Potravinová alergia - alergia na všetko

salome123
4. jan 2014

ahojte baby,

mam dceru, ktora ma 13m. pred 2m sa nieco udialo, proste z vecera do rana prestala tolerovat vacsinu potravin. zacala mat zacervenanie koze, alebo vyrazky, alebo pluzgiere a my sme sa marne snazili najst pricinu. momentalne tocime dookola 5 potravin, nedavame jej pit vodu z vodovodu, kupeme ju v nechlorovanej vode (co nam velmi velmi pomohlo), pije len kozie mlieko, nepouzivame ziadne polotovary no aj napriek tomu mava reakciu. ta prichadza bud nahle vo forme vysypu (co je fajn, lebo vieme aspon vylucit danu potravinu ) alebo ma formu zacervenania koze, ktore trva dlhsiu dobu a bud je vacsieho alebo mensieho rozsahu a tym, ze je skoro stale pritomne, nevieme identifikovat z coho vznika.

krvne testy u alergologicky su podla mna uplne nespolahlive (podla nich moze paradajku, marhulu pritom dobre viem, ze sa po nich vysype) a naopak, vysla nam alergia na zemiak, co som si myslela, ze ho toleruje (kazdopadne ho vyhadzujeme z jedalnicka)

chcela som sa opytat, ci je tu medzi vami niekto, kto si presiel niecim podobnym. zaujima ma, ako sa to dalej vyvijalo, ci deti z toho vyrastli, ci ste im davali nejake lieky a podobne.

katy1979
4. jan 2014

Urobit testy na intolerancie potravin nielen na alergie a otestovat histaminovu intoleranciu. Ked hovoris ze zo dna na den tak spustac ste nenasli? Choroba, lieky, ockovanie?

salome123
autor
4. jan 2014

@katy1979 mam take podozrenie, ze ked som ju este kojila tak som vecer zjedla arasidy a po nakojeni sa jej objavili obrovske flaky na tvari a mam taky pocit, ze vtedy sa to zacalo. ako sa testuje histaminova intolerancia?

aelinka
4. jan 2014

vždy treba podporiť orgány tráviacej sústavy...histamín sa likviduje v hrubom čreve, ale ak je črevo zaťažené nie je to možné, preto ti doporučujem prírodné produkty vyrobené podľa starej čínskej receptúry, bez chem stabilizácie...viac o výrobkoch a ich pôsobení si môžeš prečítať na http://www.okg-fit.cz/zdravieapriroda, výrobky mám odskúšané a krásne zaberajú pri mnohých zdravotných problémoch, pekný večer prajem

domin85
4. jan 2014

@salome123 Mala som 12 alebo 13 rokov, na zahrade som si odtrhla jablko ako obvykle a zacala ho papat. Zrazu ma zacali svrbiet usta, jazyk zacal opuchat, takisto aj pery. To iste mrkva, orechy. Presne ako popisujes, znicoho nic. Alergologicka vtedy povedala ze su to tzv, krizene reakcie, ked mi tieto problemy s potravinami sposobuje prvotna alergia na niektore pely.
Nejedla som roky tieto potraviny, ked som mala asi 21-22 skusila som maly kusok mrkvy, okamzite som mala bordovy cely dekolt.
Teraz mam 28 a u sesternice som povedala, ze z toho ich jablcneho mostu skusim aspon cucnut, ako to chuti. Cakala som reakciu s liekom v ruke a nic... Dala som si viac, nic. Nakoniec som vypila cely pohar. Nic sa neudialo. Mrkva tiez uz nie je problem, ak jej nezjem naraz kilo, orechy tiez pomaly po kuskoch ustupuju...
Neviem, ci je to tym, ze zijem par rokov v inom meste a telo sa ocistilo od alergenov prostredia, ci tym, ze som prestala pit mlieko, alebo som z toho proste "vyrastla". Kazdopadne to prechadza, i ked to trvalo 15 rokov, za ktore som si zvykla tak, ze v restike automaticke preberam rizoto ako popoluska 🙂
Je to tazke, viem, ale da sa zvyknut na to, ak vyhodis najagresivnejsie potraviny, ostatne nebudu az tak tazke (spociatku mi robilo troska problem aj rajciny, exoticke ovocie... Ked sme vylucili tie vyssie spomenute, ostatne povolili), a tiez dufam, ze som vlozila aspon troska nadej, ze sa to da preklenut a casom prejst.
Prajem vela vela zdravicka, nech dopadnete co najlepsie.

