Prenášanie kiahní

235zuzka
27. jún 2017

Ahojte maminy. Ovčie kiahne som už v detstve prekonala, môžem byť aj tak prenášačom vírusu keď som bola v blízkosti nakazeného dieťaťa? Môj druhý 5 ročný syn, ktorý sa staral o bračeka s kiahnami škôlku musí úplne vynechať,však? Ak áno,na ako dlho? Ďakujem za odpovede.

viskupovaandrea
27. jún 2017

@235zuzka Ahoj
Nasi si presli kiahnami obaja ale to bolo pred rokom v lete.
Nakolko si si kiahnami uz presla v detstve,od deti ich nedostanes urcite. Ani ja som ich nedostala ked deti mali kiahne a to som bola s nimi nonstop od rana do vecera 24h ...
Pokial viem tak dieta moze ist do skolky az ked nebude mat kiahne (bude zdrave),aby sa v skolke kiahne nahodou nepreniesli na ostatne deticky.
Drzim palce aby ste kiahne prekonali co najskor a bez nejakych problemov 😘

bobana297
27. jún 2017

kiahni sa bojim jak cert 😑 ja som ich este nemala a ked ich dostane krpec tak neviem co budem robit 😐

viskupovaandrea
27. jún 2017

@bobana297 Neboj sa nic to nieje.Presli sme si tym vsetci a sme zivy a zdravy
😇😘

bobana297
27. jún 2017

vsak to je jasne 🙂 ale zevraj nebezpecnejsie pre dospelych8

pallacinka
27. jún 2017

@bobana297 Preco sa nedas zaockovat?

gastankaa
27. jún 2017

ak dobre chapem,ty sa pytas na to,ci dieta,kt.bolo pri chorom bratovi moze ist do skolky...Moze.Ved preco by si ho mala izolovat,inkub.doba kiahni je 14-21 dni,to ho nemusis drzat doma,napokon ich ani nemusi dostat a preniest....

evittam
27. jún 2017

@pallacinka Očkovanie ti nic nezaruci.😉

majulino
27. jún 2017

@gastankaa musi byt doma aj surodenec, minimalne u nas v skolke a skole to tak je, ved logika je dost vysoka sanca ze aj druhe dieta bude mat kiahne... (aj ked u nas mal len syn ten nakazil asi 7 deti s rodiny a dcera nemala) zbytocne by vzikla epidemia kiahni

takto sa aj moj syn nakazil, spoluziakova sestra mala kiahne a jeho mama ho nenechala dom ale dala do skolky, nakazil celu triedu pred rokom v marci a postupne aj zvysok skolky 2 triedy boli uplne zatvorene kvoli kiahnam

235zuzka
autor
27. jún 2017

@viskupovaandrea Ďakujeme pekne! :* Beriem to pozitívne, horúčky z kiahní nás zatiaľ obchádzajú.

@gastankaa Chcem sa vyvarovať tomu, že ma budú všetci rodičia ohovárať. Syn nebol teraz tri týždne v škôlke pretože bol u otca. V piatok majú rozlúčku s predškolákmi. Veľmi by sa chcel zúčastniť, ale ak niekto dostane ovčie kiahne hneď budú ukazovať prstom na mňa a môjho syna.

lubica1985
27. jún 2017

@235zuzka ak si ty uz prekonala kiahne, tak nenakazis nikoho 🙂 co sa tyka surodenca a skolky, moze ist do skolky, inkubacna doba zhruba 21dni, kym sa ukaze, ci sa nakazil od brata... ale ma druhej strane, by bolo ferove aspon v skolke informovat o tom, ze maly je v inkubacnej dobe... blizia sa prazdniny, dovolenky a nie kezdy zoberie pozitivne a s nadsenim, ak sa mu dieta niekde v zahranici necakane vysype a stravia dovolenku s teplotami zavreti na izbe.... tak aspon bude vediet dopredu, co sa deje a zariadi sa.... ja osobne, ak by som bola doma, resp. mala ku komu dieta v inkubacnej dobe dat, tak isto ho nedam do skolky, prave kvoli tomu, ze nakazi neskutocne vela deti a prave teraz v tomto dovolenkovom obdobi...

