Prenos ovčích kiahni cez predmety

mmichaela28
18. jan 2024

Ahojte maminky, chcem sa spytat, ci mate niektora skusenost.
U dcery v skolke sa vyskytli kiahne. Nakazene dieta bolo v skolke do stredy a moja dcera isla do skolky az vo stvrtok. Takze s nakazenym dietatom nebola v priamom kontakte. Myslite, ze je mozne, ze by sa mohla nakazit cez nejake predmety, hracky v skolke, wc…?
Viem je to velmi teoreticka otazka, len mame doma male babatko tak chcem byt pripravena. Chcem len vediet ci mate s niecom takymto osobnu skusenost.
Dakujem za vas cas.

nikaeli
18. jan 2024

skôr je predpoklad, že sa nakazili iné deti a keďže je dieťa infekčné už pár dní pred prvým výsypom, nikdy dopredu nevieš, kto je už chorý. Môj syn sa nakazil presne takto. V nedeľu mamička napísala, že má dieťatko kiahne, môj sa vracal v pondelok do škôlky po chorobe, s tým prvým nakazeným teda nebol v kontakte. O týždeň už bol doma s kašľom. Tri či štyri dni na to sa vyhádzal. Každý deň ktosi napísal do skupiny, že už aj oni majú. Kiahňovali 2/3 detí z triedy.

jana005
18. jan 2024

@mmichaela28 cez predmety určite nie.
Len ja by som si ju určite nechala doma, ak nechceš, aby sa nakazilo bábätko, pretože určite je ešte v škôlke niekto nakazený, kto bol s tou spolužiačkou. Len ešte potrvá, pokiaľ bude infekčný.

dzulli1980
18. jan 2024

Pozri sa, nakazené dieťa bolo deň predtým v škôlke so spolužiakmi, čiže aj tí spolužiaci ju môžu nakaziť (lebo boli v stredu v kontakte s nakazeným dieťaťom).
@mmichaela28

negymama
18. jan 2024

kiahne su vysoko nakazlive. prenasaju sa vzduchom, dieta virus vdychne do pluc. Ak v triede bolo co aj jedno dieta este bez priznakov ale uz roznasajuce virus, tak je bohuzial nakaza mozna. Dojcene babetka ale casto neochoreju od surodenca, alebo to prekonaju len velmi mierne.

nikpa
18. jan 2024

@mmichaela28 najväčšia pravdepodobnosť je, že ju nakazilo iné dieťa, ktoré tam predtým nakazilo to, co v stredu bolo naposledy v škôlke. Lebo kiahne sú infekčné cca 2-3 dni pred prvým vysevom. No a na kiahne sa nijako nepripravis aj keď máš doma bábätko. Deti to vo všeobecnosti dobre znášajú a bábätko duplom lebo moze mat ešte protilátky od matky. Čím skôr to prekonajú, tým lepšie. Ak nie teraz tak ťa to bude strašiť pri každej ďalšej novej vlne.

mmichaela28
autor
19. jan 2024

Dceru sme nechali doma pre istotu.
Ano citala som ze je velmi nepravdepodobne, ze by sa nakazila cez nejake predmety.
Len som tak rozmyslala, ze ak nakazene dieta je infekcne 2-3 dni pred prvym vysypom tak bolo pravdepodobne infekcne uz v pondelok, a ked sa dalsie dieta od neho nakazilo tak jemu sa prvy vysev objavi ako pisu 7-21 dni po kontakte s nakazenym. Takze teoreticky by dcera nemala byt ale viem, ze na isto to ukaze az cas 😊
Ja viem uz uz privelmi spekulujem ale my mamy sme raz take 🤦🏽‍♀️

slavomira236
19. jan 2024

@mmichaela28 u nas v skolke zaciatk juna mal kiahme jedno dievca..na posedny junovy den dostalo kiahme 20 deti. A v piriefrhu dasieho tuzdna dalsich 10 okrem jednej ktora mala prekonane davnejsie..takze sa nakazila komplet cela trieda

nikaeli
19. jan 2024

@mmichaela28 keď sa na to pozrieš z pohľadu reťazovky, dokedy budete doma? môj syn kiahňoval v októbri, posledné deti z triedy pred Vianocami - vždy bol niekto, kto chýbal a nakazil sa po návrate a tak sa to ťahalo dokola takmer tri mesiace. Zo skupiny 24 detí ostali nenakazané 2 🤷🏻‍♀️.