Ahojte,
dostali sme termin vyberu nosnych madli.... Klasika - dcera caste nadchy a dlhy priebeh liecby.....
Chcem sa spytat tych, ktore detom DALI vybrat nosne mandle, splnilo to vase ocakavania, co sa tyka zdravia dietata?
- Ak ano, aky to malo vplyv?
- Ak nie, preco?
Dakujem za vsetky postrehy.... Stale neviem, ci ANO alebo NIE 😖
@gubcikova ved to, ze aj dcera mala uz problemy s usami... a mandle ma tiez riadne velke....
Ja som viac menej nalomena, ze dat ich von... ale stale vo mne hloda taka nerozhodnost.... termin mame az na 18.3., lebo teraz je zasa chora, a musi sa dat uplne dokopy.....
@monica25 vdaka za pozitivnu skusenost 😉
aj mojej dcere povedali, ze jej treba dat vonku nosnu mandlu, ale nedam. kvôli narkoze. a ze jej treba aj laserom zmensit krcne mandle, ma ich strasne velke. a mne povedali to iste 🙂
@katy2 nepomohlo, sme pol roka po vybere mandli a absolutne ziadna zmena. Kazdu chvilu nieco chyti a leze mu to az na usi.
@maslenka47 ach jaj, keby to tak clovek vedel dopredu, ci ma vyznam nechat stresovat dieta 😔 tiez sa toho bojim 😖
@katy2 A uprimne, pride mi to tak, ze vyber mandli povazuju doktori za take prvoplanove riesenie. Bez skumania, ci su mandle pricinou problemu. Najskor vybrat mandle, nepomoze, tak az potom "patraju" dalej.
@katy2 Ahoj, aj my máme ísť na manle s mladším synom... najprv som nevedela či ísť alebo nie ale tak skúsim... malý má "vraj" astmu a stále má nádchu a kašle... stále chodíme na alergológiu ale mne sa to ako astma nezdá a tie lieky čo denno denne berie tak mu moc nepomáhajú... išli sme teda na ORL... tam povedala zasa ze si nemyslí že má astmu ale že má veľké nosné mandle a že má aj bubienky v uchu kvoli tomu vpáčené tak by to odporúčala vybrat... ze si myslí že potom bude aj po astme a podobne... neviem čo si mám o tých lekároch myslieť, mám pocit že si len nahrávajú pacientov... tu v okolí máme také nič moc nemocnice tak sme sa rozhodli pre Kramáre- kliniku jednodňovej chirurgie... síce nás to bude stáť 200 € ale radšej obetujem tie peniaze keď sa to týka detí... na prvé vyšetrenie sme objednaní na pondelok tak som zvedava... a aké problémy ste mali keď vás poslali na mandle?
@kejtie21 u nas by to tiez bola ako jednodnova chirurgia - rano prideme, poobede domov... bolo by to v celkovej anesteze....
mala je dost casto chora - ale vzdy len nadcha - dlho jej trva, kym jej to prejde, obcas kasel a uz boli problemy aj s uskom....
na ORL nam povedali, ze mandle su velke a bolo by dobre dat ich von, ked choroba sa stale opakuje.... co ja viem? 😖
my sme dali,nie pre choroby,ale pre chrápanie a apnoe počas chrápania syna.a zlepšilo sa to takmer okamžite.dr. na orl bola v šoku,že s takými mandľami nebýva chorý.kamarátka dala obom deťom odstrániť nosné mandle pre časté choroby,u syna to krásne zabralo hned a tak to aj zostalo,u dcérky to tiež zabralo,ale po čase dorástli a museli to opakovať.takže ja môžem len odporúčať
aj my sme dali dcerke,sice sme uz bez chrapania a zastavovania dychania pocas spanku tiez jej islo na usi, ale chorobnost by som povedala ze este vacsia,a k tomu sa nam pridruzila aj laryngitida,co sme predtym nemali:(mame stale nieco,mam pocit ze nemame tyzden bez toho,aby sme nieco neriesili:(((((
@katy2 My sme dali, teda nám operovali aj ušká - ventilačné trubičky, inak by malá prišla o sluch ☹ ja odporúčam, nám pomohlo. Pred výberom mala soplíky pol roka vkuse, bolo to strašné a k tomu tie ušká... teraz pokoj, začala chodiť do škôlky a nehovorím, že nemá soplíky, ale nie je to to, čo bolo predtým, že sme sa ich nedokázali zbaviť.
moja dcerka bola tiez na vyber nosnych mandli a odvtedy je na tom ovela lepsie..ubehlo odvtedy pol roka..mali sme predtym dost velke problemy koli tym mandliam,zapal stredneho ucha,neustale nadchy,antibiotika.teraz aj napriek tomu ze chodi do skolky malokedy ochorie...pokial to lekar odporuca tak si myslim,ze to treba podstupit...dieta na to rychlo zabudne ze nieco take podstupilo..
