Ahojte. Najdem niekde presný odkaz ohľadne práva dieťaťa na doprovod zákonného zástupcu pri vyšetrení ?
Prípadne aj pri pobyte v nemocnici ma zaujíma, ale hlavne to vyšetrenie/ošetrenie/drobné úkony.
Osobne sa nám tak našťastie zatiaľ nestalo, ale dnes som čítala príspevok mamičky ako ju nútene poslali preč z ordinácie počas šitia tržnej rany takmer 3r dieťaťa.
Tak isto som viac krát počula o prípade ako rodičov poslali von keď malému bábätku brali krv, alebo pri iných ambulantných úkonoch.
Viem že mám právo sa ohradiť, ze chcem byť s dieťaťom ale ak by som nedajbože niekedy bola v takej situácii... Kde presne o tom píšu? Aby som sa vedela obhájiť, predsa človek v tom strese reaguje rôzne
ono je obcas lepsie ked tam rodic nieje, dieta potom tolko nevyvadza. Alebo skor ta hystericka mamicka...
Tak pani Marcinkova chcela pretlacit taky zakon, pravo matky byt v nemocnici a aj pri vsetkych moznych ukonoch- no prave lekari v parlamente to odmietli podporit.😥
@elanor dnešná moderná medicína je naklonená, aby pri vyšetrení, hospitalizácii alebo aj pri resuscitácii bol blízky človek. Je to obojstranné právo. Dieťa má právo na blízkeho človeka a ja mám právo vidieť, čo robia s dieťaťom. To sú také utopicke názory, že lepšie bez rodičov. Áno, ak nezvládam pohľad na bábätko, ktorému berú krv, tak môžem ísť von ale nie, aby ma posielali preč. Už sú preč názory, že dieťa je majetkom nemocnice
@elanor neviem preco je matka, ktora chce byt s dietatom ked mu je " ublizovane" hned hystericka.
Neviem, čítala som veľa skúsenosti kde písali, že pri napríklad ambulantnom šití povedzme rozbitého kolená, automaticky posielajú von. Aj ten príspevok má kopu komentárov a veľmi veľa súhlasí s postupom a má.rovnaku skúsenosť. Nechce sa mi veriť, že všetky mamičky tam robili randal
A zas personál nevie či dieťa bude viac vyvádzať ak tam rodič bude alebo viac ak tam nebude. Je kopa deti, ktoré ak rodič ukľudní a je prítomný, to zvládnu lepšie. Alebo aj nezvládnu ale to nič nemení natom, že prečo by tam malo ostať samé, ak si to rodič ani dieťa neželá
@zuzinka888 takže také právo nemám ? A oni majú právo poslať ma za dvere ?
Tak ci maju pravo ta poslat prec neviem, asi je to na ochote lekarov ci persomalu. Ja som u ambulantnych vzdy bola pri dietati. Problem bol vzdy len v nemocnici pri hospitalizacii- kazda nemicnica- mozno aj oddelenie maju svoje " pravidla" snernice, stanovy.
Ved nech posielaju prec. Som zakonny zastupca, ostavam s dietatom a bodka. Snad ma vyvedu nasilim?
Samozrejme nezavadziam im pri vykone, nebranim, snazim sa dieta utesit, drzat za ruku a podobne, nech vie ze som tu. Pochopitelne ak sa bavime o beznej ambulancii nie sterilnych operacnych salach a pod.
Mňa pri šiti, ani ked zavádzali kanylu nikto von neposiel, takže automaticky to asi nebude. Možno keď je s dieťaťom volaka hysterická matka, chápem. Ale nevidím dôvod aby posielali von každého. Ja som nerobila žiadny problém, deti som len držala za ruku. Keby ma posielali preč, za žiadnych okolností by som neodišla, mohli by zavolať políciu na mňa. Malé dieťa je v strese, choré, zranené, v cudzom prostredí s cudzími ľuďmi a potrebuje pri sebe blízku osobu.
Ja osobne som nikdy problém nemala, ale mala som kolegyňu, ktorá ešte aj sestričku kritizovala a brala jej pri odbere striekačku z ruky lebo " ona má 10 ročnú prax" a sestrička pichá pod zlým uhlom. A doktorka ma predpisovať čo ona povie, lebo ona má naštudované čo jej dieťaťu pomáha a čo nie.
Aby to bolo presné - nie ty, ale dieťa má právo ukotvené v medzinárodnom dohovore o právach dieťaťa, ktoré SR podpísala a je teda zaviazaná ho dodržiavať. A je to právo na nepretržitú prítomnosť zákonného zástupcu, ktoré môže obmedziť jedine súd. Čiže neexistuje, že ťa pošle preč doktor v ambulancii, nemá na to kompetencie.
