Čaute dievčatá, máte niekto reálne skúsenosti s touto metódou. Ide o cvičenia, ktoré vraj pomáhajú deťom s vyzrievaním nervového systému. Ide o to, že som so svojim synom vyskúšala už veľa a stále sme lekármi, aj učiteľkami v škôlke tlačení do psychofarmák, ktoré mu ale dávať nechceme. Vraj ho stlmia a bude sa viac sústrediť a spolupracovať, ale keď to ho len oťapsne tak ako bude už len potom sústredený? Môj syn mal teraz 5 rokov, chodí do škôlky iba na 3 hodiny a to sústavne počúvame aký je nespolupracujúci, ťažko zvládnuteľný a usmerniteľný, iný ako ostatné deti.. Na svoj vek je také "bábo", strašne nezrelý, spomalený, všetko sa učí ťažkopádne.....je pri tom veľmi nervózny...my sme už na skľudnenie vyskúšali všetko možné...od magnézia, esprica, medovky, rybí olej, diéty, béčka....a stále je nervný, podráždený, nesústredený...chceli sme biofedback vyskúšať a povedali nám,že je ešte na to nezrelý. A to veru je, aj po sociálnej a citovej stránke, no na svoj vek má také primitívne reakcie, absolútne nevie ovplyvniť svoj hnev, trieska s vecami, kope okolo seba, alebo škrieka. On má diagnostikované adhd a špecificky narušený vývin reči....už teraz nás strašia,že ho do školy nezoberú, vraj je nezrelý, celý je taký pozadu, vraj to sním bude len a len horšie (názor špeciálnej pedagogičky zo špec.pedag.poradne)...okrem toho je nenemotorný, nevie sa poriadne obliecť, všetko naruby nahádže na seba, bez rozmyslu, nevie si šnúrky zaviazať, keď sa naje...je okolo neho bordel ako v chlieviku, len teraz sa s ťažkosťou naučil smrkať nos, nehovorím o jemnej motorike, zlý úchop má a ešte k tomu len čarbe...vôbec ho to nebaví...tak som lustrovala na intenete, že čo by nám pomohlo a našla som že sa na Slovensku robí takáto terapia, len neviem či s tým má niekto skúsenosti s vašimi detičkami, či to naozaj pomáha....lebo už nevieme ako by sme mu pomohli. V špeciálno pedagogickej poradni nám zatiaľ vôbec nepomohli......a logopédka nám povedala,že pokiaľ sa nebude sústrediť,tak nám nevie pomôcť.Ďakujem za všetky rady
Tak potom daj vediet,budem rada ak sa dozviem nieco viac.Ako sa ta porucha pozornosti u vas prejavuje?
Ďakujem. My bývame pri Bratislave, syn chodí do ŠZŠ v Bratislave, ale tam nič také nerobia. Ale našla som u nás ešte jedno Centrum, kde to na stránke spomínajú, tak tam zavolám. A pomáha vám to?
zatiaľ cvičíme len krátko asi mesiac a pol, tak ťažko povedať. Asi dva reflexy mu začínajú ustupovať. Viac by sa mal účinok prejaviť možno o mesiac až dva.
@denisag pozorujete uz nejake zmeny,myslim pozornost,ze by sa zlepsila?To ako casto musite cvicit a chce ti to syn cvicit?
Poznam mamicku co poctivo chodili, vyvalili kopec prachov, ubezpecili ich nejakymi specialnymi testami ze je to pre nich vhodne, teda ze im to pomoze, so zaciatku sa im zdalo ze to aj trochu nieco robi, potom prestalo a v koncovke len lutuju penazi. Ale mozno vam zaberie.
@alzbetka74 cvičíme každý večer, je to len 2 - 3 minútky, veľmi to zo začiatku nechcel cvičiť, v podstate ani teraz nie, ale už ho ľahšie prehovorím. Tiež mu to veľmi nešlo, ale teraz mu to ide. Sú tam zmeny, ľahšie sa zapojí do aktivity, v škôlke si vyberie sám hračku, skladačku a hrá sa. Pred tým to nerobil.. V kreslení si sám začína vyberať, čo nakreslí. Zdá sa nám, že aj hrubá motorika. Nechcem zakríknuť, viem, že deti sa vyvíjajú, a tiež, že u niektorých detí tá terapia nemusí zabrať. Dúfam, že to u nás pomôže.
