Pomalý rast hlavičky u 6,5-mesačnej dcérky

30. nov 2022

Ahojte,kedze nechcem o mojom trapeni verejne, idem sa pytat takto anonymne. Dcera ma 6,5 mesiaca, v pondelok sme mali poradnu, merali jej ako vzdy obvod hlavy a bol 40 cm. Podla tabuliek je to dost malo aj od posledneho merania jej malo podrastla. Na neurologii sme boli ked mala 2 mesiace a vsetko vyzeralo v poriadku. Ma niekto prosim skusenost s pomalym rastom hlavy. Bolo vsetko v poriadku, moja mala sa mi javi uplne normalna ale bojim sa ci bude vsetko ok. O mesiac ideme opat k pediatricke premerat hlavu a dohodneme sa co dalej. Dakujem

drake122
30. nov 2022

To je pod populačný priemer, ale ak hlava rastie a dieťa napreduje nie je dôvod to riešiť. Ak ste boli na neurologii v 2 mes veku tak sa dá predpokladať dôvod tej návštevy v komplikovaných okolnostiach tehotenstva/pôrodu, a potom rovnaký dôvod môze aj byť prečo je obvod hlavy menší v porovnaní s tabuľkami. Alebo ak je inak dieťa zdravotne kompletne čisté tak jednoducho to môže mať konštitučne podmienené a bude drobná aj ako dospelá.

autor
30. nov 2022

@drake122 no vtedy sme boli preto ze doktorke sa zdalo na poradni,ze sa malej zrasta fontanela uz a aj vtedy uz bolo ze pomalsie rastie, ale sono mozgu aj vsetko bolo v poriadku,no neviem sama, ci robit paniku a zhanat termin na neuro alebo cakat co bude o mesiac

drake122
30. nov 2022

Ak dieťa nemá ťažkosti a napreduje tak netreba riešiť. A obvod hlavy merajte cca raz za 2-3 týždne, ak sa dá rovnakým metrom a v rovnakej úrovni v najširšom obvode. To nemusí robiť pediater to si môzeš aj sama. Na rastovej krivke ak začne stagnovať, alebo ak hlava rastie, ale do neprimeraného tvaru, vtedy treba isť aj na neurologiu znovu.

miskamicha
30. nov 2022

A aky mala obvod hlavicky pri narodeni???? Moja mala 32cm...teraz ma skoro rok a 44cm

vierka82
1. dec 2022

Môj mal keď sa narodil 41😅😅😅😅 tiež nás vselikde posielali a všetko ok

autor
1. dec 2022

@miskamicha pri narodeni mala 34/35 cm, narastlo jej cca 6 cm

kacena4
1. dec 2022

ak sa pediatricka nieco nepozdava moze ta poslat na antropometriu a budú ta sledovat ak je fontanela ok je dobre

miskamicha
1. dec 2022

Nie som.sice pediater ale niekedy fakt riesia zbytocne veci. Ak aninty ani otecko nemate velku hlavu nebude ju mat ani dcerka. Ja mam malu hlavu...na lyzovanie detsku prilbu napr
A neznamena.ze sa mesiac musi hlavicka vyrast o 1 cm. Takze bola by som kludna na tvojom mieste

elizabeta56
23. mar 2023

Ahoj, aj nasmu synovi rastie pomalsie hlava. Narodil sa s obvodom 36 cm a ked mal rok mal 45 cm. Takze sme boli nizsie v tabulkach. V 3 mes. nas tiez poslali na neurologiu kvoli zrastajucej fontanele a bolo vsetko ok. Teraz ma takmer tri roky a obvod hlavy 47,5cm a rastie uz dost pomaly. Tiez dufam, ze na kontrole bude vsetko v poriadku.

noonna
25. júl 2024

Mozem sa opytat ako ste natom? Mame podobny problem, fontanela sa zrastla predcastne asi okolo 8 mesiaca a na poslednej poradni v 11 mesiacoch sa nezvacsil obvod hlavy - mame listok na neurologiu.

elizabeta56
25. júl 2024

@noonna neviem, ako je na tom autorka. Ale náš syn má teraz 4 roky a obvod hlavy má 48,5cm. Je v poriadku. Ale jemu rástla stále, síce pomaly, ale rástla. Stalo sa, že za mesiac nepodrastla, ale za tri už rozdiel bol.

noonna
25. júl 2024

@elizabeta56 mozem sa spytat ake vysetrenia vam robili na neurologii? Nam v 3 mesiacoch povedali ze vsetko je ok pokial bude rast hlava. Ta ale narastla za 2 mesiace len 2mm a priblizne v rovnakom case sa jej zavrela aj ta fontanela takze sa bojim ze jej to nerastie kvoli tomu. Obvod mala v 9 mesiacoch 43,8 a teraz v 11tich namerala 44cm

elizabeta56
26. júl 2024

@noonna my sme boli len na neurologii, inde nás neposlali. Tam vraveli, že je všetko v poriadku. Potom už sme nikde neboli. Ak má len taký malý nárast, môže to súvisieť so zrastením lebečných švov. Určite sa pýtajte znova na neurologii, prípadne potom vás môžu odporučiť podľa zistení na chirurgiu.