ahojte mamicky, stalo sa vam ze ked ste babatko rurkovali ze vysla kvapka krvi ? dnes sa mi to stalo. Vcera som prvykrat rurkovala mojho 4 tyzdnoveho synceka, vykakal sa ale rano uz zasa nespokojny tak som ho cca o 11 hod. znova rurkovala ale omylom ked sla stolica sa mi vsunula az 5 cm do konecnika, cely den bol aj tak nespokojny, takmer nic nespal aj ked zaspal na chvilu tak sa zobudil ....o tretej zasa silny plac tak znova som dala rurku a prv vysla cez rurku kvapka akoby uz zaschnutej krvi a potom stolica. Som sa velmi zlakla, ci som mu nemohla poskodit konecnik rozmyslala som ze pojdem na pohotovost velmi som sa zlakla ale pisala som jednemu lekarovi a on mi odpisal ze urcite som mu nemohla poskodit konecnik, stalo sa to uz aj VAm ?...............teraz mi uz konecne spi asi hodinu ale budi sa a mrnci ale spi...........
Pre Boha 5 cm? Veď to sa zasuva tak 1 cm ak vôbec. Jednoznačne k lekárovi. Krv určite nie je v poriadku.
Rektarnou rurkou nemala co poškodiť.k lekarovi môže ist ale malého nemajú ako vyšetriť.co mu urobia rektoskopiu???? 5 cm je fakt veľa ale crevo určite nepoškodila.to by krvacal stále a mal ukrutne bolesť.
Ta rurka je uplne makka, podla mna sa nou konecnik nemohol poskodit. Velmi by som to s jej pouzivanim ale neprehanala...niekolkokrat denne ju davat, pri kazdom placi je zbytocne vela. Kvoli tej krvi radsej zajtra zavolaj vasmu pediatrovi...
To vzdy ked maly je nepokojny a zaplace mu strcis rurku?
@malabiba mozno s tym, ze ma v jednom kuse v zadku strcenu rurku 😝
ahoj, my sme tiež mali rektálnu rúrku, myslím si že s ňou ho neporaníš, je mäkká. Ja som bola so starším synom v nemocnici, lebo mal krvavú stolicu.. prvý krát som v noci išla s ním vystrašená na pohotovosť ale to mal asi 5-6 kvapiek čerstvej krvi v plienke a doktorka ho prehmatala na brušku, pozrela konečník a poslala nás domov. ráno som šla k svojmu pediatrovi, ten ma poslal na chirurgiu, chirurg mu strčil prst do zadku, prehmatal brucho a poslal nás domov že všetko ok. O pár dní mal riadnu krvavú plienku, to už boli kvapky krvi tak som zase išla na pohotovosť aj s plienkou a rovno do nemocky. Plienka bola ale dosť krvavá, nakoniec mal campylobactera (mal asi 9 mesiacov). Ak pôjdeš k lekárovi zober si určite aj tú krvavú plienku, oni to chcú vidieť, kvôli jednej kvapke nestresuj, ale ak ich bude viac tak hned chod aj s plienkou. Inak mne sa tiež stalo že sa malý pohol a viac som mu ju nechtiac zasunula, ale nič sa nestalo, nemyslím si že ho tá rúrka mohla poraniť. Len mu ju nedávaj moc často aby si na nu nezvykol a potom sa nebude vedieť vykakať. Držím palce
@mlil77
no ja neviem, podla mna si mu rurkou zranenie nesposobila, aj ked az 5 cm? Budem dufat ze mas zly odhad 😉
Ale nemozem si pomoct ked citam tvoj prispevok: tak jeden den sa ti vykaka a na druhy mu zase strkas rurku do zadku? Tak to nie. Skor mu uskodis tym ze sa normalne (bez rurky) nebude vediet vyprazdnit. Niektori pediatri rurku neodporucaju vobec.
@mlil77 rúrka nie je dobrá na časté používanie, skúste kvapky, pocvičiť nožičkami, pomasírovať bruško - tak malé bábätká ešte nemajú vyvinutú uvedomelú reguláciu, môže sa stať, že nebudú mať stolicu aj pár dní a naopak aj 10 krát za deň...tak isto môžu byť plačlivé a občas aj nepokojné a nemusí to byť len bruškom
Nestrachuj sa. Môj malý mal len pár dní a videla som ako mu sestričky zavádzajú rúrku aj viac ako 5 cm do konečníka.... a nič mu nebolo.., práve to mu to pomohlo.. Blbé poznámky si nevšímaj. Ale ak to robíš, tak fakt opatrne.....
@libela jasne že sa zavádza aj hlbšie ale doma sa to teda neodporúča.aj keď ides pomaly a opatrne nemáš ako poškodiť sliznicu črevá,keď naraziš na prekážku tak určite ju nebude tlačiť dnu nasilu.podla mňa taký ideál v domácom prostredí je 2-3 cm.1 cm je veľmi malo to sa dostanes akurát tak za zvierač a žiadnu funkciu to nesplní
Ja si tiez myslim ze ziaden strach, u nas rurka fungovala pravidelne asi 3 mesiace a ziaden navyk z toho nebol, nechapem kde to kto nabral ze inak sa potom nevyprazdni...a 1 cm je malo, ja som si precitala navod ze musi ist hlbsie ale citlivo. Sleduj maleho a keby to bolo viac krvi alebo jasna cerstva,ries Dr.
@mlil77 Nie som lekar, cize laicky nazor - tazko povedat ci je to z rurky...podla mna nie, ale za pediatrickou by som isla urcite...predsa len krv v konecniku u tak maleho dietatka?...moze to byt nieco uplne ine...tym Ta teraz nechcem vystrasit.
Ja som rurkovala obe deti pravidelne a ziaden problem nebol. Bolo to jedine, co zaberalo na ich koliky, cize ja na rurku nedam dopustit. Ono 5 cm nie je vela, ta rurka sa moze aj viac zasunut babatku do konecnika, len ide o to, aby bola naolejovana a dietatko nebolo v krci. Treba to robit pomalicky, opatrne.
reči, že nepoužívať rúrku veľmi často, lebo si bábo zvykne, si nevšímaj, je to veľká blbosť, povedala mi to aj lekárka. používali sme skoro denne 3 mesiace a potom akoby uťalo a už nebolo treba. dávali sme tak, že takmer celú do ritky, samozrejme musí byť poriadne naolejovaná a nikdy netlačiť, ak cítiš prekážku.
mne pediatricka rurku neodporucala, tiez mal problem s vyprazdnovanim, nafukovalo ho, velmi plakal az bol cely cerveny, zacala som mu kupovala UM Hami na citlive brusko a problem ustal, potom som presla na klasicke Hami. Kojis ho, alebo davas UM, mozno mu nesadlo.
omylom 5 cm?????? bola rúrka naolejovaná? šla by som na vyšetrenie....o odpovediach "lekárov" na nete si myslím svoje,oni totiž pacienta nevidia a písať môžu tak všeobecne a nie o konkretnom pacientovi....