@alzbetka74 Ako velmi mi tvoj syn pripomina mojho mladsieho... len nasa logopedka a specialna pedagogicka si nikdy nedovolili taketo nieco mi povedat... Vsetci nas povzbudzuju a snazia sa nam pomoct... akurat vcera ma ucitelka v skolke vykrstila, ze mam byt na neho trochu prisnejsia, ze mi skace po hlave.🙂 Budem sa musiet nad sebou zamysliet... Ale nie k tomu som ti chcela napisat - my sme absolvovali 14 mesiacov INPP terapie so starsim synom v Avare centre v Stupave a po pravde cakala som vacsi progres. Zo zaciatku sa mi aj zdalo, ze trochu je - zlepsila sa mu mierne rovnovaha a absolvovali sme aj sluchovu stimulaciu takymi specialnymi CD-ckami - tu mozem potvrdit, ze sa mu mierne zlepsilo sluchove vnimanie - ale to je asi vsetko (po 14 mesiacoch sme to zrusili, lebo som vyhodnotila, ze progres nezodpoveda peniazom a namahe tomu vynalozenej). Moj starsi syn mal naruseny vyvin reci (viac-menej expresivny typ - len mierne bolo narusene porozumenie), k tomu ma dyspraxiu (doteraz je nemotorny na vacsinu sportov), na logopediu sme chodili od styroch rokov a musim povedat, ze sme cvicili ozaj poctivo... s logopediou sme skoncili v 8 rokoch, kedy sa konecne naucil aj "r". Chodi do beznej skoly, mal jeden rok odklad, kedy chodil do pripravky, kde vela trenovali grafomotoriku, pripravu na pisanie a citanie - to mu pomohlo zo vsetkeho asi najviac. Pravda je, ze s nim to je lahsie, on spolupracuje, takze sa to da a aj ucenie nie je take narocne. Ten mladsi - to je hroza - minimalny progres, s manzelom sme uplne vystaveni, jeho zachvaty zlosti nas uplne nicia a vobec nechce spolupracovat, to su same zakazy a vydieranie a pod. , aby chcel pracovat... Ma daleko viac narusene porozumenie reci a vobec si neviem predstavit s nim cvicit INPP metodu (avsak v Avare to robia az s detmi od 7 rokov)...
@denisag dakujem za rady...ano pri tych nasich detoch clovek nikdy nevie co zaberie...kazdopadne dakujem, je to ozaj individualne,ale podla mna to ublizit nemoze,lennpomoct.
@katarina_k11 no mate to perne doma aj vy...my sme sa pohli v tom,ze logopeda sme nasli a zatial s nami pracuje...vyhodnotila,ze najhorsia je pragnatika reci a pozornost uplne...nas zacal so sluchovou stimulaciou a pocuva uz 8 tyzdnov. Na tu dysfazku to zabera v tom zmysle,ze vidime ze sa snazi viac rozpravat a hlavne skladat vety...pred sluchovym treningom mal problem so syntezou hlasok do skabiky...teraz bez problemov...takze progres tam je viditelny.INPP este nemoze ako pises najskor od 7rokov...ale dame ho,nech to stoji co to stoji...odpustime si ine veci...
Pomohlo.
@yukki tak to sa teším s Vami....aké malo tvoje dieťa ťažkosti a v čom najviac Vám to pomohlo.ďakujeme
Dobry den,pomohla INPP terapia vasim detom?
Skusili sme a tiez lutujeme penazi a casu, co to zozralo. Urcite by sme druhy krat do toho nesli 😒
Je to poriadna ryzovacka pezani - Avare Stupava.
@ebbi Ja som teraz bola treti krat s dcerou a neverila som ze za diagnostiku som dala 170€? 70€ za sedenie ktore teba asi 1 hod. Teraz hladam niekoho kto potvrdi ze to funguje. Pani (nechcem menovat) povedala ze je to na rok prace a ma toho vela! Tak teraz sama neviem ci chcem investovat tolko penazi a hlavne casu.
@petrabenz
@matita neviem baby, my sme vydrzali zopar mesiacov, okolo 500 eur sme do toho dali. Mali sme cvicit cviky doma, par minut take fyzicke cvicenie. Potom prisli na rad sluchove cvicenia - zaplatit sluchadla a k tomu ti dodavaju cd postupne - samozrejme kazde jedno za paradnu cenu - do toho sme uz ani nesli. Je to o tom, ci ma clovek tolko casu a penazi a na konci cakat, ci to bude mat vobec nejaky efekt. A navyse to nie je ani meratelne ( ako zistis, ci by taky isty pokrok dieta neurobilo aj bez toho??? - deti sa vyvijaju kazde svojim sposobom a tempom ) Je to na kazdeho zvazeni.Ja osobne lutujem, ze sme im tam tie peniaze nechali.
