Prejavy autizmu u 15-mesačného dieťaťa

mamadcery
12. jan 2024

Ahojte chcem sa opýtať som velmi znepokojená a stale pozorujem svoje dieta … ma 15 mesiacov a vobec na nas nereaguje . Predtym ukazovala prstom aj reagovala na meno no vsetko prestala robit … od kedy zacala chodit sa to zhoršilo . Nevie dat papa nevie mi podať zidnu vec ked jej poviem .. vacsinou len beha po byte … ked sa snou chcem hrat radsej sa postaví a ide si svoje vobec nema zaujem somnou komunikovať … rozumie iba ked jej poviem ze tam nesmieš alebo nechytaj to tak na mna pozrie a pride za mnou vie ze to nesmie … v knižke iba prevracia strany nechce pozerat zvieratká …. Malo sa smeje nechce sa blaznit … vobec neviem co si mam o tom mysliet .. dakujem za kazdu skúsenosť

pribinak
12. jan 2024

A kde konkrétne sú tie prejavy autizmu?

dzescebuly
12. jan 2024

@mamadcery má 15 mesiacov, autizmus sa v takom veku NEDÁ určiť

dada13288
12. jan 2024

@mamadcery ahoj, ako mama nediagnostikovaneho chlapceka s pas crtami ti radim kontaktovat cvi. Ono to nemusi byt nic ale hocjake aktivity, terapie ti vedia velmi pomoct. Praveze cvi velmi odporuca navstevu uz v 18 m aj skor. Syn mal tale prejavy ako tvoja dcera bohuzial. Dgn nemame lebo som s malou este na rodicovskej a nepotrebujem predlzeny rodicak.

mamadcery
autor
12. jan 2024

@dada13288 napriklad ked zacnem spievať jej obľúbenú pesnicku tak hned pozrie na mna aj pekne na mna pozera aj ked napriklad ked jej niekto nieco ukaze slebo niekto knam pride tak pozrie na mna ako keby mama co hovoris na to ale tam to konci

thereisabear
12. jan 2024

Riešila by som to určite s odborníkom. Vôbec to nie je skoro a nemáš na čo čakať. Môže a nemusí to byť autizmus.

dada13288
12. jan 2024

@mamadcery hoc co sa ti nezda tak kontaktuj cvi, oni poradia. Niekedy staci len najst vhodnu aktivitu dietatu a mas jeho celu pozornost. Napr play wisely je aj pre tvoju dcerku. Ja som na syna skusala ota metodu, kde som ho steklila aj niekolko krat do mna. A neskutocne to pomohlo. Su to take malicke hluposti pre niekoho, kde ti vie tak nastartovat babo, ze si povies aka si bola hlupa, ze si si myslela o svojom dietatu to a to.
Ono pri autizme je hlavny znak nezdielanie, to znamena ide lietadlo .. aha laska lietadlo a moj syn nic.
Dostal hracku a neprisiel mi ju ukazat, tesil sa z rozpravky ale sam bezomna. Nepozrel na mna.
A ano aj neukazovanie ale nie v knizke ale realne v zivote, len pozera na vec, ktoru chce, neukaze a place.
A ano aj absencia reci a kopec inych veci ...

cookie29
12. jan 2024

Pozri, ja by som povedala, ze skus o tom hodit rec s pedi. Problem je, ze v dnesnej dobe je "autizmus" "v mode" davam to schvalne do uvodzoviek, ale staci sa pozriet tu na MK a vidis kolko mamiciek si kladie otazku. Osveta je super bola potrebna, ale nesmie sa to zvrhnut na paranoiu. Autizmus sa diagnostikuje neskor, hodne neskor. Ale moze ist o PAS. Navyse v skorom veku su rozne manifestacie, ktore mozu vyvolat podozrenie a nastastie u vacsiny z tychto deticiek sa autizmus nepotrvdi ale zaroven to umozni vcasne podchytit niektore veci. Skus si pozriet na nete Mchat a ak najdes stranku centra vcasnej intervencie....

lienka.7
12. jan 2024

@mamadcery teraz v dobrom... ako prvé by som sa spýtala pediatricky. Každé dieťa je ine, uz moje dve sú každá iná, keď ich idem porovnať. Tým pádom, ze mladsia opakuje po staršej, vôbec ju nebavia tie "babatkovske" hry, zvieratká absolútne. Ani jedno nezopakuje.
Chceš od nej pá pá? No zabudni. Vysmejete sa ti do tváre 🙈 reaguje na úplne iné podnety, keď ide v telke Jaroš, to zabudne aj na jedlo, uteká od stola, viska a tancuje pred TV. Bavia ju vkladacky, skladá lego, knižu len tak preletí a vráti mi ju.
Neviem, či teraz je autizmus v móde ale co, ale pomaly kedy deň tu príspevok ci ma dieta autizmus. U tak malých detí sa to určiť ani nedá.
Pokial nereaguje na teba ako celok, neudržal očný kontakt, netuší sa k tebe a pod., jedine vtedy by som sa začala obávať. To, ze dieta nerobi to co iné, neznamená ze je autista alebo ma nejakú inú poruchu.