jana121212
4. jan 2014

@salome123 histaminova intolerancia sa testuje z krvi, na vysledky sa caka pomerne dlho, asi 3 tyzdne. urcite jej daj tie testy spravit, preplaca ich zdravotna poistovnam, pripadne sukromne stoja okolo 20e. ak nie je alergicka na paradajku, ale vyhadze sa po nej, tak to moze byt sposobene prave tym histaminom, lebo paradajky ho maju vela

salome123
autor
5. jan 2014

@jana121212 dakujem za tip. tie testy mi urobi aj pediater?

@aelinka kuknem sa na to... len ma zaujima ci to mozu aj take male deti (1r) ake mam ja.

jana121212
5. jan 2014

@salome123 podla mna pediater tieto testy nerobi, ale nie som si tym ista, treba sa ho spytat

demo
5. jan 2014

@salome123 lepsie ako testy,si vystopujes potraviny,ktore skodia sama. Postupovat mozes podla tohoto:
http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/clan...
Autorka vyborne radi mamickam deti s atopickym ekzemom v teme https://www.modrykonik.sk/forum/detske-choroby-.... Vola sa kam.zyk. Porad sa tam alebo postupuj podla jej rad v clankoch, ktore som ti poslala. Pretoze akonahle zacnete chodit po alergologoch, zacne kolotoc antihistaminik a testov, ktore nikam nevedu. Tie antihistaminika samozrejme maju vyznam,ale ked vysledujes co skodi a nebudes jej to davat, mohli by ste sa bez nich zaobist.

cecil36
5. jan 2014

@salome123 vyzera to bud na histaminovu intoleranciou alebo intoleranciu potravin (ja ju mam, v podstate som rok nejedla nic len zemiaky, ryzu a kuracie mäso). Hodnotu DAO (histaminovu intoleranciu spravi alergolog, potravinove intolerancie robia iba specialne amb. a platis to tam vsetko. Respektive mozes skusit food detective, dostat na nete a da sa doma pouzit. DAO ti spravi alergolog zadara.

salome123
autor
6. jan 2014

@cecil36 nam brali raz krv a sledovali tam tie IgE a Ig G. tie prve su reakcou na alergiu a tie druhe na intorelanciu. v tomto teste nam ta intolerancia vysla OK. to IgE sme mali zvysene. myslis, ze okrem tohto nam urobia aj nejake ine testy?

cecil36
7. jan 2014

@salome123 skuste este DAO ak vam nerobili. Co sa tyka IgG neviem ake vam robili testy z krvi, na konkretne potraviny?

salome123
autor
7. jan 2014

@cecil36 ideme najskor zmenit alergologicku a potom jej to dame spravit. na konkretne potraviny testovali len alergiu, toto su nejake vseobecne hodnoty IgA, IgM, IgG, IgE,S-ASLO

cecil36
7. jan 2014

@salome123 tak daj to DAO a tie potravinove intolerancie. Inak ja napriklad nemam ani alergiu na jahody, ani intoleranciu a jahody neznesiem.....