Dobry den. Som zakladatelkou Centra AVARE a naozaj si velmi rada vypocujem konstruktivnu kritiku. Neustale sa snazim svoju pracu robit najlepsie ako dokazem, chodim sa vzdelavat do zahranicia, kde jedna supervizia v trvani 4 dni stoji so vsetkym cca 1400€. Na takychto supervizii chodim niekolko krat do roka, aby som sa stale uistila, ze to, co robim, robim dobre a taktiez sa stale vzdelavam. Licencne poplatky, ktore musime platit za metody, s ktorymi pracujeme, alebo za autorske prava v pripade sluchovej stimulacie, nie su tiez male. Zial, priala by som si aj ja osobne chodit na lepsom aute a byvat v peknom dome, ale ani jedno z toho nemam 🙂
Takze nie, neryzujem peniaze. To naozaj nie je moj styl. Mam zatial skusenost taku, ze ak rodicia naozaj poctivo cvicili, uspech sa dostavil. Ked necvicili naozaj poctivo a podla instrukcii, uspech sa nedostavil a na konci bolo obojstranne sklamanie. Ak sa klienti rozhodnu podstupit sluchovu stimulaciu, VZDY dostanu na vyber, kde si chcu zadovazit potrebne sluchadla. Osobne nikdy nikomu nic nenutim, ale davam na vyber.
Pani @ebbi, urcite si rada vypocujem konkretnejsie Vase vyhrady, som im naozaj otvorena a urcite sa knim rovnako otvorene aj vyjadrim.
Pani @petrabenz, kedze ste len na uplnom zaciatku, prosim, naozaj zvazte, ci chcete do toho ist, aby ste nestracali cas a peniaze. Myslim, ze ste moj pristup zazila, ze sa snazim robit svoju pracu naozaj poctivo a osobne sa venujem kazdemu dietatu a klientovi. Vsetky informacie o cenach dostane kazdy rodic vopred este pred prvym stretnutim, a teda moze si zvazit, ci stretnutie a diagnostiku chce podstupit. Rovnako to bolo aj vo Vasom pripade. Tych 170€, ktore ste tu nechala, si odpracujem za cisteho casu cca 4,5 hodiny, co vychadza na sumu 37€/hodina. Neviem ako vy, ale ked ja idem raz za sto rokov na masaz alebo nejaku terapiu, suma 40€ na hodinu je taka priemerna. Netusim, ake poplatky maju ini odbornici, ale ja si za svojou pracou aj vyskou odmeny stojim, pretoze viem, co ponukam. Neviem, ci existuje na Slovensku centrum, kde sa venuju problemom tak komplexne, a s takym nasadenim, ako sa venujeme my. Nie vzdy vsak rodicia nase instrukcie plne nasleduju, co tiez chapem, lebo niekedy je toho dost a nemaju na to cas.
Kazdopadne, ak ma niekto otazky ku konkretnemu postupu, odovodneniam ci cenam, prosim, zistite si informacie z prvej ruky, pretoze neviete, preco skusenosti danych rodicov boli prave take, ake boli.
Este nikdy som ziadnemu klientovi nepovedala, ze zarucujem to a to. Take nieco nie je. Na uspech a vysledok nema vplyv len to, co poskytneme my v nasom centre, ale spusta inych faktorov.
Mozete sa spolahnut na to, ze z mojej strany vzdy dostanete uprimne odporucanie bez toho, aby som mala chut zavadzat. Nepotrebujem to robit. Terminy mam naozaj plne obvykle na 3 mesiace dopredu. Reklamu si nerobim ziadnu. Absolutne ziadnu. Ludia sem chodia na osobne odporucanie inych rodicov, ktori boli so sluzbami, pristupom a vysledkami spokojni. Cestuju z celeho Slovenska, dokonca zo zahranicia. A ja si to velmi vazim, lebo presne to je vysledok nasej dlhorocnej prace.
Kazdopadne je mojim cielom sa stale zlepsovat, takze ako som napisala, otvorenu ale hlavne konstruktivnu kritiku (t.j. konkretne pomenovat vyhrady, co nebolo dobre, co nepomohlo, co ste robili alebo nerobili, aky bol nas pristup atd atd), aby sme sa vedeli posunut k lepsiemu, vzdy velmi uvitam. Ci uz tu, alebo emailom na info_zavinac_avare.sk
Vsetkym prajem pekny den.