@katy2 dnes sme boli na tom vstupnom vyšetrení na tej jednodnovke na kramaroch. tak nam povedali ze by to dali von, ze ich ma dost velke a ze ma aj v uskach nejakú tekutinu čo býva pri zvacsených mandliach a ze by mu to hned dali prec lebo ked mu merali sluch tak mal nejaky zly vysledok. neviem presne tie hodnoty. ale ze to robia naraz s mandlami. ale cely marec maju obsadeny, takze termin bude az na april a to si musim este zavolat kedy presne lebo ze nemaju este rozpis takze v piatok doobeda sa mam ohlasit. akoze maly nebyval casto chory ale je na nom vidiet ako zle dych, stale len puskou a dost chrape, niekedy sa starsia dcera stazuje ze nemohla v noci spat lebo chrapal :D ale mam z toho strach, este sme nic take nepodstupili aj ked viem ze to je pre jeho dobro, snad sa mu ulavi....
@katy2 Ahoj, uz som to tu v tomto fore pisala vselikomu asi 100x, my sme chodiaca reklama na vyber nosnych mandli. V roku 2012 syn mal od januara do jula 3xlaryngitidu, 1x zapal pluc, herpanginu, klasicku anginu, hemofila, non stop sople odber ukazal aj prekonanu infekcnu mononukleozu...dokonca aj pri mori chytil laryngitidu. V auguste 2012 sme mu dali vybrat nosne mandle a odvtedy bol vaznejsie chory (t.j. s ATB) 1x minuly rok v marci, inak len kratkodobe prechladnutia bez komplikacii.
dcerka bola v novembri na vyber v celkove anesteze, super, skoda ze sme nesli skor. nikdy nebola chora len poskledny rok sama nadcha ziadne sople, od 1roka cghrapala kazdu noc a posledny rok mala zrazu 3x po 24h 40st hirucku bez priznakov a nevedeli sme z coho testy negativne netzabrali ani antibiotka do nosteka ani normalne predtym nebyvala chora. nechcela moc rozpravat a na orl velmi velka mandla usi zaliate hnisom koli velkej madli, po operacii opat zdrava nefufni nechrape a zacala roozpravat. chodi do skolky uz rok
odporucam celkovu anestezu s laserom, v lokalke kazdej znamej mandle dorastkli aj im to krvacalo. 4h snme si pobudli na jednodnovej chirurgii, sice to stalo 150e ale velka chvala, v jedno m usku mame ventilacnutrubicku museli nam obe uska rezat
@katy2 preco sa toho bojis?my sme boli tiez "na otocku" na Kramaroch, maly dostal na uvod nejaky oblbovak a NIC si nepamatal, ani tu injekciu, nic ho nebolelo, poobede uz behal po vonku, museli sme ho krotit.
@brumka
@zeleny_cajik ja sa nebojim tej operacie ale co bude potom.... pocula som ovela viac pripadov, ze potom mali deti okrem nadchy aj laryngitidy a ine probemy s dolnymi dychacimi cestami.... Kedze sa to nemohlo zachytit na nosnej mandle, postupovala choroba nizsie.... Tych pozitivnych ohlasov je vzdy menej...
Bojim sa, ze ked jej dam mandlu von, budu ine problemy... proste z blata do kaluze..... 😖
ale vase pozitivne skusenosti sa dobre citaju.... dakujem 🙂
@brumka moja ma uska uplne v poradku, aj audiometriu jej robili, vsetko je ok... mala ma problemy akurat s nadchou a okrem toho raz jej to sadlo na usko a vtedy sme vlastne sli na orl a tam zistili zvacsenie nosnej mandle... ale nie je to nic hrozne.... ATB berie malokedy, akurat tie hnusne dlhotrvajuce nadchy....
@katy2 samozrejme, mandle predsa tvoria sucast imunitneho systemu, nieco ako filter, aby sa choroba nedostala "nizsie". Pokial pricina chorobnosti dietata v mandliach, tak ich vyber samozrejme pomoze. Ak nie, tak sa len problem presunie nizsie. Potom co? Vyberiete aj krcne? A potom? ....
Problem nasich krciarov je, ze Ta proste poslu na vyber mandli bez nejakeho odovodnenia. V style, "nevieme, preco je to dieta casto chore, tak mu skusme vybrat mandle". S tymto ja nesuhlasim... bohuzial moj muz je zastanca nazoru ,ze co povie lekar, to je pravda, takze sme vyber mandli absolvovali. 😖
my sme boli v septembri.varovali nás že pol roka potom nebudeme vidieť rozdiel čo je celkom aj pravda.zatiaľ dá sa povedať každý týždeň niečo,ale jedno pozitívum už nie je nosičom ona,ale mladší.predtým sme boli nonstop chorý,stálev nose niečo