Dobry den, mamicky 🙂
Zaujimalo by ma,ci moze ovcie kiahne preniest na moje dieta ine dieta,ktore bolo v kontakte s nakazenym dietatom a ono este kiahne nemalo... ake je tam riziko? ma ich v rodine synovec a chcu,aby ich dostala aj neter,no ona sa chce hrat aj s nasou dcerkou, ktora ma iba 10 mes. a bojim sa,aby ich este tak skoro nechytila... Dakujem Vam za odpovede.
Sanca je 50na50... Dcera mali v skolke kiahne a nedostala ich...ked som bola mala ja a mal ich brat ,je rok rozdiel medzi nami som ich nedostala a to sme spavali v jednej izbe....dostala som ich o 10rokiv neskor od mladsieho brata len priebeh bol omnoho zlizitejsi ako u brata kedze som uz bila takmer dospela
Moj nazor cim skor tym lepsie neter minuleho roku skoncila na 9dni na infekcnom dostala kiahne(15r.)vysoke teploty bolesti hlavy po dvoch dnoch vysypana este aj usta oci a v usiach strasne ☹
@terry87 Vek dieťaťa nemá nič spoločné s priebehom kiahní - všetko je len o imunite. Dcéra mojej sesternice ich dostala ako 9 ročná - katastrofálny priebeh - strašne veľa vyrážok, teploty,.....dostala ich od nej jej 3-mesačná sestra - skoro žiadne vyrážky, ani teploty.
Môj syn ich doniesol min.rok zo školy (7 ročný) - výborný priebeh, cca okolo 200 vyrážok-nie moc hnisavých, žiadne teploty, keby nebol vyhádzaný ani neviem, že mu niečo je, dcérka ich dostala od neho - 1,5 roka - cca 20 vyrážok-možno ešte menej, tiež žiadne teploty - tiež výborný priebeh. Synova spolužiačka - tá čistá katastrofa - mala ich hádam úplne všade-oči,ústa,.......
Dieta je 2 dni pred vypuknutím vírusu ovcích kiahní (výsypom) infekčné - teda môže vírusom nakaziť okolie. Od nakazenia do vypuknutia vírusu môže prejsť 14-21dní.