mamičky, ako postupovať, keď väčšina detí z našej škôlky od večera vracia??? lekár sa vyjadril, že je to pokazený žalúdok a v škôlke tvrdia, že je to viróza.ďakujem
@obertova.eva v jedálni odkladajú povinne vzorky jedál, ktoré dávajú deťom, ja by som trvala na to, aby tie vzorky poslali do labáku - môžeš sa obrátiť na hygienu
presne ako píše @david93 treba sa obrátiť na reg. úrad verejného zdravotníctva
dakujem, obratila som sa na starostu ako zriadovatela a hygiena si prisla dnes po vzorky....veduca skolskej jedalne ma skoro zozrala cez telefon, že som sa o "to postarala" a vraj inej mamicke povedala lekarka, ze je to viroza.....a mne nas lekar, ze je to z jedla....niektore deti sa stazovali, ze jedli kyslí chlebik, a mali drozdovu natierku.....a neviem, ci pri viroze moze uplne naraz grcat 20 deti a nam ostatnym nie je nic?????mala som to nechat tak????
@obertova.eva dobre si urobila. O toto sa po spravnosti mala postarat riaditelka. Veduca sa nema co urazat, lebo 20 deti naozaj negrca len tak z virozy. A ak ano, mala riaditelka napisat na skolke oznam, ze je tam viroza a upozornit rodicov, v krajnom pripade zavriet skolku (ale to tiez v spolupraci s uradnikmi, ktori to mali prist vyhodnotit).
drzim palce dobre si spravila a mmch to zlozenie tej stravy v skolkach...des a hroza aj ked to nie je pokazene, niet divu ze je im zle
@obertova.eva dobre si spravila. mne je divne, ze nik okrem teba toto netriesil, ved to nie je len tak, ze 20 deticiek grcia.
urcite ste to nemala nechat tak, dobre ste spravila! 🙂 A je neuveritelne, ze este veduca jedalne ma tolko drzosti, aby vam nieco vytykala!
už to nabralo spád....volali z epidemiológie všetkým rodičom a žiadali nás, aby sme šli na odber s deťmi.....tak som zvedavá, že čo to bude....lebo podľa môjho názoru, ak to aj bola viróza, tak sa mala pri takom počte detí zavrieť škôlka....a nie ju nechať ďalej otvorenú....a nič nerobiť...budúci týždeň je rodičovské, tak som zvedavá, ako si na mne zgustnú.....ale svojich chlapcov si budem brániť až do posledného dychu 😎
Držím palce - je to dobrý pristup z tvojej strany uvidíš že na rodičovskom ťa viacerí rodičia podporia
@obertova.eva no, len aby si nezgustli tak, ze skolku zavru a nebudes mat deti kam dat.. pretoze tato tvoja aktivita prave k tomu smeruje. V opacnom pripade neviem, co sa tvojim postupom snazis dosiahnut. @jasita potom ju asi ostatni rodicia velmi nepochvalia.
ale ja si myslím že rodičom asi nebude jedno čo ich deti jedia, platia si za POKAZENU STRAVU???
Neviem komu by sa to páčilo - a to ešte nemajú výsledky vyšetrení
@obertova.eva ak ti mozem poradit,zachovaj klud a rozvahu.nebav sa s nimi utocne a povysenecky,ale slusne im vysvetli svoje konanie a keby aj tak nechapali,tak sa opytaj veducej,keby sa to stalo jej detom,ci by to nechala len tak.chyba sa moze stat,bohuzial a za nu treba niest nasledky a ospravedlnit sa
ja nechcem aby zatvarali skolku, len chcem, ak je to z jedla, aby sa skontrolovali zasoby a vycistila sa skolka....nikoho nechcem ani vyhadzovat....a ak by som to nechala tak, a z vyterov by sa zistilo, ze je to z jedla a medzi tým by sa vyhodili vzorky a nebolo by to mozne overit, to by bolo lepsie?ved ja nehovorim, ze skolka pochybila...ale potravinovych skandalov je az az dost
to je viroza.aj nase deti vracaju.aj v skolke aj v skole.podotykam ze dcerka a syn chodia do uplne inych skol a skoliek.dokonca a u manzela v praci to maju.
