Mame taky problem.Priblizne takto pred rokom sme si vsimli na cele dcerky drobne vyrazky.Boli sme s tym u nasej detskej pani doktorky a ona hned,ze to vyzera ako akne u pubertakov.Tak som ostala zarazena,neverila som vlastnym usiam...Odisli sme s tym,ze mi povedala,aby som si vsimala,ci malej nezacne rast ochlpenie pod pazuchami a na ohanbi a ci jej prsia nezacnu rast...V lete som si vsimla mini chlpky v podpazusi a na ohanbi tak isto...Ale zas podotykam,ze ona bola vzdy taka chlpatucka,aj ked sa narodila,mala drobne chlpky na chrbatiku a aj na ohanbi...Boli sme sa ukazat asi pred 3 tyzdnami a doktorka mi hned vypisala papier k detskej gynekologicke,ze ju musi zospodu cez konecnik gynekologicky vysetrit a ona potom odporuci co dalej...Ja som ostala zhrozena a pevne rozhodnuta,ze ju nikam neberiem...Nechcem jej sposobit traumu,ved ma len 7 rokov!!!Co by ste mi poradili? Isli by ste na mojom mieste?Ja som toho nazoru,ze si priroda u kazdeho zariadi vsetko tak,ako ma byt...Co myslite?Dakujem vopredza dobre rady 🙂 ....
@adrika06 no...ano...zariadi...preto umieraju aj babatka a deti :( lebo priroda zariadi... Na tvojom mieste by som starostlivo vybrala gynekologicku - trebars aj cestovala cez pol republiky a vysledok skonzultovala s dalsim odbornikom,ale urcite nechala dcerku zdiagnostikovat a potom o pripadnej liecbe polemizuj a dumaj...ale v 7 rokoch puberta je fakt skoro :/
Presne toto som povedala aj ja pani doktorke,ale ona mi povedala,ze to musi najprv gynekologicka vysetrit a na zaklade jej odporucenia sa moze ist na endokrinologiu...Vraj inak to nejde...Ale ja som zasadne proti tomu gyn. vysetreniu,tak teraz neviem,co spravit...
a lekarka ti to zdovodnila ze preco vysetrenie a gynde? tiez odporucam endokrinologiu
@adrika06 - samozrejme ze to ide aj bez gynekologickeho vysetrenia zajst na endokrinologiu. Uz to nadmerne ochlpenie upllne staci na endokrinologicke vysetrenie. Zavolaj na endo a popis problemy urcite ti daju rychlo termin pre dcerku. Alebo pritlac/zmen pediatricku.
Ja som mala menzes v 11-ich...Citala som uz o tom na nete,takze viem,ze to nie je sranda...
@adrika06 namiesto ku gynekologovi by som isla naprv na endokrinologiu, normalne jej povedz, ze na tom trvas, ze pojdete najskor tam. Ak nie, zmen lekara. Alebo si zajdi na sukromnu endokrinologiu. To je jedno. Neviem, preco by sa hned do toho mal montovat gynekolog, hlavne tak male dieta si neviem moc predstavit tam. A ked uz k tomu dojde, asi by som najprv isla sa s gynekologom porozpravat, ake ma skusenosti s takymi malymi detmi a ako to prebieha a ci z toho nemaju hysteriu....
@adrika06 - aj poruchy stitnej zlazy sa zvyknu dedit, hlavne u zien. Urcite to vyriesite a gynekolog je az omnoho neskorsi krok, ak ho vobec bude treba. Tu pubertu ak to teda je ona treba hlavne rychlo zastavit, lebo ti mala prestane rast.
@mamulienka30 Presne toho sa bojim :( ...Kvoli tomu sa aj znepokojujem a neviem,co spravit..Ale mas pravdu,skusim tu endokrinologiu.
Mám dcéru, ktorá chod do 3 triedy a moc si neviem predstaviť ju vláčiť po detskom gyn. to by mala z toho asi pekne dlho traumu. Nepochopila som, a načo treba ísť za gynekol. Dcéra mi hovorila, že má spolužiačku, ktorá už nosí podprsenku. A pritom spolužiačka mala 7 len teraz v sept.
moja sestra, ked mala jej dcera 7rokov si vsimla u dcerky, ze jej zacalo rast ochlpenie na suske.. tiez sa zhrozila, isli k dr. a ich prva cesta bola na endokrinologiu, urcite nie ku gynekologovi - co by on zistil?
