Prečo dcéra plače a ťahá si oblečenie po zobudení?

snehulka24
11. máj 2011

Ahojte mamicky. Prosim poradte mi, co si myslite o nasej situacii s nasim prvym babatkom. Mame 5,5 mesacnu dcerku a pred nedavnom (asi 2-3 tyzdne) som si vsimla, ze mi dcerka place po zobudeni, skoro na 99%. Myslela som si, ze je to zubkami, uz je v tom veku, ale stale nevidim a necitim nic na spodnych dasnach. Takyto plac mava aj v noci, aj behom dna. Malokedy sa zobudi s usmevom na tvari. Spinka presne 30 minut a potom sa zobudi, niekedy ju viem este uspat a niekedy uz nie. Nasadili sme aj cumlik pred mesiacom asi (lebo sme ju nevedeli bez zobudenia ulozit do postielky) a celkom si ho oblubila, zvacsa na ten plac aj zaberie. Prsko uz nie je take univerzalne na vsetky boliestky. Taktiez som si vsimla, ze pri takomto placi, sa taha za oblecenie, alebo si prechadza rukou po krku ci usku. Niekedy tak silno, ze sa aj poskrabe. Ked lezi pri tomto zachvate na chrbate, tak sa prehne tak, ze robi mostik a zaroven si natahuje oblecko jednou rukou. Dam jej cumel a trochu sa ukludni, niekedy aj uplne. Co myslite, kde je problem? Dakujem krasne za vsetky odpovede.

NOVE - na zaklade vasich rad....

USKA - Vyskusala som podla vasich rad chytit dcerku za uska a aj v ich okoli, ale nereagovala placom, tak to nebude bolestou usiek.
OBLECENIE - Zmenila som oblecenie za volnejsie a tiez to nezabralo.
PLAC - vcera som sa snazila dcerku po tych 30 minutach este uspat a ked sa opat zobudila, tak uz s usmevom.
Zrejme je to tym, ze ked malo cez den spinka, tak je mrzuta a prejavuje sa to tym placom.
Mamicky, co vsak znamena, ked mi takto s placom a tahanim si oblecenia reaguje aj v noci? Dnesnu noc sa mi do polnoci budila kazdu hodinu a vzdy s placom a tahanim si oblecenia a prepinanim sa do mostika. Cumel zabral na 80%, na tych zvysnych zabral cas - trochu sa takto vyplakala a ked som opat dala prsko, tak uz bola kludna. Myslite si, ze je to tym, ze zle spava a takto sa jeduje?
PS: moze mat s tymto jej spravanim suvis aj kozny vysyp a cervene flaky na nohach? Na to mame masticky, ale nie je to atopicky ekzem.
Dakujem este raz za vase nazory.

denduska
11. máj 2011

ahoj a viete naisto ze to nie je atopicky ekzem? my sme tiez zacali flakmi na nohach ktore 100% neboli atopicky ekzem - podla pediatricky...kozna to videla doslova od dveri. A co to potom je? Nesvrbi ju to?

Inac mostiky robia aj deticky ktore trapi reflux, a nemusia ani grckat 😕

snehulka24
autor
11. máj 2011

@denduska No, kozna nam potvrdila, ze to nie je atopicky, dala nam na to premastujuci kremik a taku smradlavu hnedu masticku. Davam si pozor na jedlo, ale este sa mi nepodarilo odhalit, ci je to stavou. Muz je alergik, tak je tam velka pravdepodobnost, ze aj mala bude alergicka. A reflux to asi nie je, to by robila stale. Aj pocas denneho kojenia. Taketo stavy ma skor v noci...

denduska
11. máj 2011

@snehulka24 a mate aj nejaku diagnozu ze co to teda je? Ja by som aj tak tipovala atopicky 😅 ste v typickom veku....skus jej pred spanim dat Fenistil ak mas, ak nie nech ti dr.predpise. Alebo nejake ine antihistaminikum - ak ju to svrbi, tak by to malo zabrat a bude pokojnejsia.
Inac v noci su deti citlivejsie, ci uz ide o svrbenie, zubky, usi...vtedy nemaju ine podnety tak ich zamestnaju tieto. A mozno to budu nakoniec naozaj zubky 🙂

feb13
11. máj 2011

Tak moj syn v noci spava celkom dobre o zaciatku, prolemy sme mavali len po dennom spanku. No moze byt, ze tie vyrazky ju trapia a preto sa stale budi... ak tie dve veci zacali v rovnakom case, tak tam moze byt suvis, ak nie, tak neviem... alebo ju budi nieco ine, telka v izbe, alebo mozno naozaj zubky. Ale ked sa stale budi aj v noci, to znamena pravdepodobne, ze su nejake rusive vplyvy ktore ju nenechaju spat.

snehulka24
autor
11. máj 2011

@denduska Myslim, ze ju to nesvrbi, ani si to nechyta. Ten kozny vysyp raz ma a raz nema, preto uvazujem, ze je to reakcia na moju stravu. Chystam sa este ku alergologicke, snad to pomoze.

