Podozrenie na autizmus u 23 mesačného syna

22. apr 2022

Maminky poprosim vas o vase rady a skusenosti.. mam synceka 23 mesacneho, je to usmievavy chlapcek , z veci co ma rad sa vie velmi tesit. Nerozprava takmer nic len ham , mama, havo , au , ked sa buchne. Nevie a nechce jazdit na odrazadle, len si naň sadne a pusti si hudbu, zacne mykat rucickami akoze tancuje . Tymi rucickami myka hocikedy, len tak.. Boji sa zvuku napriklad kosacky, odkedy bol chory a tahali sme mu sopliky vysavacovou odsavackou, akoby mal traumu..strihali sme ho strojcekom, plakal tak,ze som plakala uz aj ja..ma svoje oblubene hracky, vacsinou auticka a pozoruje kolesa..ale aj si ich posuva .rozumie vacsinu co mu hovorime napriklad dones knizku , tak donesie...aj napodobni par zvieratiek sova had ovecka krava pes , ukaze aky bude velky, silny, ukazuje hlava ramena kolena palce.. aj ukaze spravne v knihe vsetky zvieratka prstekom . Ale hovorit nechce...nema rad hojdacku, naopak ma rad smykalu.s hrackami sa cielene nevie hrat len si ich vezme a rozhadze.lubi sa blaznit , miluje ked ho steklime, skace na posteli . S detmi je minimalne nakolko u nas v dedine nikto nikdy nie je na ihrisku, ale ked je s detmi s rodiny tak chce byt s nimi alebo s detmi priatelov. Lubi zvieratka, chodime kazdy den krmit kozicky.

nikpa
22. apr 2022

https://www.modrykonik.sk/group/6383/
Skús sa pridať sem. Nájdeš tam veľa podobných príbehov

ildiko36
22. apr 2022

Napiš mi ip, moj syn ma asperger syndrom, a niektore priznaky čo píšeš sedi aj u nas

jana_eyre_2
22. apr 2022

Podľa popisu mi to.pride ako bežné 2r dieťa.. 🤔 môj prvý syn nerozprával.do troch rokov..

ailiba
22. apr 2022

A to podozrenie mas len ty? Ci sa ti uz aj vyjadril odbornik? Pokial viem, tak autizmus sa diagnostikuje v 3 rokoch. Pravdaze aj dovtedy sa urcite znaky prejavuju, ale mensie deti mozu mat iste znaky, ktore ale nie su uplne zodpovedajuce.
Napr. Ma ocny kontakt? Pozera ludom do oci? To je dost vypovedne.
V jeho veku este nejake hry s detmi nie su prirodzene. Je maly. Na odrazadle nechce jazdit ani moj syn... To, ze uprednostnuje smyklavku nic neznamena. Autisticke deti uprednostnuju veci pred ľuďmi... Akoby tam ani ludia neboli. Nemaju radi fyzicky kontakt. Koliecka mozu fascinovat viacere deti. Miluje tocive, stereotypne pohyby?
Co sa tyka vyvinu reci, tak to je dost individualne... Este v tomto veku to nemusi nic znamenat. Aj strach so strojceka, odsavacky deti bezne mavaju. Ja som ako dieta mala des z vysavaca.
Komunikuje? Aj ked nerozprava... Dolezite je, ci komunikuje.

dzulli1980
22. apr 2022

A prečo si myslíš, že by mal byť autista? ... nič divné v jeho správaní v tom veku nevidím.

majkabambulik
22. apr 2022

Mozem ta upokojit, ja som mala podobny problem, boli sme aj na neurologickom, kde videli zmeny na mozgu po meraniach a chceli nam nasadit lieky, no starsi lekar nam na rovinu povedal, ziadne lieky, dieta sa individualne vyvija a aj jeho mozog, v puberte su take velke zmeny na mozgu, ze prirodzene sa mozog dietata aj s tymi zmenami upravi. Ak zacnete brat lieky, tak to bude musiet brat do konca zivota. Tak sme ho posluchli a sme mu vdacni.

haley7897
22. apr 2022

2 ročne dieťa... A z čoho plynie to podozrenie? Lebo z tohto nevyzninieva, že by nejako vycnieval spomedzi ostatných rovesníkov. Úplne normálne dieťa

autor
22. apr 2022

@ailiba podozrenie mam len ja, mozno privela citam o tom tak si uz namyslam , fakt neviem, zato som sa chcela poradit 🙂 ocnu kontakt ma , ale nie dlhodoby , ludi ma rad ale myslim rodinu, napriklad ked ideme po ulici a pri obchode stoja ludia, zacne sa pytat na ruky , nechce sa k nim priblizit. Ano komunikujeme tak po svojom 🙂 viem presne co chce, zdiela so mnou objekt jeho zaujmu napriklad leti lietadlo tak víska ze vidi lietadlo a ukazuje naň , alebo na chodniku najde mravceka a ukazuje mi ze ho vidi a tiez hlasno víska.

vilma7
22. apr 2022

Mne to podľa tvojho popisu na automatické črty nepripadá takmer vôbec.
A to že nerozpráva nevadí, veľa chlapcov začne rozprávať oveľa neskôr, ako "kážu" tabuľky.
Môj tiež začal až v troch rokoch, teraz v 5 sa mu nejdú ústa zastaviť, tiež sa bál zvukov ako fén, strojček, vysávač, doteraz nemá rád hlasné zvuky.

