Predčasný pôrod v 29. týždni

zuzana321991
21. dec 2021

Ahojte mam vysoky tlak, nabeh na preklamsiu a placenta tiez nie uplne 100% su 4stupne ja som zatial 1(najlepšie) davaju lieky na vyvinutie pluc, zatial diagnoza par dni/max tyzden a bude sekcia, mam. Otazku vydrzali ste niektora dlhšie? Pripadne aku ma sancu v 29tt.myslim.nasledky?dákujem za informácie

kacena4
21. dec 2021

je tu skupinka predcasniatka a ja mam skusenosti ze tieto deticky takto skoro narodene maju tazsi 1 rok potom sa to zlepsi o 100% drzim palceky

evkamotka
21. dec 2021

Mam predcasniatko. Rok sme ho "davali dokopy*, potom uz dobre

deti95060810
21. dec 2021

to je o šťastí... a osude.... držím palce.

lukina20
21. dec 2021

@zuzana321991 ahoj, ten prvy rok bude najtazsi, treba sa pripravit na vsetko... pochopila som, ze si v nemocnici, teda ak mas trochu cas, pozri si blogy mamourovnotrojmo a predcasniatko... obom mamam sa narodili predcasne narodene deti v jednom pripade rovno trojicky a matky ich neuveritelne vypiplali... dost podrobne v tych blogoch pisu svoje pribehy, tak cca aby si mala predstavu co ta caka...
inak tie trojicky su uz velke slecny, chodia do skolky a teda klobuk dolu, ale vobec by som nepovedala, ze sa narodili predcasne...
predcasniatko drobec je tiez velky bojovnik, on sa vsak narodil s vaznymi dg, ale jeho mama, to je proste taka zena s velkym Z... ona ho neskutocne vypiplala, fakt, klobuk dole...

vaneska
21. dec 2021

@zuzana321991 mysli pozitivne a ukludni sa. Stres ti nepridava a ani babatku. A aka je sanca? Tie sance su rozne. Kedze dostavas kortikoidy na plucka tak je tam vacsia sanca ako keby si ich nedostala a porodila necakane. Moja dcera sa narodila sekciou v 28tt s mierami 710g a 29cm. Posledne kortikoidy mi pichli rano v den ked sa narodila. Vdaka tomu sa nadychla. Prvy 1,5 rok bol boj, behanie po lekaroch, castejsie vysetrenia. Postupne nam vsetko odpadavalo. Tym ze sa narodila v 28tt tak zacala robit vsetko neskor, napr chodit az v 22 mesiacoch. Mat taketo dietatko je tazsie. Nebudem klamat. Nebola to materska ako s donosenym dietatkom. Ale nebolo to ani zle. Zvykli sme si ze to mame trosku narocnejsie na behacky po lekaroch. Teraz bude mat 4 roky a je zdrava a beha jak s vrtulou v zadku 😂 akurat este nerozprava zrozumitelne vsetko cize chodime k logopedovi. Takze aj ked sa bojis, skus sa ukludnit a mysli na to dobre. Ak budes potrebovat tak napis. Pripadne je tu skupina o predcasniatkach tak sa tam pridaj. Drzim palce

e1i
21. dec 2021

@zuzana321991 ja mam malu 29+0 mala 1370g a 40 cm, teraz ma 2 r 3m a je v poriadku. V nemocnici bola 6,5 týždňa

zanetakovacsova
21. dec 2021

@zuzana321991 kým som ležala v nemocnici spoznala som 2 baby čo rodili v 29tt. Bábätkám nič nie je. Boli v inkubátore v BB na neonatologii. Tam sú naozaj tip stroje tie bábätká "vypiplali" sú to zdravé silné deti ❤️... Ak má byť bábätko nedaj bože nejako choré tak sa môže narodiť aj na termín... Ale verím tomu že vy ste zdraví ❤️❤️❤️

