Poranený konečník štvortýždňového synčeka

mlil77
29. okt 2015

ahojte mamicky, stalo sa vam ze ked ste babatko rurkovali ze vysla kvapka krvi ? dnes sa mi to stalo. Vcera som prvykrat rurkovala mojho 4 tyzdnoveho synceka, vykakal sa ale rano uz zasa nespokojny tak som ho cca o 11 hod. znova rurkovala ale omylom ked sla stolica sa mi vsunula az 5 cm do konecnika, cely den bol aj tak nespokojny, takmer nic nespal aj ked zaspal na chvilu tak sa zobudil ....o tretej zasa silny plac tak znova som dala rurku a prv vysla cez rurku kvapka akoby uz zaschnutej krvi a potom stolica. Som sa velmi zlakla, ci som mu nemohla poskodit konecnik rozmyslala som ze pojdem na pohotovost velmi som sa zlakla ale pisala som jednemu lekarovi a on mi odpisal ze urcite som mu nemohla poskodit konecnik, stalo sa to uz aj VAm ?...............teraz mi uz konecne spi asi hodinu ale budi sa a mrnci ale spi...........

janinah
29. okt 2015

omylom 5 cm?????? bola rúrka naolejovaná? šla by som na vyšetrenie....o odpovediach "lekárov" na nete si myslím svoje,oni totiž pacienta nevidia a písať môžu tak všeobecne a nie o konkretnom pacientovi....

martinka13
29. okt 2015

Pre Boha 5 cm? Veď to sa zasuva tak 1 cm ak vôbec. Jednoznačne k lekárovi. Krv určite nie je v poriadku.

libka1
29. okt 2015

@mlil77 5 cm? 😕 to ta prosim ta kto zordinoval cez email ci smsku? chod k normalnemu lekarovi, lebo ten co ti odpisal urcite nebude uplne ok, ked bez toho aby videl pacienta povie ze vsetko v poriadku 😅
fuj, az mi zle ostalo z celej tejto story...

8291
29. okt 2015

Rektarnou rurkou nemala co poškodiť.k lekarovi môže ist ale malého nemajú ako vyšetriť.co mu urobia rektoskopiu???? 5 cm je fakt veľa ale crevo určite nepoškodila.to by krvacal stále a mal ukrutne bolesť.

seahorse27
29. okt 2015

Ta rurka je uplne makka, podla mna sa nou konecnik nemohol poskodit. Velmi by som to s jej pouzivanim ale neprehanala...niekolkokrat denne ju davat, pri kazdom placi je zbytocne vela. Kvoli tej krvi radsej zajtra zavolaj vasmu pediatrovi...

eryykah
29. okt 2015

To vzdy ked maly je nepokojny a zaplace mu strcis rurku?

malabiba
29. okt 2015

@mlil77 to prečo preboha robíš?...choď a poraď sa s lekárom...nepokoj bábätka môže súvisieť úplne s niečim iným

evittam
29. okt 2015

@malabiba No, za chvíľu tu dá diskusiu, že čo má robiť, lebo sa jej malý nemôže bez rúrky vykakať.
@mlil77 To je fakt super riešenie, keď dieťa zaplače tak ho idem rúrkovať. No, už som počula všeličo, ale toto je zatiaľ "top".

seahorse27
29. okt 2015

@malabiba mozno s tym, ze ma v jednom kuse v zadku strcenu rurku 😝

erika26
29. okt 2015

ahoj, my sme tiež mali rektálnu rúrku, myslím si že s ňou ho neporaníš, je mäkká. Ja som bola so starším synom v nemocnici, lebo mal krvavú stolicu.. prvý krát som v noci išla s ním vystrašená na pohotovosť ale to mal asi 5-6 kvapiek čerstvej krvi v plienke a doktorka ho prehmatala na brušku, pozrela konečník a poslala nás domov. ráno som šla k svojmu pediatrovi, ten ma poslal na chirurgiu, chirurg mu strčil prst do zadku, prehmatal brucho a poslal nás domov že všetko ok. O pár dní mal riadnu krvavú plienku, to už boli kvapky krvi tak som zase išla na pohotovosť aj s plienkou a rovno do nemocky. Plienka bola ale dosť krvavá, nakoniec mal campylobactera (mal asi 9 mesiacov). Ak pôjdeš k lekárovi zober si určite aj tú krvavú plienku, oni to chcú vidieť, kvôli jednej kvapke nestresuj, ale ak ich bude viac tak hned chod aj s plienkou. Inak mne sa tiež stalo že sa malý pohol a viac som mu ju nechtiac zasunula, ale nič sa nestalo, nemyslím si že ho tá rúrka mohla poraniť. Len mu ju nedávaj moc často aby si na nu nezvykol a potom sa nebude vedieť vykakať. Držím palce

