Poškodenie menisku u 16 ročnej dcérky

lucia1123
6. feb 2021

Ahojte, mojej dcére (16 rokov) bolo podľa MR diagnotikované MM na zadnom rohu so zmenami typu 2C, mala vertikálna trhlinka na vnútornom menisku. Je veľká športovkyňa s tréningami 6x do týždňa beh prípadne plávanie. Stalo sa to z ničoho nič v kľude sa jej zaseklo koleno, no nebolo to nadmieru bolestivé preto pokračovala v behu, lenže tam pociťovala tuhnutie, pichnutie po behu. Bola zahájená konzervatívna liečba - samohojenie, kľud. Bohužiaľ je to už 6 mesiacov a stav je rovnaký. Dá sa jej úplne normálne chodiť, málo pobehnúť horšie sú rotačné pohyby, tam to už zacíti a častejšie tuhnutie kolena aj pri bežných činnostiach. Preto nám bola doporučená artroskopia, ale bojím sa ju tam poslať a najradšej by som len čakala na samohojenie. Zároveň neviem či artroskopia nebude jediná cesta k lepšiemu. Podstúpil to niekto? Aké máte pocity po zošití alebo čiastočnom odstránení časti menisku? Ďakujem.

budembabka
6. feb 2021

Artroskopia je jednodňová chirurgia, ja som mala koleno v dezolátnom stave. Jeden meniskus odstránili, druhý obrúsili, koleno stabilné a hojenie bez problémov. Samozrejme ho bolo treba rozhýbať a rehabilitovať. Nie je sa čoho báť.

janinah
6. feb 2021

Nájdite dobrého ortopeda a dajte operovať,.Ale ani to nezaručí,že sa koleno bude môcť zas plne zaťažiť,hlavne nech dievča dobre chodí do smrti.

maria600
6. feb 2021

@lucia1123 mne zasili meniskus v ruzomberku, len som ho asi zase urvala trochu lebo nemozem behat. Zatial to ale neriesim fungujem sto krat lepsie ako pred operaciou. Byt Vami radsej idem na operaciu nech sa to este nezhorsi. Tam staci blbi pohyb aby sa jej to neurvalo viac a potom to robi vadsiu sarapatu

liwmia
6. feb 2021

Ja mam obidve kolená poškodené, vďaka športu, od 15 roku, ľavé koleno operovane v roku 2000 ešte starou metodou-rozrezat, 17 stehov, 3 mesiace doma... krásna pamiatka 🤦‍♂️🤷‍♀️ pre 15 ročne dievča. Ale doteraz ho môžem plne zaťažovať. Práve koleno 4x vyklbene, poškodený Meniskus, operácia artroskopicky. Rýchlejšie som sa dala dokopy, 1 deň v nemocnici, 2 týždne doma. Ale pravé koleno si už nedovolím tak zaťažiť ako ľavé. Takže okrem behu a bicykla si na nič už netrufnem. Doteraz nerozumiem, kto mi nadelil také skvelé nohy.