Prejavy autizmu

mon1806
28. dec 2017

Ahojte baby prosim maminy ktore maju autisticke deticky ako sa to u vas prejavovalo a kedy ? Dakujem

janinuska
28. dec 2017

Od cca 3 rokov zvlaštne spravanie, strach z ludi, ist na poštu, do lekarne, do ochodu, na navštevu k rodine, to potom ustupilo, ale nikdy nam nič nepovedal, čo robili v škole, školke atkd. Zvlaštne zaujmy o hry, satelity, vypinače. anteny. Očny kontakt nadväzuje, nema problem sa pritulit, dat pusu. Reč ma rozvinutu, ale je malo funkčna. dg. detsky autizmus.

matiaso
28. dec 2017

Priznaky mozu byt rozne, uz v roku a pol sa podla istych prejavov v spravani da zistit/vyjadrit podozrenie. toto yb mohlo byt napomocne: https://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby...

atalinka
28. dec 2017

Je to veľmi individuálne. Autizmus je porucha s naozaj obrovskou škálou. Prejavy sú u každého iné. Taktiež sa individuálne prejavujú, v rôznom období. No myslím, že každá matka vycíti, že niečo nie je v poriadku. To je prvý signál. Do roka sme boli OK. Po roku nastálo zaostávanie vo vývoji. Nerozprávame. Sociálny kontakt na bode mrazu, strach, úzkosť z cudzích ľudí. Dcérka je málo kontaktná, len so mnou a manželom. Hra je mechanická, nie účelová. Zaujíma sa o detaily. Nenapadobňuje, neukazuje, ťahá našu ruku a vedie nás na miesto svojho záujmu. A hlavne nerozumie, ani jednoduchým povelom. Pôsobí dojmom, že je zmätená, dezorientovaná, ak od nej niečo chcem. Potom výbuchy hnevu a zlosti bez zjavnej príčiny, alebo záchvaty smiechu. Máme 2 roky. Každý deň je iný. Jeden sa smejeme, vystrájame, usmieva sa, druhý deň je pochmúrny, plače, zlostí sa, všetko jej vadí.
A prvé prejavy som si všimla len nedávno, ale z videí, keď som dôkladne sledovala na videách je vývoj, pretože o autizme som doposiaľ nemala ani poňatia. A dcéra je provorodená, takže som nemala s kým porovnávať vývoj. Takže tak.

mon1806
autor
28. dec 2017

Dakujem pekne

mon1806
autor
28. dec 2017

Inak boli nejake prejavy uz v roku a pol ? Alebo este skor ?

atalinka
28. dec 2017

Zaostávanie vo vývoji je najviac smerodajné. Prihováraš sa dieťatku, nereaguje, nerozumie. Smeješ sa naň, ale úsmev Ti neopätuje. Nenapodobňuje Ťa, neukazuje prštekom. Je veľmi kľudné, pokojné, navonok spokojné, neobvykle samostatné. Naša sa točila dookola a búchala si hlávkou o gauč, keď sa tešila. Alebo mala a má vysoký prach bolesti, buchne sa a nezplače. Deti si vonku nevšíma, neotočí sa za nimi, keď sme na prechádzke. Iným deťom idú hlávky vyskočiť, aké sú zvedavé. Autisti pôsobia ako flegmy.

atalinka
28. dec 2017

Pozri si na youtube videá. Daj si "Early signs of autism". Je to síce po anglicky, ale správanie odpozoruješ. Uvidíš ako sa správajú takéto detičky.

lenka13021
28. dec 2017

Dievčatá ja nemám našťastie autistického dieťa ale poznám mamičku, ktorej dieťa nastavili na včelie produkty a výrazne sa mu polepšilo v správaní, teraz natočili aj video môžete pozrieť na YouTube pod názvom autizmus a včelie produkty. Neviem skopírovať odkaz. Možno niekomu z vás pomôže táto info. Oni sú veľmi spokojný s touto terapiou.

jonnie
28. dec 2017

@atalinka Ahoj. zaujalo ma, kolko o tom vies. Co s tym? Da sa dietatko zaradit nejako bezne?