Povieš, že nie, nejdeš von, to je všetko 😉. Netreba stratiť hlavu. Ja ak som nechcela, tak som pokojne a kľudne povedala nie. Pribehol nejaký mudr a ma ukecával, tak znovu pokojne - nie, nenechám tu svoje dieťa samo. Stalo sa mi to raz pri hospitalizácii 4r. syna. Keď zistili, že so mnou nepohnú, prestali to riešiť. Akurát mi sestričky "zabudli" ponúknuť platenú stravu a tvárili sa dosť kyslo po celý čas, keď som niečo chcela, ale hlavne že som bola tam s malým. A po 2 dňoch pochopili, že som normálna, tak potom už nikto neriešil, že som tam ostala.
Zatiaľ som vždy bola pri deťoch a ich vyšetrení . Našťastie sa nesilo ,čiže to neviem povedať ,ale odber krvi ,to bežné som s nimi dokonca sú mi na kolenách (no už nie 😅) v nemocnici keď sme ležali sa ma vždy opýtali či chcem byť pri Tom ,samozrejme som vždy chcela aj keď ti poviem ,že keď 2 tyzdnivemu bábätku napichavsju na 3x žili na hlavičke a ono veľmi plače a vy nemôžete nič najradšej by ste z nemocnice odišli až nepočujete ten plač a nieto ešte ten pohľad. Takže ono je to skôr aj pre dobro rodiča . No vždy som išla aj keď som to nedávala veľmi ....
Dcéra 12r teraz bola na operácii urgentne v noci tak isto som si žiadala doprovod až pred sálu (samozrejme v slušnosti som chcela ísť a poprosila som či je to možné ,ona sa bála ) mohla som ,odprevadila som ju a pred pooperackou som ešte čakala kým ju privezú po zákroku ,potom už išla na jis na pár hodín kde som nemohla čo som akceptovala a išla domov ....
Zatiaľ teda nemôžem nikde vytknúť nič ...jedine v jednej nemocnici práve kde operovali dcéru mi celkom vadilo ,že aj pre mňa ako matku platili navštevne hodiny a patrične mi dali najavo ,keď som prišla skôr ...na čo som sa ohradila,že som rodič a mám právo tu byť ...žiaľ u nich nie a keďže som nechcela dcére zle som išla domov presne na čas ... V inej nemocnici rodič mohol byť neobmedzené teda od rána Max do 22,00h pri dieťati ,preto ma to zarazilo,že tu som nemohla ....
No to je tak,ako ked niekoho resuscituju a posielaju cloveka prec. Ad 1, aby tam nerobil cirkus alebo neskolaboval Ad 2, aby nezavadzal. Mojmu 2-mesacnemu!! prepichovali slzne kanaliky v malej miestnosti. Z jednej strany bola sestricka,z druhej Dr.zviazali ho do plachty,aby sa nemykal a mna poslali von,lebo neviem,kde by som tam stala a potom sa pozerala na srdcervuco vrieskajuce babo. Takisto odber krvi ked mu robili pred operaciou strasne plakal a tiez to robili v ambulantnej miestnosti mimo mna,ked mal 3 mesiace. Zalezi od okolnosti, niekedy je ozaj lepsie,ked je rodic vonku.
@akvi Ani ked sa ten zakonny zastupca sprava neprimerane a narusa cely proces ( napr. ako pani pisala vyssie- vytrhava striekacku sestricke z ruky, "mudruje" do vsetkych postupov, alebo prilis hysterci a neprinasa pokoj ale uzkost do toho celeho a v podstate stresuje personal a aj samotne dieta a pod.) ? Lebo pritomnost takehoto rodica je zrejme skor na skodu ako na osoh.
@iwesska no pre personál je to lepšie určite, pre to dieťa rozhodne nie... gratulujem k výberu, na ktorú stranu si sa postavila 😨 zaujímavé, že v zahraničí vedia zobrať krv alebo vyšetriť dieťa kludne aj pri dojčení a tu pošlú matku za dvere a ona ochotne ide..... fuj to zlé zahraničie 🙄
mam uz vacsie deti - 12 a 13. Ked neviem co je dietatu, je trebars po nahlom uraze a ide napr. hoc aj na rontgen - bola som tam s nim. Olovena ochranna vesta a ides. Ak si vyvrtol nohu - to som sa spytala ci ma tam potrebuje alebo chce alebo ci ide sam. Ak by mi povedal, ze sam tam ist nechce - proste by som sla dnu a povedala, ze neodidem a budem tam s nim.
osetrenia - vzdy som bola s nimi, pri kazdom pichanci, zavadzani infuzie.... Ak by vsak dietatu vykonavali zakrok v sterilnom orostredi - tam ako clovek mimo personalu nemam co robit, aj ked som matka.
