ma 3 deti a nikdy v zivote nam nepreplachovala nos - a čo? Pred 30 rokmi aj pasivne sedenie,chodenie v choditku a namacanie cumla do medu bolo ok, veci sa menia.

Aj vam prajem naozaj pekny nicim neruseny den.