/inak mala iba troska zvysenu cinnost stitnej zlazy, zatial to neriesia - iba sleduju/
detsky gynekolog predsa zabezpecuje liecbu pohl. organov, pokial je to potreba - teda vytoky a podobne.. jedine, ze by chcela vediet, ci sa jej predcasne nezobudili vajecniky - to sa ale nevysetruje gynekologickym vysetrenim, ale sonom!
ak dieta predcasne zacne dospievat, tak je to sposobene hormonmi a jediny, kto sa hormonmi zaobera je predsa endokrinolog.. velmi zvlastny postup pediatricky..
mimochodom - moja rocna dcera ma zvacseny prsnik.. najprv nas pediatricka poslala na sono, aby bolo zistene, ci jej tam nic nerastie.. kedze to bolo v poriadku, tak neskor, ak to nezmizne same nas posle na endokrinologiu.. podla mna uplne logicke..
Ja som nasu doktorku tiez nechapala,naco chce silou mocou,aby malu odspodu vysetrovali...Ale dakujem moc pekne za rady,urcite to,budem riesit u endokrinologa.Dakujem vam za rady! :*
@adrika06 ako píšu ostatné kočky, určite smer endokrinológia. A rýchlo. Predčasná puberta nie je sranda, môže sa jednať o horšie veci ako " len" predčasná puberta. Tá môže byť len príznakom napríklad hormonálne aktívneho nádoru nadobličiek, hypofýzy, vaječníkov. Nepíšem Ti to, aby som Ťa strašila, pevne verím, že to nebude váš prípad, ale treba to poriadne vyšetriť.
Držím palce!
Zmen pediatricku, alebo sa aspon chod poriadit k inej.
@adrika06 určite návšteva endokrinológa a tiež detského gynekológa... ako, neviem z čoho si taká nervózna, je to štandardný postup, a keby každé maminky mali nervy z detských gynekológov, tak tí by nemali čo robiť. Vyber si, najlepšie, lekárku, a žiadna trauma nehrozí...
držím palce
Stresujem len kvoli tomu,ze tu u nas v NZ je jedna jedina detska gynekologicka a tak isto aj detsky endokrinolog a stoja akurat tak za......Su hrozni...Ale nevadi,dnes pozistujem ako je to v NR,pripadne v BA a pojdeme tam..
@adrika06 akoby som citala o svojej dcere, presne v tom veku nas dr. poslala na detsku gynekologiu a ja som isla, pretoze moja dcerka aj spinila. Ziadne vysetrenie cez konecnik sa nekonalo!! Pozrela jej nohy, teda ochlpenie na nohach, dole iba ockom pozrela kolko ma chlpkov ( a tak, ze mala o to ani netusila ), spravila jej normalne sono maternice a zobrala jej krv na zistenie cinnosti hormonov. Maternica vykazovala znamky predcasneho dospievania, ale hormony su nAstastie v pohode k veku. Na krv sme boli opat o rok. Povedala, ze strasne vela deti predcasne dospieva a velmi zavcasu menstruuju. Teraz mame 9,5 roka, ochlpenie ma mierne, vyrazky sa jej sem tam spravia, celkovo ma mastnu plet po mne, tak len dufam, ze nebude mat take starosti s pletou ako ja som mala. A chvalabohu, menzes este v nedohladne (aspon dufam ). Takze klud a gynekologicky sa neboj, ziadne cez konecnik v tomto veku jej isto robit nebude. 😉
Tu gynekologicku budem riesit najprv konzultaciou bez malej,uvidim,co mi povie,ak mi zacne aj ona s tym,ze malu musi vysetrit gynekologicky,k nej nejdeme,vybavime detskeho endokrinologa,pozerala som referencie na jedneho pana doktora v Nr,vraj je velmi sikovny,tak by som nas objednala potom k nemu.Velmi pekne vam dakujem zienky za vase dobre rady 🙂 !
urcite najskor endokrinologiu ale cim skor, ak to je predcasna puberta tak to treba riesit lebo to moze mat rozne nasledky okrem ineho zastavenie rastu. Inac my sme mali nieco podobne v rodine a nakoniec to bolo z kurciat teda dievcastko kazdy den jedklo kuracie maso. Nechcem strasit ale hormony v jedle su svinstvo a to ti ani nemusim hovorit cim vsetkym presli a akymi vysetreniami kym zistili pricinu.
@adrika06 ja som bola na gynde, ked som mala cca 10 rokov, prislo mi to uplne normalne vysetrenie, ale mama bola z toho celeho vystresovana neskutocne a hovorila mi o tom, ako to hrozne boli a mam zatat zuby a ja neviem co, ze z tych reci som bola dost hotova a cele mi to viac straumatizovala....tym chcem povedat, ze ak budete musiet ist na tu gyndu, tak to skus zobrat z ineho konca ako moja mamina...a nech to pride dcere ako prirodzene vysetrenie...drzim palec nech sa to vyriesi.