atalinka
29. dec 2017

@jonnie @jonnie Ahoj, teraz si ma úprimne zaskočila 🙂 , pretože ja sa v tomto cítim taká malá. Ja som len opísala prejavy našej dcérky. My sa učíme, hľadáme cesty ako byť, čo najviac, užitoční pre dcéru. Chce to podľa mňa veľa driny, trpezlivosti, obety, lásky a času. Ideálne je, čo najskôr podchytiť prejavy a príznaky. Pretože čím je dieťatko mladšie, tým menej "škody" sa napáchalo. My sme dcérke upravili, ako prvé, jedálniček. Začali sme GFCF diétou, teraz máme GAPS diétu, ale je to krátka doba, aby som mohla rozdávať rady a rozprávať veľké skúsenosti. Ale verím! Verím, že úpravou stravy, dobrou komunikačnou stratégiou a vierou dieťatko dokáže veľké veci. Držím každému prsty, lebo je to beh na dlhé trate. 🙂

jonnie
29. dec 2017

@atalinka Dakujem. My badame nejake priznaky a je mi tazko sa s tym vysporiadat. Neviem nic o tej diete, o tom celom. Hovorim si, ze bezne dieta by muselo byt uz kde...a ja akoby som hrach o stenu hadzala. Bojim sa-co skolka, ak bude mat "nalepku"..a dalej zivot...

anjelicek26
29. dec 2017

Deti su strasne rozdielne. Nas je napriklad socialne zdatny az az, ma kopu kamaratov, len ma poruchu vnimania, porozumenia, Nerozumie vela, co mu clovek vysvetluje, nechape nie, mava strasne amoky obcas za hluuuuposti proste nikdy nevies, co to spusti a pritom ine veci poslucha na slovo. U neho je rezim najdolezitejsia vec na svete, dovolenky a prazdniny asi najhorsie, ked neni skolka, neni pevny cas vstavania, je rozhodeny, naladovy, ujacany a nervozny. Tazko s nim. Je to beh na dlhe trate ako pisali baby. Ja ho planujem dat rok neskor do skoly, dat mu viacej casu, mame aj dost zaostavanie v jemnej motorike - lebo co on nechce proste robit nebude a mozes ho nad tym papierom nechat dve hodiny sediet, on proste nebude. Hadam sa to casom pohne spravnym smerom. za to puzzle a ine skladacky a logicke hry, to by hral kazdy den hodiny a hodiny. Je iny proste. Ale nas.

negymama
29. dec 2017

presne ako baby prejavy su velmi roznorode a individualne. Nasa dcera ma receptivnu dysfaziu, alebo povedane inak poruchu porozumenia, tato porucha tiez patri medzi pervazivne poruchy, ale nie je to autizmus. Mnohe deti s touto poruchou vsak maju v rannom detstve mnohe prejavy pripominajuce autizmus.

Nasa mala bola ako tu niektore pisu, az velmi dobre pokojne usmievave babetko nevyzadujuce spolocnost, spociatku sme to brali ako vyhodu, neskor nas znepokojovalo, ze nevyzaduje spolocnost, neplace nenatahuje ruky ak ju niekto vzal od mamy, nehladala ma ak som odisla z izby, Starsia dcera mi doslova visela na nohe, len mama a mama a druha nic.
a presne si pamatam ten moment ked mi docvaklo ze nieco nie je OK. Mala uz chodila, rozbehla sa po chodniku a ja som si cupla s rozpriahnutymi rukami ze mi vbehne do narucia... ona ma vsak s prazdnym pohladom obisla ako prekazku. nepochopila to gesto vobec.

Medzi 1 a 2 rokmi mala minimalny posun vo vyvoji, prakticky stala, nerozpravala, coraz viac stracala ocny kontakt a coraz viac sa vyhybala spolocnosti, zaliezala za nabytok a tam hrkala s poharikmi a kockami. Jedina "zmysuplna" hra dookola. Vonku sme ju obliekali do cervenych, oranzovych veci aby sa nam nestratila, nemala strachovu vzdialenost, jednoducho sa vybrala lahostajne kam ju oci viedli, mohol ju vziat hocikto, sadla aj do cudzieho auta, vozenie v aute mala rada. cele hodiny sme kvacali na autobusovej zastavky a sledovali odchody a prichody busov, to milovala.

stale malo rozumela, od 2 rokov pribudali zvlastnosti, zobliekala sa do naha, oblizovala dlazky a zarubne, imitovala zvuky zvierat, zvucky z telky ci radia. problemove spanie, hore dlho do noci, z postele zliezala spat na dlazke, amoky skriekania ak nieco nesedelo z jej svetom. atd. atd.

