Ahojte. Je tu niekto koho bábätko ma predcasne uzavretú fontanelu v 5 mesiaci, poprípade skôr?
@stejja9 a ako ste to prosím vás riešili? Kedy sa babatkam uzavrela?
riešiť sa to nedá...ale znamená to problém...a u nás bol poriadny ....😢
@e3v3a3 Všimla som si este v 1.mes.že fontanela je prilis mala, hned som to riešila s detskou dr., neurolog, neurochirurg....našťastie v našom prípade nehrozili predčasne zrastene lebečne svy, cize aj operáciu sme chvalabohu skrtli, fontanela sa rozrástla skoro, ale to sa dalo cakat, neurolog uz potom nemal šancu urobit ultrazvuk. Ako povedal, ""budeme sledovať jeho vývin"...Akurat sme nosili protézu-prilbu. Aký konkrétny problem mate? Už ste absolvovali nejakých dr.??
@stejja9 neboli sme u žiadneho Dr. Pediatricka mi to nikdy nespomenula, len teraz sme boli v nemocnici a dvaja doktori sa ma pýtali ci o tom viem. Nevedela som. Vyšetrila ho aj neurologicka a povedala ze vyvojovo je v poriadku. Len všade čítam ako každý chodí na kontroly a neviem co a náš nikto nikam neposlal. Malý ma 5 mesiacov.
aj nam sa skoro zrastla , maly mal 6 mesiacov, chodili sme na baby plavanie a tam ma vystrasili zeny, navstivili sme neurológa a ten povedal, ze horsie by bolo keby sa nezrastala, vysetril malého, dnes ma maly 5,5 roka a je v poriadku.
@e3v3a3 zacni pre zaciatok kazdy tyzden merat obvod hlavicky, ci rastie ,.
pozri toto https://kraniostenoza.fno.cz/ a popytaj sa pripadne aj tu https://www.modrykonik.sk/group/8205/
Mozno to neni vas pripad a dietatko bude uplne v poriadku .. ale je dobre si to overit u viacerych odbornikov
@e3v3a3 ahoj,prosim ta ako sa mate? Ja mam 5 a pol mes.synceka. prospieva krasne. Ale vcera mi padol na zem,tak som sla do nemocnice na pozorovanie a lekárka tu zistila,ze maly ma uplne zrastenu fontanelu ☹ ja mam tak strasny strach ze asi skolabujem. Nic viac mi nepovedala,vraj primar povie. Lezime na obycajnom detskom oddelení v roznave. Primár ma akurat zdrbal,ze co riesim,ze to je normálne. Nechapem ten jeho prístup. Vraj v pondelok pride nejaka neurologicka,tak som zvedava co povie. Maly ma svy na bokoch hlavky take rozostupene,ze to aj vidiet aj sa da nahmatat. Bojim sa hrozne
@dadkovaz ahoj. Mame sa dobre, teraz ma malý 13 mesiacov, boli sme tri krát na kontrole u neurologicky a všetko v poriadku. Neboj sa, teda chápem ze sa bojíš aj ja som sa bála, ale Dr. Povedala ze fontanela sama o sebe je jedno kedy z rastie, že niekomu skôr niekomu neskôr, hlavne aby hlavička rástla, tu mu vždy merali. Teraz už ani na neurologiu nemusíme ísť.
@dadkovaz ako ste dopadli s tou fondanelou že sa vám skôr vzrástla ?? Moja má 4 mesiaca a pozorujem že je už menej hmatatelna
@mariamisko no. V prvom rade, necitat internet. Mna to tak vydesilo, ze som bola mimo a vycitam si to dodnes. Ale nechcem o tom... Je to ok, 25% deťom zrastie skor. Staci byt sledovaný u neurológa a keby niečo, da sa to riešiť s neurochirurgom.
Ahoje mala ma 5 mesiacov a ma obvod hlavicki 39cm myslite ze je to v pohode?
@deti95060810 ahoj, co potom, ked sa to riesit neda, to nechaju dieta len tak napospas osudu? Dcera to este nema,dufam,ze ani nebude, len ma to zaujima..lebo vsade sa riesia zrastene svy lebecne, ale to sa da riesit operacne, tak neviem preco nie aj ta fontanela..
mali sme ten problém...