Prečo je zrazu toľko detí autistov?

Dnes o 05:35

Len také zamyslenie...prečo je podľa vás zrazí toľko detí autistov,aspergerov atď? Mám 40 rokov a keď sme boli deti, nik nemal žiadnu diagnózu a teraz polovica triedy má rôzne papiere,úľavy v škole atď... Nič proti vážnym diagnózami, ale mne to už niekedy príde že niektoré deti sú drzé a nevychivsne tak hneď majú radšej nejaký diagnózu,ako ich dať do laty. My sme si nemohli dovoliť j rodičom a učiteľom to čo dnesne deti a dnes keď mi môj syn vraví čo v škole si deti dovolia a učiteľka musí byť ticho a ešte sa pomaly decku pchať do zadku...kedysi by dostalo decko výchovnú ak nie v škole,tak doma a žiadna diagnóza by nepropadala v úvahu. Sedím sa toho čo bude o desať dvadsať rokov...to už bude mať každý nejakú diagnózu...ako bude svet spoločnosť vzťahy vyzerať?

mamamasama
Dnes o 05:44

Chudák tvoj syn.

zuzanockamt
Dnes o 05:46

Aj predtým boli deti s diagnózami, no veľa z nich nepotvrdených, lebo ich nemal kto zdiagnostikovať.

letfenixa
Dnes o 05:47

Je úplne iná diagnostika. Aj my sme mali 'zvláštnych' spolužiakov, slaboprospievajucich, ... Len nemali diagnózu.
A nie, rozhodne si nemôžu žiaci v škole robiť čo chcú a učiteľ nič nezmôze, aj bez výchovnej.

zmrzlinka2021
Dnes o 05:47

My.sme mali tiež ľudí s týmito diagnózami, len sa neriešili, preto dostali horší štart do života. Dnes je snaha ľuďom pomáhať, v minulosti po socíku ešte ľudia nevedeli pristupovať individuálne, s rešpektom.

Inak neraz tie nevychovane deti majú rodičov, čo dostávali tie výchovné. Násilie nie je riešenie.

mamamasama
Dnes o 05:48

A odpoveď k tvojej nezmyselnej otázke. Dôvod, prečo dnes skoro každé dieťa má nejakú diagnózu, súvisí s lepšou diagnostikou a väčšou informovanosťou. Máme pokročilé nástroje a viac vedomostí, takže problémy, ktoré sa kedysi prehliadali, sa teraz identifikujú skôr. Rodičia a učitelia sú tiež viac informovaní, čo vedie k častejšiemu vyhľadávaniu odbornej pomoci. Moderný životný štýl a stres tiež prispievajú k viacerým problémom. V minulosti sa mnohé ťažkosti ignorovali, dnes sa kladie dôraz na individuálny prístup a skorú intervenciu. Neznamená to, že je takých detí viac, ale že sme lepší v ich porozumení a podpore.✌🏻

beata_k
Dnes o 05:48

Lebo deti s diagnozou sa trieskali remenom a varechou aby pocuvali. Tak preto...

7miriam77
Dnes o 05:50

Určite boli aj predtým tieto diagnózy, no kedysi sa to snažili ututlať, nevenovalo sa tomu toľko pozornosti. No aj predtým boli osobitné školy, ktoré boli plné deti s diagnózami. Teraz sa proste tým detom viac venujú a snažia sa ich začleniť, čo je super. Nič v zlom, ale máš zvláštne názory 🤔

adrianap83
Dnes o 05:51

Mam toľko rokov ako Ty. A pamätám si, že v mojej triede na zs bolo zopár adeptov na rôzne dg. Ale nikto diagnostiku nerobil. Ako vedeli, tak prežili aj oni aj učitelia. A to sme mali 2 spolužiakov, čo naozaj mali psychiatrické dg a brali lieky.
Dnes sa na to nak pozerá. Viac sa diagnostikuje, je viac možností. Je dosť možné, že sa to až zneužíva. A plus sú rodičia, ktorí majú pocit, že papiermi cena záležitosť pre nich konci - úľavy v škole, učiteľka to musí rešpektovať a vybavene. Toto je podľa mňa problém. S dieťaťom treba aj doma pracovať a ono sa to zlepší, niekedy veľmi rapídne, že až učiteľka úľavy nemusí dávať. To som nie jeden krát zažila ja teraz, ako učiteľka. Ale tí ridicia sa deťom naozaj veľmi venovali. A v porovnaní s počtom dg to bolo malo. No videla som, ze sa to dá!