snehulka24
autor
11. máj 2011

@feb13 Taketo jedovanie ma posledne 2 tyzdne, cca. A tie vyrazky uz druhy mesiac. Zrejme to teda so sebou nesuvisi. Podla vsetkeho to budu zubky, len neviem, ci taketo spravanie mozu zapricinit prerezavajuce sa zubky a bolave dasna. Zda sa mi to ako velmi silna reakcia.

azarijka
11. máj 2011

@snehulka24 No akokeby si pisala o nas 😀 😀 😀 este aj tu hnusnu smradlavu mast mame aj my 😀

denduska
11. máj 2011

@snehulka24 no tak to najlepsie zistis ked si budes pisat vsetko co zjes. Ale to ze si to nechyta este nemusi znamenat ze ju to nejakym sposobom nekvari, je este velmi malicka aby presne lokalizovala.

snehulka24
autor
11. máj 2011

@denduska Moze byt. Zatial mam podozrenie na jablka, paradajky a papriky. Este si to musim potvrdit.

anjelicek26
11. máj 2011

Mozno uplne hlupa otazka - v com ti spinka malinka, kolko mate stupnov v spalni, nestava sa casto, ze sa spoti? V com peries? Kupujete len 100% bavlnu + zehlis?

Inak to tahanie za oblecenie moze byt aj hlupy zlozvyk, co ju ukludnuje 😉

feb13
11. máj 2011

@snehulka24 Tak to tymi vyrazkami asi nebude. A na zubky sa mi tiez zda ze silna reakcia. Vlastne zubky mozu byt obvinene za vsetko od troch mesiacov ale v skutocnosti sa nikdy nedozvieme, ci to tak naozaj bolo... ja stale tipujem skor ten nervovy system, ze preto sa budi a trhanie za oblecenie je prejavom zlosti ze nemoze spat. Mozno ju to naozaj ukludnuje. Ak by bola chora, to by sa prejavilo aj v bdelom stave a zubky asi tiez. Nemusim mat pravdu, nie som si tym ista ale ak to tak je tak jedine musi z toho vyrast.

bealondyn
11. máj 2011

@snehulka24 a ako uspavas malinku? zaspava ti na prsniku pri dojceni? lebo to som vcera zabudla napisat do odpovede, ze u nas to tak bolo a mala ked sa prebrala, tak hladala prsko, kedze tak zaspavala a po zobudeni bolo fuc. 🙂 bez neho nevedela znova zaspinkat. moze to byt problem aj u vas, kedze v noci zaberie bud dudlik alebo prsko, teda dudkanie tak ci tak. 😉 ja ked som s nou spavala cez den, tak som po jej kratkom spanku znova ponukla prsko a spinkala dalej. v noci to iste, spavala s nami v posteli... postupne som prsko vynechala a stacilo ju pohladkat, stacilo, ze som bola pri nej. tak sa postupne naucila dlhsie spinkat. a s navratom do jej postielky u nas nebol problem.

snehulka24
autor
11. máj 2011

@anjelicek26 Spinka a aj cez den nosi bavlnu, periem len v Lovele, bez avivaze a tiez zehlim oblecko z vnutornej strany. A to tahanie vyzera ako ked ju taha oblecenie pri krku, ale to ma volne a to ju urcite nemoze obmedzovat. Moze to byt taky zlozvyk, ako ked si prechadza ruckou pri uchu ked ide plakat.

snehulka24
autor
11. máj 2011

@bealondyn Cez den uspavam rozne, na prsku, v kociku, ci na rukach - ale rozhodne ma mala nieco v puse ;) A ked sa prebudi snazim sa jej opat ponuknut prsko ci dudku.

strapco13
11. máj 2011

@snehulka24 ak sa ti budi po 30 min s placiom..moze byt aj hladna, smadna..hlavne ak zaspala inak ako na prsniku,
ale podla mna / a mojej skusenosti, lebo podobne kratko mi spavala maly v tomto obdobi/..je, ze potrebuje citit teba, cize by som ju po prebudeni dala k sebe, a lezkala s nou a uplne najlepsie bolo, ked som ho presatala na denny spanok davat do postielky ale spaval na nasej velkej posteli /v noci spal v postielke uplne bez problemov/, prykryty mojou perinou..cize ma citil
a ano mozu to byt zuby..keby si ich uz citila, tak by ju uz netrapili..ksus natieraz zubky tymi gelikmi...a zubky trapia hlavne v spanku, ked dietatko nema ine podnety, tak zacne tie zubky viac vnimat

snehulka24
autor
12. máj 2011

@strapco13 skusim ten gelik, lebo to nebude tym, ze nie som blizko nej. V noci spavame spolu v posteli.

jespera
13. máj 2011

@snehulka24 ked som spravne pochopila kojis - a vo velkom si jes papriky a paradajky,,hhmm odvazna mamina, ja som tieto potraviny videla tak akurat z chladnicky po celu dobu kojenia..skus si dat zakladnu dietu a jest potraviny, z ktorych mas 100% istotu ze jej nic nebude, davaj pozor co pijes, pripadne malej davaj cajik na brusko - mozno je to tym bruchom, ako tu niekto pisal...
- a mala rada - len ju neuc spat s tebou v posteli...potom sa jej nezbavis...
- a na com spi - myslim mas vyvyseny matrac, alebo spi v perinke, kokos....vankus ako?

