Pozdĺžne plochá noha u 3,5 ročného syna

mareka49
18. máj 2021

Ahojte, dieťa 3 a pol roka má pozdĺžne ploche nohy.
Ortopéd napísal Basic ortopedické vložky.
Ale čo ďalej, to je všetko?
Ledva strčil predpis do ruky..
A ako môžem pomôcť ja?
Je už neskoro?
Co trend barefood topánok?
Sú dobré v tomto prípade?
Cviky, tréning..?
Ako pomôcť dieťaťu, či to už navždy plocha noha a potom únava a iné bolesti neskôr?
Dakujem

tina4931
18. máj 2021

@mareka49 Najlepšie rehabilitácia, nech fyzioterapeut ukáže a naučí cviky, ktoré potom cvičte aj doma. Ale noha je vo vývine, čiže nič hrozné v tomto veku. Môj má 9 a to isté, len predpis na vložky a vraj cvičiť.

leamax
18. máj 2021

cvicit, co najviac bosy po roznych povrchoch, preliezky...a vlozky by som mu nedavala, noha sa vyvija do 6r

mareka49
autor
18. máj 2021

@leamax no práveže počúvam že do 3 sa vyvija a potom už to treba riešiť tou vložkou.
Viem, že je to iba pasívna podpora, preto hľadám aj tipy od vás.
Dakujem.
Ortopéd rady a tipy nula bodov.
Vložka predpísaná, úkon urobený, poisťovňa uhradí, zarobené.

belasy_motylik
18. máj 2021

Do minimálne 6. rokov sa chodidlo formuje, aj dlhšie, na to nás upozorňoval takmer každý ortopéd ku ktorému sme pre iné problémy chodili, náš mal chodidlá ploché ako doska a mal tam aj tukové vankúšiky a to je štíhly ako prútik a okolo šiestich sa mu začala klenba krásne formovať, ale reálne sa vyformovala až okolo 9 rokov 🙂

leamax
18. máj 2021

@mareka49 najdite si radsej dobreho fyzioterapeuta. ortoped vzdy len vlozky predpise, ine by som od neho ani necakala (cest vynimkam - ak vobec nejake su). spomeniem moj pripad - pred rokom ma zacala boliet noha. ale hrozne, rano som sa horko-tazko postavila z postele, krivala som, vystrelovalo mi to do kolena... isla som k ortopedovi. urobil mi rtg chodidla, objavil 2mm! vyrastok na pate, predpisal vlozky a porucal sa. ked som mu povedala, ze ale mna boli aj clenok a vystreluje mi to do kolena, tak mi povedal, ze to s tym nesuvisi a viac ma ani nevysetril.zacala som chodit k fyzio a ta mi zistila, ze mam zablokovanu lymfu a aj sedacie svaly, zle drzanie tela...pravidelne mi robi masaze, mobilizacie, cvicim a je to uz o 80% lepsie.takze tolko k ortopedovi. vykaslite sa na vlozky, je to iba pasivna podpora, nicomu to nepomoze

beronsche
18. máj 2021

@mareka49 súhlasím s názormi, že kašľať na vložky a rýchlo nájsť dobrého fyzioterapeuta, najlepšie barefoot friendly, aby vedel poradiť aj s výberom topanok. A potom cvičiť, cvičiť a cvičiť.. bez toho to nepôjde..

andrea_ff
18. máj 2021

@mareka49 tiez mam presne ten dojem. Lekar dobre ze vo dverach nekukne iba co....predpise vlozky a dovi dopo....nezaujem.
Takze budem rada, ked napisu ine mamicky skusenosti.
Moj syn 3,5 roka...ma plochu nohu, vpadnute clenky dnu.
Davam mu ortopedicke topanky/papucky na tvrde podlahy a na travu v cvickach a na boso....
V cviceni nie som dosledna.
Urobila som mu aj senzomotoricky koberec.

andrea_ff
18. máj 2021

@beronsche mne dvaja ortopedi povedali, ze nevedia co je barefoot.
V kazdom pripade barefoot ano....do piesku/travy.... ale nie na asfaltove tvrde tereny. To je moj nazor.