zuzanockamt
Dnes o 05:56

Ja napríklad poznám aj dospelých autistov pred 50-kou a pred 40-kou. V detstve samozrejme im nemal kto určiť dg

patus_2
Dnes o 06:00

Lebo dnes sa diagnostikujú. Niekedy až príliš... Som učiteľka a tiež sa desím, čo bude o 5-10 rokov.

autor
Dnes o 06:02

@adrianap83 presne toto som myslela. Ja chápem, že sú diagnózy, nezlahcujem. Ani nechcem nikoho uraziť, ja to nemyslím v zlom,ako sa tu niektoré do mňa pustili. Ale aby zrazu polovica triedy mala papiere? Presne mne to niekedy príde,že sa to už zneužíva. Ja som sa tiež do synom musela učiť,aby proste jak vedomosti a v triede každým rokom pribudne dieťa,ktoré zrazu ma také hentaké úľavy a nakoniec ma lepšie známky ako môj syn,lebo horšie sa niektorým nerátajú. Predtým boli jednotkari aj štvorkari...nebolo to nič zvláštne...

Ale baby pokoj,ja na nikoho s diagnózou neútočim. Len sa zamýšľam,že aj v triede,syn je siedmej,každý rok zrazu jeden-dvaja majú novú diagnózu.

eliska13
Dnes o 06:02

80% deti v mojom okolí, ktoré su auti sa narodili rodičom 38+ voľakedy mali 40 r ľudia deti na strednej škole a nie čakali dieťa.Aj, keď si všetci myslíme, že 40 tka je nic telo a bunky starnu.Za ďalšie životný štýl.Je krátkozraké si myslieť, že je veľa detí s diagnózou, lebo je lepšia diagnostika.Realne ich pribúda 4 r deti nemajú byť na tablete, výchova nevychova.Mala som ako dieťa spolužiačku, ktorá v 6 r prešla do osobitnej školy jej diktát bolo červené more určite mala nejakú poruchu.

autor
Dnes o 06:04

@patus_2 no ja si myslím,že nech ktokoľvek ide k psychológovi,diagnózu nejakú mu už len najde. Preto mne to príde už prehnane... Ja som sa so synom učila a znama,že dcéra ma papiere,jej nejdú y/i, ďalšiemu nejde to a to...veď ani môjmu to nešlo,tiež sme sa museli drviť. Musela som mu venovať kopec času.

zuzanockamt
Dnes o 06:05

@eliska13 Ja zase všetky PAS deti, ktoré poznám, sa narodili rodičom pred 30-kou alebo okolo 30.

petracandle
Dnes o 06:05

Píšeš sračky. Kedysi to len nebolo diagnostikované, ale to neznamená, že autisti neboli.
To môžeš povedať aj na rôzne iné ochorenia, že neboli a pritom ich len nevedeli diagnostikovať. Alebo že v rozvojových krajinách nie sú.
Dnes veľa autistov žije plnohodnotný život, kým vtedy boli vyčlenovaní ma okraj spoločnosti- boli to "tí divné ujovia"

zuzanockamt
Dnes o 06:06

Anonymka
Ale dieťa s dys sa môže drviť koľko chce, proste nikdy sa určité veci nenaučí. Mala si možnosť využiť služby CPP a pomôcť dieťaťu.

