Ahojte,
vie mi niekto vysvetlit ako je mozne ze v dnesnej dobe ked mame vselijake testy, ultrazvuky ze aj napriek tomu sa narodi tazko postihnute dieta? Na ultrazvuku to odhalit nevedia?
Som tehotna, chystam sa na 2.morfo ultrazvuk a bojim sa ze aj napriek tomu ze mi lekari hovoria ze zatial vsetko je ok, ze to tak nebude.
Dakujem
Tak mnozstvo ludi sa napriklad na zaklade nabozenstva rozhodne prijat dieta aj ked ma byt postihhnute, ma mat deficit...su rodiny, kde babatko bolo poskodene pocas porodu a v neposlednom rade nie vsetko vieme v zivote ovplyvnit ...su zeny ktorym tvrdia ze sa im narodi nieta postihnute a nakonoec je babatko zdrave..a tak to funguje aj naopak. Nie vzdy je vsetko len v nasich rukach ;)
Staci skrt pocas porodu, nedokyslicenie mozgu, modra asfyxia, biela asfyxia....geneticka porucha, ktora sa prejavi az po porode.... Atd. Bohuzial. Kazde tehotenstvo je vzdy 50:50.
Niektoré deti utrpia poškodenie pri pôrode, niektoré matky užívajú drogy, alkohol a dieťa má mentálny defekt nie fyzicky
Niektoré matky odmietajú niektoré vyšetrenia
dosť veľa postihnutí vznikne práve pri pôrode. Ťažkým pôrodom, poprípade predčasným pôrodom. A potom rôzne vonkajšie vplyvy, či diagnozy, ktoré sa prejavia až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch. nie všetky postihnutia vieš zistiť v tehotenstve
no je to už len v Božích a doktorových rukách... také DMO sa tiež kľudne prejaví až po pôrode. A o autizme ani nehovoriac...
Tak lebo nie všetky matky idú na potrat, keď im lekár oznámi, že dieťa bude postihnuté. Buď sa rozhodnú ho prijať aj napriek tomu alebo veria do poslednej chvíle, že lekár sa mýlil - je dosť takých prípadov.
To znamená, že podľa tvojho rozmýšľania, by mali byť v dnešnej dobe všetky postihnuté deti suce na potrat? Žasnem 😱
Mňa len celkom zaráža prečo nad takými vecami rozmýšľaš vopred keď na to nemáš najmenší dôvod.. keby aspoň jediná pochybnosť lekárov či je všetko tak chápem strach tam bude ale tebe hovoria že je všetko v poriadku a aj tak tomu neveríš?
Ani na to nemysli, načo takéto myšlienky pustat do hlavy .... Lekári vedia čo robia, všetko máš v poriadku a zjavne niesi fetacka ani alkoholicka 😁 ja som si nič zle nepripúšťala, nestresuj sa, v okolí nepoznám žiadne ťažko postihnuté dieťa.. tak aká je šanca??
nie vsetky diagnozy sa daju zistit v tehotenstve. mnozstvo diagnoz sa objavi pocas porodu (komplikacie pocas porodu) alebo po porode napr zapal aleboprekonanie choroby a poskodenie niektoreho organu... ci uraz je vela premennych preco mame postihnutych v spolocnosti a tiez su tu moralne hodnoty ludi
Pozri sa hlavne nestresuj u mňa spáckali pôrod proste prenášala som 10 dní a syn dmo ale síce má postihnutu pravú ruku a nohu , vyštudoval vysokú školu je samostatný žije sám s priateľkou ,vie šoférovať,vie lyžovať a mám aj najmladšiu dcérku je autistka žije síce vo svojom svete ,ale je spokojná šťastná stále sa smeje priam rehoce a ani pri jednom sme netušili že budú iné ale milujeme ich rovnako ako aj ostatné naše deti
Niekedy sa tak nevedeli zachrániť tehotenstva, nedávali sa kadejaké hormóny na udržanie plodu, nezachránili dieta v 24tyzdni, .... medicína je natoľko popredu, že dokáže udržať pri živote bábätko, ktoré by pred par rokmi nemalo šancu prežiť.
