Ahojte maminy chcem sa opýtať tie ktoré máte deti s poruchou pozornosti a s hyperaktivitou kedy a ako sa to začalo u detí prejavovať, alebo ako ste to pozorovali? A u koho začať s takýmto problémom? Pediater a potom detský psychológ? Ďakujem pekne za odpovede.
@zuzuky no presne toto robí aj moja, sadnúť si nechce ľahnúť tiež nie, kresliť alebo hrať sa s plastelinou maximálne minutu ak vydrží proste celý deň len lieta po byte a robí zle. Nedokážem ju vôbec zabaviť lebo keď začneme spolu kresliť po minúte odbehne a už robí niečo zlé. Keď ideme von ona nedokáže držať ma za ruku a kráčať ale začne bežať predomnou a musím ju naháňať. Teraz jej najnovšie hobby je že schmatne niečo, napríklad hračku a začne ňou trieskať napríklad sklenené dvere ale aj nás aj mladšieho brata, ja som už nervami v koncoch proste celý deň je nepokojná, neovladatelna, poobede už nezaspi ani za boha a večer aj tak zaspáva neskoro.
a už mi viacerí povedali že toto bude asi nejaká porucha lebo aj hocikto ju upozorni že to sa nesmie ona nás vysmeje do tváre a ďalej robí zlé.
@denden77 veď to, ja som s nervami v koncoch už to nevládzem, neustále napominat a desiť sa čo ešte môže vymyslieť 🤔 a ja do toho ešte mám synčeka 1rok a 2mesiace má a normálne aj jeho aj nás napadá, po novom mňa hryzie, udiera a stále vymýšľa niečo zlé. Takže chápem ťa lebo aj ja som už taká unavená z nej že večer mi už je do plaču.
@gabikaa96 ja mam dceru.. cokolvek vymyslis, nic ju nezaujme, neobsedi.. doma sa len spaciruje hore dole, prevlaca veci hore dole, byt furt jak po vybuchu, skace, toci sa.. neobsedi ani pri jedle.. proste furt "nema cas" 🤦♀️😁 vyslovene zle, ze by nas bila, ci hryzla nerobi.. na mna skusila raz a pochopila, ze toto teda nie 😁
paradoxne vonku sa dokaze vliect jak slimak, casto sa jej von ist ani nechce.. obedny spanok mi odmieta, mozem so trhnut.. vecer uz som jak mesuge, ked zaspi.. len kukam do blba a pocuvam ticho (lebo usta sa jej nezavru cely den)
@gabikaa96 ved prave.. ja uz niekedy len tak rezignovane sedim a kukam na nu 😁 neviem sa dockat jari/leta.. rano vypustim na ihrisko ako divu zver, potom pauza na obed a zase 😁
mama ma znamu, ma taku istu ale vacsiu.. boli hotovi 😁 kedze uz je vacsia, zaviedli daku pohybovu aktivitu, ktora ju bavi (tusim daky tanec) a vraj sa to trochu zlepsilo
@gabikaa96 počkala by som na škôlku, a uvidíš, ako sa adaptuje, ako bude fungovať tam, až následne by som riešila CPPP kam spadá škôlka. Takéto deti potrebujú prísny režim, veľa fyzického pohybu. a spoliehala by som sa na materinsky inštinkt, tiež som si v duchu hovorila, že moja nie je normálna a ADHD v 7r. Prejavy sú pri deťoch rôzne. Jedine čo moju trápilo od začiatku bolo ťažké zaspávanie (má doteraz) a inak bola veľmi pokojná (paradoxne) a veľa rozprávala proste jej stále huba mlela. Ešte mala výbornú jemnú motoriku ale hrubú nie bola dosť neobratná, taká ťarbavá. To už úplne zmizlo chodí na gymnastiku to pomohlo veľmi. Ako rástla tak začala byť taka neposedná, stolovala tak ako keby prišla a je práve na odchode od stola, inak sa javila ako "normálne decko" živá. A ešte keď bola menšia mala dosť problém rešpektovať autority, čo sa neskôr naučila aj vďaka škole - režim a tak. Taktiež sa potom pridala taká vnútorná nervozita a napätie keď musela sedieť v škole na zadku + utekala jej pozornosť. Pokiaľ by si chcela ísť skôr na nejaké vyšetrenie treba sa obrátiť na detského neurológa alebo pedopsychiatera (je ich veľmi málo). Držim palce
@rozovykon prosím ťa vás poslali na vyšetrenie zo školy alebo si išla sama . Syn začal školu a už je z neho pani učiteľka hotová . To isté bolo ku koncu škôlky. Mne sa zdá že má veľa prejavov . Hyperaktivita u nás od malička . Spávať nechcel od 2 r . Neustále je prevrátený na hlave , točí sa od rana rozpráva až do večera a je dosť hlučný. V škole neobsedí buď sa zošuchne na pokrovec alebo si začne spievať ,pískať . Zas po druhej stránke ovláda vlajky spamäti povie farbu vlajky akúkoľvek sa ho opýtame. Sám nás šokoval čo je hydroplan, od 3 r ovládal značky áut a iné.
@gabikaa96 Ahoj, ja s kamaratkou sme zacali podcast o ADHD, kde rozoberame aj to, co pomaha. Akurat druha epizoda je o tom, ako sa to u nas prejavovalo v detstve. Ja som bola taka zaspata, mimo a kamoska zas drza, neposedna, hyperaktivna…ale zistili sme o ADHD az v dospelosti.
Tak, mozno si tam nieco najdes 💙 https://anchor.fm/cistychaos
@gabikaa96 ADHD je často sprievodný jav Aspergerovho syndrómu. Ale väčšina rodičov to nevie spracovať, tak zostávajú len pritom, že ich dieťa má ADHD.
@gabikaa96 ja som hyperaktivitu pozorovala od malička, pozornosť asi tak od 3 rokov. Na diagnostiku sme boli v 6 rokoch ešte pred nástupom do školy.