Prejavy zväčšených mandlí u dieťaťa

sunny8
5. mar 2017

Ahojte mam otazku ktora ma zacala trapit a to poriadne. Dcerka v poslednom case byva castejsie chora. Uzliny nema nijak zvacsene. Momentalne je zdrava nekasle ani nema soplik ani teploty. No trapi ma ze v noci sa dusi. Mala som cely tyzden nocne tak som si to nevsimla a predtym tak nedychala. Dycha prevazne ustami. Ked dycha nosom dycha nepravidelne rozumej nadych 5-10sekund nic a vydych. Chrci chrape dusi sa potahuje s nosom nic pritom v nom nema ocividne jej nieco brani v dychani. Otvorila som okno dala som jej nosovy sprej ale nic. Nebudi sa ale casto sa prehadzuje. Manzel robi toto iste uz roky mal ist dat chirurgicky vybrat mandle. A nedal lebo sa bal. Moze to aj u malej byt zapricinene mandlami? Podla neho aj podla internetu priznaky sedia. Neviem s cim inym som si to mohla pomylit ale normalne to zaiste nie je. Poradte mi da sa to liecit ci musia ist von (ak su to mandle) dr parkrat spomenul ze ich ma zvacsene ale to ked bola chora. Neriesil to viac. Ako taky zakrok prebieha? Ake su tam rizika predsa trojrocny organizmus a narkoza? Kamaratka si ich dala vyberat pred rokmi a doteraz jej praska v usiach. Poprosim rady a skusenosti. Dakujem bojim sa ist spat aby sa neudusila. Hrozi to vobec? Ved prinajhorsom sa nadychne ustami ci ? Prvykrat ako matka mam takyy strach 😯😢

ellinkaaa
5. mar 2017

Ahoj treba ísť čím skôr na krčné, vyzerá to tak že má zväčšenú nosnú mandlu.

cruz741
5. mar 2017

Ja sa takisto trápim s 3 ročnou dcérou už dlhší čas..Na krčnom nás odporučili na vybratie nosnej mandle..a čakáme už druhý mesiac,lebo stále ochorie a tým pádom sa nedá operovať..V noci dýcha takisto ústami,chrápe,je nekvalitne vyspatá.Doktorka ma ale ubezpečila,že zadusiť sa určite nezadusí,to buď pokojná..Z narkózy takisto nemaj obavy,je to krátky zákrok a anestézia je dnes kvalitná a na úrovni..Moja sa navyše začala aj pocikávať v noci,čo je bez plienky už veľmi dávno.Aj to má súvis s mandľou..Určite nvštív ORL a oni zhodnotia potrebu operácie..Nám sa ešte pred tým pokúšali mandlu zmenšit kortikoidovými kvapkami a kadejakou liečbou,ale nezabralo..Tak sa už neviem dočkať kedy to bude za nami..Držím prsty..

verronica
5. mar 2017

Našej malej vyberali nosnú mandlu pred 3 mi tydnami zvládli sme ok cela operácia trvala cca 40 minút s uspatim aj odspatim a poobede sme išli domov , ak by si chcela čokoľvek vediet nápis mi

sunny8
autor
5. mar 2017

@ellinkaaa
@cruz741
@verronica ked nas vazeny pan doktor hovori ze pre vsetko zbytocne saliem ze je to len tym ze je chora ale kolkokrat sa mi uz v minulosti zdalo ze chrci ale nie sice az tak ako teraz zakazdym som utekala k dr a povedal ze asi na nu ide nachladenie to je vsetko ked sa nieco pytam je mu smiesno ze sa pytam take hluposti neviem no je to moje prve dieta nemam skusenosti ani nikoho doveryhodneho vo svojom okoli kto by mi poradil preto sa vsetko pytam tam a myslim ze na tom nie je nic zle ... Na krcne treba vymenny listok musim si ho asi surovo vypytat sama lebo dr mi ho neda sam od seba ... Po tychto prispevkoch som trosku pokojnejsia ked je to len taky rychly zakrok ;/ a co sa tyka potom statostlivosti po zakroku treba nieco specialne dodrzovat? Asi je lepsie dat vybrat a pokoj ved bez toho vela ludi zije ... Tie kortikoidy moc neprospievaju organizmu vraj neviem co je na tom pravda ale tak skusit treba asi nasilu davat dieta na zakrok no ... Od toho by mali byt dr aby poradili :/ aj teraz sa hra a dycha pusou

cruz741
5. mar 2017

@sunny8 pýtaj si surovo výmenný lístok na ORL,jedine oni objektívne vedia posúdiť,či je nutné vyberať alebo nie..Dlhodobé dýchanie nosom nie je o.k,má zlý vplyv na zuby,mozog a v podstate na všetky orgány,keďže ústami pojme menej vzduchu,tým pádom horšie prekrvenie+plno iných komplikácií..Ja sa čudujem niektorým pediatrom,ale aj vseobecným lekárom,koľko robia problémov s výmennými lístkami..

