Ahojte mamičky, celkom mi vŕta v hlave pár vecí čo sa týka môjho syna.
On narodenia dobre spával, kŕmenie, prikrmy ok..ale asi od roka ťažko znášal návštevy, teraz bude mať 3r, s návštevami je to ok, ale máva také divné obdobia..v 2r bolo obdobie kedy sa mi nechcel dať obliecť, ostatným áno.. potom mal obdobie, kedy každý odchod z bytu bral hračky do tašky. Každé zaspávanie musí byť s hračkou..a vonku začal robiť také, že ide po svojej trase a už začína aj mne ukazovať kadiaľ mám ísť..ak nejdem, tak je nahnevaný a končí to plačom. Ale zaujímavé, že chodieva von aj s inými z rodiny a od nich takéto nevyžaduje. Pekne sa drží za ruku a ide. A teraz neviem, či si to u mňa vydobíja alebo tam hľadať niečo čo nieje v poriadku..
Je odplienkovany, ale na kakanie si pýta plienku. Ak mu ju nedám, pustí do boxeriek. A za ďalšie, neznáša dotyky od iných. Ja ho môžem pohladkať po vlasoch, tatino tiež ale babky a cudzí nehrozí. To začne zjapať.
Je to naše prvé dieťa, nemám s kým porovnávať či aj takéto prejavy sú súčasťou vývinu..
Ahoj. Z toho co popisujes by som vobec nepovedala, ze ma aspergera. Kazde dieta je ine. Nikto nieje dokonaly a ani tvoj syn a to neznamena, ze ma hned PAS. Napriklad AS sa zvacsa diagnostikuje az okolo 10roku dietata, v takomto utlom veku teoreticky su niektore prejavy, ale isto nie take, ze dieta ma oblubenu trasu 🙂. U nas to napriklad vyzeralo tak, ze sa takmer nikam nedalo ist. Vylety si neuzivala ako bezne deti zvyknu, skor naopak bol to dovod pre plac. Plakalo sa casto a velmi vela a omnoho hlasnejsie ako bezne deti placu. Spala omnoho menej. Ako babatku jej stacilo prespat 6-7hodin z 24 a dodnes je to so spankom take zvlastne a to uz ma 12. Ale aj tak si nemyslim zeby jej niekto bol byval diagnostikoval aspergera v 2-3rokoch. Je to velmi skoro. Detsky autizmus ano, ale vsetky deti AS co poznam (a to ich poznam vela) boli diagnostikovane az okolo 10rokov a vacsinou az spatne si rodicia uvedomovali urcite zvlastnosti v tom utlejsom veku. Mozes skusit navstivit psychologicku nech na maleho pozrie a povie aky ma nazor ci sa moze jednat o PAS. Ale z tvojho popisu ten pocit nemam.
@al1001 Mne pripada normalny, bude skor introvert a mozno trochu konzervativnejsi typ. Tie obdobia, co popisujes, to je u nas tiez stale nieco take, ale to mi skor pripada, ze dieta jednoducho chce, aby bolo nieco podla neho. Je to pren dolezite. A ze nema rad dotyky od cudzich...to v nasej rodine som mozno ja jedina, kto ma 🙂 Moji rodicia ani manzel nejdu ani na masaz, bolo by im.to neprijemne. To fakt nie je povinne mat rad dotyky inych ako.najblizsich.
to nikdy nevies ako sa vyvinie, nas najmladsi syn bol taky tvrdohlavy, odmietavy. S odpliekovanim pockal skoro do 3 rokov, pritom vsetko rozumel, od 10 mes. hovoril prve vety. Tahal ma prec z ihriska, ked tam videl deti ci dospelych ludi. Nechcel ostat s nikym, neznasal navstevy, odmietal sa fotit, vadilo mu ked sa niekto smial ci zabaval, lebo hned si myslel ze sa smeju z neho. Bojovali sme tiez s obliekanim, vymyslal, preberal, najprv chcel aby som mu vybrala, potom si obliekol nieco stare a derave. Bol to kazic nalady a vyletov. Dnes ma 12,5 roka a pohodovy chlapec, ziadne problemy.
No a dcera... ta ma aspergera, mysleli sme si ze autizmus to nie je, ze ma len poruchu reci, ze ma svoju osobnost, a nakoniec okolo puberty sa to vyvrbilo, ze ano je to AS.
