Pravostranný aortálny oblúk

martinuccia
16. feb 2021

Hľadám mamičky, ktorých deti maju pravostaranny obluk ,prípadne aj cievny prstenec, na zdieľanie skúsenosti.

veronikao84
19. feb 2021

@martinuccia nasla ste niake odpovede ?

martinuccia
autor
19. feb 2021

@veronikao84 zatiaľ sa mi nikto neozval. Ty? 🙂

veronikao84
19. feb 2021

@martinuccia ja som bola na ultrazvuku v 21tt a mi to dr. Oznámil, za mesiac mám kontrolu u kardiologicky. Snažím sa nájsť níake info ale nič som nenašla:(

veronikao84
19. feb 2021

@martinuccia ak by ste prosím mala níake info , dajte mi vediet . Ďakujem veľmi pekne

martinuccia
autor
20. feb 2021

@veronikao84 Nasmu synovi diagnostikovali pravostaranny obluk hned na prvom 3D ultrazvuku. Potom sme boli v BA, kde identifikovali, ze vytvara aj cievny prstenec. Chcela som nejake realne skúsenosti ostatnych pozistovat. Teraz ma syn necelych 5 mesiacov a vsimla som si ze pri pretacani sa na brusko alebo obcas aj len tak z nicoho nic zakasle - taky suchy kasel. Pri krmeni vytaca hlavicku vacsinou do lavej strany a obcas mu aj zblnka v bruchu alebo hrudniku alebo ktovie kde. Ani to neviem identifikovat. Neviem, ci si to velmi vsimam preto, lebo viem, ze ma tuto diagnozu, ale jednoducho sa mi to nepozdava.

martinuccia
autor
20. feb 2021

@veronikao84 Niektorí kardiologovia tvrdia ze pravostranny obluk v 95 %pripadoch nijako neobmedzuje, len cca. 5 %ma symptomy ako hikanie, piskanie, chrcanie, alebo problemy s prehltanim a z nich len niektoré pripady treba riešiť operaciou.Nam kardiologicka na dvoch kontrolach povedala, ze to, co sa da pozriet ultrazvukom a tie prietoky, co sa meraju, vyzeraju v poriadku, ale uplne presny 3D obraz sa da pozriet len na ct, kde by museli babatko uspat a vpichnut mu kontrastnu latku. To asi ziaden rodic nechce pre tak male dieta. Skoda, ze syncek este nevie rozpravat, aby mi povedal ako sa citi a ci mu to robi problem.

martinuccia
autor
20. feb 2021

@veronikao84 drzim palce, aby vam vsetko dopadlo dobre a nemali ste ziadne symptomy 🙂

veronikao84
28. feb 2021

@martinuccia to ma veľmi mrzí, tiež dr. Také niečo podobné spomínal, že môže nastať. Ja idem ku kardiologicke až 23 marca tak sa obávam čo mám povie . Aj ste to riešili tu diagnózu s lekárom?

martinuccia
autor
28. feb 2021

Po porode mu robil kardiolog echo, viac ho sledovali na poporodnom a po 4 týždňoch od prepustenia z porodnice sme boli zase na kardiologii, kde vyzeralo všetko v poriadku vramci diagnozy, kedze nemal typicke prejavy ako piskanie a chrcanie. Minulý týždeň sme boli zase na kardiologii kvoli tomu kaslu hlavne, no kardiologicka povedala, ze prve priznaky su to piskanie a chrcanie, co nema, takze zatial to nie je potrebne riešiť