Katarina Sipos, riaditelka, AVARE Centrum
@ks_htf dakujem za prispevok. O praci aku vykonavate nepochybujem. Napisem Vam preco tu mam prispevok. Moji blizki ktory poculi o tom kolko tieto veci stoja, takisto moj manzel ktory si mysli o terapiach svoje neveril, ze na SK moze stat taketo nieco 170€ jednym vrzom. Manzel sa ma pytal co ste jej robila...EEG, alebo napojila ju na nejaky pristroj ktory stal 100 tisic Euro a teraz to musite splacat!? Odpoved bolo nie. Tak sa pytal a co tam vlastne ta pani s nou robila? Ja som povedala, ze nejake otazky boli a cvicenie asi na hodinu. A potom sa pyta ci som sprosta, ze za toto som niekomu dala 170€? Hovorila som to sesternici a ona hned na to aby som pozrela modry konik a napisala lebo jej sa to tiez nezda. Je sestricka na detskej onkologii a tiez ma vedomosti a nezaraba tak! Nie, ze by som Vam
Neverila ale zacala som tiez pochybovat a preto, ze ineho nepoznam s nasim problem ktory by Vás navstevoval tak som tiez hladala nejakych ludi ktore maju s Vasou terapiou skusenosti. Prepacte ale nemozte sa hnevat na to, ze ludia sa pytaju otazky ci to pracuje za take peniaze. Dakujem.
@petrabenz, ale ja sa vobec nehnevam 🙂 vazne nie, len ma to trochu prekvapilo. To, co som s dcerou robila, som Vam vysvetlila, naozaj som sa usilovala najlepsie ako som vedela. Pride mi normalne, ze si zistujete informacie, na tom nevidim nic zle a chapem, ze po takejto reakcii Vasej blizkej osoby ste zneistela. V pripade, ze mate zaujem zodpovedat akekolvek otazky, viete, ze som Vam k dispozicii. Moja reakcia bola pisana s ucelom trochu objasnit situaciu a pozadie.
Zo strany Vasho manzela mi to vsak pride mierne nenalezite, lebo za tymi 2 hodinami, ktore som s Vami stravila pocas diagnostiky, su roky skusenosti, prace, vhladu, vedomosti, ktore same o sebe maju svoju hodnotu. Vystupnu spravu, ktoru obdrzite, ma rozsah 8-10 A4 stran a jej vypracovanie si tiez ziada dost casu, ak to chcete robit poriadne. So sestrickou na onkologii by som sa nerada porovnavala, lebo to, kde pracuje, za aku hodnotu atd, je jej volba a nepoznam jej pribeh. To sa naozaj tazko posudzuju taketo veci. Moji kolegovia v zahranici si za rovnake (v niektorych pripadoch aj menej komplexne veci) pytaju daleko vyssie mzdy. Ja platim za superviziu 1400€ za 3 dni, ked ju robim ja na Slovensku, uctujem si 30€ na cely den. Viete, tazko je to, ked niekto nevidi do pozadia. Naozaj to cele nie je len o peniazoch.
To, ze zistujete, Vam vobec nezazlievam. Ked budete chciet zrusit nase dalsie terminy (informacie o financiach mate vsetky k dispozicii), pokojne dajte vediet. Ja sa na taketo veci naozaj nehnevam 🙂
Prajem Vam vsetko dobre a ostavam s pozdravom.
