Ahojte, sú tu mamičky ktoré majú u dieťatka takúto diagnózu? Troška som z toho zaskočená ale pár rád by som prijala. Priala by som si aby moje dieťatko chodilo so svojími rovesníkmi do škôlky klasickej. Som z tohoto troška zdeptana, chvíľkami mám pocit že som na tom horšie ako moje ♥️
@coco1 takže ju budú čakať ešte testy? Mám troška obavy,do škôlky je prijatá len nechce robiť základné veci,ako je pýtať sa na wc, obliekať sa, najesť sa sama s lyžičkou.... Ale už aspoň sa prestala pocikávať aj keď sem tam má nehodu
no to až v predškolskej. my sme v prvom ročníku v školke takto isto obišli, nevedel sa obriadiť, učiteľky potom už to s ním moc nezvládali (závisí od učiteliek - to vychytal len v 1 ročníku, potom už problém nebol nejaký veľký) no a aj na základe spätnej väzby zo školky sme ho dali prezrieť klinickej psychologičke.
Môžeš jej skúsiť na meste vybaviť asistenta ak by mali problém učiteľky, ale ak môžem poradiť a malá/malý nemá nejaké vážne stavy, nechaj ho medzi zdravými deťmi. potiahnu ho dopredu
moj je PAS s poruchou pozornosti.. vela zavysi ci rozprava alebo nie, resp ako je blizsie specifikovana dg.. moj mal ist dnes do prveho rocnika ale ma odklad.. vyzera to na vysokofunkcny autizmus, rozprava.. problem s motorikou, porozumenim a pozornostou.. uvidime za rok co bude kde ho dame, stale som nie rozhodnuta..
@andulka1988 ak toto nedáva odporúčam skôr špeciálnu škôlku alebo v DSS tam jej zo všetkým pomôžu moja je v DSS má detský autizmus aj ťažkú mentálnu retardaciu a je plienkovana sama sa nenájde a neverbálna takže u nás iná voľba ani nebola
@xsuzannex presne aj môj. má odklad a vyzerá že aj rovnakú diagnózu. vysokofunkčný autizmus. porucha porozumenia, motoriky. musím ale povedať, že okolo 5 roku sa nám veľmi polepšilo, na prvý pohľad je takmer na nerozoznanie od rovesníkov, čiže do špeciálneho zariadenia treba rozlišovať, takéto ľahké stavy by som tam nedávala, zbytočne tam "zakrnie". Ak nie je iná voľba a dieťatko má k tomu napr. men. retardáciu, ako písala maminka vyššie v príspevku, tak samozrejme áno.
Ja som za skúsiť klasickú ak to ide, potom prípadne preradiť. Naopak sa to robí ťažšie, teda ak ho umiestniš do špeciálnej a potom si to rozmyslíš, veľmi ťažko ho potom preradiť do klasickej. by som povedala že takmer nemožné
@coco1 ja viem, musime este otestovat iq ako je na tom.. u nas je problem co sa tyka klasickych skol.. velmi nechcu brat taketo deti a bojim sa aj kvoli tomu ze akurat spadova skola pod ktoru patrime je obrovska a chodi tam vela spoluobcanov.. jednak by som uvitala mansie kolektivy a uprimne ti poviem ze sa bojim sikany, vieme ake su deti.. a on sa tomu nebude vediet ubranit.. tato skola prave pre toto u mna neprichadza do uvahy.. mame tu potom jednu skolu vyslovene pre autistov a dalsiu specialnu kde su AJ deti s inym postihnutim.. rozmyslala som este nad sukromnou zs s asistentom ale tam vsade zalezi na tom ci skola dieta prijme.. lebo tie co akoze podporuju integraciu, si vyberaju lahsie pripady..
Baby osobne ju nechcem dávať do špeciálnej škôlky, totiž má len 3 roky len už vyše roka ju nedokážem naučiť sa pýtať na wc,a iné samoobslužné veci ale zas už dlho pozná celú akecedu, počíta do 10 v dvoch jazykoch taktiež pozná farby v dvoch jazykoch aj tvary. Aby nestačilo aj celé pesničky ale v bežných veciach zaostáva a v tom vidia v škôlke problém a nehovorím že máva aj agresívne stavy,taktiež niekedy je proste mimo sveta uzatvára sa do svojho.