snehulka24
autor
13. máj 2011

@jespera Ahoj, papriku a paradajku som uz vylucila a snazim sa jest dietne. Pijem caj na dojcenie, myslim, ze jej to staci, je tam aj fenikel a kmin na brusko. Tiez ma napadlo, ze jej zvysim matrac v postielke a nebudem ju davat spat so mnou. Posledne 2 noci spala lepsie, vydrzala aj 2 hodiny vkuse a raz aj 3 hodiny a uz tak velmi neplakala pocas zobudenia sa.

pittelka
13. máj 2011

@snehulka24 môj osobný názor je, že sú to ušká. Môj malý robil v podstate to isté, budil sa zo spánku s veľkým plačom a v postielke sa hádzal búchal a jedoval sa. Skoro ani nespal.... Po dvihnutí a nosení sa ukludnil. U bábetiek dochádza k najväčšej bolesti v polohe ležmo, alebo ak pije. Neodmieta piť? Myslím,že ty ani nemusíš prísť na to, že bolia ušká. Paťko tiež nereagoval, na to keď som mu chytala ušká . Ja by som mu určite nechala pozrieť ušká, nemusí mať zapálené, ale stačí nejako podráždené a uško veľmi bolí. Určite budeš kľudnejšia, ale nezanedbaj to. Môjmu malému zastupujúci lekár, zle určil diagnózu a do pondelka mu praskol bubienok.

jespera
13. máj 2011

@snehulka24 urcite jej dvihni matrac..ja som dala len dva stocene vedla sebe uteraky..a uz bol ten sklon iny ako rovny...vyskusaj toto, a ak nezaberie...skus ist k doktorke, ved za pytanie nebiju a budes mat istotu..mozno ti este ona poradi...

snehulka24
autor
13. máj 2011

@pittelka Ideme dnes k lekarke, tak som zvedava co povie. Ale ak by to boli uska, tak by ju boleli aj cez den, nie?

snehulka24
autor
13. máj 2011

@jespera Bohuzial, nemame dobru pediatricku - v okoli je jedina a tak po rady k nej nechodim. Ona je stara skola a ma nazory, s ktorymi nesuhlasim. Ale dnes idem vyskusat postielku a zvyseny matrac. Dakujem za rady, budem eliminovat a snad tie priciny aspon trochu zuzim ak nie uplne.

mery.maja
13. máj 2011

Ahoj,prepac necitala som vsetko co ti radili mamicky...ale napadlo ma ze to ze jej zubky este necitis ked jej prebehnes po dasienkach neznamena ze jej este nejdu...moze to byt bolest zubkov aj ked ich este nema...mne ked isli "zuby mudrosti"ci ako sa to nazyva skriabala by som sa po stenach a to som si ich este prstami necitila.
Ale mozeto byt aj vselico ine,uska by som vylucila moj maly tiez si tahal uska casto a plakal boli sme u lekara viac krat a nikdy mu nic nezistili...to moze byt nejaky zvyk aj s oblecenim ze si ho taha 🙂

snehulka24
autor
13. máj 2011

@mery.maja Ano, to tahanie za oblecenie tiez pripisujem skor zlozvyku a jedovaniu sa. No, msuime skusat a vylucovat jedno za druhym.

pittelka
13. máj 2011

@snehulka24 určite sa pýtaj na ušné, bolesť je omnoho väčšia v lahu ☹ Daj vedieť,ako ste dopadli, držím palce 🙂

snehulka24
autor
13. máj 2011

@pittelka Tak vsetkym mamickam, co povedali, ze to moze byt bolest uska dakujem, lebo nam PED potvrdila, ze malu boli lave usko a poslala nas na ORL. Tak jedna zahada vyriesena, len skoda, ze sme na to neprisli skor. Chudatko dcerka sa natrapila ;( A tiez nam povedala, ze jej idu zubky a ze ma riadne napuchnute dasna. Takze aj to je vyriesene ;)

gocrazy
13. máj 2011

@snehulka24 ahoj takto presne sa sprava aj moja mala, bude mat dva mesiace, bola som u doktorky, tiez jej stlacala uska a povedala ze nereaguje bolestivo na ne, ale ona ma aj silny reflux, takze u nas bude asi jasna pricina....

pittelka
16. máj 2011

@snehulka24 tak vám želám rýchle uzdravenie 😉

snehulka24
autor
16. máj 2011

Dnes nam na ORL povedali, ze uska ma v poriadku a to tahanie sa za usko je skor ineho charakteru. Asi takeho, ze mala objavila usko a teraz sa s nim takto hra. To sa mi moc nezda, lebo si taha iba jedno a vzdy pri placi ci jedovani sa. Taha si ho tak silno, ze je cervene a doskrabane ;( Ja si myslim, ze je to jej prejav hnevu ci akejsi bolesti (ked jej idu tie zubky).
Este mame termin u alergologicky, mozno nam tiez pomoze odhalit priciny jej spravania sa.