Predkožka u 6 mesačného chlapca

3petka
8. nov 2016

Ahojte zienky, viem ze niekde je tu taka diskusia ale som v panike. Ako vzdy ked maleho 6. Mesacneho drobca kupem tak mu trosku natiahnem aj predkozku a trosku umyjem. No dnes Na mna znenazdajky vykukol zalud len kusocek a nasledne som zbadala ze je tam aj trosku krvicky. Zlakla som sa maly neplakal, len potom uz sa trosku branil aby som sa kukla ci tam je este krvicka. Neviem mate nejaka taku skusenost. Bojim sa ci som mu neublizila resp. Ci som to este viac nezhorsila aby sa mu to este viac nezarastlo?

hettinka
8. nov 2016

v 6 mesiacoch som predkožku ešte synovi nepreťahovala vôbec

sosovica
8. nov 2016

Poviem ti takto resp.napíšem 🙂.Ja mam skoro ročného synčeka...pri kupkani som mu to od 5mesiacov stahovala a tiež sla krvicka ale fakt malilinko.A teraz aj tak sa mu to zarastlo ideme na urologiu.Čoho sa desim.Ale žiadne ublíženie si mu neurobila.Pekný večer

mom311
8. nov 2016

Predkozka sa minimalne do roka stahovat nema. Vola sa to fimoza a je to ochrana,ktoru zariadila priroda na to,aby sa im tam nedostali bakterie. Pri stahovani vznikaju miniaturne trhlinky,ktore neskor napricinuju zrastenie,ktore sa uz inde ako na chirurgii riesit velmi neda. Moj maly ma 2roky a este ani raz som mu nestahovala. Dokonca mi to zakazala nasa pediatricka. Ak velmi chcete,aby to mal stiahnute uz teraz,tak skuste sedacie kupele v sleze nebadanom (z lekarne) alebo krem od firmy Just,ktory je z tejto bylinky. To by malo vraj ten zrast pomalicky uvolnovat. Na urologiu by som sla jedine v pripade,ze je tam zacervenanie alebo sa robi pri cikani balonik. Inak by som to svojmu dietatu nikdy neurobila,aby mu nejaky urolog urobil traumu na cely zivot. Odporucam precitat kratucky clanok o fimoze na wikipedii.

zuzanaete
8. nov 2016

S predkozkou u tak maleho babatka nic nerobit. @mom311 to velmi dobre napisala. Je kopec clankov o tom na nete. Netreba nic silit.

zarica
8. nov 2016

Paneboze, nechajte tu predkozku na pokoji... vsetci, co ju nasilu stahujete vyplakavate, ze je to este horsie a koncite na urologii.... ak nema zapaly, problem pri cikani, tak to nerieste. Staci ju len trosku posunut, kym to ide na hygienu cistou vodou a to je vsetko...

akdalv333
8. nov 2016

Mna by tiez zaujimalo ako to teda je, kedze mame v rodine uz vacsich chlapcov a ti zas koncia na urologii, lebo im predkozku nestahovali... aj kazdy lekar povie inak.. nas ma 8 mesiacov a nasa dr povedala ze mame postupne pretahovat..

mom311
8. nov 2016

@akdalv333 precitajte si tento clanok. Tam je to velmi pekne vysvetlene. https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Fimóza

U nas je z minulosti zauzivane,ze sa to musi. Par lekarov k tomu zacalo pristupovat ako v zahranici,ze s tym nic nerobit do urciteho veku. Ak je to v rodine vzdy rovnake a kazdy chlap/cek musel ist na urologii,tak to moze byt dedicny problem a tam je to uplne o niecom inom.

zarica
8. nov 2016

@akdalv333 co su to vasci chlapci? Lebo ja som to tiez riesila a moj muz mi povedal, ze to mam nechat na pokoji, jemu sa totaal pretiahla az po 10r, jeho bratovi stiahli nasilu v 3r a 20tke skoncil na obriezke... moj otec zo 6tich bratov, babka ich ako silna katolicka im to nerobila vobec a vsetcia su zdravi.... chlapy ma prehlasovali, nic som nerobila aj ked mu ani kusok zaluda nebolo vidiet a skoro v 3r zrazu vo vani, ked si uz robil sam hygienu bol zrazu cely zalud vonku a bola to pre neho velka "chlapska" chvilka 🙂 mal aj to balonikonie pri cikani, ale kedze nemal problem cikat, ani ziadne zapaly, tak sme to neriesili...

mom311
8. nov 2016

@zarica velmi mudro ste urobili a pekne ste to napisali. Niekomu to trva do puberty niekomu to pojde hned. Problemy su akurat tym nasilnym stahovanim,kde vznikaju tie mini trhlinky. @akdalv333