mimikas
7. jan 2014

@salome123 ja by som zacala vyradenim mlieka, uplne aj kozie, ak pije rada mlieko kup Nutrilon Alergy care, aj kozie mlieko obsahuje bielkoviny na ktore moze dieta reagovat. \plus asi nasadit aspon Fenistil aby sa malej telicko ukludnilo. Moj maly mal rozsiahly ekzem od 6 tyzdnov do 1 roka. V 1 roku sma nasli skvelu alergologicku a ta nam vela vysvetlila, malemu dala prave ten Nutrilon Alergy care a nakazala vylucit akekolvek mlieko aj skryte a vsetky formy zvieraciehi mlieka, a tiez vajcia a hydinu, paradajky, jahody a ine agresivne potraviny a za 3 mesiace nastal zlom, dnes mame 2 roky a maly okrem par suchych flakov nema ziadne znamky ekzemu, ale dietu dodrzujeme striktnu. Drzim palce. Ak mas otazky tak sa pytaj. Co sa tyka krvnych testou tak nam tam mlieko vyslo negativne a aj napriek tomu prave to bola ta potravina na ktoru reagoval najviac 😖

mimikas
7. jan 2014

@salome123 a este malej nasad probiotika kazdy den a kozicku pekne mastit, nam pomohol konopny krem od Cutis Help, viem si predstavit cim prechadzas ale nevzdavaj sa men lekarov az kym nenajdes takeho co vam bude vediet pomoct

salome123
autor
7. jan 2014

@mimikas ty si mala podozrenie, ze by to mohlo byt z mlieka? ja som malu kojila 12m a ked som presla na kozie mlieko tak sa nic nezmenilo a navyse to mlieko z nicoho neupodozrievam, lebo rano ked sa zobudi tak to ma pekne ( za noc vypije 3x100ml mlieka), ale dakujem za nazor. urcite to skusime.

salome123
autor
7. jan 2014

@mimikas probiotika?? kupili sme malej Infants Dophilus a taku reakciu ako na to mala som uz davno nevidela a to sme jej dali len polovicnu davku ☹

kaja73
7. jan 2014

@salome123 krvne testy nie su spolahlive-mozu byt falosne pozitvne,ale aj negativne.
najlepsia je eliminacna dieta-teda vysadit mlieko,mliecne vyrobky,vajicka a vyrobky z neho,orechy,citrusy,rajciny,ryby,kuracia maso ,hovadzie maso,vyhybat sa konzervantom.davat pozor na caje-napr kamilka je alergen,ale aj ine bylinky.
Dva tyzden takto fungovata potom pomalicky pridavat potraviny a sledovat dieta,ak na nieco zareaguje zas to vysadit,po case zas zaradit a ked zas zereguje tak tuto potraviny vobec nedavat.
Na kozu v akutnom stadiu nedavat ziadne maste-len hydratcne kremy a na to zinkove kremy-napr sudokrem, bubchen,niveu s 20% zinku...proste kremy kde je zinok.
Inak ak reguje na probiotika tak asi reaguje na daky konzervant-takze si ich poriadne v potravinach sleduj. Moj reagoval aj na zub.pastu elmex.
Ale to ze vam to zacalo tak nahle....nebola v roku ockovana,alebo neprekonala daky infekt,nebrala atb......nieco sa muselo stat. 😕
A skus sa tu na fore obratit na kam.zyk je to baba co sa profesionalne venuje ekzematikom,plus ma doma dvoch-nam pomohla prave ona.

mimikas
7. jan 2014

@salome123 praveze podozrenie som nemala ziadne, prave koli tomu ze maly tiez dostal ekzem ked bol plne kojeny, to podozrenie vyslovila len alergologicka a veru mala pravdu, trvalo to tak 3 mesiace ked sa ekzem naozaj ukludnil ale vydrzali sme a nakoniec to predsa pomohlo. Co sa tyka tych probiotik, tak nam len lekarka stale hudie ze to je velmi dolezite pre imunitu. No a potom moze mat reakcie aj na prac a cistiace prostriedky a pod. Inak to ze po noci ma kludny ekzem je normalne, telo cez noc oddichuje a regeneruje sa takze rano ekzem vzdy vyzera krajsie. A ako spi tvoja mala nebudi sa a neskriabe sa?