@xsuzannex ano rozumiem.tiez som mala v plane vybrat mensiu skolu niekde na dedine ale nakoniec dame tam lde spadame, ma.tam starsiu sestru kt. Ho vie prizriet. Rozumiem, tiez sa obavam sikany, toto je velmi individualne. Kazdy autista je inde na spektre..uvidime ako to pojde. Zatial som rozhodnuta to skusit. Mensi kolektiv kazdopadne je bonus pre taketo deti. Drzim palce
@andulka1988 Je to určite na uvážení rodiča, ako sa rozhodne. Treba najmä zvážiť, či dieťa zvládne kolektív zdravých detí. 🙂 Naša dcérka chodí do špecializovaného zariadenia medzi autistické deti a veľmi tam napreduje, čiže nie je pravda, že v takomto kolektíve dieťa neurobí pokroky. My sme skúsili oboje - aj kolektív zdravých detí a aj kolektív detí s autizmom. Medzi autistami je 100% spokojnejšia, chodí tam rada a s úsmevom (pri zdravých deťoch plakala, bola nešťastná, začala odmietať chodiť von). A to ovláda základné sebaobslužné činnosti, chodí sama na WC. 🙂 Držím palce a veľa trpezlivosti! ;)
@luciazahornadska smiem vedieť ako ste ju naučili chodiť samú na wc? U nás to je až na odrete lakte
@andulka1988 Naučila sa to sama, presne na 3. narodeniny. Stále sme jej ukazovali nočník, no nikdy si naň nesadla, mala z neho paniku, kričala vždy, keď sme chceli, aby si tam sadla. Tak sme si s mužom povedali, že nútiť ju jednoducho nemá cenu... Myslela som si, že odplienkovanie bude na veľmi dlho. No potom si tam zrazu sadla, vycikala sa a odvtedy si odmietala dať plienku. A keďže je pedant na čistotu (nemá rada špinavé veci, špinu, atď), tak to už išlo úplne bez nehody. Ona sa nepýta. Ona jednoducho ide na WC sama bez toho, aby niekoho na to upozorňovala. Rovnako aj vonku proste stiahne gate a vieme, že musíme ísť rýchlo na WC 🙂 Veľmi nás tým prekvapila - paradoxne sa to naučila akonáhle sme na ňu prestali tlačiť.
@luciazahornadska ďakujem za inšpiráciu
@coco1
@xsuzannex ahojte,tiez mam syna vysoko funkcneho autistu,ma 5 rokov, problem s jemnou motorikou...pani Janosikova odporucilaklasicku MS aj ZS, teraz jE predskolak ,tipujem,ze mu daju odklad,mam ale strach ako zvladne zakladnu skolu....chodia vase deticky do beznej zakladnej sko!y?potrebuju asistenta? Ako to zvladaju...nas este caka znovu zdiagnostikovanie,ale tipujem,ze bude potvrdena diagnoza,ktpru dala pred rokom a pol pani Janosikova
Dievcata a spytam sa ,vase deti s dg.vysokofunkcny autista , hukaju vase detisky? Lebo moj syn huci cely den, v skolke to nerobi, ale doma ci u dedkovcov ano, viem,ze je to bezne u nich,len mam pocit,ze od 4 rokov do jeho 5tich sa to hucanie dost zintenzivnilo, upozornila ma na to aj psychologicka aj pani Janosikova,ze nastupom do skolky a neskor skoly sa jeho prejavy mozu zhorsit lebo je to pre nho velky tlak a musi si to tym hucanim odventilovat....len som necakala,ze az takto bude hucat doslova cely den...v skolke s nim problem nie je, oni tam ani nevedia,ze je autista
@tatinka ahoj, no my sme si prezili torturu ohladne nastupu do skoly. Mesto nas uplne podtrhlo. Intelektovo syn vysiel na spodnej hranici ale este teda spada do normointelektu. Tym padom specialna trieda ani specialna skola ho vziat nemohli (tam mozu iba deti s ment.postihom) a do klasickej triedy s asistentom ho nevzali lebo bolo asistentov malo. Doslova nas zachranila riaditelka skolky kam chodil. Rozhodla sa zriadit dve triedy pre taketo deti. Jednu skolkarsku a jednu pre deti vekovo co by bolo na 1.stupni. takze v podstate kym sa to vsetko "ostempluje" z min.skolstva tak syn je na infividualnom vzdelavani, prijaty na zs pre autistov ale vzdelava sa v tejto triede.. nebyt nasej riaditelky, ostane doma 😔 a neskutocne som sklamana z pristupu mesta.. ale to je uz iny pribeh..
@xsuzannex no ako citam,rak nic moc tda,lahke to nemate veru.
Tiez mam velky strach ked pojde do skoly, u nas na dedine je skola len jedna,pre mna by bol problem ho vozit inde kedze moja pracovna doba mi je ,ze bud robim dlho alebo vepmi zavcasu,este som doma na pol roka s mladsim ale potom skonci rodicovska a musim do prace...tunajsia skola ma hodne zlu povest,uz teraz mam fakt strach z toho, bojim sa aj sikany,kedze na nho zhukne dieta a on sa zlakne a necha sa bit detmi v skolke,nebrani sa,aj ked som ho naoucila nech to povie ucitelke tak tq zasiahne ,ale on nikomu nic nevrati a necha si aj po hlave skakat od deti....
