Ahojte
Ake mate doma pravidla pre deti s adhd?
Ja mam pocit ze keby mam nastolit pravidla tak neni sanca aby sme ich vobec dodrzovali tak by ich bolo vela.
Mate nejake pravidla (jasne a kratke) viem ze kazde dieta ma ine a tie svoje ale zaujimali by ma ze ako ste tie svoje pravidla sformulovali a pod.
@saluda dakujem za radu skusim ist podla toho
U nej sa to zacina prejavovat este nie dlho
U nas hlavne ide o sebakontrolu
Ona sa nonstop hybe aj ked sedi aj ked jeme proste furt sa hybe
Nic ju nebavi
A ked sa aj hrame vzdy to skonci ze zacne nam robit zle
A bud nas stipe alebo nieco podobne
U nej to suvisi aj s nadpriemerne vysokou inteligenciou
@janhe ja to chapem, moj najstarsi je taky. Prave preto sa cudujem, ze este nemate ziadne pravidla, lebo my by sme sa bez nich zblaznili. Skus s nou robit nejake pracovne listy na sustredenie sa, pomoze jej to aj v pripravenosti do skoly, alebo nieco ine, co ju zaujme a vydrzi pri tom. Samozrejme necakaj, ze ako carovnym prutikom bude zrazu sustredena, ale casom to bude urcite lepsie. Hrajte sa spolu pexeso, alebo pohladaj si nejake hry na trenovanie sustredenia. Logico hry su na to super, alebo Kuliferdo pracovne listy.
@janhe áno, to aj môj starší bol taký, že v škôlke už mal zvládnuté prvacke ucivo, ale inak des, čo sa týka psychyckej zrelosti. Zvažovali sme aj my odklad, ale to by sa už v škôlke zbláznil a neviem, čo by robil o rok neskôr v prvej triede. Teraz je už stvrtak a je vždy trochu viac detský a citlivejší, ako jeho spolužiaci, ale školu krásne zvláda, postupne pochopil, ako sa má v škole správať a už nemá problém. Len prvých 1,5 roka chodil do špeciálnej malotriedka, to mu dosť pomohlo, že učiteľky mali na deti dosť času.
@janhe potom tie pravidlá treba nastoliť. Ak žiadne nemáte, nemôžeš od zajtra začať úplne inak, vyvolalo by to zrejme u nej agresivitu. A práve pri by som začala. Neexistuje, aby vás štípala, alebo vám robila zle. Chytiť ruky, pozerať sa jej priamo do očí a rázne NIE!. Nemusíš ďalej vysvetľovať, chápe veľmi dobre. A trvaj na tom, aj keby si to mala opakovať denne tridsať krát. Nepôjde to zo dňa na deň, ale pochopí. To, aby vydržala pri jednej činnosti dlhšiu dobu, treba trénovať. Skús pozrieť montessori aktivity, sú zaujímavé, pútavé, veľa vecí vyrobíš večer pri telke, ešte sú fajn logické hry Logico, keď si hodíš do googlu, vyberieš. Že sa nonstop hýbe, to by som nejako neriešila, snažte sa byť čo najviac vonku, je pekne, držím palce.
@daganov Pripojím sa .Dobre radíš. Bohužial u nás očný kontakt nehrozí a ked už mu nastojčivo poviem nech sa mi kukne do očí tak ofučaný, a už nespolupracuje vobec.Nám to diagnostikovali cca ť mesiacov dozadu. Začali sme s pravidlami ,ale je to na dlhý boj.Vobec ma nerešpektuje ani pani učitelky v školke a s tým začínaju problémy
@janhe v pokoji si sadnite a povedz dcere, co ti vadi a ak chce, nech ponukne riesenie. V zalohe maj pripravene svoje riesenie. Ak bude to dcerine schodne, nepresadzuj to tvoje. Tvoja dcera ma 5,5 roka, to je dost na to, aby rozumela, co a preco od nej potrebujes, co ti vadi a preco ti to vadi. Nekric, nevycitaj jej nic, len sa konstruktivne rozpravajte o probleme. Zacnite s jednym, s ktorym mas najvacsi problem. Sustred sa nan, bud dosledna v dodrziavani dohodnuteho pravidla a ak v tom uz budete doma, tak pridaj dalsie. Ak vam dohodnute pravidlo fungovat nebude, zavedte nejake ine, ale najprv daj dost casu tomu prvemu, aby sa nestalo, ze kazdy tyzden bude u vas platit nieco ine. Pre motivaciu mozete zbierat bodiky, lepit nalepky.....system si urcite najdete.
Hlavne si pri pravidlach daj pozor na to, aby riesenie uzko suviselo s problemom. Mozno by si mohla viac rozpisat, s cim mate problem, na co potrebujete dohodnut pravidla, pises velmi vseobecne. Ale podstatne je byt dosledny, ked sa raz na niecom dohodnete, bude to platit. Zacnite najprv s jednym a postupne pridajte dalsie. Dost sa cudujem, ze pri takom velkom dietati este nemate ziadne pravidla, zvlast pri adhd. Ja si skor neviem predstavit nemat pravidla, sodoma gomora. Mozno psycholog by ti vedel lepsie poradit.