rebrambora
12. jan 2024

@lienka.7 presne tak. My sme mali taky zahul s dvojickami, kt boli a su uuuuplne rozdielne. Jeden ked som pustila pesnicky v telke si siel nohy dolamat a ten druhy sa spokojne hral a ani s nim nehlo. Takisto moja osoba. Jeden bol mnou asi presyteny a ignorovala ma, ale ked prisiel postar to bolo nieco. Druhy sa za mna skryval a pocuval vyhradne mna.
Ale ved ocny kontakt sa predsa zacina riesit uz v prvych tyzdnoch zivota. To co opisuje autorka a aj ty su presne ako si napisala len ine zaujmy. Ved to dieta uz ma nejaky charakter a vie rozlisit co ho bavi a co ma na haku.

lienka.7
12. jan 2024

@rebrambora presne, každé dieťa je ine, prechádza rôznymi stadiami... mne pediatricka vysvetlila, že pokiaľ je tam očný kontakt, vystiska ma, príde ku mne, reaguje na mm, ine osoby, teší sa a pod., ostatne nech neriešim. A najmä nech neporovnavam s inými deťmi. A je to fakt pravda.
Inak moja staršia dodnes nedá pa pa keď ju silovo nutis. Proste to neurobí. Povie ti čau a pošle pusu. 👌
Kamoska ma tiež dvojičky, chlapcov a ako deň a noc sú, doslova! Jeden salamista ako hrom, druhy aktívny ako duracelko 😁

vladi4444
12. jan 2024

Ahoj, vyjadrím sa ako špeciálny pedagóg. V zahraničí sa čoraz viac venujú včasnej diagnostike, čiže áno, určité znaky sa už teraz odporovať dajú, ide však o to, že diagnóza sa zvyčajne uzavrie až do 3 rokov, lebo často sa podobá aj na NKS, vylučuje sa porucha sluchu a podobne. Kontaktovala by som CVI alebo vyjadrila svoje obavy pediatričke. Ja som nikdy nebola typ, ktorý hľadá diagnózu tam kde nie je, avšak z mojej skúsenosti majú mamičky dobrú intuíciu, že niečo nesedí, a pokiaľ sa to dokáže podchytiť, mamička sa naučí s dieťaťom pracovať dá sa naozaj veľa veciam predísť. 😊

vladi4444
12. jan 2024

A dievčatá ktoré píšete ze je veľmi skoro na určenie autizmu - teraz by diagnózu nikto vysloviť nemohol, nakoľko podla MKCH a DSM sa prejavy manifestuju do 3 rokov, plus je tam veľa faktorov, diferenciálna diagnostika (najmä komunikácia, sluch) avsak niektoré prejavy sa odpozorovať jednoducho dajú, pracovala som s tými deťmi. Keď sa niečo nezdá, začnem riešiť, nič nestratim. Ak sa moje podozrenie nepotvrdi, paráda. Ak áno, naučím sa s dieťaťom pracovať. Čím skôr tým lepšie. Avsak áno, nie vo všetkom treba hľadať diagnózu.
Ešte raz napíšem, odporúčam CVI najbližšie, je to služba bezplatná.

1mina
12. jan 2024

Tiez som to riesila, orvy krat som prisla za detskou doktorkou asi v jeho 18 mesiacoch s tim ze fakt sa mi nezda, ze ma vela auti prejavov - ale zo skusenosti, este to nikto naozaj riesit v tom veku nechce. Detska dr mi povedala ze sice ano, ale pockame do 2 rokov aspon, nakonirc mu prvy m-chat robila ked mal asi 2 roky a 3 mesiace potom uz nam odporucila poobedjanavt s akade tade, dovtedy len na orl. Co nozete spravit teraz - ako pisu baby vyzsie kontaktujte CVI - je to bezplatna sluzba, pracuju tam velmi mile zeny ktore vedia vo vsetkom poradit a nasmerovat. Ked sa zacne skoro s dietatom pracovat, ak je ok tak mu to nijako neublizi, ak by tam bola nejaka diagnoza tak skora intervencia mu velmi pomoze. A teda vobec to nemusi byt diagnoza samozrejme, ale ak sa to nebude zlepsovat navstevou cvi nic nepokazite. Mna tiez stale odsuvali ze pockame pockame, a uz ked sa mu blizili 2 roky som mala nervy ze ja sa nato naozaj nemozem cele dni len tak doma pozerat, a prihlasila som nas do CVI, na logopediu a zatlacila na detsku nech to zacne riesit.

pininka1
12. jan 2024

@vladi4444 svata pravda. Jednoznačne potvrdzujem, čím skôr sa s nimi začne pracovať tým je to lepšie a ľahšie.

klip0
12. jan 2024

@1mina a aké boli prejavy u vás prosím ? Alebo aj že čo bolo rozhodujúce pre lekárku ?