@obertova.eva urobila si dobre, môže to byť aj nejaká nákaza z jedla, sú rôzne druhy, napr. aj salmonelóza a tá je veľmi nebezpečná... možno sa to nepotvrdí, ale aj ja by som chcela vedieť, z čoho moje dieťa zvracia, určite by som jednala rovnako ako ty
škôlku kvôli tomu určite nezavrú, maximálne sa prijmú opatrenia aby sa to v budúcnosti neopakovalo a budú aj dôslednejšie kontroly z hygieny - to je len v prospech detí a a nakoniec aj rodičov
a ohľadne vedúcej - to je ich vec, že sa urážajú, ja na ich mieste by som mala obavy o deti a neriešila svoju urazenú pýchu, ale to, či sme neohrozili nejaké dieťa, preboha
@obertova.eva velmi rozumne si spravila, ide o zdravie deti, tu nie su namieste ofukovacky pani veducej z kuchyne. Jej samotnej by malo zalezat na dosetreni pricin....
@maslenka47 pri vsetkej ucte maslenka. Tu je prioritne zdravie deti! 20 deti nema len tak z vecera do rana tu istu virozu. Ci ponechame skolku otvorenu, co na tom, ze sa tam mozno siri salmoneloza? Vies co to je predpokladam, tak si dohladaj este aka je nebezpecna pre deti a ake moze mat fatalne nasledky. To nie je len o zgrcani sa z podoby. V MS bud bolo kontaminovane jedlo alebo je povodcom infekcne chora pracovna sila. Tu uz konci sranda. Namiesto toho, aby si zakladatelku podporila tak riesis zbytocne nejake vyhrady voci nej. Nie su opodstatnene. Ak sa najde zopar odutych, potom je to na zamyslenie. Tak uz to na Slovensku byva, ze dostane ten co sa za nieco ozve. 😝
Mna by zaujimalo podla coho lekar zhodnotil ze je to pokazeny zaludok ??? 😀DDD pokazeny zaludok je uplne zastaraly termin, ktory oznacoval stav ked zjes nieco pokazene, cize intoxikacia jedlom..tzv. pokazeny zaludok mas ale aj vtedy, ak ho mas napadnuty, plesnami, alebo bakteriami , alebo virusmi..takze moze byt kludne aj ta viroza..Navonok ti zjaden lekar nevie povedat, ci dieta nieco zle zjedlo alebo sa len infikovalo od ineho dietata, pretoze sprievodne priznaky su rovnake..tu vzorku jedla by som poslala, ak sa ti s tym chce paprat, ale mozem ti garantovat ze pravdepodobnost ze tvoje dieta dostalo virozu v tomto rocnom obdobi je asi 10x vacsia.
samozrejme t jalen hovorim o tom ze lekar nemoze povedat je to pokazeny zaludok. ak ma v ordinacii viac deti z tej skolky, treba aby urobil stery, on poslal hygienu , je to omnoho legitimnejsi postup, ako ked to robi rodic, na neho sa nikto skaredo pozerat nebude, a mamicka by sa vyhla patalii.. ak bolo infikovanych tolko deti , uz naozaj musi brat do uvahy aj moznost intoxikacie jedlom , aj ked moznost virozy tam stale ostava..Len som chcela podotknut, ze uzatvorit to ako pokazeny zaludok je neprofesionalne..a pri takych malych detoch je normalne ze sa berie ster automaticky..tam sa nevyplaca cakat na hospitalizaciu a infuzie..🙂
@eeffka
@loxa ano, toto je pravda, hygienikov mal alarmovat lekar. Tazko povedat nakolko mal komplet informacie, ze je postihnutych 20 deti. Ak ano, mal konat primarne on. Kazdopadne je irelevatne kto tak spravil, ziadne patalie tu nie su namieste ako ani jesitnost veducej jedalne ci ofrnovanie sa inych rodicov. Proste niekto konal, tentokrat mamicka. Bolo by absurdne riesit ju.