mile maminy, nahodou som citala na internete clanok o inpp metode. pretoze je nas sestrocny chlapec trochu nemotorny, motoricky nie tam, kde by mal byt, a zajakava sa, hladam informacie, pytam sa. velmi ma ten clanok zaujal, ale to mi nestacilo, patrala som dalej. chcela by som povedat vsetkym ustarostenym maminam, ak nemusite a problem vasho dietatka nie az taky vazny, neminajte drahe peniaze na inpp metodu. pri hladani informacii o sally goddard-blythe som nadabila na svedskeho lekara, ktory sa vola dr. harald blomberg. tento lekar pracuje s detmi s adhs, s detmi, ktore maju poruchy ucenia a koncentracie, spravania sa. tento lekar vyvinul spolu s lekarkou kerstin linde RMT metodu (Rhytmic movement training). v jeho knihe, "Bewegungen die heilen" "movements that heal" opisuje 15 jednoduchych rytmickych pohybov, ktore pomajhaju detom pri integracii babatkovskych reflexov, ktore sa pocas ich vyvinu neintegrovali a robia im problemy. kniha je uzasna, informativna, dokonca dr. blomberg spomina aj dr. peter blythe a jeho cviky, avsak, dr. blomber nepovazuje jeho cviky za domyslene, a hlavne preto, ze nejde o rytmicke cvicenia. je uzasne, ze babatka robia tieto rytmicke pohyby automaticky, urcite si to kazda mamina vsimla. a ak z nejakeho dovodu, nebolo mozne babatku sa dostatocne hybat, napr. sedelo casto v detskej sedacke, v aute, nemalo dostatok svalovej hmoty, jeho primitivne reflexy neboli dostatocne integrovane, moze sa to prejavit inde. hyperaktivitou, nedostatocnou motorikou atd. dievcata, ak mate znalost jazyka, AJ, NJ, kniha stoji 17.90 euro na amazon.de (kniha od sally goddard blythe 139 eur na amazon.de) skuste. prajem vam vsetko dobre. mojmu synovi to velmi, velmi pomaha. vsetko dobre!
Este som zabudla napisat. Dr. Blomberg napisal aj knihu "Autismus ist heilbar". Autizmus sa da liecit vo volnom preklade. Rytmickymi pohybmi a optimalnou stravou sa da detom s autizmom pomoct. To si mysli Dr. Blomberg a dokumentuje to konkretnymi pripadmi z jeho lekarskej praxe. Knihu som necitala, ale informacia, ze existuje nieco na kniznom trhu, co by mohlo mnohym rodicom pomoct ma tesi. poznam niekolko rodin, ktore sa trapia. knihu som im odporucila. vsetko dobre!
Este nieco som zabudla. Mnohi ergoterapeuti v Nemecku (kde prechodne zijeme) RMT teoriu poznaju. cviky treba cvicit kazdy den, minimum je 5 dni v tyzdni po dobu jedneho roka.
Inak my INPP metodu so synom robime uz rok. My sme riesili hlavne hrubu motoriku, necakala som zazraky, chcela som mu len nejako pomoct. Ja myslim, ze nam pomoha, dieta je odvaznejsie, ma radost z pohybu, je si ovela istejsie. Ci by to tak bolo aj prirodzenym vyvinom tazko povedat, to nikto nevie, no ja som aspon s tymto progresom spokojna. Kazde toto dieta ma zvycajne aj ine problemy a vsetko sa vyriesit neda. Co sa tyka financii, moj manzel bol rozvnako zhrozeny ako u petrabenz, no ja som bola rozhodnuta, ine riesenie som v danej situacii nevidela a dieta ma len jeden zivot a ja robim vsetko pre to, aby sa zlepsil. Jednoducho si to treba zvazit - zratat, ci na to mate a ste ochotni to investovat - ako ano, potom uz netreba lutovat, robit to, co povazujete za najlepsie. Mlynske kola robit asi nebudeme, ale aspon uz normalne behame 🙂
mila janinad, ano, mam obe knihy. kniha od sally goddard blythe je viac prakticka, su tam popisane sposoby testovania deti a cviky, ktore metoda INPP pouziva. kniha od dr. blomberga je obsiahlejsia. jedna cela kapitola je venovana fenomenu hyperaktivnych deti, v dalsej kapitole vysvetluje primarne reflexy, pouziva konkretne pripady z jeho lekarskej praxe. na konci je opisanych a nazorne graficky zobrazenych 15 cvikov. prvych 5 je pasivnych, ostatne su aktivne. cvicime uz asi mesiac, 6 x do tyzdna. mojho syna velmi logopedicka chvalila, ze robi udivujuce pokroky. budem priebezne informovat. cviky od dr. blomberga sa odlisuju od cvikov INPP metody (windmill, caterpillar, octopus, alligator....) a sposob cvicenia je odlisny. myslienka za oboma metodami je podobna.
na you tube som nasla tri z cviky RMT metody.
https://www.youtube.com/watch?v=PwzRgaiXpAY
Ahoj, ja mám 4 a pol ročného syna. diagnostikovali nám add a dyspraxiu a tiež chodíme na logopédiu. Naša psychologička nám odporučila inpp terapiu, ideme v piatok prvý krát. Verím, že to trošku pomôže.