Pri operaciach mojich deti som vzdy mohla byt v predoperacnej miestnosti a ja som dokonca detom podavala oblbovak pred narkozou. A personal si deti prebral a na operacku logicky som uz nesla ;). Detto fibroskopia - tiez som bola u toho.
ja prave nemozem nic na toto povedat, aj ked mali tendencie ma vykazat / lebo rontgen/ stacilo iba povedat ze neodidem - normalne, slusne. Maximalne sa spytaju kde ma nepoznaju ze ako znasam krv... lebo teda to posledne co chcu je riesit este rodica.
takze za mna - na zaklade mojich skusenosti - tie vykazane matky bud nepovedali, ze tam ostavaju, alebo sa nespravali ok a zasahovali nejakym sposobom do zdravotnickeho vykonu.
@kaktusik007 zažila som situáciu, kde mi dieťa bolo vytrhnuté z rúk a zabuchli mi dvere pred nosom. Nemala som najmenšiu šancu reagovať a ostala som ako obarena stáť pred dverami a nereagovali na búchanie. Ak by mi niekto povedal, že sa také niečo môže stať, tak ani snáď neverím. A nie, nebola som hysterická, ani nič. Vyvadzalo dieťa, nešlo o ohrozenie života, dalo sa to vyriešiť úplne inak.
@akvi išlo o ošetrenie úrazu ?
A čo napr to sterilné prostredie? Nemôžu sa nato vyhovoriť ? Napr ak ošetrujú v inej ambulancii, alebo výkon robíš v inej miestnosti ako prvotné vyšetrenie?
@akvi preboha.... toto by som asi nedala a spravila potom cirkus jak hovado, obrazne povedane.
autorka - sterilne prostredie predsa vidis, ci tam je. Vidis ci je to zakrokovna, vidis co ma personal na sebe / ze sa prezliekol/.... ak ide o vedlajsiu miestnost, kde su otvorene dvere a personal tam presiel v tom istom obleceni - nie je dovod tam za dietatom neist tiez
Mňa poslali od dieťaťa 2x preč, ani raz som nešla. Dieťa som proste nepustila z rúk. Prvý krát ma poslala preč sestrička pri opakovanom odbere z pätičky. Tam hneď zakročil manžel, že neexistuje aby zobrala dieťa ona. Druhý krát to bolo v nemocnici, keď išli synovi zavádzať kanylu, mal 1,5 roka. Povedali že dieťa mám položiť na lehátko a ja si mám odniesť veci na izbu a oni mi potom dieťa donesú. Povedala som že nie. Mladá praktikantka sa ponúkla že aspoň vetrovky nám odnesie, ale zakázali jej to, že to si musím sama odniesť, oni to nesmú. Ešte na mňa skúšali tie klasické reči, že dieťa bude menej plakať keď tam nebudem, že pre mňa to bude lepšie keď nebudem na neho pozerať, ale nedala som sa. Je to pre dieťa cidzie prostredie, cudzí ľudia a veľká bolesť. Držala som ho celý čas pri sebe a prihovárala sa mu. Niektoré mamičky presvedčili aby išli preč. Srdce mi trhalo, keď som počula plač detí a slová sestričky, že to nič nie je, nech neplače, veď to nebolí, či sa nehanbí. Keby syn nemal život ohrozujúci stav podpisujem revers a idem so iného mesta do nemocnice. Našťastie aspoň lekári boli empatickí a robili všetky vyšetrenia detí v náručí matky.
Odporúčam pozrieť na IG dvorak155, kde hlpise o Tom, že ani pri resuscitácii neposielajú blízkych preč. Je to blízky človek, nech vidí, že doktori robia maximum pre záchranu jeho života.
Keď som porodila pred 2rokmi, tak syna dali na JRSN, keďže bol predčasne narodeny. Bol tam pár dní, ale o iné ide. Navstevne hodiny, takže nemôže ani len matka, ktorá je o 2 poschodia vyššie hospitalizovaná ísť hocikedy za dieťaťom. Ja proste neverím, že v zahraničí sú ľudia z iného materiálu, že im je umožnené byť nepretržite s dieťatkom a tu, aby sa človek doprosoval, aby videl vlastné dieťa. Nehovorím o pohľadoch, keď som ho prišla cez uvedené hodiny pozrieť. A otázky: aby čo ste prišli? No, čo asi som mohla prísť, prepana.
