Podráždila som synovi nos

8. nov 2023

Ahojte, kludne mi vynadajte, zasluzim si, som otrasna a mam strasne vycitky, ze som sposobila syncekovi problem. Nasa dr nam odporucila, aby som mu z prevencie cistila nos physiomerom, kedze nastupil do skolky, kazdy den 1x pred spankom. Nerobila som to kaudy den, len ked som to uznala za vhodne.

Physiomer mame v oblube od narodenia (pouzivali sme pred odsavanim nosa), ale nevedela som, ako sa spravne cisti uz 3 rocnemu dietatu. V poslednych 2 mesiacoch mi 3x soplil, a stale na druhy den po pouziti physiomeru.
Aj mi hovoril, ze mu stipe, no myslela som si, ze to je ok.
Cistila som mu tak, ze si lahol, a striekla asi 4 sekundy. Vsetka ta voda mu isla do hrdla a zhltol ju. Takze cela spina a vsetko islo do jeho telicka a nie vonku. :(

Kedze som s tou ZLOU hygienou zacala odznova minuly tyzden, na druhy den smrkal, kychal. Tak som to robila este 2-3 dni a krical, ze stipe tak som prestala. Nasadila som fenistil kvapky. Ziadna zmena. Nasadila som uz 4ty den nasivin sprej a zacal mat na rano a na chladny vzudch opuchnutu sliznicu az tak, ze sa mu tazko dychalo. :( Takze nasivin, co som si nastudovala dnes, sa nema davat na opuchnuty nos, ak NIE SU SOPLE, lebo viac vysusi sliznicu. 😥😢😢😢

DNES som pozerala videa, ako spravne pouzivat ten solny roztok. Hlava nabok, max 2s, a nech ta voda ide von.
Mozem mu viac teraz ublizit alebo mozem mu takto spravne cistit nos, a dopomoct k hydratacii a k znizeni opuchu?

tehotna40
8. nov 2023

Zopár dní by som počkala, bez čohokoľvek nech sa nos a sliznice zregeneruju. A nabudúce, predtým nez niečo ideš používať, a ešte na dieťati, si zisti najskôr ako sa to používa, lebo to nemusí dopadnúť len podrazdenym nosom.

ariannazara
8. nov 2023

Nechápem tomu davaniu do nosa ci treba ci nie
Ja môjmu dávam do nosa aliamare keď je chorý odsajem a dám olynth a nevidím zmysel mu to dávať vkuse.

autor
8. nov 2023

@ariannazara teraz uz ani ja.

autor
8. nov 2023

@tehotna40 dobre nebudem, vyskusam

ariannazara
8. nov 2023

Tak mu to prestaň dávať a nedrazdi mu zbytočne nos. Chorobám tým nepredides, keď ma byt chorý tak bude a môžeš mu do toho nosa dat aj svetenu vodu.
Skôr vyskúšaj inhalator používať na dennej báze, ako spreje

autor
8. nov 2023

@ariannazara ja uz nebudem nic. Tato skusenost mi bohato stacila, aj ked som to robila zle.
Ked je chory a kasle, vtedy inhalujeme.

mima172
8. nov 2023

Ja prestriekavam nos malej každý deň ale len 1 vstreknutím Vincentky a potom si poriadne vysmrká. Robím tak, odkedy nastúpila do škôlky. Streknem, vysmrká (inhalovat sa ma vždy s čerstvo vyčisteným nosom), nainhaluje sa a opäť vysmrká. Má 3 a pol roka. Tým, čo si robila si mu podľa mňa vyslovene neublížila ale správne to nebolo.

alja20
8. nov 2023

Nechaj sliznicu par dni na pokoji nech sa ukludni,skor odporucam uz spomenuty inhalator s pouzitim vincentky a na denne alebo obdenne/2-3x do tyzdna cistenie nosa skor nosnu sprchu alebo konvicku my mame sprchu je to pre nas praktickejsie

beata_k
8. nov 2023

4 sekundy? Chces si dieta utopit? 😃

autor
8. nov 2023

@beata_k 🥲🫣

miskaska
8. nov 2023

Ta voda mu stiekla do zaludka - ziadna tragedia to nie. Aj zatekajuce sopple prehltame do zaludka. Zo zaludka, kde je agresivne kysle prostredie to ide do criev a von a to je predsa tá správna cesta.

