Ahojte, vyberáme so synom strednú školu a nedávno mu zistili poruchu farbocitu. Vodiča bude môcť robiť, ale nerozlišuje odtiene,nevedel čítať z knihy farebné tvary, čísla, písmená. Farby sa mu zlievali. Školu s odborom ,ktorú sme mali vybratú sme zamietli, nakoľko by neprešiel zdravotnou prehliadkou. Tiež mi príde choré študovať niečo, čo neskôr nebude môcť vykonávať, lebo u zamestnávateľa neprejde zdrav. prehliadkou.Viete ešte konkrétne o nejakých zamestnaniach, kde sa to považuje za obmedzenie? Asi aj hasičský,vojenský a policajný zbor bude problém pre neho.
Ďakujem za každú radu a príspevok.
moj nazor, nech studuje co ho bavi ak prejde zdrav prehliadkou. dnesna mladez aj tak podla statistiky meni pracu castejsie ako my starsie rocniky, v priemere je to cca kazde 2-3 roky zmenia zamestnabie a casto aj zametanie. takze nech vystuduje co chce a neskor uvidite popr. si soravi kurzy tam kde pojde pracovat
@janickajanicka Ak má takú poruchu farbocitu, tak ani rušňovodič byť nemôže.
nech si vyberá zameranie kde nie je kladený dôraz na farbocit. neodporúča sa žiadna "verejná služba" ako je vodič, hasič, policajt, lekár.. pretože tam je zodpovednosť za životy
Chcel ísť na leteckú, tam nám povedali zr aj ako mechanik to je problém. Na mechanik mechatronik nemôže tiež, všetko čo je zamerané elektronický tiež nie,nakoľko sa tam rozlišuje farebnosť káblov. Krízový manažment s uplatnením vo verejnej správe, tam tiež to berú ako deficit. Dnes som mu dala jeden obrázok, bledoruzova a v nej zelené číslo 47. Zadíval sa a videl tam N. V bežnom živote problém nemá, ale tu v tých obrázkoch áno.
Ako piloti beriem, dajme tomu cela letecka, kde si fakt mozu vyberat a beru najlepsich z najlepsich, ale mechanik mechatronik, elektronika, elektrika, krizovy management? Aj ta farebnost kablov, ved preboha nerozlisuje lososovu od staroruzovej ... to sa mi fakt zda ako konina. Ten kamarat ma elektrotechniku, strednu aj vysku. Ak vie rozlisit RJ-ckovy kabel po jednotlivych zilach, tak nemoze byt problem (to som si teraz vymyslel, ale s nicim "tazsim" by sa nemal stretnut).
Tie obrazky su niektore schvalne tazke, aby sa rozlisil typ a citlivost farbocitu. To ale lekar.
Teraz som googlil, roznu poruchu farbocitu ma do 10% muzov! Ako fakt neverim, ze su takto hendikepovani, ze nemozu studovat elektroniku a podobne ...
@aalt volala som si na kopec škôl a všade mi to potvrdili
Môj muž nemá farbocit, doteraz s tým nemal problém. Nie, nie je pilot, ani elektrikár aj keď sa vyzná do elektriky. Robí v stavebníctve, káble sú vždy jednoznačnej farby, žiadne odtiene a nikdy nemal problém ich správne určiť. Má normálne vodičak, pokiaľ viem, aj semafory sú jednoznačných farieb, žiadne tyrkysové, fialové a podobné miešaniny, ktoré ťažšie rozoznáva.
@sisaka ja vychádzam len z toho čo mi povedali oční lekári a riaditelia škôl. Nevybrala som si komplikovanú cestu sama od seba.
@janickajanicka ano su skoly ktore to beru ako hendikep a ked pojde na dualne vzdelavanie ci na pohovor a zamestnavatel ho posle na zdr prehliadku neprejde- dolezite vsak do buducna je aby rozoznaval zakladne farby zlta, modra, cervena, zelena atd
Policajti mozu mat poruseni farbocit, soferi tiez aj ti profesionalni- vsetky znacky su v zakladnych farbach
ŽSR a Cargo- len zmyslova skupina 3 ( tratovy robotnik, mechanici ( kable su tiez oznacene v zakl farbach) cize ziadny rusnovodic, vypravca, sprievodca atd, pilot a pod nie, myslim he aj v doprave su nejake obmedzenia
Mimochodom niekto v rodine musi mat tiez poruchu farbocitu ( muzsky predok)
Je to genetika
A len poznamenam, ze sice sa propaguju nejake speciaone sosovky ci okuliare so zafarbenim, ktore slubuju “zmiernenie” priznakov farbosleposti- toto institucie neuznavaju, prehliadkou taky clovek aj tak neprejde
Toto ak niekto velmi chce si moze kupit a nosit napr v beznom zivote ak si mysli, ze cez to vidi lepsie jednotlive farby ale prehliadkou neprejde clovek tak ci tak a bude sa na neho hladiet ako na uchadzaca s poruchou farbocitu
Moj syn má tiež poruchu farbocitu a teda ani mi nenapadlo pri výbere strednej, či vysokej školy to riešiť len preto, že nerozozná sivú od béžovej, či niektorý odtieň hnedej od kaki zelenej... Samozrejme základné farby všetky bez problémov rozoznáva. A keďže porucha farbocitu nie je prekážkou pre vodičský preukaz, pracuje teraz ako prefesionálny vodič. Zatiaľ sa nestretol s tým, že by mu tento "problém" nejako výrazne komplikoval jeho bežný život.