3petka
autor
9. nov 2016

Ja som sa nikdy nesnazila mu to pretahovat. Len som mu to umyvala. Ziadne nasilu alebo co.

sashabb
9. nov 2016

@3petka ty si myslíš, že na silu nie. Ibaže pokiaľ tam bola krv, tak si mu zrejme spôsobila mikrotrhlinky. Bacha na to, lebo akurát mu len uškodíš.

papricka33
9. nov 2016

@3petka teraz dúfaj že tam nevznikli také trhlinky aby mu to zahnisalo a uz mu s tým niiiic nerooob. Príroda urobí svoje. Tu na Slovensku je to veľká móda aj u niektorých pediatrov a následne sa vyrába robota pre urologov a všetko sa to reze a hojí a chalani sa stresujú ☹ Jediné pravidlo je umývať čistou vodou, každý deň minimalne raz a ak mu to nerobí problém s cikanim NIČ INÉ NERIEŠIŤ, nenatahovat, nepretahovat...

stanqa123
9. nov 2016

@papricka33 my sme umyvali, nenatahovali nepretahovali a jedneho dna mal pipika tak opuchnuteho a zrasteneho ze sme skoncili u urologa a musel mu to nasilu pretiahnut..tak neviem teda co sa robilo zle alebo priroda zanedbala...:(

papricka33
9. nov 2016

@stanqa123 ak ho mal opuchnuteho tak tam bol nejaký zápal a ten nevznikne len tak nikde na tele. Predkozka a mikroflóra pod ňou je dôsledne vymyslená tak, aby bol celý priestor chránený. Práve nasilnym pretahovanim sa táto mmikoflora narúša a v horšom prípade vzniknú mikrotrhlinky ktoré sa zapália a potom je to už nekonečný príbeh ktorých aj tu na MK je milión. Čo musel a čo urobil urológ nemôžem hodnotiť. Ale viem, ze aj lekári sa v tejto problematike delia na dva tábory a každý sa drží svojej pravdy. (Lekári na Slovensku)

matejko19
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanqa123
9. nov 2016

@papricka33 zapal aj hnis prave, vraj koli tomu ze sa nepretahuje a typ padom riadne necisti...neviem..:/

mom311
9. nov 2016

@stanqa123 to vam povedal urolog? Ak by to bolo tak ako vravi,tak by moj maly mal zal 2roky vkuse. Ja si skor myslim,ze ste mali smolu a prislu ste k tapalu,tak ako dievcatka male mozu prist,tak ani chlapcov to neminie niekedy. Ked uz mu to stiahli,tak terz uz treba pravidelne stahovat a cistit. Asi by som obcas urobila sedavy kupel zo slezu a ak by bolo treba,tak aj ten krem od firmy Just.

miricka77
9. nov 2016

Synovi som nestahovala do roka vobec.neodporucila mi to pediatricka.s predkozkou treba veeelmi opatrne.uplne sa mu odlepila az ked mal asi 8-9rokov.pretahoval a umyval si sam,ja som ho len kontrolovala,ked bol mensi.

papricka33
9. nov 2016

@stanqa123 toto som hľadala 🙂 aha kuk http://www.rodina.cz/clanek5274.htm @3petka

papricka33
9. nov 2016

@stanqa123
@3petka a ešte dodám, mm pracoval na urológii, kde im prišiel 50 ročný chlapík s fimozou. Prišiel ale s iným problemom, len popri tom mu zistili aj zuzenu predkozku. Chlapík s nou žil celý život bez problémov. Mal 4 deti 🙂

meluela
9. nov 2016

@stanqa123 aj moj mal zapal ked mal okolo 9-10 mesiacov, nastastie sme narazili na osvietene lekarky a poriesil to repik a oftalmoseptonex, po par dnoch bolo po probleme, nebolo treba ziadne urologicke zakroky. napriek pokracujucej fimoze nasledujuce roky viac taky problem nemal

althejka
9. nov 2016

@papricka33 suhlasim, ze prave ta nejednostnost toho,ako sa tie nestastne pipiky riesia,ci uz u obvodnych,alebo detskych chirurgov,alebo rovno urologov vytvara tu masovu hysteriu co vlastne s nimi. 🙂 a potom si zazitky z ambulancii tu na koniku vymienaju maminy v strese a dese, takze z komara sa urobi somar.
u nas, na detskej urologii to zhrnula nasa pani doktorka takto:
http://najmama.aktuality.sk/clanok/243034/staho... :

Maminy stále riešia či malým chlapcom naťahovať predkožku alebo nie. Aký máte vy názor? Ak áno, kedy treba s tým začať?