breznica
21. dec 2021

@kacena4 my sme práveže prvý rok okrem prvých 2 mesiacov čo bol v nemocnici mali ok, okrem cvičenia vojtovky a kontrol na očnom a každé 3 mesiace na rizikovej ambulancii neboli žiadne problémy, samozrejme syn motoricky zaostával za rovesníkmi,ale pekne vnímal,komunikoval,v 11 mesiacoch vedel 3 slová povedať.po roku a hlavne vakcíne v 15.mesiaci sa všetko zhoršilo a už sa to nabalovalo😐

kacena4
21. dec 2021

@breznica ale ak sa zhorsil po ockovani nema to nic spolocne s predcasnym narodenim a ano toto som myslela prvy rok su same behacky po lekaroch

certica22
21. dec 2021

Nikto vám nepovie či bábo bude zdrave alebo nie..je to len na osude..môj malý 29tt 1680g apgare mal 9999 ...aj keď.to vyzeralo zo začiatku relatívne dobré,od narodenia pravidelne cvičíme prešli sme si asi všetkými terapiami aké sú ..ale v polroku nám zistili poškodený zrakový nerv v tom čase nevidel nereagoval na žiadne predmety avšak cvičením sa nerv má tendenciu zregenerovať dnes vidíme ale skulime...ale co sa týka celkového stavu skoro 10r ťažké postihnutie nechodiaci, nesedí nepretaca sa ale veľmi rozumný rozprávame aj keď reč nieje porovnateľná so zdravým dieťaťom...lenže poznám detičky narodenie o pár týždňov skôr ani nie kg...a úplne zdravé a poznám detičky narodenie v termíne a ťažko postihnuté.....bude to tak ako to má byť držím palce ❤️

breznica
22. dec 2021

@kacena4 my sme práveže až toľko behaciek nemali, keďže nemal žiadne komplikácie okrem zakrvacania do mozgu v 4 týždňoch,inak úplne zdravé bábätko

kiki68
22. dec 2021

Ak zrazia tlak, tak to moze byt oki a nemusi to byt len tyzden. Moj Gyn hovori, ze od 28tt su nasledky minimalne, ak dieta nema pridruzene diagnozy, pripadne velmi nizku vahu. Ze to zachranuju denne taketo skoro dopecene buchticky a vacsinou je ten 28tt taky uz dobry tyzden. Gyn je primar na St Josef vo Viedni. Mysli pozitivne a potiahnete to

mogaa
22. dec 2021

Veľmi záleží ako prebehne sekcia a ako bude bábo "pripravené"....kamarátka mala dvojičky - predčasniatka, s obomi musela pravidelne cvičiť, vo všetkom zaostávali, teraz majú 4roky, chlapec je ok, dievčatko horšie chodí...ale u nich to teda bolo vydreté....

certica22
22. dec 2021

@kiki68 stým nesúhlasím keďže môj malý bol 29tt ale váhou a vývojom 32 sám dýchal po narodení veľmi dobre predpoklady do budúcna..a sme totálne ťažký stav ležiaci nechodiaci a to sme od malička riadne makali cvičili všetko možné vyskúšali...a poznam detičky omnoho skôr narodené a úplne zdravé..to že gynekológ povie že dieťa narodené v takom týždni bude mať minimálne následky neznamená že to tak bude ale bodaj by to tak aj bolo. ..❤️a deti nemuseli trpieť

breznica
22. dec 2021

@certica22 to je vždy lotéria, aj deti so zlými prognózami môžu byť na tom nakoniec ako úplne zdravé donosene deti. Keby som ja neporodila zrazu behom pár hodín ale dostala včas adekvátnu starostlivosť ako sa dostáva autorke,mohol byť synko v poriadku (btw.to som ja Slávka s Martinkom 🙋)

certica22
22. dec 2021

@breznica to jednoznačne ak je čas nasadiť liečbu aby sa dalo predchádzať nejakému poškodeniu ale presne ako píšeš je to lotéria a nikto nemá istotu ani matka ktorá porodit dieťa v termíne donosene a áni ta čo porodí skôr proste je to asi tak ako to má byť a to nedokaze ovplyvniť nikto v takomto prípade ..človek výhra nad jedným a príde ďalšia situácia ktorá všetko dokáže otočiť náopak príklad vaše očkovanie