Na farbocit existujú okuliare. Treba ísť za dobrým optometristom a nechať si poradiť. Vďaka nim bude vidieť reálne farby a vedieť rozlišovať. Mame známu optometristku a suseda so zlým farbocitom a reálne s tými okuliarmi videl reálne farby. Dosť mu to pomohlo.
OK, neviem aku silnu ma tu poruchu, ak to povedal lekar, tak asi fakt silnu. Potom mi je cudne, ze sa na to prislo az teraz. Googlil som si kto to ma v podmienkach a nasiel som to vyslovene napisane fakt iba pri grafikoch a podobnych odboroch, ktore naozaj pracuju s odtienmi farieb. Matie ma ze nie je problem na vodicak ale elektronika ano. Spolocnost zamestnava fakt tazke postinhutia: hluchych, slepych, vozickarov a robi problemy pre farbocit? Tak potom nech dostavaju invalidny dochodok, ked sa nemozu poriadne zamestnat! Ano prehanam, ale fakt sa mi to zda tiez poriadne prehnane.
@aalt preco by mal byt problem s vodicakom? Vsetky znacky su predsa v zakladnych farbach alebo videl/videla znacky v odtienoch ruzovej ci fialovej ?
Bavime sa o klasickych a najcastejsich poruchach farbocitu
Vodici kamionov, autobusov, nakladnych aut profesionalni vodici vsetci mozu mat poruseny farbocit
@taktotedanie mne nie je cudne ze nema mat problem s vodicakom, mne je cudne ze nemoze ist na spominane skoly. Beriem top vyberovky (letecka), beriem grafiku a podobne, ale nechapem elektroniku, mechatroniku, krizovy management (co to je?). Na co tam potrebuje 100% farbocit?
@aalt podľa mňa ľudí, ktorých sa pýtala si myslia, že ide o farbosleposť, kopec ľudí ani netuší, že existuje aj znížený farbocit.
Neviem, ako na Slovensku, ale keďže veľa mužov ma poruchu farbocitu, že vraj 1:12, čo je fakt dosť, tak napríklad pokial viem aj sa menili (v zahraničí, neviem či aj na Sk) farby elektrickych káblov na také farby, ktoré nie je problém rozoznať.
Tiež nechápem na čo by vôbec robili test farbocitu koli krizovemu managementu…
@ronie338 presne, ešte aj okuliare na to existujú. Podľa mňa super hlavne pre uplne farboslepých
Moja muža to napríklad nefascinovalo, je zvyknutý cely život vidieť niektoré odtiene inak a neberie to ako handicap. Zväčša zle označí len niektoré odtiene zelenej a červenej, čo nemá absolútne žiaden vplyv v každodennom živote, nanajvýš sa zasmejeme. Minule si kúpil tepláky takej tmavo olivovo-zelenej, myslel si, že sú hnedé. Prišli sme na to, až keď sa pýtal, že kde má tie hnedé tepláky 🤣
ze nemoze studovat alebo robit elektoniku ci mechatroniku? ja to robim a moze to robit aj farboslepy , medennemu drotu je jedno akou farbou je oznaceni, to nema s tym nic spolocne ,staci ze vie cisla a pismena rozpoznavat ..
to kdo vam narozpraval take kraviny ?
@princkrason mozno riesia konkretne odbory
Teraz je to inak brane ako pred 20rokmi
@princkrason kazda skola ma svoj skolksy poriadok a kriteria ktore musi uchadzac splnat, je to v kompetencii skoly, co platilo pred 20 rokmi neolati a nemusi ani teraz,ocny lekar ako taky do toho nezasahuje je tu len na to aby zistil ci je alebo nieje poruseny farbocit a vzhladom k podmienkam napise vyhovuje/nevyhovuje
@taktotedanie tak teda chcem vidiet tie podmienky pre elektroniku a krizovy management, kde ja napisany a zdovodneny 100% farbocit.
@aalt hovorim to vseobecne
Nech sa paci kontaktuj autorku ta si to predsa zistovala
Akoze nemam skusenost, ale to fakt? To vam uz oficialne povedali, ci to je v nejakych podmienkach? Neviem si predstavit zamestnanie, ktore by nemohol vykonavat s poruchou farbocitu zistenou az na strednej - cize predpokladam, ze farby vidi, pozna, len fakt ma znizeny farbocit. Predpokladam ze cervenej, ktora je najbeznejsia, obzvlast u muzov.
Kamarat ma znizeny farbocit prave na cervenu, celkom "citelny" v pricnipe s tym nikdy nemal prakticky problem, vodicak samozrejme ma. Ale nema(l) ziadne "specialne" zamestnanie. Ale poznam chlapika co cervernu nevidi vobec. Vodicak nema.