Otváram novú tému a chcela by som veľmi pekne poprosiť o názory a skúsenosti maminiek, ktorých detí majú podobnú poruchu zraku. Môj syn (7,5 ročný) nosí od 4 rokov okuliare, lebo škúli na ľavé očko. Tupozraký nie je, takže sme očko nikdy nelepili, dioptrie má + 2,5 a +2,75. Vidí super, a doteraz bol stav výborný, dokonca sa mu to mierne zlepšovalo. Dnes sme však boli na kontrole a tam mu dala Dr. také tmavé zeleno - červené okuliare, s ktorými mal spočítať počet farebných kruhov na paneli. Kruhy boli 4, on ich videl 5. Dotera vždy videl 4, až teraz sa to zhoršilo. vraj je to porucha binokulárneho videnia. Dr. vravela, že ju mohlo spôsobiť nedostatočné nosenie okuliarov. Boli sme asi pred mesaicom na dovolenka a jasné, že vmori a v bazéne okuliare nemal. Inak ich nosí stále. vraj sa to môže upraviť v krátkej dobe, pokiaľ to bolo vyprovokované práve na dovolenke. Ak nie, existujú vraj nejaké cvičenia so špeciálnym prístrojom a ak sa to nezlepší, operácia.
Máte niekto s týmto problémom skúsenosť ? Budem vďačná za každý názor.
@minnie55 Ak nemáš ďaleko do Žiliny, môžeš sa objednať u PhDr. Janky Jarinovej. Má Ortoptické štúdio, v ktorom ponúka možnosť liečenia škúlenia. Zhodnotí stav binokulárneho videnia a má ako jediná na Slovensku prístroj Plusoptix, ktorý diagnostikuje a lieči škúlenie u detí od 6 mesiacov. Samozrejme + domáce cvičenia. Nie je to hradené ZP, ale jedno sedenie nestojí viac ako 10 eur. Môj syn je po operácii škúlenia, ale zostala mu zbytková úchylka, ktorú chceli tiež riešiť operačne. Ideme tam v pondelok, tak potom môžem podať správu.
@renab Ďakujem pekne, no do Žiliny to máme ďaleko, sme z Košíc, ale čo neurobím pre svoje dieťa ? 🙂 Budem rada, ak mi napíšeš, ako ste dopadli. Je to zaujímavé, už viacerí mi spomínali ortoptické cvičenia. Ja keď som sa pýtala našej Dr., či s ním netreba cvičiť, vravela, že nie.....A je vraj najlepšia detská očiarka v Ke.
@minnie55 No ja neviem, naša očiarka nás tiež poslala do BA na konziliárne vyšetrenie ohľadom doplnkovej operácie, ale potom som sa dostala k info o p. Jarinovej a zavolala som jej. Takže v pondelok ideme a prípadne v utorok do BA. Ešte predtým (dnes?) by som chcela skočiť k našej očnej a porozprávať sa, či o nej nič nevie, alebo o tom prístroji, lebo ona mi povedala, že sa to Maťove škúlenie určite dalo riešiť aj neinvazívne, že by stačilo 10 minút doma denne cvičiť a chodiť ku nej na ten prístroj. Povedala, že u nás deti zoperujú, ako keby škúlenie bola kozmetická vada, a nik sa už viac o to nestará. Tak som zvedavá, ako dopadneme. Ak máš záujem, napíšem ti do IP tel. číslo a mail na ňu. (neviem, či sa to môže priamo tu)
@renab Bola by som ti veľmi vďačná za číslo, poprosím ťa do internej pošty. Ešte raz ďakujem veľmi pekne. A držím palce, nech vám to v Žiline dobre dopadne. Ja mám tiež pocit, že u nás sa všetko chce riešiť operačne, ja z toho nie som vôbec nadšená. Videla som kopec detí, ktorým operácie vôbec nepomohla, prípadne im škúlenie ešte zhoršila. Aj naša Dr. má nejaký prístroj, spomínala ho minule, len neviem, ako sa volá. Vravela, že zatiaľ ho nepotrebujeme...
Ten test s červeno zelenými okuliarmi bol Worthov test....ale to , koľko stupńov úchylky škúlenia má dieťa , by sa malo zmerať na každej konrtole na prístroji zvanom Synoptophore, a podľa toho porovnať, či sa dieťatku zhoršil stav,alebo zlepšil....
@minnie55 Tak my chodíme na cvičenie na Synoptophor. Už nemusíme chodiť do Žiliny, doktorka chodí v utorky do Martina. Môžem povedať, že sme boli u nej pred konzultáciou v Bratislave a povedala nám to isté, čo doktorka v BA. Dokonca namerali aj rovnakú odchýlku. Budeme chodiť pol roka cvičiť a potom znova kontrola. Dúfam, že sa operácii vyhneme. Prístup je skvelý, vrelo odporúčam.