Sťahovanie predkožky je najkontroverznejšia téma, názory sa veľmi rôznia. Na našom pracovisku odporúčame začať jemne sťahovať predkožku zhruba v 2 roku života.

Často sa stáva, že pri začatí starostlivosti o predkožku v neskoršom veku dieťa jednoducho nespolupracuje, keďže na túto časť hygieny nie je zvyknuté.

Taktiež pozorujeme, že rodičia sa akoby báli sťahovania predkožky.

Aká je správna technika? Niektoré maminy to vykonávajú napríklad počas kúpania a sprchovania.

Takéto načasovanie je ideálne. Počas sprchovania, eventuálne po ňom je predkožka mäkšia, teda je to čas, keď sa predkožka sťahuje najjednoduchšie.

Sťahovanie predkožky by malo byť jemné a nenásilné.

Ak sa teda má naťahovať predkožka, ako často a dokedy by to maminy mali robiť?

Otázky dokedy treba predkožku sťahovať je pomerne dosť častá, aj pri zlepšení, prípadne odstránení nálezu sa maminky zvyknú pýtať, ako dlho ešte.

Tu je dôležité povedať, že sťahovanie predkožky je súčasť každodennej hygieny u chlapcov a mužov. Starostlivosť by postupne mal prevziať sám pacient.

Ak sa predkožka nedá stiahnuť, je potrebné riešiť to operačne alebo sa dá tomu pomôcť aj doma? Vraj pomáha kúpanie v odvare zo slezu nebadaného (bylina). Je to pravda alebo radšej dieťa netrápiť a ísť k lekárovi?

Dôležité je rozlíšiť, či je predkožka len zlepená alebo ide o zúženie. Významnú rolu hrá vek pacienta.

Väčšina chlapcov má po narodení takzvanú fyziologickú fimózu, je to stav, keď sa predkožka stiahnuť nedá, pretože je užšia, a zároveň fyziologicky nalepená na žaluď.

Postupným dozrievaním sa vnútorný a vonkajší list predkožky oddeľujú, tomuto procesu napomáha aj tvorba mazu v predkožke, ktorá sa prejaví ako belavé povlaky, prípadne hrčky, ktoré sa hromadia v predkožke.

V zhruba 3 rokoch by mal byť tento proces ukončený a predkožka odlepená, samozrejme každé dieťa je individuálne a terapia v prípade zlepenej predkožky by mala byť konzervatívna.

Kúpele v sleze nebadanom sú akýmsi babským receptom, ktorý našim pacientom taktiež odporúčame.

V prípade zúženej predkožky je ešte možné vyskúšať lokálnu liečbu kortikoidným krémom, ktorá má taktiež veľmi dobré výsledky, avšak veľmi dôležitým faktorom je už spomínané sťahovanie predkožky.

Pokiaľ sú možnosti kozervatívnej terapie vyčerpané, nasleduje v prípade zúženej predkožky liečba chirurgická.

Ako ten samotný zákrok prebieha? Je potom funkčnosť pohlavných orgánov stopercentná?

Zákrokom pri potvrdenej fimóze je obriezka. Princípom je odstránenie úzkej, často aj jazvovitej predkožky a zošitie listov zvyšnej predkožky.

Dieťa je počas zákroku v celkovej narkóze, výkon trvá zhruba pol hodinu.

Máte chlapčeka? Tak na tieto problémy pozor už od jeho narodenia
Trampoty s predkožkou, pruh, fimóza či nezostúpené semenníky - to...
V našich zemepisných šírkach pri slove obriezka často vládnu predsudky. To že pacienta obrežeme však neznamená, že sme mu prisúdili iné vierovyznanie.

Rovnako to neznamená, že sme nejakým spôsobom poškodili jeho budúci sexuálny život. Práve naopak, pacient sdiagnostikovanou fimózou by v budúcnosti mal v týchto aspektoch života ťažkosti.

U chlapcov vzniká často aj pruh? Ako ho rozpoznať? Na čo treba dávať pozor?

V urologickej ambulancii často riešime tzv. vodný pruh, teda hydrokélu.

Je to stav, ktorý taktiež súvisí so zostupom semenníkov do mieška. V tomto prípade sa neuzatvorí kanál, ktorým semenníky zostupujú a dochádza ku komunikácii obalov semenníka a brušnej dutiny.

Typickým príznakom je teda meniaca sa veľkosť mieška pacienta, prípadne vydutina v oblasti podbruška. Stav sa zvyčajne sleduje do 2,5 roku, v tomto období ešte môže dôjsť k spontánnemu uzatvoreniu tejto komunikácie.

Najväčším nebezpečenstvom v tomto období je, ak sa do kanála dostane črevo, vtedy hovoríme o hernii, prípadne pri veľkých hydrokélach hrozí útlak semenníka tekutinou.

V prípade, ak je dieťa je plačlivé, reaguje bolestivo pri dotyku zväčšeného mieška, je nutné vyhľadať akútnu lekársku pomoc.

Samotná starostlivosť o pohlavné orgány chlapcov. Čo by maminy nemali zanedbať? Ako postupovať a čo si všímať už od novorodeneckého veku?

Najdôležitejšia je určite hygiena. V neposlednom rade aj správne načasovanie vyhľadania odborníka.

stanqa123
10. nov 2016

@papricka33 a s nami sa vyvadil ze sme mu to nepretahovali a mali a preto ten zapal s hnisom :( tak ja uz neviem, ale pri druhom ak nahodou chlapcekovi si uz dam na to bacha a nebudem do tohk radsej ryt :(

papricka33
10. nov 2016

@stanqa123 vieš, ja som tiež tapala, môj pediater mu tiež išiel skúšať a až mňa to zabolelo. A to mal malý ledva rok. Potom už som ho stopla, zakecala, že ja mu to robím ale nie nasilu. V podstate tak ako je v článku, na konci sprchy pu trochu poodhalím a len sprchnem. On sa vždy chichoce, isto ho to šteklí. Inak tomu nevenujem veľa pozornosti. Príde mi to fakt divné nasilu to naťahovať. V lete keď behal drobec niekedy holucky, tak si to tam naťahoval ostošesť 🙂 To sa inak tiež odporúča, nechať chalanom priestor, nech sa trochu spoznajú a ponatahuju sami 😉 Raz tu v niektorej diskusii spomínala mamina žijúca v Anglicku, ze tam by na ňu doktor zavolal preto sociálku. Jednoducho sa to berie ako dráždenie, zasah do intímnych partií. Kým tam nieje problém, ktorý patrí do rúk lekárovi, vraj to tam absolútne neriešia.

stanqa123
10. nov 2016

@papricka33 praveze my sme mu s tym tiez nestelovali vobec, a zrazu mal ten zapal a tym nas doktor zjazdil ze to musime..tiez mi to prislo dost neprirodzene, no ale dokor povedal zacali sme..ale teraz mu uz do toho nerypem, nemam ani na to srdce ked vzdy pistal a nepacilo sa mu to..je to velmi dvojsecne a clovek ma potom gulas sa vyznat co ma a nema...:(

gin124
5. dec 2016

To tří roků se s tím nemá vůbec nic dělat, pokud není mimořádná situace.

gin124
6. mar 2017

@althejka

nezbyde mi než na to reagovat:

*Zákrokom pri potvrdenej fimóze je obriezka. Princípom je odstránenie úzkej, často aj jazvovitej predkožky a zošitie listov zvyšnej predkožky.

Dieťa je počas zákroku v celkovej narkóze, výkon trvá zhruba pol hodinu.

Máte chlapčeka? Tak na tieto problémy pozor už od jeho narodenia
Trampoty s predkožkou, pruh, fimóza či nezostúpené semenníky - to...
V našich zemepisných šírkach pri slove obriezka často vládnu predsudky. To že pacienta obrežeme však neznamená, že sme mu prisúdili iné vierovyznanie.

Rovnako to neznamená, že sme nejakým spôsobom poškodili jeho budúci sexuálny život. Práve naopak, pacient sdiagnostikovanou fimózou by v budúcnosti mal v týchto aspektoch života ťažkosti.*

Za prvé, průměrný věk, kdy jde ta předkožka stáhnout je až 10,4 roků. U mnohých to jde až ke konci puberty. U zakladatele naší internetové skupiny pana Manfreda ze Štýrského Hradce to šlo až v 17 letech.

Tu je jak vidím popisovaná pouze částečná obřízka, ale i to je předpotopní a zmrzačující operace, i když ne tolik, jako radikální obřízka stylu low&tight, po níž má na 10% zničený sexuální život.

Takže, nejde o žádné předsudky. Mimoto tu není vůbec zmíněn rozdíl mezi fimózou fyziologickou, která je v drtivé většině případů a která vůbec žádnou operaci nepotřebuje a fimózou patologickou, která musí být zpravidla operována, ne však předpotopní a zmrzačující obřízkou.

althejka
6. mar 2017

@gin124 Pokial to tak mal pan Manfred do 17 tich,tak potom je vsetko v poriadku .

gin124
6. mar 2017

Jenže pan Manfred ví o čem píše. Jako počítačový expert dělal sowtare v jedné takové nemocnici v Bavorsku. a byl zděšen tím co vidí, a tak vznikl na jeho popud určitý internetový projekt, ke kterému jsem se připojil.