domka222
Dnes o 06:08

Na nikoho neútočíš? Však sama píšeš, že dg sa podľa teba zneužívajú a je toho veľa. Si myslíš, že deti si vybrali niektorú z nich samé? Ak má raz dieťa problém, napríklad aj s dys,prečo mu napomôcť papierom,keďže naučiť sa to proste nedokáže? Poznám ženu 60+ ,čo bola bitá,že sa nevedela niečo naučiť. Tiež mala dys

eliska13
Dnes o 06:09

@zuzanockamt to je tvoj názor ja mám iný.

rachel36a
Dnes o 06:10

Vychovávala si niekedy dieta s autizmom? Ja ano, a ver ze je to obrovský boj. Aj keď rozpráva a ma normointelekt. Nezávid deťom tie úľavy co maju.
A preco je veľa takých deti? No preto, ze doba ide vpred. Su oveľa lepšie možnosti diagnostiky. Aj pred 40 rokmi autisti boli, len to nevedel nik diagnostikovať, a ako píšeš, deti boli podľa nich nevychovane.
Možno keby to pred rokmi vedeli a dokázali im poskytnúť pomoc, tak by sa môj spolužiak a kamarát v 18 rokoch neobesil, lebo by mu ten tlak pomáhal psycholog a terapie zvládnuť.
Všetci sme si mysleli,, že je drzý...teraz s odstupom času, keď s autizmom žijem, viem, že bol určite asperger.

beata_k
Dnes o 06:11

No proste si si iba prisla vyliat srdce lebo ty sa so synom ucis a ine nemusia lebo diagnoza. Lenze zabudas, ze ak to dieta realne diagnozu nema tak na to neskor doplati len to samotne dieta. Takze ty sa neporovnavaj s inou matkou. Ty sa zaoberaj iba svojim dietatom.

thereisabear
Dnes o 06:13

Lebo si ničíme planétu a aj takto sa to prejavuje. To nebude len lepšou diagnostikou.

fantaghiro21
Dnes o 06:19

A zabudla si podotknut diagnózu riešiť iných a zakladať diskusie na MK ,čo tiež inokedy nikto nerobil a neriešil .
Kedysi nikto nič neriešil,pre nedostatok info,štúdií, vymoženosti...
Prečo je aj toľko celiatikov,histaminikov?
Kedysi si sa len zo..srala,bolo zle ak si zjedla Kapustníky .
Dnes by si vedela ,že máš celiakiu,histamin.intoleranciu,tak sa nimi nebudeš kŕmiť....
Skúsila si si niekedy naštudovať aj či to ten autizmus je a nesie so sebou? Keď sa do toho tak obuvas?
Myslíš,že autizmus diagnostikuje psychológ?
Myslíš,že tie matky chcú zle pre tie detí,síce majú papier v škole na nejakú "úľavu" ale v živote teda úľavu nebudú mať? ??

simsalabim
Dnes o 06:26

Z mojho pohladu je dobre, ak sa deti zdiagnostikuju a pristupuje sa k nim individualne. Moja prof psychologie na VS stale vravela, ze “If we can assist, we should assist” - ak vieme napomoct, mali by sme to urobit. Problemom nasho skolstva vsak je, ze tato pomoc v preplnenych triedach a pri nekvalifikovanych asistentov nie je dostatocne efektivna. “Divne, zvlastne, neposlusne, hlupe, lajdacke….” deti boli v triedach vzdy (mam cez 50 a aj vtedy take deti boli). Nikto sa neostychal ich tak oznacit. Z mnohych vyrastli sikovni ludia, co svedci aj o tom, ze to oznacenie nebolo uplne spravne. Ale faktom je, ze mnoho rodicov ma obrovske problemy nastavit detom hranice a deti potom neuznavaju ziadnu autoritu. Toto povazujem za velky problem.

ivanabat
Dnes o 06:28

Tie diagnózy vždy boli, ako tu všetci píšu vyššie. Už len ako príklad dvaja moji bývalí spolužiaci z prvého stupňa ZŠ, boli to akože grázli, zlé známky a podobne, pričom šikovní chalani, obom sa narodili deti s ADHD, dali sa v dospelosti zdiagnostikovať a hádaj čo, ADHD majú aj oni ako dg. To isté aj môj bratranec, celý život ho všetci riešili aký je divný, narodil sa mu syn s PAS a bratrancovi tiež diagnostikovali Aspergera. Každý jeden z nich sa vyjadril, že keby o tom vedeli už v detstve, robila sa im nejaká diagnostika, ich život mohol vyzerať inak.