V detstve...tie jej zaujmy ci zvlastnosti sa priebezne menili. niekolko rokov mala svoje trasy v ulickach obchode, a museli sme vzdy kupit lizatko aj ked ho nejedla, inak sialeny rev, raz mi visela zubami! 😲 na rame mraziaceho boxu, lebo nedostala svoje obvykle lizatko. Nesmel sa jej nik cudzi dotknut, pomahat jej, dvihat ju napr. na hojdacku a podobne. Z jedal vyberala len "kusovky" , priklad z vyvaru vylovila mrkvu a to bol jej cely obed. Alebo si dale len kysle uhorky z celej porcie, alebo maso do ruky. vzdy len jednu polozku. Spat chodila velmi neskoro, casto si lahla na zem alebo na nejake nepohodlne miesto a tam spala. Jeden cas sme pravidelne sedavali na zastavke a hodinu dve pozorovali odchadzajuce autobusy. Odlakala som ju len na obvykle lizatko. Proste jeden zvyk som musela prekonavat druhym. Odmietala zmenu oblecenia pri zmene roc. obdobi. v aprili vytrvalo nosila v 15stup. rukavice. Alebo odmietala zobliect nejake tricko, takze som jej ho zobliekala a preprala ked spala. V spanku sme jej tiez strihali nechty a vlasy. ....vela toho bolo. Spatne som si uvedomila, ze prakticky nebola vec, kde si netrvala na svojom a nemala nejaky nestandartny rezim.
a tiez mala to nosenie hraciek, nosila plysaka na ihricko stale so sebou. , dokonca aj v bazene ho mala. Niekedy si vzala vonku a nepustila cely den nejaku bizarnu vec, priklad nejake naradie muzove, klieste, gumove kladivko, raz sme mali krstiny mladsieho syna a ona zo stresu z tohlkeho ruchu a ludi, schmatla zo stola odrezany koncek chleba a drzala ho cely den /nejedla ho/...v kostole, na hostine, na dvore pri hre. Az vecer v spanku ho vypustila z ruky.
@elli333 mohla by som mat dotaz? Velmi velakrat som citala presne toto ze sa to zisti,diagnostikuje az okolo 10 roku. Tak ma vzdy napadne ze ked malo to dieta napr 6-7 tak realne sa nijako neodlisovalo extremne ld rovesnikov? (okrem nejakych svojich veci jasne ale to moze mat akekolvek dieta), ze aky zlom vlasne nastava v tom vyssom veku kedy zacina byt vidiet nejaky rozdiel?
@al
@al1001 môžem sa opýtať či váš syn mal aj iné príznaky ,môj syn má teraz 2 roky a nerozpráva ešte iba si blaboce ,neukazuje prstom iba ak ho k tomu vyzvem ,neopakuje po mne nič ,žiadne zvieratká a tak ale zvuky áno,hra sa z hračkami sám inokedy chce aby som sa snim hrala aj ja,nieje rád sám vždy chce mať spoločnosť,na detskom ihrisku sa vie vyblázniť,zatiaľ sa s inými deťmi nehrá ale vníma ich a keď robia niečo zaujímavé sleduje to ,keď sa teší tak máva rukami
@negymama nosenie hračiek je u nás doteraz, ale je to väčšinou nová hračka a páči sa mu. Ale okolo 1,5r do 2,5r to bolo nosenie zvláštnych vecí. Išiel spať raz aj so surovým zemiakom. Strihanie nechtov ok, ale strihanie vlasov nehrozí. Pritom ako ročný s tým problém nemal, strihali sme s mašinkou a ok. U nás je to skôr také striedavé. Sú dni ako dnes, že sme do obchodu a z obchodu išli normálne. Potom sú dni kedy musím ísť tade, kadiaľ ukáže. Ale to mi príde ešte také, že ma chce skúšať. Obľúbenú deku má od narodenia a spáva s ňou doteraz..asi tomu treba nechať iba čas..
@drobec02 nie. Knižky čítame asi od 7mes. Zvieratá vedel napodobniť, prstom ukazuje, napodobňuje. My sme v 2r mali veľmi zvláštne obdobie, kedy malý zle spával, bol veľmi nervózny, uplakany, nedal sa mi obliecť . Ak som ho obliekla nasilu, tak sa zvalil na zem a vrieskal, snažil sa to strhnúť zo seba dolu.. s ním sa nedalo vtedy nič.. až som musela ísť náhle do nemocnice, tak bol týždeň u našich a vrátilo sa mi nové dieťa. Bez týchto jeho raplov a výstupov. Teraz s ním nemáme žiadne problémy, je šikovný, rozpráva, má rád kolektív, nemá problém byť u babky , tety sám..len má niekedy také zvláštne návyky..
@amelia89 u nas to bolo tak, ze mala svoje zvlastnosti samozrejme aj skor, ale v mladsom veku tak "nekricia". Napriklad ked 6rocne dieta nedokaze pochopit, ze prislo teplejsie pocasie a treba zacat nosit tricka s kratkym rukavom a tenisky namiesto ciziem tak to akosi beries tak, ze ved je to dieta, je to asi normalne. Aspon ja som to tak brala. Lenze ked to nedokaze pochopit 10rocne dieta tak ti uz zacne blikat kontrolka, ze co sa to deje. Napriklad teraz v 12tich to uz je uplne viditelne.
@amelia89 ano presne tak, su to take veci co u mensich deti sa zdaju normalne, ale u vacsich uz nie. To s tym oblecenim je len kvapka v mori. Napriklad aj s jedlom je to podobne , napriklad si nabera maso s omackou a kvapne jej omacka na okraj taniera ktory by podla nej mal ostat cisty tak proste je schopna kvoli tomuto uz cely den nezjest vobec nic. Pritom je sikovna, inteligentna len su tam taketo zvlastnosti, ktore si skratka v mladsom veku nevsimnes a neuvedomis. Preto podla mna aj odbornici najradsej tuto diagnozu stanovuju az takymto trosku vacsim detom, nie hned trojrocnym. Spatne si sice uvedomis, ze tam zvlastnosti boli, ale zase neodlisovala sa az do takej miery od ostatnych deti
@drobec02 okolo dvoch rokov bola dcera nerozpravajuca nerozumejuca divoska, ktora sa vyzliekala do naha, jedla zo zeme, skriekala, nehrala sa ziadnu zmysuplnu hru, len hrkala s poharikmi a kockami, vkladala vysypavala. Slaby ocny kontakt, utekala z ihriska, nereagovala na meno.. vtedy vyzerala v mnohom na autistku, aj ked zase niektore typicke prejavy nemala. Napr. milovala cestovat, chodit na navstevy, sadla do auta hocikomu, nebala sa ludi, neskor sla dopredu, chodilai sme na terapie na rozvoj reci a porozumenia k specialnej pedagogicke. Okolo 4-5 rokov sa to vyrazne posunulo k lepsiemu, hlavne rec a porozumenia a vtedy aj dali dg. ze nie je auti, lem ,ma crty a je do receptivna dysfazia. Od toho casu isla vyrazne vyvojom hore, prakticky az na uroven beznych deti, do skoly isla 7rocna, to vyzeralo, ze jej prakticky nic nie je, az na nejake stopy typu agramatizmy, slabsie porozumenie abstraktnych vyrazov. Do tych 11-12 rokov bola uplne v pohode, fungovala v skole, dobre sa ucila, zvladala kolektiv, mala aj kamaratky aj ked pomenej. skor vychadzala s chlapcami.
my sme boli v tom, ze to uz tak bude len lepsie, ale bohuzial puberta to zhorsila, prisli depresie, uzkosti, sebaposkodzovanie, uzavieranie sa do seba... zacala sa stazovat ze neciti pachy, nasli sme jej rany, ze necitila bolest atd.
a teraz nova psychologicka hovori, ze ma auti prejavy ako asperger. Nema ofiacialnu diagnostiku, ale vidno to.
Ešte by som neriešila PAS. Každý mame v sebe nejaké autisticke črty a on ich tiež zopár ma, navyše je v období vzdoru, preto ten hnev pre vsetko hlavne pri tebe. Keď pôjde do škôlky, uvidíš ako sa to bude meniť, resp ci nepribudnu iné veci, ale zatiaľ by som to nejako extrémne neriešila.