@minnie55 Tak my chodíme na cvičenie na Synoptophor. Už nemusíme chodiť do Žiliny, doktorka chodí v utorky do Martina. Môžem povedať, že sme boli u nej pred konzultáciou v Bratislave a povedala nám to isté, čo doktorka v BA. Dokonca namerali aj rovnakú odchýlku. Budeme chodiť pol roka cvičiť a potom znova kontrola. Dúfam, že sa operácii vyhneme. Prístup je skvelý, vrelo odporúčam.
@renab To s tym cvicenim na Synoptophore znie velmi zaujimavo. Naozaj sa to da len v Ziline/Martine? Nemas kontakt na niekoho v Bratislave? Velmi radi by sme to skusili, len ta nasa optometricka z Viedne vravela, ze Marek je este na to maly. Tvoj syncek ma kolko rokov? Vopred vdaka za odpoved.
@sinka77 Matej bude mať sedem rokov. Naša doktorka zrejme cvičí aj s deťmi vo veku tvojho syna, lebo tam chodia aj také malé detičky. My sme zatiaľ boli len štyri razy. Chodíme raz za týždeň. V Martine je jeden deň v týždni a má plno. Chodí k nej veľa detí, má už aj úspechy, bola aj v telke, keď si otvorila ambulanciu v Martine. My sme začali chodiť po konzultácii na Kramároch. A tam by vám nevedeli poradiť, či je niečo bližšie? Nám povedali, aby sme skúsili aspoň pol roka cvičiť a potom prišli znovu na kontrolu. Doktorka, ku ktorej chodíme cvičiť povedala, že by sa škúlenie malo upraviť aj bez operácie.Prvé cvičenie stojí 5 eur a každé ďalšie 1,70 eura. Je to lacné. Vyšetrenie aj s premeraním úchylky škúlenia je do 10 eur. Inak binokulárne videnie už máme konečne preukázané, tak to som rada.
@sinka77 Matej bude mať sedem rokov. Naša doktorka zrejme cvičí aj s deťmi vo veku tvojho syna, lebo tam chodia aj také malé detičky. My sme zatiaľ boli len štyri razy. Chodíme raz za týždeň. V Martine je jeden deň v týždni a má plno. Chodí k nej veľa detí, má už aj úspechy, bola aj v telke, keď si otvorila ambulanciu v Martine. My sme začali chodiť po konzultácii na Kramároch. A tam by vám nevedeli poradiť, či je niečo bližšie? Nám povedali, aby sme skúsili aspoň pol roka cvičiť a potom prišli znovu na kontrolu. Doktorka, ku ktorej chodíme cvičiť povedala, že by sa škúlenie malo upraviť aj bez operácie. Tak dúfam, že to tak bude. Inak binokulárne videnie už máme konečne preukázané, tak to som rada.
@minnie55 pýtala som sa p. Jarinovej a povedala mi, že binokulárne videnie sa dá u detí nacvičiť zhruba len do veku 8 rokov. Potom si už na to mozog nezvykne, takže treba začať čo najskôr. Skús sa na to informovať, lebo keď nacvičíte to binokulárne videnie, operovať škúlenie sa môže hocikedy, ak by sa to úplne neupravilo. Keď sa však to videnie nenacvičí, ani operácia po ôsmom roku tomu nemusí pomôcť, lebo ako som písala vyššie, mozog si už na to nezvykne. Aj môj manžel s tým má problém a vidí veci posunuté, ale robiť sa s tým už nič nedá.
@renab Dakujem za odpoved, no na Kramaroch som sa pytala a nikto nic nevie :( Prosim Ta, popis nieco o tom cviceni na Synoptophore. Hlavne ma zaujima, ako dlho sa cvici pocas toho jedneho sedenia a co je podstata - naucit spolupracovat obe oci? V com spocivaju tie cviky?
Ja som uz pisala minnie do internej posty, ale napisem aj tu - my na zaklade odporucania optometricky z viedne cvicime 2 sety cvikov - jeden set na podporu spoluprace oboch oci (to sa cvici s modrymi a cervenymi foliami, pripadne s takymi papierovymi okuliarmi - jedno oko cervene a druhe modre - a cvici sa pozeranim na specialne obrazce, aby si ocka cvicili scelovanie obrazu a potom aj difuziu - ak by pracovalo len jedno oko, tak by tie obrazce videl zle, on ich nastastie vidi spravne) a druhy set je na posilnenie ocneho svalstva - cize pozerame ockami do extremnych poloh - raz uplne vpravo, vlavo, menime polohy, vzdialenosti predmetov a tak.