sunny8
autor
5. mar 2017

@cruz741 asi tak aj urobim lebo on to berie na lahku vahu celu noc som s nou bola hore co som sa tak o nu bala je to horsie a horsie uz aj cez den tak dycha

dismonika
5. mar 2017

@sunny8 ahoj aj moja druhorodena ma zvacsene mandle a priznaky su: stale otvorene usta, lebo cez ne dycha, casta chorobnost, horsie sa z chorob dostava, chrapanie, chrcanie. V lete ideme mandle vyberat 🙂

ellinkaaa
5. mar 2017

Citala som na nete ze nosna mandla okolo 10teho roku zivota sama zanika.....takze sa nemusis bat ze by jej nieco chybalo ked bude vacsia. a tiez som sa docitala, ze aj po operacii zvykne sama dorast.

ivanka1987
5. mar 2017

Mojho drobca vo stvrtok operovali,teda vyberali nosnu mandlu.predtym sme boli na orl vysetreni kde mu lekar sondickou pozrel do nosa a hned povedal ze je velka a musi von.po nastupe do skoljy sme ho mali stale doma.tyzden skolka a dva tyzdne doma a takto stale dokola spreje pamycon atd uz ani nezaberali.dnes je druhy den po operacii a je prakticky v poriadku,a ten spanok to sa neda ani povedat potichucku spinka xelu noc predtym to bolo hrozne chrapal ,budil sa.operacia pre b ehla takto :rano na siedmu sme prisli do nemocnice,maly isiel prvy.dostal vypit naladovku a asi po pol hodinke ho zobrali, operacia vsetko dokopy trvala asi hodinku,cakala som kym ho zoperuju a potom som isla so sestrickou prenho.po poperacii lezkal pospinkaval,stazoval sa na bo l est hrdla.dali mu sirup proti bolesti.o pol stvrtej sme isli domov.tri dni na m kazali kasovite jedla a kludovy rezim aby sa rana neporusila.pred operaciou predoperacne vysetrenia a to je vsetko

veonka
6. mar 2017

Ahoj, aj môj syn má pravdepodobne problém so zväčšenou nosnou mandlou. Bude mať 4 roky. Ešte som s ním nebola na vyšetrenie, ale príznaky sedia a bude to určite tak. Nie som však za vybratie mandlí, počula som na to aj dobré aj zlé referencie, a keďže nie je 100% istota, budem robiť všetko pre to, aby sme to nemuseli podstúpiť. Ako som sa dozvedela, ten zákrok nie je celkom bezpečný a taký jednoduchý ako vyzerá, veľa detí zostalo po ňom v bdelej kóme, nikto nevie, čo sa tam presne udialo, v najväčšou pravdepodobnosťou deti dostali počas zákroku málo kyslíka, prípadne bol mozog poškodený mechanicky.
Ja som zakúpila 2 týždne dozadu inhalátor, 2-3x denne inhalujeme vincentku, v noci sa mu dýcha oveľa lepšie, resp. úplne voľne, to zvlhčenie slinice mu robí veľmi dobre. Na radiátor dávam na noc mokrý uterák.
Odporúčali mi tiež skúsiť koloidné striebro, ktoré pomáha pri zv§čšení ak je spôsobené baktériami alebo toxínmi. To budem ešte len objednávať.
Od mudr si žiadaj výter z nosa.
Sestra mala tento problém so synom a veľa si okolo toho zisťovala. Nakoniec jej syn z toho "vyrástol" (lebka narástla) a tiež im vraj pomohlo plávanie, lebo tam si syn pravidelne nos "preplachoval". Sú aj konvičky na preplach, ale tak je iné robiť to konvicou a iné náhodne v bazéne, vzhľadom na vek dieťaťa.
No dúfam, že sa to spraví bez operácie, lebo ja osobne sa rizík zákroku bojím dosť. Sladká nevedomosť.