Takze,buduci tyzden 10-ho sa ide ku gynekologicke,vraj malej spravi ultrazvuk bud cez brusko alebo konecnik,lenze som rozhodnuta,ze cez konecnik to v ziadnom pripade nedovolim...Cez brusko nie je problem,ale konecnik?!?!?Malemu dietatu??NIE!Mozno ma budete odsudzovat za to,ale ja to nedovolim...Pevne verim,ze vsetko dopadne dobre :( ...
@adrika06 odsudzovať ťa určite nebudem a verím, že sú to ťažké rozhodnutia. Jediné, čo mi napadlo keď som čítala tvoju tému je, že toto nezariadila príroda a neenchávala by som to tak...aj keď netuším, ako sa lieči podobný problém...či liečba nie je ešte horšia než samotný problém. Predčasná puberta sa objavuje čoraz častejšie a to "vďaka" všadeprítomným syntetickým hormónom jednak z hormonálnej antikoncepcie, ktorej reziduá sa dostávajú do spodných vôd a potom späť do potravinového reťazca a potom v mäse a mliečnych výrobkoch, aj napriek európskym normám, ktoré zakazujú hormonálne prípravky v chove hospodárskych zvierat, ja tomu jednoducho neverím. Myslím, že sa používajú aj napriek tomu, keďže ich prítomnosť (aj antibiotík) napr. v poľskom mäse bola opakovane námatkovo (?) zistená a stačí sa na tie kurence pozrieť, na veľkosť, na spôsob chovu. A toto sú následky. Hormonálna antikoncepcia je tiež niečo, čo by mali ženy zvážiť. Zvlášť tie, ktoré majú deti a toto sa ich silne dotýka. Ale aj tie budúce mamy, lebo ich sa to bude týkať tiež.
Antikoncepciu som nikdy nebrala,som proti nej,nebudem pchat do seba kadejaky bordel a chemiu.....Porobi to len šarapaty v tele a neskor si to mozno vypyta svoju dan....Doba je zla,ved este aj vzduch,ktory dychame je plny bordelu......Len pevne verim,ze nam vsetko dobre dopadne.....MUSI!!!!!!
Citala som kedysi rozhovor s detskou endokrinologickou, vravela, ze pri diagnostikovani predcasnej puberty u dievcat ako prve odporucia vylucit zo stravy kupovane kuracie maso, kedze rastove faktory, ktore sa kurcatam vo velkochovoch podavaju, su biochemicky podobne zenskym pohlavnym hormonom.
@adrika06 aj podla mna uplne zbytocne robit nieco cez konecnik!! dcere, co vysetroval vajecniky kvoli tomu zvacsenemu prsniku, normalne cez brusko.. ten dr. velmi rad rozprava a vsetko mi vysvetloval - u deti je vsetko omnoho mensie a blizsie k sebe a jemnejsie, takze podla mojho nazoru uplne postacuje vysetrenie cez brucho.. tak isto vravel, ze u niektorych deti je normalna nerovnovaha hormonov, ktora sa zvysi a neskor znizi, netreba sa toho bat, ale ani podcenit..
podla mna ziaden gynekolog by zbytocne nevysetroval deti cez konecnik, pretoze to je urcite spojene s nepokojom dietata a tak sa tomu rad vyhne..
ja by som na tvojom mieste tiez bola proti vysetreniu cez konecnik - sono brucha urcite staci.. keby sa jednalo o nieco ine ako o ochlpenie, ale napr. o vytok, alebo bolest vaginy, este si to predstavit viem, ale takto, ked ide len o cinnost vajecnikov, urcite nie..
inak neter, co bola s tymto istym u endokrinologa - tej len brali krv a vysli jej vyssie hodnoty hormonov.. ale nie o moc ako je norma a tak sa to len rocne sleduje..
Ajojte kocky.No dnes sme absolvovali navstevu u detskej gynekologicky...Vraj podla nej z gynekologickeho hladiska je vsetko v poriadku,ziadne zmeny na maternici nie su,dala nam papier na sono vajecnikov a nadobliciek a potom s tym vysledkom sa mame objednat u endokrinologa..A tam sa zas uvidi uz podla sono nalezu a krvi,co dalej...
@adrika06 - podla mna ju zober najskor na endokrinologiu. Je to menej invazivne a urobia na ziadost tiez hormonalny profil a aj vela hormonalnych otazok budu vediet zodpovedat. Mozno ma nadprodukciu niektorych hormonov, oni to tam urcite vedia poriesit skor ako gynekolog, tolko moj nazor. Neviem ako na co ma byt teraz invazivne gynekologicke vysetrenie na dietati, ktore nema ziadne problemy :(