Okolo 3,5-4 roka, po troche zlepsenie, aj v reci, aj v porozumeni, zacala lepsie vnimat okolie, druhe deti, do skolky isla 4rocna, skor by to asi v normalnej skolke s nou ucitelky nezvladli.

v 4,5 roku vyluceny autizmus potvrdena porucha porozumenia, coraz viac bolo vidno, ze nerozumie, lebo rozpravala ale velmi chaoticky, agramaticky, nerozumela otazkam, nepytala sa. odpovedala echom.

od 4,2 roka edukacia doma aj u spec. logopedicky, velky pokrok vo vsetkom, do cca 7 rokov ako tak dobehla rovesnikov, tak asi rok pozadu vo vyvoji, co uz bolo super. dnes ma 11, v normalnej skole bez asistenta , trosku zvlastna povaha, niektorym veciam nerozumie, resp. rozumie doslovne, ironie, dvojzmysly, velmi zlozite suvetia, ktore sa netykaju praktickeho zivota jej este robia problem, tiez si myli este gramatiku, hovori tazkopadnejsie hlada vyrazy. Ale posobi v podstate ako normalne dieta, autizmus u nej nikoho nenapadne, len proste ze je trosku svojska, ma kamaratky, normalny socialny zivot s detmi i dospelymi.

takze i tak mozu prejavy autizmu nakoniec vyvinut sa do takmer normalu, co vsak v rannom veku 1-3 roky sa neda vobec predpokladat, kam to dieta pojde. jedine u extra vyhranenych pripadov. ,

negymama
29. dec 2017

dalsim typickym znakom moze byt aj to ze dieta nezdiela. Zdielanie je to ze dieta ocnym kontaktom alebo prstekom na nieco rodica upozorni, ze nieco vidi, pocuje, ze ho nieco zaujalo a ocakava reakciu. zdielanie u deti s autizmom je obmedzene alebo uplne chyba, alebo pride v ovela neskorsom veku ako je to obvykle. je to tak aj u deti s poruchami reci.

deti by mali zdielat najneskor do roka a pol pri zdravom vyvoji, obvykle aj skor okolo 8-9 mesiaca. Pre porovnania moj zdravy syncek mi ako 9 mesacny v autobuse ukazal prstom na oblohu, a potom pohlad mne do oci, "aha mama, bam" /slo o teplovzdusny balon.../

dcera s poruchou, ukazala prvykrat ako 2 a tristvrte rocna, dvihla na mna pohlad od kopky piesku co nasypala a povedala "aha" , narastla mi vtedy guca v krku od dojatia a radosti.

atalinka
29. dec 2017

@jonnie nemyslieť veľmi na budúcnosť je obzvlášť náročné, ale je to cesta ako sa nezblázniť. Ty musíš poznať najlepšie svoje dieťatko, názov diagnózy ho v tomto momente nijak nemení, ani jeho vývoj neurýchli, ani nespomalí. Skrátka, nič to nemení na fakte, že niečo sa deje, RESP.
nedeje tak, ako by sa vo vývoji malo. Teda, ak to tak cítiš. Ja Ti nemôžem radiť, začnite s diétou alebo neviem čo. Nepoznám Vás. Pre mňa sú tieto vývojové poruchy veľkou záhadou. My sme sa pustili do diéty po prečítaní knihy od Dr. CAMBELL. Ona je presvedčená, vysvetlím to laicky, že mozog a jeho fungovanie je podnecovaný funkciou čriev. V skratke, ak su črevá OK, očistené a zbavené toxínov, tak i mozog funguje ako má.
Nuž, "autizmus" je veľký strašiak. Do našej rodiny tak prišiel, podhadzuje nám situácie, ktoré nás učia minimálne výjsť zo zóny nášho komfortu a pohodlia a byť tu pre dcéru. Pritom dg. nemáme jasne stanovenú, ale ako som spomínala vyššie, dcéra napriek tomu problém vo vývoji má a nečakáme, že z toho "vyrastie". Hľadáme spôsob ako sa prepracovať do jej sveta, získať si jej dôveru, aby nás doň vpustila a potom jej pomaly ukazovať i ten náš svet. Beh na dlhé trate. Želám Ti, aby si sa nebála a skúmaj svoje dieťatko, aby ak má problém, aby si včas pomohla a ak naopak nemá, aby si zas zbytočne nepreháňala. Najprv si, čo to prečítaj, poštuduj, pozri videá s takýmito detičkami a uvidíš. Prajem Ti pokoj v srdci a len všetko dobré.