mimac
27. jún 2017

@235zuzka ak si mala kiahne už ich nebudeš mať a nechystíš ich od nikoho, ak tvoje dieťa má teraz kiahne tak vieš, že to trvá cca 10dní kedy musí byť izolované cca po 6 dni už nikoho nenakazí, ak jeho brat s ním je a nemal kiahne tak ich dostane, ale tak za cca 14dní dovtedy môže chodiť do škôlky, tebe môže byť fuk, či nakazí niekoho v škôlke, ako to máš ovplyvniť? poznám prípady, že deti od svojich súrodencom nechytili kiahne ani za mesiac, keď uvidíš prvú kiahňu tak ho nedáš do škôlky...logicky uvažuj.

bobana297
27. jún 2017

@pallacinka ja ani sama neviem nikdy som nad tym nerozmyslala

235zuzka
autor
27. jún 2017

@lubica1985 Ďakujem, za odpoveď. Asi ho teda nechám doma, ak to dostane prejdeme si tým teraz a neskôr budeme mať pokoj. V škôlke máme ako tak, na oko dobré vzťahy, netreba ich kaziť tým, že dám chorého synčeka do škôlky. Mne by sa tak isto nepáčilo, keby mi niekto prekazí týždeň dovolenky určeného na oddych. Keby neviem o tom, že bol v kontakte s nakazeným a rozšíri to v škôlke bolo by to iné, ale ak ho mám doma nebudem zbytočne robiť rozbroje medzi rodičmi.

235zuzka
autor
27. jún 2017

@mimac Už sa vie v škôlke, že môj druhý syn má kiahne. Dnes zavolám poobede učiteľke a dohodnem sa s ňou. Ale rodičia v našej škôlke sú fakt hlúpi. Nadávajú jeden na druhého aj keď dostanú od seba kašeľ, nie ešte kiahne..

mimac
27. jún 2017

@235zuzka ja toto nechápem...ako keby si to urobila naschvál, pritom nik nevie od koho a kedy tie kiahne dostane, to sa proste ovplyvniť nedá.

lubica1985
27. jún 2017

@235zuzka ak ho chces dat do skolky, tak aspon oznamit, aby rodicia vedeli, co sa deje... nie vzdy je ta moznost nechat dieta doma.... my sme niecim podobnym presli minuly rok, u nas to vsak bolo tak, ze dotycna mamina dala vedome nakazit dieta, aby si kiahnami presli cim skor, dala ho do skolky v inkubacnej dobe a skoncilo to tym, ze v triede po mesiaci boli len 3deti z 19, vsetci ostatni mali kiahne a akurat to bolo na prelome juna-jula, prazniny, dovolenky... bolo z toho neskutocne halo v skolke...
aj moje vtedy dostali kiahne, nedrzala som ich nasilu v inkubacnej doma, lebo pri dvoch detoch, kym sa vystriedaju obe, sediet 6tyzdnov doma v lete je zabijak...ale vyhybali sme sa kolektivom, centram,kupaliskam, ihriskam, ked tam bol najvacsi nastresk... na detske ihrisko sme chodili zrana, do deviatej-poldesiatej tam nikdy nebolo ani nohy, takze sa v pohode vyblaznili a ja som bola aspon kludnejsia, ze to nesirime dalej a detom som zo zabavy tiez neubrala
zas na druhej strane, da sa byt aj ticho a nic nepovedat.... ale skuste sa vcitit do koze rodica, ktory skonci s takym dietatom niekde na dovolenke v Grecku pri 40C vonku a dieta sa mu vysype kiahnami na zaciatku dovolenky.... asi by vas slahlo v tej chvili a hlavne, keby ste sa dozvedeli, ze sa dalo tomu v pohode vyhnut....

pallacinka
27. jún 2017

@evittam No neviem, tu v Nemecku je ockovanie proti kiahnam vramci "povinnych" a kiahne tu prakticky neexistuju. Zaruci ti minimalne slabsi priebeh.

pallacinka
27. jún 2017

@bobana297 Tak ak si kiahne nemala, mas doma male dieta a mozno planujes dalsie, tak to aspon zvaz (prip. sa porad s doktorom).