mimikas
7. jan 2014

@salome123 inak nam ekzem vyrazne zhorsovali a zhorsuju niektore znacky oblecenia, asi kde davali prilis silne farbiva a potom ako pise vyssie kaja73, sleduj presne zlozenie, velakrat je v potravinach sojovy lecitin, soja je jeden z najsilnejsich alergenov, my sme napr. nemohli davat cerstve ovocie, uvarene v pohode ale cerstve nie. Alergen je aj zeler, petrzlen, je toho vela, treba eliminacnu dietu, davat kortikoidy na ekzem nema vyznam kedze nevies povodcu ochorenia

kaja73
7. jan 2014

@salome123 pozeral som ten infant-ma v sebe maltrodextrin kukuricneho povodu-kukurica moze sposobovat problemy-tak si vsimaj v potravinych aj tu.
samotne bakterie z infantu problemy ako ekzem nerobia a bez probitok tazsie ekzem zvladnete-ekzem je prejavom horsej cinnosti criev a probiotika to upravuju.
Mozno to bola len nahoda a mala reagovala na nieco ine-ja by som te este raz skusila.

bianca
7. jan 2014

@salome123 ono je to take zradne.Ja som clovek ktr nie je alergicky akurat tak na zeler ale aj to len s otaznikom lebo alergiu su krizene a neznamena ze ked mi aktualne nevysla nanho alergia ze ho mozem.Jem i to co by som nemala pokial mi to nerobi neake vyrazne problemy no u mimina je to ine.Clovek sa ho snazi chranit a tento boj ti veru vobec nezavidim.

A vsetko sa mi prejavilo az okolo 3O tky takze ockovanim to nebude drahe hysterky.

salome123
autor
7. jan 2014

dnes som bola pri lekarovi, urobila som tam kus rosambo a poslali nas do stareho smokovca do specializovanej alergo ambulancie. zajtra si mam zavolat na termin.

@kaja73 s ockovanim to nemalo suvis. ja kym som este kojila tak v jej 11m som zjedla arasidy a ona sa z toho skaredo vyhadzala a odvtedy mame peklo. no moja chyba...
jo ta kukurica je na nasom zozname podorzivych potravin, ale je tam aj kys. askorbova (Co je vlastne vit.C). myslite, ze ak by bola na tu kyselinu alergicka tak by nemohla ziadne cerstve ovocie ci existuje alergia na umelo vytvorenu kys.askorbovu??

@mimikas niektore vecery je to tak, ze zaspi v pohode bez fenistilu a Aeriusu, ale vacsinou jej davame ten Aerius ked to ma riadne zapalene. po tych probiotikach sme jej museli k tomu sirupu dat aj fenistil aby si to prestala skrabat.

kaja73
7. jan 2014

@salome123 tam je tak malo cecka ze to by potom reagovala takmer na vsetko-lebo sa to pridava takmer vsade-aj do detskych vyziviek,suniek....
Ozaj sa nakontakuj na kam.zyk-je to uzana baba-ma aj svoju poradnu na ceskom fore,je vzdelana a ma trpezlivost vsetko dokola vysvetlovat. V tieto dni sa opat ozyva aj na MK-uz tu moc nechodila-tak to vyuzi.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/atopicky-ekzem-u-deti-mate-ucinne-rady-tipy-ako-ho-riesit/ tu radi na MK

salome123
autor
7. jan 2014

@kaja73 my detske vyzivy ani sunky nejeme... v podstate okrem kyslomliecneho jogurtu a chleba nejeme ziadne polotovary . dakujem za tip, urcite sa na to kuknem, pripadne sa jej ozvem.

salome123
autor
8. jan 2014

@cecil36 dik za tip... dnes osm kus browsovala a vidim to na tu histaminovu intoleranciu, takze DAO testy nas urcite neminu.

danielkadandy
5. feb 2018

Prosim vas aky lekar vysetruje vlastne alergie na potraviny? Mam uz vymenny listok od obvodneho.Volala som k jednemu lekarovi..on je alergoimunolog a sestricka mi povedala ze oni nerobia testy na potraviny:/ ??? Mam traviace problemy..na gastre mi vysla alergia na bkm ale iba hranicne hodnoty..drzala som dietu ale tak nemala som pocit zlepsenia uplneho..chcem si dat otestovat aj na ine potraviny..vam kt.lekar diagnostikoval alergiu? Dakujem