Príroda si to niekedy vedela sama zariadiť. Slabší jedinci neprežili. Dnes musia zachrániť všetko, ak je to možné...
To je jeden z dôvodov.
co mas ty na mysli je, ze vidis tazko postihnute dieta v kociku alebo na voziku a vidis, ze ma fyzicku deformaciu. Dieta moze byt zdrave ale pre neposuvajuci sa porod, zle otocenie, omoatnie pup. snury, zaseknutie v porodnych cestach moze nastat poskodenie mozgu - velmi vzacne, ale je. Inak sa deti sa rodia vo valnej vacsine podobne ako vajce vajcu. To, ze nieco nie je v poriadku sa zacne riesit ked .. dieta po narodeni nereaguje ako ma, neskor sa neotaca ani nenatahuje za vecami, stale spi ... take drobnosti. Preto mamicky casto panikaria ze dieta nerobi to alebo to. Dovodom moze byt chybajuci chromozom v mozgu - lenze to samozrejme nie je vidiet, a az specializovane testy ako je MRI a krvne testy rodicov mozu odhalit tieto vady. Ked je pravdepodobnost 1:5000 000 tak sa testy jednoducho plosne nerobia - je to prilis drahe. Niekto na to potom doplati :( Preto sa chodi pravidelne k pediatricke s dietatom - lebo sa sleduje jeho vyvin. A potom su choroby ako je napr "choroba motylich kridel" ktoru nie je mozne na UTZ vidiet pretoze je na makkom tkanive ktore sa nezobrazuje :-/ tak sa mamicka dozvie, ze nema zdrave dietatko po porode. A vo finale su deticky ktore sa narodili pretoze si rodicia zelali ich zivot aj napriek postihnutiu
V okoli mam dost postihnutych alebo chorych deti - ale ziju len vdaka medicine. Operacie, MRI, experimenatalne lieky, liecenia, terapie, stimulacie ... keby sa narodili v 80 rokoch nemali by sancu prezit par tyzdnov/mesiacov. Roky uz vobec nie.
Aj keď existujú rôzné testy, ultrazvuk a pod., lekári sa zameriavajú len na niekoľko záležitosti, ktoré vedia odhaliť. Všetko neodhalia ani vo vyspelejších štátoch.
Ľudia si myslia, že všetko majú vo svojích rukách a môžu to ovplyvniť, ale aj covid alebo vojna im ukázala, že nie všetko má vo svojích rukách. a medicína tak isto, kde sa dá pomôcť pomôže a kde sa nedá, tak sa nedá. Deti tak isto ako aj dospelí majú niečo oslabenejšie a niekedy aj úplne oslabené. A rodičia sa im potom za pomoci dostupnej lek.starostlivosti snažia pomáhať. A často je tam aj dedičnosť, pôrod, zápaly, úrazy a veľa iných vecí, ktoré ovplynia zdrav.stav.
no mne povedala doktorka ze ultrazvuk odhali tak 40% vyvojovych vad. Mne sa narodilo tak postihnute dieta, ze mu ani nevedeli urcit pohlavie po porode a pri tom cele tehotenstvo mi tvrdili ze to bude dievcatko (ma zdeformovany genital, je to chlapec). Plus ma mnozstvo dalsich vyvojovych vad ktore boli "odahalene" az po porode
@kittykat22 toto je ta temna stranka mediciny, ze predlzuje utrpenie tam, kde by clovek normalne zomrel a nebolo by toto utrpenie. Ale na druhej strane vie medicina pomoct ludom, ktori by nemali sancu, ale ziju v celku kvalitny zivot. Ja si casto poviem, ze radsej umriet ako ostat leziaci napriklad po uraze/havarii/ tazkej chorobe.
Lebo nie všetko sa dá vyšetriť, nie všetko sa vyšetruje, niekedy sú poškodenia dôsledkom pôrodu, niektoré vrodené a geneticky podmienené ochorenia sa prejavia až časom. No a v nedposlednom rade nie všetky tehotenstva s poškodeným plodom sú ukončené predčasne a rodičia sa rozhodnú prijať dieťa také aké je.