stanulienkat
Dnes o 06:28

Tiez si myslim, ze volakedy to nikto neriesil a nediagnostikoval. Polovicu triedy sme mali "blbych" a "neposlusnych". Teraz by z nich boli rozny DYS a autisti. Vtedy sa poslali do osobitnej skoly a ti divi dostali po riti. Teraz mam pocit, ze je druhy extrem. Vsetci blbi sa schovavaju za dys a autizmus. Maju rozne vyhody vo vyucbe, na mna niekedy az prilis. Nic v zlom...

simona20201309
Dnes o 06:31

Súhlasím že aj za našich čias boli medzi nami čudaci. Lenže dnes je nová diagnóza ktorá sa ešte nediagnostikuje ale veľa sa o nej píše a je veľmi veľmi podobná autizmu. Je to digitálna demencia. Deti od roka sú na mobile, od 2r hrajú hry, v 3r sú chorobné závislé na telefóne. A prejavy majú rovnaké ako autisti.
Tým pádom deti nevedia rozprávať, vydávajú cudne zvuky ktoré počujú v hrách, ideálne ešte ak pozerajú rozprávky v AJ a už je to totálny miš máš v hlavach

stvura
Dnes o 06:31

Autorka, toto nie je tema tu na MK do "stada" dokonalych tolerantnych, ohladuplnych, perfektnych a neviem este akych superlativnych matiek. Takze sa tym radsej neazoberaj a podakuj tomu hore ze mas zdrave dieta ktore ma moznost robit v zivote cokolvek lebo diagnozami netrpi.
Ono si to dost zle sformulovala ten svoj vylev a preto tie utoky budu a cokolvek napises vyznies blbo - vlastna skusenost.
Mna na jednu stranu netrapi ake je zoskupenie deti v triede, ale na druhu stranu ta chapem a viem co mas asi namysli a kde sa dlhodobo pozeras. Dakedy, akonahle sa v triede vyskytlo slabsie dieta bolo supnute do osobitky alebo specialnej skoly - to v tom lepsom pripade (ak si to rodic mohol dovolit lebo ta bola len v urcitych mestach-myslim slabozrakych, hluchych a pod) len sa tak zaprasilo. Dnes nasi spoluobcania moznost lepsej diagnostiky vyuzivaju a vsetci su nepracujuci invalidi 🙂...my, biely to tiez vyuzivame, lebo deti s diagnozou namiesto toho aby skoncili ako dakedy ucnovku ci ti sikovni SS nam teraz koncia VS. Lebo su lepsie diagnostikovani a mozu, skoly ich prijat musia kvoli kvotam. Co to prinesie do buducna...neviem a netusim ale obavam sa ze nic dobreho.
Sama mam skusenost zo synovej triedy ze dievcatko s diagnozami, neschopne ucit sa, chapat zakladne veci (povahovo uplne mimo, neschopne nejakych kontaktov/interakcii so spoluziami) je teraz na gympli - t.j predpoklad za VS. Ale gympel ma kvotu a aj tieto deti prijat musi...co s nou bude dalej? Skonci VS a bude riadit nejaky kolektiv? Ci doma sediet na invalidnom a mavat si diplomom? O par rokov uvidime a potom sa uz len rozbehnu diskusie...

autor
Dnes o 06:33

@stanulienkat presne to som chcela povedať, dnes sa už nerieši že je niekto drzý,že si dovolí k učiteľke, veď na diagnózu,tak môže,on za to nemôže. Ja chápem,sú diagnózy,ja to nepopieram a nezávidím,ale už je to extrémne podľa mňa a takýmto štýlom o dvadsať rokov bude mať diagnózu celá trieda.

autor
Dnes o 06:33
gleep1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz