Pôrod vákuom. Má vaše dieťa problémy?

bklaudia
9. jan 2011

Ahojte.

Moja dcérka sa narodila vákuom pred tromi rokmi. Rodili ste aj vy tak? má vaše dieťatko nejaké problémy?
S mojou chodievame na rizikové novorodenecké a na neurológiu. Hoci pri každom vyšetrení hovoria, že má všetko v poriadku aj tak ešte mám termín - verím že naozaj posledný na marec. Dcérka je trošku zaostalá vo všetkom, teraz máme problémy s rečou.

felixa
10. jan 2011

@bklaudia
Stimulujes malu vo vsetkych oblastiach? Ked pises, ze je vo vsetkom trosku zaostala. Teraz, kym je este mala, je najdolezitejsie stikulovat nervovu sustavu, lebo u takeho maleho dietata sa vytvaraju nove nervove spojenia namiesto tych poskodenych.
Ak ma problemy aj s recou, pozri si aj temy: Deticky s poruchami reci, Moje dieta nerozprava, Maminky "nestandartních" dětí, Oneskoreny vyvoj reci, Opozdeny vyvoj reci. Su tam velmi dobre informacie.

bklaudia
autor
10. jan 2011

@felixa ďakujem za radu, pozirem sa na tie témy.
Neviem na akú stimuláciu myslýš..

felixa
12. jan 2011

@bklaudia
Samozrejme myslim stimulaciu, nie "stikulaciu". 😀

Asi nemusis priamo navstevovat ortopedov, popr. rehabilitacnych pracovnikov a pod., ak o tom nepises.
Cize, ak tvoje dieta mierne zaostava vo vsetkych oblastiach, ako si myslis, tak si najdi literaturu, ze co vsetko uz by malo dieta v rovnakom veku vediet, a podla toho sa dietatu venovat.

Neviem, ake oblasti zaostavania mas na mysli, ale ak je to nieco pohybove, tak rozvijat pohyb u dietata - skakanie, behanie, preskakovanie, na jednej nohe na druhej, tanecne kroky, fit-lopta, kolobezka, trojkolka, bicykel, lozit po preliezkach, popr. chodit s nou na tanecnu - rozvijat hrubu motoriku, ktora nasledne suvisi s jemnou motorikou a tym nasledne s recou a neskor s pisanim a citanim.

Jemna motorika - navliekanie koralok, puzzle, pexeso, tam sa podporuje aj myslenie... je toho vela.

Aj v tych temach, ktore som uviedla, je vela linkov na podporu rozvoja dietata (to je ta stimulacia).

bklaudia
autor
12. jan 2011

@felixa ďakujem že si to takto podrobne napísala.
Keď bola menšia chodili sme na pohybovú rehabilitáciu. ale potom tam nám povedali že už netreba. Tak som myslela, že je zaostáva vo všetkom, že napr. chodiť začala keď mala 15 mesiacov, ale od 7. mesiaca liezla. Jemnú motoriku má veľmi dobrú. to čo si písala to má veľmi rada. Plienky cezdeň nepotrebuje od svojich 31 mesiacov.
Momentálne je zaostalá v reči - aj vo výslovnosti aj v slovnej zásobe. Teraz máme termín k logopedičke na budúcu stredu, tak uvídme čo ona nato. na neurológii nám povedali, že má všetko v poriadku.

felixa
12. jan 2011

@bklaudia
Tak ked takto pekne napreduje, venuj sa jej aj v oblasti reci. V tych temach, co som dala, som davala aj linky na velmi dobru literaturu pre rozvoj reci dietatka. Inak, stimulovat rec sa da uz od narodenia, zalezi, ako na dieta rozpravas. Treba pomaly, najprv sa dieta uci jednotlive podstatne slova, aby nabralo slovnu zasobu a potom dvojvetne vety - podmet a prisudok. Napr. Macko sedi. Macko papa. Baba haja. A pod. Najlepsie treba vsetko ukazovat. A takisto, ked nieco robis, treba v jednoduchych vetach komentovat. Napr. mama vari, mama spieva atd... Neviem, ake presne zaostavanie reci mas na mysli. Ked ides k logopedicke, to je velmi dobre. A ides k beznej alebo ku klinickej?

bklaudia
autor
12. jan 2011

ako si písala, také jednoduché "vety" hovorí (mama varí, tam je strom atď) ale hrozne zle ju rozumieť. ideme ku klinickej logopedičke, ona je jediná v našom meste takže na výber nemáme...

felixa
12. jan 2011

@bklaudia
Klinicka je v tomto pripade lepsia, obycajne rozvija dieta nielen po stranke recovej ale aj rozumoveho chapania. Ved uvidis, aka ta logopedicka bude. Vsimaj si, aka je k tvojej dcerke, a ako dcerka na nu reaguje, a ci sa ti jej styl prace bude pozdavat. 🙂

alicek8484
19. sep 2023

Moje dieťa bolo narodene Vexom a bolo pridusene kým bo vytiahli...mame veľké problémy.. s porozumením, nerozpráva takmer nič, nenapodobnuje, neukazuje prstom..deti ho nezaujímajú, je iný...možný autizmus aj keď ocny kontakt ma už veľmi dobrý....nieje vo svojom.svete..ma 2 roky a 2 mesiace ..ma.cudne pohyby hlavne keď sa teší..najradšej má písomná a čísla. Ideme ku klinickej psychologičke...dúfala som ze ma len spomalený vývoj ale vidím ze mame väčší problém...je to veľké trápenie...modlím sa za to aby začal napredovať a veci sa zmenili...no neviem ako to bude..je ťažké s nim pracovať...nechcem ani za ruku chodiť...nemá rád ak mu vstupujem do hry a keď sa mu nedarí tak plače a už sa nechce hrať. Na počudovanie sme mali dobre apgar score 8-10-10...ja už lekárom neverím.