1mina
12. jan 2024

@klip0 no unho v tom nizsom veku boli uz dost vyrazne prejavy podla mna. Uz okolo tich 14 mesiacov ako zacal chodit, to zacalo byt take ocividnejsie, chodil vselijak divne nakrivo, nakloneny, cuval, chodil po spickach, zacal trepat ruckami, mavat, obzeral si dlho ruky, prsty, daval ich do zvlastnych poloh.... Hral sa len tak ze stal pri dverach a donemoty ich zatvaral otvaral dokola, alebo dvierka na hrackach, alebo si vozil auta pred ocami. Robil grimasu ze zmuril nasilu oci, pozeral sa bokom ockami, vzdy ked mal radost tak sa zacal tocit alebo behat do kruhu. Komunikoval iba tak ze ma zobral za ruku a moju ruku pokladal nato chce. A hlavne co bolo pre lekarku podstatne, ze nerozumel prakticky nic, ani jednoduche povely, samozrejme ani nic nehovoril. Mna uz najviac hnevalo to ze aky bol v 1 roku, taky bol aj v 2, nevedel nic nove, nevedel ziadne zakladne veci ako deti davaju papa, poslu pusu atd, pripadne ked sa to aj naucil tak to zase za tyzden zabudol. V 2 rokoch sme zacali s CVI, Tesne pred jeho 2,5 rokom sme zacali s klinickou logopediu a terapiami pretoze vsade su aj cakacky. Momentalne bude mat 3 roky, zacal rozpravat, ale nie moc funkcne. Ovlada zakladne slova ako papat, pit, spadol, tato, mama, jablko banan atd. Ale nerozumie stale otazkam ako napriklad ked sa ho niekto opyta ako sa volas, tak odpovie volas. Proste zopakuje barsco, ale casto envie co hovori. Velmi lahko si aj pletie nazvy veci, alebo co co znamena. Dat papa a povedat ahoj uz vie na pokyn, aj jednoduche veci niektore ako chod za tatom a podaj mu to, ja viem ziadny zazrak na 3rocne dieta ale aj zato sme vdacny. Vetam uz takym ze kolko mas rockov, ako sa volas, ako sa mas, a pdoobne co nanho skusaju doktori v tom je uplne strateny. Dokonca aj v jednoduchych veciach ked ho chcu vysetrit a povedia mu napr pozri satam na dvere na obrazok - stale moc zlozite prenho. Ale tak konecnce sa hlavne posuva troska a ja som zato vdacna ze uz enstoji na mieste ako stal vyse roka. A teda na pohlad tiez nikto neveri ze je autista - pretoze sa na kazdeho pekne usmieva, diva do oci, dokonca aj k detom ide, len sa s nimi nevie normalne hrat. Ale uz po chvilke to vacsinou vidno unho hlavne na tich pohybovych prejavoch, paradoxne ked ma radost tak vtedy sa zacne hrozne trepat, skakat, tocit hlavou, krutit ruckami a tak :D A samozrejme stale vsetko musi spravit stokrat po sebe, hra sa s jednou vecou hodinu rovnako, jedno slovo alebo zvuk dokolecka tiez. Vcera mi jedna mamina v cakarni hovorila ze ake mam stastie ze ho bavi hrat sa s jednou vecou tak dlho kedze jej maly pri nicom nevydrzi :D

janickacrazy
12. jan 2024

@mamadcery môj najmladší sa správal v tom veku podobne a nemá autizmus, len NKS (narušená komunikačná schopnosť). Ale kľudne to môže byť len obdobie, že dieťa sa naučilo chodiť, tak ostatné veci ho momentálne nezaujímajú, proste chce chodiť, behať.

xsuzannex
12. jan 2024

Stiahni si aplikaciu ASdetect, tam mas popisane prvotne prejavy a mozes ju tam otestovat.. zvysok co sa pisalo vyssie. Ono nie je autista ako autista. Su autisti co zdielaju veci, co maju ocny kontakt, ukazuju prstom, reaguju na meno, dokazu sa hrat a su taki co im staci koliesko a su zabaveni na hodinu. Cize podla toho co pises moze a nemusi byt.

katka533
12. jan 2024

@mamadcery nezáujem o dianie okolo, o spolocnu hru, nepozeranie na ľudí, deti, nezdielanie spoločných zaujmov, rozne jedla, behanie hore dole, nezaujem o rozne hracky, nerozumenie pokynom, slovam, neukazovanie, neoslovovanie menom atď uz v 15 mesiacch ak nerobí, tak je podozrenie, uz okolo roku

luciazahornadska
13. jan 2024

@dzescebuly Oficiálna diagnóza nie, ale príznaky autizmu sú viditeľné už aj v tomto veku 👍🏻 Čím skôr človek vyhľadá odborníka, tým lepšie. 🙂

viky_n
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viky_n
25. jan 2024

@mamadcery Ahoj, príznaky autizmu sa v tomto veku začínajú prejavovať. Máme s tým v rodine osobnú skúsenosť, s diagnostikou a dokonca liečbou v útlom veku nám pomohla klinika Symptomedica: https://www.symptomedica.com/ Autizmus súvisí s črevným mikrobiómom, ktorý liečia. Zameriavajú sa primárne na deti v útlom veku, kedy je autizmus možné podchytiť.

nathalie1976
Odpoveď bola odstránená
Zobraz