Ahojte maminy, teraz sme začali so školkou a rozmýšľam ako riešiť ochranu prosti kliestom? U nás v škôlke chodia stále von, je to súkromná škôlka a nemajú zatial dokončený dvor tak chodia veľa do parku. Teraz je klieštov kopa a aj v parkoch a neviem si predstaviť ked bude teplejšie a budú aj v krátkom či budem každý deň dakeho vyberať? Alebo myslíte, že by pani učiteľky deti strekli repelntom kým pôjdu von?
tak kliešť môže byť aj v škôlke na dvore, nielen v parku...u nás teda deti nestriekajú repelentom a ani ich nenatierajú opalovacími krémami...kde by na to vzali financie....prípadne čas pri tých najmenších, s nimi majú čo robiť kým ich vychytajú von....
Klieste sa zdrzuju najma vo vysokej trave. Predpokladsm, ze deti v skolke sa prechadzaju po chodniku ci ceste, tam kliest nehrozi. Ine je, ked sa hraju na dvore a odbehnu z pieskoviska do nepokosenej travy, tam mozu chytit kliesta. Ale to mozu aj doma na dvore ci v lese. Moje deti uz mali viac krat kliesta, vybrali sme, vydezinfikovali a nic sa im nestalo. Treba ich vecer pri sprchovani popozerat.
Opýtaj sa učiteliek či môžu dieťaťu vybrať kliešťa (možno nemusia mať oprávnenie alebo potrebujú súhlas rodiča). V tom prípade by som žiadala aby ti zatelefonovali a keď je to možné prídeš mu ho vybrať. Tam ide o to čo najskôr kliešťa vybrať, čiže ak ti po škôlke niekedy o 15-16tej povedia že má kliešťa, už môže byť aj neskoro. Ja budem natierať topánky silicami, prípadne kúpim do skrinky repelent nech ho strieknu a ultrazvukový repelent na tepláky. A môžeš dať ešte zaočkovať proti KE.
Nastriekajrano topanky a nohavice vhodnym pripravkom.
@evaachesa Zaočkovaný malý je, to som ho dala. Ten ultrazvukový repelent ma zaujal, máte s ním aj reálne skúsenosti či funguje?
My akurát očkujeme proti KE. Je to tento ultrazvuk ale idem už kúpiť nový. Využili sme ho 2 sezóny. Mal by fungovať 6-12 mesiacov. Keď ho zapnem tak stále bliká ako má, no radšej kúpim nový. Kliešťa zatiaľ nemal, tak neviem či sme akurát mali šťastie alebo pomohlo to natieranie topánok a teplákov silicami alebo aj ten ultrazvuk.
https://www.petpark.sk/tickless-baby-ultrazvuko...
Ja som kúpila náramky, nálepky aj gumičky do vlasov s repelentom. Používala hlavne tie nálepky - na šiltovke alebo topánkach...
Práveže sa mi zdá tento rok zatiaľ slabý na kliešte. Minulý rok boli už od februára a tento rok som na psovi nezbadala ani jeden jediný. Ak obojok proti kliešťom a blchám som mu dala ešte len teraz
@evaachesa Ďakujem krásne pozriem ho 🙏
@tanyan Náramok neviem či by náš nosil, ale o tých nalepkách počujem prvýkrát, tiež to znie super, pozriem ich, ďakujem 🙏
@svokrinjazykmonika tak to asi len tvoj pes ma take stastie, ale ja denne vidim na nasich lozit aspon 3 klieste. Podla mna bezna kliestova sezona 🤷😃
@lindusss2016 no u nás v Prievidzi zatiaľ ozaj nič tento rok 😄 asi záleží že kde. Asi to u nás začne až neskôr, lebo v noci bývajú stále mínusové teploty.
@svokrinjazykmonika to klieste v pohode preziju. Pamatam si, ze raz mal nas pes nacucnuteho aj pred vianocami, vsade snehu kopec a klieste to mali na haku
Existujú také náramky proti kliestom, syn si to v škôlke dáva, pretože repelentom ho nepostriekaju. A presne v škôlke chytil kliesta, z ktorého mal boreliozu.
U nás v škôlke deti natieraju opaľovacím aj repeletom keď treba