prego81
29. okt 2015

@mlil77
no ja neviem, podla mna si mu rurkou zranenie nesposobila, aj ked az 5 cm? Budem dufat ze mas zly odhad 😉
Ale nemozem si pomoct ked citam tvoj prispevok: tak jeden den sa ti vykaka a na druhy mu zase strkas rurku do zadku? Tak to nie. Skor mu uskodis tym ze sa normalne (bez rurky) nebude vediet vyprazdnit. Niektori pediatri rurku neodporucaju vobec.

malabiba
29. okt 2015

@mlil77 rúrka nie je dobrá na časté používanie, skúste kvapky, pocvičiť nožičkami, pomasírovať bruško - tak malé bábätká ešte nemajú vyvinutú uvedomelú reguláciu, môže sa stať, že nebudú mať stolicu aj pár dní a naopak aj 10 krát za deň...tak isto môžu byť plačlivé a občas aj nepokojné a nemusí to byť len bruškom

libela
29. okt 2015

Nestrachuj sa. Môj malý mal len pár dní a videla som ako mu sestričky zavádzajú rúrku aj viac ako 5 cm do konečníka.... a nič mu nebolo.., práve to mu to pomohlo.. Blbé poznámky si nevšímaj. Ale ak to robíš, tak fakt opatrne.....

8291
29. okt 2015

@libela jasne že sa zavádza aj hlbšie ale doma sa to teda neodporúča.aj keď ides pomaly a opatrne nemáš ako poškodiť sliznicu črevá,keď naraziš na prekážku tak určite ju nebude tlačiť dnu nasilu.podla mňa taký ideál v domácom prostredí je 2-3 cm.1 cm je veľmi malo to sa dostanes akurát tak za zvierač a žiadnu funkciu to nesplní

mirkita
29. okt 2015

Ja si tiez myslim ze ziaden strach, u nas rurka fungovala pravidelne asi 3 mesiace a ziaden navyk z toho nebol, nechapem kde to kto nabral ze inak sa potom nevyprazdni...a 1 cm je malo, ja som si precitala navod ze musi ist hlbsie ale citlivo. Sleduj maleho a keby to bolo viac krvi alebo jasna cerstva,ries Dr.

bejbinka
29. okt 2015

@mlil77 Nie som lekar, cize laicky nazor - tazko povedat ci je to z rurky...podla mna nie, ale za pediatrickou by som isla urcite...predsa len krv v konecniku u tak maleho dietatka?...moze to byt nieco uplne ine...tym Ta teraz nechcem vystrasit.
Ja som rurkovala obe deti pravidelne a ziaden problem nebol. Bolo to jedine, co zaberalo na ich koliky, cize ja na rurku nedam dopustit. Ono 5 cm nie je vela, ta rurka sa moze aj viac zasunut babatku do konecnika, len ide o to, aby bola naolejovana a dietatko nebolo v krci. Treba to robit pomalicky, opatrne.

lucyzet
29. okt 2015

reči, že nepoužívať rúrku veľmi často, lebo si bábo zvykne, si nevšímaj, je to veľká blbosť, povedala mi to aj lekárka. používali sme skoro denne 3 mesiace a potom akoby uťalo a už nebolo treba. dávali sme tak, že takmer celú do ritky, samozrejme musí byť poriadne naolejovaná a nikdy netlačiť, ak cítiš prekážku.

renkita
29. okt 2015

mne pediatricka rurku neodporucala, tiez mal problem s vyprazdnovanim, nafukovalo ho, velmi plakal az bol cely cerveny, zacala som mu kupovala UM Hami na citlive brusko a problem ustal, potom som presla na klasicke Hami. Kojis ho, alebo davas UM, mozno mu nesadlo.

inull5
29. okt 2015

@mlil77 rektalkou neublizis,pretože je mäkká..aj keď si zašla 5 cm dovnútra,v tomto úseku je este sliznica čreva taká necitliva a bábätko to vraj neboli,len je to nepríjemné. Tak mi to aspoň bolo povedané na chirurgii.