A tvoje dietatko aj huka?nas velmi,ale nerobil to,zacal tak v 4 rokoch s tym
Nekrici ,nevrieska,proste huka...hladala som video tomu podobne,ale nenasla som tak na rychlo..nevriska ani sa nezlosti,on proste huci...ale len doma a u dedkovcov, v skolke nie,robi to v prostredi ,kde sa citi uvolneny,kde moze svoje emocie dat von , huci...
@andulka1988 pridaj sa do skupiny ;)
@tatinka ma 7r. Je prvak( mal odklad) , ma asistentku. Prejavilo sa to tak viacej cca mozno pol roka dozadu. Nejaka zvysena agresia tam bola uz skor. Agres.namierena skor voci sebe ale aj voci mne ako mame, svojej sestre a mojej mame. K muzovi ako autorite si fyzicky nedovoli ( kedysi ano) prejavuje sa hlavne med citi krivdu, proste ide pästami do osoby kt.ma poruke ale najcastejsie ja a moja mama. V skole ani v skolke sa nebil. Ked nevie spracovat/pochopit tak pästou si udiera do hrude, alebo pästami o seba, o stol atd. Nie, lieky zatial neberie, rozmyslam nad homeopatiou, nieco na skludnenie. Mozes pri sycekovi skusit magnezko na noc alebo medovkovy caj. Da sa predist aj agresivite ( aj ked uplne asi nie) ale Ty ako mama ho budes vediet pochopit ked ho budes sledovat ,co ho vytaca a ako ist nanho
@coco1
@tatinka neviem ci Ti pomoze, u nas napr.zabera ked ma takyto zachvat bud odviest pozornost ale pozor, nie vzdy, niekedy praveze aj ked mu nieco nejde, napr.minule na preliezke triasol lano kde stalo ine dieta lebo podla neho on spadol koli tomu dietatu. My sme ho pratali prec co bola chyba ( schytala som par ran do ruk a brucha) mala som ho dat bokom, aby neublizil tomu chlapcovi a potom ho dat prejst po tom lane sameho. Ale tak ucim sa stale ako s nim robit. Chce to obrovsku obetu a trpezlivost, drzim Ti silno palce 🍀
@coco1 nás je agresívny voči sebe,cape sa rukami po hlave,bucha hlavou o gauč,hodí sa o zem z nervov...do svojich skoro troch rokov má poslúchol na slovo,bol na mňa veľmi naviazaný. Ako som potom bola dlho v pôrodnici s mladším synom pre komplikácie...tam sa veci zlomili u staršieho syna a inklinoval potom dlho k tatinovi svojmu...ešte stále to všetko bolo v norme,ale ako začal mladší syn byť viac aktívny a narušil mu jeho kľud ,začal sa viac zlosti,aj keď ešte nie veľa,ale ako nastúpil do škôlky ako 4 ročný,vidím,že sa veci o niečo zhoršilo ,teraz je predskolsk,tipujem,že mu navrhnú odklad.. nevie za poslednú dobu odhadnúť svoju silu a robí veci,kde mu darmo vysvetľujem,že si môže ublížiť,nechápe to..svojho mladšieho brata miluje,ale hračky mu nepožičia ani za svet,hoci deťom z ulice ich pozícia bez problémov,taktiež mu vadiacurcite zvuky a medzi nimi aj plač jeho mladšieho 2 a pol ročného brata. Keďže má narušenú jemnú motoriku,veci drobného charakteru mu nejdú robiť a tam sa vie zlosti veľmi,že až hádže všetko o zem ...chcela by som si skúsiť vybaviť predĺženú starostlivosť o neho,ale neviem,či sa to podarí...a čo tvoje muž?ako sa on stavia k synovej diagnóze? Nás bral espricco kapsule,chcem sa k nim znova vrátiť,je to dobrý vitamín,..... keďže zo škôlky každú chvíľu chorý,mám pocit,že z liekov je viac nervný...
Závisí od konkrétnej určenej diagnózy. Môj je vysokofunkčný autista a navštevuje normálnu škôlku bez asistenta, plánujeme aj klasickú základnú školu s asistentom. Samozrejme ťažšia forma si potom vyžaduje aj špeciálnu školu. To sa poraď skôr s odborníkom, resp. budú s ním neskôr robiť testy či zvládne klasickú škôlku / školu a odporučia Vás ďalej