Plus musim suhlasit s @eeffka, ze 20 deti je uz na nejaku virozu menej pravdepodobne. Viroza sa nestane do par hodin a hromadne. Tu to ja vidim na "otravu" jedlom. Kolko bolo takych pripadov - svadobcania nakazeni salmonelou po konzumacii niecoho skazeneho? No dost. Nepodcenovala by som to. 😉
@jabadaba sak to ja som v dobrom na tu mamicku , ze keby to riesil lekar hned, mala by to ona jednoduchsie, takto si to cele "vyzerie" ona..Ano pravdepodobnost otravy jedlom je uz vacsia, to ale a) vobec nevylucuje virozu b) lekar mal postupovat ako som napisala, a nie povedat ze to je otrava jedlom a nic...sak tak mal okamzite brat ster..
dobre ta maminka spravila. 20 deti ak jedli nieco,co chutilo divne,tak je jasne,ze ide o nejako kontaminovane jedlo. Cim bolo a kym kontaminovane to uz zisti hygiena.A to,ze sa tak trasu pred hygienou svedci iba o tom,ze nemaju vsetko v kuchyni v poriadku. Moze ist o uplnu banalitu,ktoru niekto zanedbal. Moju kamaratku takto priotravila nechtiac mama. Vraj to vobec nebolo na chuti jedla poznat. To co nasledovalo potom bolo nieco strasne. Viroza by sa podla mna nestihla sirit tak,aby to v takom istom case chytilo 20 deti naraz.
@obertova.eva ja by som to urobila tovnako ako ty ...nema sa preco nik urazat okrem toho ty potrebujes zistit co tvojmu dietatu je ak to bude viroza fajn ale ak cosi horsie tak mozno budu potrebne nejake kroky ( pri salmoneloze napr alebo rpi kampylobakterioze aj antibiotika takze mas plne prvo to riesit
baby,to je nic,u nas v skolke sa prihrieva bezne aj 3dnovy caj 😠 ☹ aj u nas je momentalne "viroza"...nie je podla mna normalne ze v nasej skolke sa crevna viroza vyskytne aj 4-5x rocne 😖 moja svokra pracuje v skolke ako upratovacka a trosku vidi do tych problemov...mali sme aj slintavku pri ktorej nam bolo povedane ze deti slinia ako kravy na druzstve...smutne ale kazdy sa boji a dava ruky od toho prec..
aj v našej školke deti zvacali a mali aj hnačky ale u nas to bude asi ta viroza kedze sa to vyskytlo aj u maminy a surodencov niekt.deti,ktori neboli v kontakte s jedlom,ale ak by sa take niečo vyskytlo u nas tak nevaham a rišim kde sa da zatial nemam malu v skolke tak uvidime až nastupi
@murinka zdvihni telefon a daj to anonymne ako podnet na hygienicky ustav, odtial im to tam uz pridu preklepnut. Problem je,ze nikto nedava podnety a teda nevedia kde maju presne chodit,pripadne oni tma raz za cas pridu celoplosne, vezmu stery, zistia nedostatok, nakazu napravu,ale po case ich vzornost v kychyni zase prejde, takze sa situacia opakuje a ked nikto neda echo,tak sa nema dalej ako vec pohnut. Tiez hygiena nema na starosti iba toto,ale kontroluju aj kadeco ine, vlastne vsetky prevadzky,co robia nejaky po tej stranke epidemiologicky zavaznu cinnost. Ja by som sa toho nebala a 3 dni stary caj keby mi da niekto vypit,tak mu dam jednu po drzke. Ja som sa v minule napila caju, co som si robila rano doma a myslela som,ze ovocnemu caju nic nebude. Houbajs, bolo mi spatne este dalsie 4 hodiny. A to mam 50kg, takze na moju vahu a na vahu 12kg dietata dat nieco je velky rozdiel.
co mali na obed ? no nic kamaratke sa to raz stalo , deti skoncili na infekcnom lebo im dali niakeho lososa. nic sa nedialo , deti odislo zo skolky. bola to sukromna za 700€