A aky physiomer používaš izotonicky? Ten je vhodny na dennu hygienu nosa, velmi pochybujem, ze by sposobil opuch. Mozno ho stipal vtedy, ked stekal cez nos do krku, to je neprijemne aj mne.

Kup Nasivin s kyselinou hyaluronovou na zvlhcenie sliznice.

Ja by som to tak nedramatizovala.

autor
8. nov 2023

@mima172 dakujem, takze nie je to blbost. Ano, vidim to teraz, ze to nebolo dobre. :( je mi z toho fakt smutno. Chcela som pomoct...
Kazdy den inhalujete?

autor
8. nov 2023

@miskaska ano ano, izotonicky. Mozno sme mali aj suchy vzduch k tomu, mozno mi aj trochu prechladol, len s ami nepaci, a to velmi, ze napriek liecbe fenistilom + nasivinom je to horsie. :( ze uz mu opuchne aj slisnica. Lebo doteraz si skriabal nos a kychal. Z toho som usudila, ze mu je sucho v nosteku. A este som do toho prodala ten nasivin, ktory mu vysusil este viac.

autor
8. nov 2023

@alja20 pozriem sa dakujem.

nikpa
8. nov 2023

Keby toto stačilo aby deti neboli často choré po nástupe do škôlky tak by sme to všetky robili. Význam má čistiť nos hneď ako príde zo škôlky z kolektívu, nie že pred spaním. No a hlavne správnym spôsobom, keď chces v tom pokračovať, skus radšej konvicku. Synovi by som nos nechala pár dní tak, niekedy je menej viac. Pred spaním poriadne vyvetraj a zvlhči vzduch v izbe, ak máš zvlacovacom alebo aspoň mokrý uterák k posteli.

mima172
8. nov 2023

Autorka: áno, každý deň. Urobili sme si z toho taky rituál a keďže je to jediný čas, kedy jej dovolíme pozerať rozprávku na tablete, tak sa aj sama pýta, kedy môže ísť inhalovat. Preventívne sa odporúča 1x denne tých 10-15 minut, počas choroby kľudne 3x.

autor
8. nov 2023

@nikpa Ano, pred spanim to robim tak. Zvlhcovac tiez zapnuty.

autor
8. nov 2023

@mima172 inhalujete iba vincentku alebo klasicky solny roztok na to urceny?

autor
8. nov 2023

@miskaska a co mu davat teraz na upchaty nos? Teraz sa mi zobudil, ale ma ho dost upchaty, aj smrka trochu.

miskaska
8. nov 2023

Ja by som mu dala sprej do nosa na upchaty nos, taky co obsahuje aj kyselinu hylauronovu. Moze sa striekat max. tyzden.

nikpa
8. nov 2023

Ja píšem že pred spaním to nemá význam keď chces aby neochorel zo škôlky, treba tie bacile vypláchnut z nosa hneď po škôlke.

mima172
8. nov 2023

Keď je zahlienená tak 2x denne Ambrobene a 1x Vincentku (teplú inhaláciu) a keď je zdravá, tak ako prevenciu len 1x denne Vincentku izbovej teploty.

autor
8. nov 2023

@mima172 teplu? Nepocula som o nej este? Nestratia sa takto mineraly?

mima172
8. nov 2023

Áno, ohrejem si Vincentku na teplotu 38°C, nalejem do inhalatora a je to. Nie, minerály sa nestratia 🙂

ibajaanikiny
8. nov 2023

@ariannazara zmysel to ma,ale vtedy,ak sa to robi spravne. Dnes uz aj mnohi pediatri odporucaju “preplachy” nosa,ci uz ako prevencia alebo aj pocas choroby. My prideme zo skolky domov,ako prve sa umyju ruky a preplachne sa nos. Efekt? Dlllllho bez choroby. Dala som sa na to,ked som sa nevedela zbavit streptokoka a moraxela dookola. Nezaberali uz atb,vitaminy,nic. Ked ma naucila jedna lekarka preplachy,od vtedy vytery negativne a chora nebola od augusta…ale su pravidla a postupy,ako to spravne robit a nie halabala…