Používanie liehu u novorodenca

unicornlady
16. feb 2024

Ahojte. Chcem sa poradiť ohľadom jednej veci, resp. pre kamarátku.

Má novorodenca (3týždne). Včera som si všimla, že to bábo má také ružové pri pazuškách. A povedala, že jej sestrička u dr. kázala čistiť 60% liehom nielen pupček (ten už má pekný), ale aj pod krkom a pazuškami. (nevie, ako dlho).
Aj ona si nie je istá, keďže od sestričiek v nemocnici vtedy dostala rôznorodé rady (protichodné). Teraz tá pokožka je podráždená, nenatiera to ničím (detské telové mliečko či olejček). U nás sa umývalo len vodou, určite nie lieh inde než na pupček.
Dieťa inak nemá ekzém či nejaké problémy s pokožkou, že by trebalo na to lieh, tak neviem.

Pýtam sa teda na vaše skúsenosti. Lebo ona má tiež teraz pochybnosti. Doktorovi ide cca o 2 týždne na kontrolu.

dixitka
16. feb 2024

Niektorí ľudia to tak robia, ale mne to príde ako dobrý úlet, natierať citlivú detskú pokožku agresívnym liehom. V prípade podráždenia pokožky to predsa musí aj štípať… ani sebe by som nenatrela pazuchy liehom, nie ešte novorodencovi.

inak ja som najpv umývala iba vodou, ale tie záhyby sa dobre neumyli, tiež ich mal aj začervenané a až to trochu smrdelo, akokoľvek som sa snažila. Tak som cca v 2 týždňoch začala na pazušky, pod krkom plus stehenné záhyby a ritka používať kvapku jemného bábätkovského mydla a odvtedy žiadny problém. Treba samozrejme záhyby potom utrieť do sucha, občas som na ne dala tenučkú vrstvu bepanthenu na noc, keď sa mi zdalo, že začínajú červenieť. Inak nič, telové mlieko či oleje som na pokožku nedávala vôbec a má krásnu bezproblémovú pokožku stále (už skoro 10 mes.)

zuzanap9
16. feb 2024

@unicornlady to by som povedala že má zapareniny čo je u babatka normálne, určite by som to necistila liehom 🤦‍♀️ to by mi ani nenapadlo… nám pomohlo vetrať. Keď bude spinkať, normálne hlavičku pridvihnut aby sa ten krk vetram a keď sa bude babo kúpať, poriadne umyť a dôkladne utrieť. Tiež som to ničím nenatierala

thereisabear
16. feb 2024

Podľa mňa je to úplná hlúposť. Stačí umývať vodou, dobre vysušiť a primerane obliekať do prírodných materiálov, aby sa bábo zbytočne nepotilo.

januska12323
16. feb 2024

Liehom to len zbytočne podráždi.

maryetta
16. feb 2024

Iba cistou vodou umyvam. Mam 5-tyzdnovu. Poumyvat poriadne a este dolezitejsie je poutierat do sucha.

maris5
16. feb 2024

Moze to mar cervene aj preto, ze sa jej zo zapari. Spoti sa pod krkom a hned je to cervene. Iba cista voda a utriet do sucha.

unicornlady
autor
16. feb 2024

Ja som tiež predtým nepočula o "umývaní" liehom (okrem pupčeka), preto som sa prišla sem na to spýtať.
Kamarátka je prvorodička, tak zase ona robí tak, ako jej doktor, sestričky povedia. Jej sestra býva v zahraničí a tá umývala tiež len vodou. Potom človek nevie, čím sa riadiť.

zanny93
16. feb 2024

Babatko to ma najskor zaparene a davat mu na to lieh nieje zrovna rozumne. Este lepsie ako klasicke kremy na zapareniny (bepanten, sudocrem,vaselina...) je obycajna indulona modra v hrubsej vrstve.. zmizne to do hodiny/dvoch a takisto aj zapareniny a predchadzanie im v plienkovej oblasti. Pri starsej som mala vsetkymozne kremy na zapareniny aj imazol a neviem co este ked jej sli zuby a hnackovala tak sa jej rychlo tvorili. A pri mladsej mi svagrina poradila indulonu, bola som skepticka kym som nevyskusala.
Odporucam vyskusat indulonu je lacna a neublizi.

nikpa
16. feb 2024

@unicornlady ono sa to robí keď ma dieťa voľáky kožný problém a hlavne to odporúča staršia generácia zdravotníkov. Ak jej dieťa nemá žiadny problém tak logicky nebudem nič patlat na pokožku. Umyjem čistou vodou a maximálne detské kvalitné telové mlieko. Žiadny olej!! To je rovnaký prežitok z čias minulých ako lieh 🙄 ved olej je tažký a zatazuje pokožku.

cookie29
16. feb 2024

Lieh sa u nas nepouziva uz ani na pupcek, este par rokov dozadu ano. Zavisi od coho to ma. Ja som nekupala kazdy den, mozno kazdy druhy-treti.... ak je to zaparene, tak by som umyvala len vodou a dokladne osusila. Eventualne sprej z lekarne typ Cytellium alebo Cicabio.

iritka
16. feb 2024

@unicornlady lieh urcite nie, to je moc drazdive. Staci voda, pripadne detske mydielko.

macekovam
16. feb 2024

@unicornlady ja by som len teplou vodou umyla.. Vysusila a zapudrovala

anavixy
16. feb 2024

NIE NIE NIE! Lieh na zapareniny preboha nie! 🙉🙉🙉🙉 ja nerozumiem tomu, kto toto moze radit. Ved nech si skusi dat lieh na porusenu pokozku 😳
Najdolezitejsia je hygiena, dokladne umyt vsetky zahyby a este dokladnejsie ich vysusit. Na uz vzniknute zapareniny moze davat napr odvar z repika a nasledne kludne aj Bepanthen, rybilku, pythiol, v zasade akukolvek pastu co ide aj na zadocek (aj ked teda ja nie som fanusik sudocremu a imazol/rybilka mi smrdi tak ze inde nez do plienky by som je nedala). Na suchu pokozku treba aplikovat telove mlieko, idealne neparfumovane, napr La roche posay lipikar.
Co sa tyka lieku na pupok, niekde sa uz nepouziva, niekde ano, pokial sa aplikuje tak, ako sa ma, teda nie v okruhu 10 cm od pupocneho pahyla, je to ok (za mna lepsie nez nechat to na pospas osudu a riesit potom smradlavy alebo nebodaj infikovany pupok), ale postaci akakolvek dezinfekcia, napr dettol, neocide, co sa dava aj na odreniny.