Pozerala som Bory, tam majú inkubátory priamo v izbe, kde môže byť aj matka, dokonca tam má posteľ. Pre prežitie dieťaťa je jedna z najdôležitejších veci po zdravotnej starostlivosti práve blízkosť a láska, ktorá tiež lieči, a to je už vedecky dokázané.
Moje deti maju 14 a 16, mame za sebou par siti ran a nikdy ma neposlali von. Naposledy, ked si dcera rozbila hlavu tak, ze mala ranu cez pol hlavy az na kost mi aj prislo zle, musela som si na chvilu sadnut a isla som si radsej von do automatu kupit colu. Ale vratila som sa hned a hned som bola pri nej, ako som sa uz lepsie citila.
Baby, budte asertivne, zdvorile, ale pevne. Nenechajte si s dietatom zaobchadzat ako s dalsim cislom na pase...pred asi 7 rokmi na kramaroch, ked sme prisli s vracajucim, uz dehydrovanym dietatom, nas hospitalizovali...chceli ma poslat pri odberoch prec, nechapem ako, lebo ja som velmi mierny clovek, ale tu ma to tak vytocilo, ze som sa doslova premenila na vlcicu, nie, ostanem s nou. Jasne, strucne, odhodlane. Ked videli, ze neuhnem, opytali sa este, ci neodpadnem...ich otazka mi prisla v tej chvili absurdna, ale ok, asi maju svoje skusenosti.....vecer ma chceli vyhodit na izbu matiek uz o siestej, lebo nezmyselne pravidla...prvy vecer som prosila, aby mi dovolili ostat, kym zaspi, druhy vecer som oznamila, ze ostanem, kym zaspi, treti vecer som sa ich smerom ani nepozrela, sedela som pri dietati, drzala za ruku a musela vyzerat velmi odhodlane, lebo nikto nic nepovedal...slovenske zdravotnictvo je neludske...mam skusenost aj so zahranicim...ani na sekundu nie je dieta bezo mna...pri porode mi bolo povedane "vsetko, ako vy chte, vy ste tu sefka", dieta vzdy pri mne bez vynimky, pri vsetkych vysetreniach spolu atd...pri zasivani brady, ked bola skolkarka, mi dali do ruky nejaku gazu s dezinfekciou, aby som pridrziavala, lebo odo mna to znesie lepsie ako od nich...pri zasivani prsta mi odporucali pritulit si dieta, pri ktorom som sedela na osetrovacom lozku, aby sa citilo bezpecnejsie....pri hospitalizacii s dietatom sa bralo ako samozrejmost, ze ostavam, rozkladaciu postel mi priniesli....ze sa uplne kazdy predstavi dietatu krstnym menom, ani nehovorim....nedajte sa, v tej chvili ste jedina istota pre dieta......normalne som sa zase rozculila pri spomienke na tie kramare....dcera mala vtedy pat rokov, ale s prekvapenim som nedavno zistila, ze si pamata nieco z tej hospitalizacie...napr.ako ju skoro rano zobudili a chceli od nej cerstvy moc v sprche (skor ako som prisla z izby matiek), z ihiel a bolesti ma paniku dodnes...na porovnanie druhe dieta bez takejto skusenosti zvlada ockovania, hospitalizaciu apod. uplne inak...nemyslim,ze je to len inou povahou....nedajte sa
@snehulak77 neboli ste v ZA? Ja som tam mala dieta pred rokom a pol a presne tie pohlady, ze co ta tu zas robi...a presne je vedecky dokazane aky prinos ma blizkost rodica a klokankovanie a musela som sa po nom dopytovat.
S detmi som bola v nemocniciach 5x , urazy,sitia,odbery vzdy som bola dnu a drzala dieta za ruku, navrhli mi ci nechcem pockat von, odpoved bola nikam nejdem a bolo vybavene.
Samozrejme, ze mas pravo byt so svojim dietatom. Len mamička v príspevku možno zabudla podotknúť, že mala hysterický záchvat a robila tam možno randál. Neviem si predstaviť, že by bežne vykazovali rodiča z ambulancie. Možno len takého, čo tam robí viac problémov, ako osohu. Podľa toho koľko virologiciek tu bolo počas kovidu, viem si predstaviť, že tie mamičky kecaju aj chirurgovi do toho, ako šiť ranu.