@sinka77 Naša očná lekárka s tými papierovými okuliarmi len skúšala, či má Maťko binokulárne videnie. Potom nám zapožičala domov taký prístroj (neviem, ako sa volá ale zmestí sa do väčšej krabice), do ktorého sa vkladali kartičky s obrázkami a Maťko sa na to díval cez sklíčka a prekresľoval tie obrázky fixkou na spodok toho prístroja. Tým sa cvičila spolupráca očí. Teraz chodíme k p. Jarinovej a cvičenie na prístroji spočíva asi v tom (opíšem to ako laik, nikdy som sa do toho nedívala), že sa do neho na dve strany založia obrázky: napr. na jednu stranu auto a na druhú garáž. Pri normálnom nastavení zdravý človek vidí auto v garáži. Keď dieťa škúli, tak ten obrázok má posunutý - auto je len čiastočne v garáži, alebo tam nie je vôbec. Doktorka to dieťaťu nastaví s menšou odchýlkou a dieťa sa snaží žmurkaním očiek dať to auto do garáže. Potom tú odchýlku zvyšuje. Jedno cvičenie vraj nemôže trvať viac ako 10 minút. A druhé cvičenie máme také, že Maťo sleduje predmet očami a ja mu ho približujem smerom k nosu. Toto je však individuálne, lebo záleží, ako dieťa škúli. Náš Maťo škúli smerom von, preto cvičíme priťahovanie očka smerom k nosu. To robíme doma denne, doktorka len vyskúša, ako mu to ide.
@renab
Dobry den prajem,
prosim mohli by ste mi poslat kontakt na p. Jarinovu, na nete neviem nic najst.
Velmi pekne dakujem
dobry den, baby, ak by ste boli take dobre, mozte mi do IP napisat kontakt na Dr Jarnovu, dakujem.
@renab
@minnie55 ahojte chcem sa spytat ako ste pokrocili s tou liecbou skulenia a binokularneho videnia u deti, nas prave dnes detska ociarka z KE poslala na konzultacie k este jednej ale vraj to je na operaciu, lebo okuliare nosi syn uz asi 3 roky a vraj uz sa mu to viac opravit neda. Pomahaju tie sedenia u Dr. Jarinovej? Nemam problem chodit raz mesacne do ZA a doma cvicit, ak sa tym vyhnem operacii, ale ozaj to pomaha? Vam to pomohlo? Dakujem.
@kvojtanikova Ahoj, my sme nakoniec na tie cvičenia nechodili, naša očiarka nám to neodporučila. Malý má očká teraz stabilizované, robila s ním naša Dr. nejaké špeciálne cviky, všetko bolo ok. A veru by sme už aj mali ísť na kontrolu, musím nás objednať.
@minnie55 Kubko teraz krásne drží očká aj bez okuliarov, ja osobne mám pocit, že aj to škúlenie sa lepší. My sme tiež cvočili s takými dvojfarebnými okuliarmi, ktorými sa pozerá na obrázky v knihe a dieťa má potom povedať, ktoré predmety vystupujú a tak. Išlo mi to výborne, len z toho neskutočne bolia oči, takže sa to nedá cvičiť dlho a často. ja som si to skúsila a nenormálne ma z toho potom boleli oči aj hlava, takže myslím, že aj s tým treba opatrne. Lebo to dosť dráždi očká.
@kvojtanikova nám cvičenia zatiaľ o 6 stupňov zmenšili škúlenie. Bolo mi povedané, že to pri škúlení do vonku, ako škúli náš synátor, trvá dlhšie ako pri škúlení dnu. Neviem, či by stačilo chodiť raz mesačne, my sme chodili každý týždeň (robí už aj v Martine - utorky), teraz chodíme raz za dva týždne. Maťo už s okuliarmi neškúli vôbec ale bez okuliarov mu to oko ešte ubieha. Boli sme aj na kontrole kvôli operácii, tú nám však nedoporučili, lebo lekárka povedala, že na blízko už drží oči OK, iba na diaľku mu ubieha to oko a aj binokulárne videnie už je OK a po operácii by sa mohlo stať, že by začal škúliť na blízko a porušilo by sa binokulárne videnie. Záver bol taký, že cvičiť ďalej.
@renab prosiim nevedela som ze taketo cvicenia sa daju aj v martine..prosim das mi kontakt na tu p.Dr.? a presne kde to je prosim pomohol vam ten pristroj co ma so skulenim?? my nosime okul.uz vyse 2 roky zial dcerka bez okul. velmi skuli aj ked tupozrakost sa zlepsila..budem ti moooc vdacna za kazde infoo 🙂
Ma niekto skúsenosti z tupozrakostu u 15 ročného dieťaťa . Ďakujem za rady.
Ahoj, minnie,
ja mam doma 3.5 rocneho chlapceka. Skulenie sme si vsimli pred rokom a uz rok nosime okuliare. Ja som si vsak o tom prestudovala kopec zahranicnej literatury a rozhodla som sa pomoct mu prave podporou binokularneho videnia, pretoze o toto tu vlastne ide. Nasla som si vo Viedni skusenu behavioralnu optometricku, ku ktorej chodime tak raz za 4-6 mesiacov. Ona sa nam 2 hodiny venuje a ukaze nam nove cviky na podporu videnia, tak s nim doma cvicime kazdy den cca 15-20 minut. Na posudenie efektu je este skoro, je to beh na dlhe trate. Ak mas zaujem o blizsie info, ozvi sa mi na sukromnu postu.
Pa, S.