Porucha pozornosti sprevádzaná hyperaktivitou

luciferkax
28. júl 2012

KEdy sa začala prejavovať u vašich detičiek? Môj syn bol odmalička vcelku pokojné dieťa, rozumné, dal svi všetko vysvetliť, že to nesmie, lebo.... vedel ísť po krajíčku cesty, nelietal hore dole, miloval knižky, kreslenie... Teraz má štyri roky a ja ho už asi pol roka nespoznávam. Ignoruje ma, ignoruje moje prosby, niekedy mi pripadá ako hluchý. Už mi trikrát vybehol cez hlavnú cestu, len tak, z ničho nič, lezie hore na stromy, na bránky, na ploty, nevie zísť, neustále skáče hore dole, o knižke ani počuť, resp. čítam mu a on sa neustále vrtí, hryzie si nechty, kope nohou do steny... Som rada, že je živé zdravé dieťa, ale... čo mohlo spôsobiť takú zmenu správania?

danciacik
28. júl 2012

skúsi sa opýtať tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dieta-s-poruchou-pozornosti-sprevadzana-hyperaktivitou/
je ešte viac diskusií na tejto stránke skús si ich vyhľadať snáď poradia.

ivanaadam
28. júl 2012

Nedá mi nepripojiť sa k tejto téme.
Ja mám syna má už 10 rokov. Hyperaktivitu som spozorovala od jeho prvých krôčkov, on ani chodiť nevedel pomaly, hneď behom...Rôčky ubiehali bolo to stále živé, nadmieru živé dieťa. Prišiel škôlkársky vek - obávala som sa, čo v škôlke.Učiteľky mi vraveli, že také dieťa ešte ani nezažili, ale on nerobil ani zle, len všade bol, všade musel nazreť, všetko vedieť, stále sa vypytoval....
Prišiel školský vek, inak živý ale na druhej strane veľmi múdry ako 6 ročný vedel celú abecedu a spočitovať do 20 cez prechod cez desiatku, vôbec ho to nik neučil, všetko chcel vedieť a stále sa vypytoval - pokiaľ nedostal odpoveď.
Práve pre tú hyperaktivitu som váhala, či mu nedať odklad do školy, navštívila som aj pedag.-psychologickú poradňu, kde mi po vyšetreniach povedali a potešili ma, že nejde u neho o hyperaktivitu ale je to nadmieru živé dieťa a prečo ho nedať do školy, že taký živý a neposedný môže byť ešte aj 3 roky a či 3 roky sa mu budem dávať odklad. Tak na ich odporučenie som ho dala do školy.
Musím povedať, že ukončil 4 ročník so samými jednotkami....ale celé 4 roky sedel pred učiteľkou aby ho mala na očiach. Denno-denne som pre neho chodila ho čakať pred školu, pretože prechod cez cestu - no jašo - uteká a vôbec si neuvedomí, že je na ceste. Domáce úlohy nepísal 20 min.ale 2 hodiny, lebo stále sa vrtel a všetko ho zaujímalo a vyrušovalo....
Hovorím si, dokedy to ešte potrvá, kedy z toho vyrastie???

luciferkax
autor
28. júl 2012

@ivanaadam raz z toho vyrastie, neboj :D :D mna len máta tá strašná zmena správania u môjho drobca :D

ivanaadam
28. júl 2012

Ja viem, to je ozaj zmena.....
Ale na druhej strane si hovorím, nech sú radšej živé ......

barborkam
29. júl 2012

@ivanaadam chcem ti len povedat, ze moj manzel, ked bol male dieta, tak bol presne taky isty, ako si opisovala - on nechodil, ale stale utekal, neobsedel, nevedel sa na nic sustredit, stale musel do niecoho vrtat, stale musel byt na ociach, pruser za pruserom (ale takych detskych samozrejme). No proste hyperaktivita jak vystrihnuta z knizky. Napriek tomu vystudoval skolu v zahranici, je velmi inteligentny a hlavne je to skvely otec a manzel, na ktoreho som nesmierne pysna. To, ze neobsedi, mu zostalo az dodnes, ale nic to nemeni na fakte, ze je to uzasny clovek. Vela sil prajem 🙂

ivanaadam
29. júl 2012

@barborkam

To si ma veľmi potešila...dúfam, že aj z môjho syna raz vyrastie taký človek a budem na neho pyšná, lebo ako píšeš, stále chce byť stredobodom pozorností.....stále niekomu na očiach....ale na druhej strane nadmieru bystrý a šikovný....