bobana297
27. jún 2017

@pallacinka no veru budem musiet 😊

adriannasvk
27. jún 2017

@bobana297 nechcem ta strasit,kazdy clovek je iny, ,ale sesternica nemala ako dieta kiahne,dostala ich od syna a dva tyzdne mala horucky,vyhadzana uplne na komplet vsade,az nakoniec skoncila v nemocnici na viac ako tyzden nakolko sa nevedela z toho dostat...takze odporucam ockovat sa,ak ta aj na100% neochrani,zaruci ti aspon lahsi priebeh😉

siska53
27. jún 2017

@235zuzka Potom sme prenasaci vsetci;
Nie,nemas to ty ako preniest. Maximalne,kedze ten virus v tebe pasivne je,pri oslabeni imunity mozes dostat ty herpes ci pasovy opar.
Clovek je vraj infekcny a teda moze nakazit okolie,co kiahne nemalo,dva dni pred vysypom a kym nezaschne -nevytvori sa chrasta- posledna kiahna.

Ved si trosku poguugli o tom,je toho kopec na nete.

evittam
27. jún 2017

@pallacinka Nie ani to ti nezaruci. Všetko záleží od imunity. A pokial viem v DE nie je ockovanie povinne.😉

pallacinka
27. jún 2017

@evittam Jasne 🙂 🙂 🙂
Preto som dala "povinne" do uvodzoviek, je odporucane, ale ockovanost je tu napriek tomu vysoka. Ale asi je zbytocne pustat sa s tebou do akychkolvek debat, lebo to, ze tu kiahne nie su a na Slovensku su je predsa uplna nahoda, zabudla som, ze ockovanie nefunguje 😀

luciferkax
27. jún 2017

Coze?
Urcite ho nenechavaj doma
Ak ich nahodou dostane tak sa to prejavi o 2 3 tyzdne..a skor ako o dva tyzdne ani nikoho nenakazi..a nasedi sa potom doma az ochorie
Ak ich dostanu ostatne deti tak neriea
Tak ci rak ich rqz dostat musia..lepsie v detstve alo v dospelosti
Moje deti uz boli v kontakte s kiahnami 4x a to sa nakazil iba najstarši
Ostatni nemali ešte

235zuzka
autor
27. jún 2017

@siska53 aj som googlila, aj som pridala prispevok...vsetky skusenosti a rady z kazdej strany si vypocujem..

235zuzka
autor
27. jún 2017

My mame doma este aj ten problem, ze moja sestra je v piatom mesiaci rizikoveho tehotenstna. Hned sa odstahovala k rodicom priatela aby sme nenakazili malicke..tak dufam ze vsetko prejde..

evittam
27. jún 2017

@pallacinka Ja som len vyslovila svoj nazor. Uplne chapem,ze nie každý s nim suhlasi. Ani nič také necakam.😉
Ani tu nie su nejak kiahne rozsirene, proste sa v určitých obdobiach vyskytnu....
Moje deti ich prekonali bez problemov. Syn ich doniesol az zo skoly a to mal tiez vela prilezitosti ich dostat predtym. Dcerka ich mala ako 1.5rocna. Obaja bez teplot, super priebeh. Syn bol na 10.den od vysypu v skole. Dcerka bola v poriadku na 8.den.

siska53
27. jún 2017

@bobana297 a dr.som sa presne.pytala,ci druhe dieta moze ist do skolky,ak prve ma kiahne alebo ci to mal aj tam nahlasit. Ona na mna kuka,ze niz. Dieta moze do skolky a o kiahnach sa informuje len zariadenie,do ktoreho chodi len to kiahnami postihnute dieta.
Ale ked si mozes dovolit nechat obe deti doma po dobu mozno aj 6 tyzdnov..tak tak sprav.

siska53
27. jún 2017

@235zuzka toto vyssie bolo pre teba,nie pre @bobana297

235zuzka
autor
27. jún 2017

@siska53 no je to pre mna tazke byt tak dlho s dvomi detmi sama doma..ak ti to povedala dr. tak ho tam zajtra dam a s kludom budem spavat..