jonnie
29. dec 2017

@negymama
@atalinka
@anjelicek26
Dakujem za podelenie sa. Uplne som rozhodena z tejto info, hoci vidim, ze dieta je ine-ale stale iba dufam-ze ponalsie vo vyvoji. Aj pediatricke som hovorila kedysi, ze sa mi zdalo-ze po ostatnom ockovani sa vratil vo vyvoji spat. Co rozpraval - zrazu nic... Mozno len blba zhoda v case, kedy som si to zacala davat do suvisu... A teda vobec neviem nic ohladom tejto diagnozy. Dakujem aj za opis sucasneho stavu, dodava mi to nadej a svetlo, ze sa to da... samozrejme podla rozsahu.
Vďaka 🙂

mon1806
autor
30. dec 2017

@jonnie kolko ma drobec ?

jonnie
30. dec 2017

@mon1806 2r 3m

lenka369
15. feb 2018

Ahoj mamicky mam otazku? malo niektore z vasich deticiek diagnostikovanu hyperaktivitu teda myslim ADHD, ADD, Ake boli priznaky, a ako ste prisli na to ze nieco nieje vporiadku. Moze sa to diagnostikovat este v predskolskom veku?

jumama
15. feb 2018

@lenka369 Pozri si napriklad tuto stranku https://www.centrumdys.sk/porucha-pozornosti/ - velmi pekne to ma ta pani spracovane - aj pre vsetky dys- aj pre ADHD, ADD. Ma tam spisane varovne signaly v batoliacom veku, predskolskom aj skolskom.

matilda1990
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anndreina
5. apr 2019

Ahojte stalo sa vam ze sa pri diagnostike mohla psychologicka Janosikova pomýlit?

maca2017
23. apr 2019

Ahojte. Ja mám doma 11 mesačný zázrak. Stále vôbec neblaboce, síce už chodí, ale s hračkami sa vôbec nehra. Je umrncany, stále sa škriabe na mňa. O nejakej spoločnej hre nemôže byť ani reči. Zdá sa mi že mi rozumie, teda ako kedy. Vie tapusky, papa, sprav dadac, vie kam vyhodiť plienku, kam sa kúpať, stukne vypínačom cielene aby videl svetlo. Jesť moc nechce, veľké kúsky ho davia, na meno reaguje ako kedy, očný kontakt slabý. Fakt neviem čo s ním....

niky21
21. dec 2020

@negymama ahoj prosím mohla by som ti napísať správu? Môj syn je úplne rovnaký 😂💗

negymama
21. dec 2020

@niky21 mozes

iva222
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mummyyy
27. okt 2021

@maca2017 dobrý deň mohla by som Vám napísať správu ?

maca2017
27. okt 2021

@mummyyy jasne

anndreina
1. nov 2021

Idem si po radu,mám dcéru autistku a máme problem s vyprázdňovaním p.Janosikova mi povedala ,aby som sa tu na MK poradila s Vami ,vraj v Rakúsku majú nejaký prípravok,ak som to dobre pochopila mal by obsahovať melasu,nevedela ako sa vola,má niekto skúsenosť,ďakujem.

kythos21
16. nov 2022

@maca2017 ako to u vás dopadlo?