Predčasná puberta - hormonálna liečba

mirinda10
20. nov 2016

Chcela by som radu, dcere v marci bude mat 7 bola diagnostikovana endokrinologom predcasna puberta. Uz mame za sebou detsku gynekologiu podla utz sa jej zacali aktivovat vajecniky, ma 130cm a trosku zacsene prsicka ( to bo dovod, preco sme pred rokom isli na endok. ) hormonalny profil je ok, MRko mozgu negativne. Podla vyjadreni dr. nastavi dceru na injekcie raz za 28 dni. Chcela by som najst maminy, ktore maju skusenosti, aky to mal vply na dieta a akekolvek info. Budem moc vdacna. Dakujem

mariannnka81
20. nov 2016

ahoj
@mirinda10 ja s tym nemam skusenosti, ale mojej sestry kamaratka ano, jej dcerka mala 8 rokov, ked jej zacali rast prsia a dostala menstruaciu. Neviem detaily, preto pisem iba to, co viem naisto: sestre spominala upravu stravy. Jej mamina navstivila nejaku bylinkarku a okrem bylin, ktore jej dcerka mala pit, jej ta tetusa radila uplne vysadit zo stravy klasicke kurcata mimo domaceho a bio chovu a vobec vsetko maso zo supermarketov, lebo su plne hormonov a antibiotik a to vsetko ide do nas a nasich deti...Tuto jednu vec som si zapamatala kvoli tomu, ze sestra ma velke gazdovstvo a bravala od nej odvtedy vajicka a kuracie masko z kurciat, ktore sestra chova doma. Viac ti bohuzial neviem poradit, ale mozno aj toto pomoze... Drzim palce

mirinda10
autor
20. nov 2016

@mariannnka81 dakujem, mam stastie, dcera maso nemusi a kuracie ma tak raz za Q, nie je tak vela aby to malo na nu vplyv, to ked dostane menzes je uz neskoro, nakolko sa jej zastavi rast a ako 130cm nie je nic moc. Hormony ma v norme, tam nepotrebujem robit nic. Uz len dufam, ze nam dr nastavi dobre tie injekcie a nebude to mat ziaden negativny dopad na dceru

jaroska
9. júl 2017

@mirinda10 otváram trochu "staršiu temu"...My máme podobny problem:mojej dcere-má 6 a pol roka,som pred tyždňom pri sprchovani objavila tmave chlpky v podpazuši.Vystrašilo ma to,lebo je ešte malá...U dr.sme ešte neboli,lebo má akurát dovolenku.Jej sestrička mi tvrdi,že to nič nie je,no ja som z toho hotová!Možem sa spytat,ako je to u Vás,ako to pokračuje?Dakujem!

mirinda10
autor
10. júl 2017

@jaroska my chlpky nemame ale zvacsili sa jej prsia, uz od feb berieme hormonalnu liecbu ale je pravda, ze ju vzdy kontrolovali ci nezacalo rast ochlpenie. Najlepsie je, dostat sa k endokrinologovi, zoberu krv a vysetria hormony a my chodime aj na detsku gyndu, tam jej robia utz vajecnikov. U nas liecba zabrala, prsia sa zmensili aj vajecniky.

jaroska
10. júl 2017

@mirinda10 dakujem.Na buduci tyzden ideme k našej doktorke a budem si pytat vymenny listok k endokrinologovi...Nechcem čakat na dalšie priznaky(ak budu),pojdem čim skor,aspoň budem kludnejšia,ked ju teraz vyšetria.

dai
10. júl 2017

@jaroska urcite ju daj vysetrit... moja dcera ma 10, trosku take opuchnute bradavky... co som si preverovala tak vlastne dalsi krok k mestruacii je prave zarastanie podpazusia a prirodzenia, nasledne uz menstruacia a vlastne zastavenie rastu... takze ja chlpky tiez pozeram - este aspon 2-3 roky by som bola rada keby porastla😉

jaroska
10. júl 2017

@dai určite ju dám,nebudem čakať kým sa to "zhorší"...

adrianna23
26. dec 2017

Ahojte žienky, tak moja dcérka sa lieči dipherelinom a pomáha. Už je to cca 3 roky? Už by sa jej mal aj pomaly vysadzovat nakoľko má 11 rokov

jaroska
26. dec 2017

@adrianna23 a to su nejake injekcie,či?My sme v lete boli u endokrinologičky.Vtedy jej robili rtg zápastia,kosti má vyvinute viac než by mala mat(o rok a pol).Brali jej aj krv,vtedy dr.zistila zvyšenu činnost nadobličiek.Minuly tyždeň sme boli na kontrole,brali jej znovu krv,no má jeden prsnik taky trochu zdureny.Ktovie,či to nebude predčasná puberta😔 No ak áno,tak dufam,že nasadi nejaku liečbu čo zaberie.Vysledky budu až po sviatkoch.

adrianna23
26. dec 2017

@jaroska áno injekcie a dosť bolestivé..škoda že to nieje lepšie vymyslené, len hrubá ihla a do svalu do stehna každých 25 dní lebo má vyššiu váhu. Moja má kostnu vek o dva roky dopredu. Ale už to viac nenadbieha. Tak dúfam že u vás tá puberta neprebieha, to by bol asi ten horší pripad

jaroska
26. dec 2017

@adrianna23 čo tym mysliš,že horši pripad?

adrianna23
27. dec 2017

@jaroska tak lepšie by bolo keby nič nezistili, resp.ze by to samé odznelo. Pretože liečiť sa hormónmi môže priniesť veľa nežiadúcich účinkov a o bolestivých injekciách ani nepisem

jaroska
28. dec 2017

@adrianna23 aha,chápem...Ano,to máš pravdu.Určite by bolo najlepšie,ak by sa tá predč.puberta nepotvrdila.Ale bohužiaľ,my to ovplyvniť nevieme😔

majkaocka
23. apr 2021

@mirinda10 ahoj a v kolkych rokoch jej začali rásť prsia a liečba nema vedľajšie účinky?

majkaocka
11. sep 2024

@mirinda10 kam ste chodili na endokrinologiu

zuzulkav
20. sep 2024

ahojte, aj nám bola ponúknutá táto liečba pre dcéru, na rozhodnutie máme pár dní... aplikácia raz za 3 mesiace asi na 2 roky. Prosím, tie dievčatá, ktoré liečbu absolvovali, mali nejaké príznaky vedľajších účinkov? Ako ste to zvládali?

zuzulkav
20. sep 2024

@adrianna23 prosím, okrem bolestivých injekcií, pozorovala si nejaké negatívne reakcie u dcéry?

adrianna23
20. sep 2024

@zuzulkav ahoj to máte super interval 1 injekcia za 3 mesiace. My každých 28 dní. Aspoň toto sa zmenilo k lepšiemu za ten čas. Vedľajšie účinky? Asi nie. Teraz má dcéra nepravidelnu MS, cca 3x do roka čo nám aj vyhovuje lebo ona je aj ľahko mentálne postihnutá. Možnože je to dôsledok toho umelého zastavovania predčasnej puberty. A možno nie. Bohvie.

zuzulkav
20. sep 2024

@adrianna23 ďakujem krásne za rýchlu odpoveď a ukľudnenie. U nás sa už nejedná o predčasnú pubertu podľa tabuliek, dcéra má už 10 rokov, ale má rastovú poruchu a kvôli tomu by bolo dobré rast predlžiť, teda centrálnu pubertu posunúť..

adrianna23
20. sep 2024

@zuzulkav rozumiem, tak držím palce a prajem veľa zdravíčka 🍀