Prečo si môj 14 mesačný syn často chytá ušká?

25. máj 2022

Ahojte,

moj syn ma 14 mesiacov a ide mu naraz 6 zubov. Odkedy mu idu zuby, stale si chyta usi, a casto si do nich strci aj ukazovak.

Nesopli, nekasle, nema ziadny iny problem. Co som si este vsimla, mozno zle, ze v usku ma maz (vo vnutri), ale este v porodnici ma upozornovali, ze vatovou tycinkou sa nesmie do vnutra ist, iba okolo a na okraji.

Je to normalne alebo nie? :( Neviem, co mam robit. Nechcem uz ani pediatra s kazdou blbostou otravovat...

Dakujem!

Moze mu boliet ucho aj kvoli tomu, ze mu idu zubky?

anjelicek26
25. máj 2022

Nuz usi by som dala skontrolovat vzdy. Ono je pravda, ze ked idu zubky, opuchnu dasna, tym padom aj sopel, opuch v usiach je relativne bezny, ale ak to trva dlhsie a pridruzi sa nejaka bakteria, mas s toho zapal usi ako vysity..aj syn mal... a skaredy... on reval az ked uz bolo fakt zle, prve dni si len usi chytal... mal tie uska potom zjazvene, zrasty a to dostal hned antibiotika, ked uz bolelo... neskoro..ten zapal musel byt uz par dni predtym, len crp pri usiach stupa pomaly... zabehni k pediatricke alebo rovno k usnemu na precistenie usiek, ale tam myslim potrebujes vymenny listok. Na uska treba davat pozor, tie zapaly su chronicke, ked to clovek "prehliadne" a bohuzial da sa to prehliadnut velmi lahko.

dzulli1980
25. máj 2022

Prosím Ťa, vyčisti mu tie ušká ... uši musíš čistiť minimálne raz do týždňa, viac sa neodporúča ... neviem, či si zažila bolesť ucha, no keby ho uško bolelo, plakal by neskutočne, je to strašná bolesť ... možno je len nervózny zo zúbkov ... no tie uši by som mu vyčistila.

autor
25. máj 2022

@anjelicek26 no, on to uz ma asi mesiac, ze si chyta. Odkedy mu idu stolicky. Hlieny v nozteku nema vobec, ani teploty... Ziadne ine priznaky...

nikpa
25. máj 2022

Uši si ťahá kvôli zubom, moji to robili obidvaja. A čo sa týka mazu v usiach, ten tam má byť, má tam svoju funkciu. Len mu uši povytieraj uterákom po kúpaní. Tyčinky naozaj nepatria do uší. Ja som si s nimi tak poškodila uši, že niekoľko mesiacov som nemohla spávať ako ma svrbeli. Stále som si ich čistila s tyčinkami až sa mi tam prestal tvoriť maz a z toho ma nenormálne svrbeli uši.

anjelicek26
25. máj 2022

Je to opuch v usiach, pritlacene sluchovody, pri stolickach je to fakt bezne, ten opuch je tam potom v celej oblasti. Ale ja by som to po skusenosti, aku sme mali - radsej isla ukazat.

autor
25. máj 2022

@dzulli1980 ale ako? Do vnutra zas neodporucali ist tou vatovou tycinkou... 😒

anjelicek26
25. máj 2022

Usi mojim detom preplachuje raz za tri mesiace usny... maju zuzene sluchovody (po muzovi) a teda syn aj po operacii...inak sa usi cistia sprejom na usi, mame od usneho... nastriekas, jedno a druhe usko 5 minut pockas, polozis hlavicku na stranu a co ma - vytecie - utries a hotovo...

autor
25. máj 2022

@nikpa hej? Lebo presne odvtedy mu vadia usi, odkedy mu idu stolicky - horne, dolne, naraz.. Plus teraz horne ocne a dolne trojky. 😑

a ten vnutorny maz nevytecie? Ked sa kupe alebo sprchuje sa, tak sa tam dostane aj voda, to nevadi? Budem teda iba uteracikom, ale aj tou tycinkou to robim opatrne iba....

andreatytler
26. máj 2022

Podla mna to ma zo zubov. Ale za skontrolovanie nic nedas.
Inac nas syn chyta a zmoli usi ako relax. Napriklad pri zaspavani moje ucho a ked mi to uz vadi a nedovolim mu, tak si chyta svoje ucho.
Koli tomu mazu v usiach by som sa netrapila ak to vyslovene nie je prilis vela. Potom by som sa zase na to pytala u doktora. Ja som nasmu 2.5 rocnemu usi este ani raz necistila a nesusla (len uterakom vonkajsie ucho utriem) a on si tam pritom pri kupani sam leje vodu poharikom aleb takou detskou sprchou.

nikpa
26. máj 2022

Nevytecie nič, s uterákom ako vieš mu povytieraj, do ucha nič nepchaj, to stačí.

deginko
26. máj 2022

Zuby