gabika128
22. apr 2022

Skoro úplne všetko čo si napísala sedí aj na môjho syna keď mal 2 roky. Je úplne zdravý, možno mierny problém so sústredením. Rozrozpraval sa krátko po 2 rokoch, aj hra už vyzerá inak. Neviem čo ti viac napísať 🤷‍♀️

autor
22. apr 2022

Dakujem vam kocky, ukludnili ste ma vasimi nazormi, ze vam pride ako zdravy chlapcek...ja som mozno dala aj zly nazov temy ze podozrenie na autizmus, skor som mala napisat ci ma normalne prejavy k jeho veku.. ja viem ze je to velmi individualne, a zase nechcem z neho hned robit autistu, boh chran.. ale viete to vnutorne znepokojenie matky ci je vsetko ok, a ta ticha intuicia mi neda pokoja, zato som sa chcela poradit..aj ked viem ze na to treba seriu vysetreni s odbornikom . Ale skor som chcela take nazory ze ano chod sa poradit s dr, alebo ty tupelo si prehnane citliva 🙂 kazdopadne dakujem za kazdy koment , aj budem rada ked pribudnu dalsie komenty

ankare
22. apr 2022

Podľa mňa máš zdravého synčeka. Veľa zdravia prajem!

ailiba
22. apr 2022

Aha🙉... No myslim, ze to asi nebude autizmus.... Aj zdrave dieta moze mat iste crty, ktore sa v rannom veku trochu podobaju. Ked pozrie na predmet zaujmu, potom na teba a zase spat, je to forma komunikacie.

kittykat22
22. apr 2022

To vypada, ze mas doma citlive dieta - preto ten strach z hluku, hojdaciek & spol. Nie kazde dieta sa vrha bezhlavo po vsetkom co vidi. A dakuj za to. Minule tu pisala mamicka, ze ma doma dceru ktora uplne bez rozmyslu vsade vleti a ma dookola rany a behaju na pohotovost pomaly ako na klavir. Mat dieta s pudom sebazachovy nie je na skodu. To, ze nerozprava - je to skoro. Moj syn v 3r hovoril mama, tata, havko a baba a to uz bolo podozrive. Ale do 3.5 sa rozrozpraval. Takze ok. Mozno len rozmysla nad vsetkym - tak je to u nas. Vsetko 100x prehodi v hlave nez nieco spravi alebo povie. Diky tomu je vyborny v matematike a celkovo v skole. Pretoze sa dokaze dobre sustredit a nejasi sa, dosledne vsetko spravi. 3x hura - same dobre znamky, ziadne poruchy pozornosti. U syna je dolezite, ci sa dieta s tebou smeje, reaguje na meno, ked ho zavolas a vidis na nom, ze rozumie co mu hovoris. Tvoj syncek to robi, tak bud v klude. Keby bol uber autista, tak to ta spolocna komunikacia by tam neprebiehala.

marzuz89
22. apr 2022

Z opisu by som nepovedala, ze ma nejaky problem, je perfektne, ze si vsimas, ale tu mozno zbytocne. Co sa reci tyka, tam velmi zalezi, ako je stimulovany. Velmi vela vies ovplyvnit, plus vypnut telku, nech neprijima pasivne, ale aktivna komunikacia. Zaujimalo by ma, na co ma na odrazatku hudbu, co to je zac. Jasne, ze sa ti nebude odrazat, ked tam ma ine lakadla. Treba kupit obycajne zakladne dvojkolesove uzke odrazadlo a urcite to pojde 🙂 co sa tyka toho, ze s hrackami sa nehra cielene. Toto jedine by som pozorovala dalej, 2r dieta uz ma mat peknu hru. Zase ale zalezi, ako je vedeny. Ukazujete mu, akonsa hra s hrackami? Ako spajat napriklad duplo, ci kolajnicky, ci neviem ake hracky ma. Vela z toho, ake je dietatko, ovplyvni rodic.

sense
22. apr 2022

Moja síce v 2 tokoch vypravala ale zvyšok na ňu sedí a diagnózu nemá žiadnu okrem nejakej pred puberty v 9r lebo niekedy je drzá ako plostica

autor
22. apr 2022

@marzuz89 je to take auticko dostal to od svagrovcov , po ich synovi , ma to aj opierku a na volante su gombiky, da sa na tom dobre jazdit, mame aj klasicke odrazadlo bez nicoho ako vravis ale to ignoruje totalne 🙂

kittykat22
22. apr 2022

nemozes cakat, ze vsetko co dietatu das oceni. Deti maju tiez preferencie - aj ked vypadaju ze beru, co pride pod ruku. ked bude syncek starsi, skus ho zobrat do knihkupectva nech si sam vyberie knihu - a odpadnes. Citat stare dobre retro - ako ok. Ale ked vybera dieta same? Vyberie nieco co trubi, vrestai alebo huci a buci - z coho ti pojde hlava kolem. A budes to do omrzenia citat kazdy vecer aj 3x dalsieho pol roka. Ti normalne praskne hlava 😀 nikdy by si sama tu knizku nevybrala. Toto bolo u nas. Co da dietatu nic moc zaujem - ale co si vybral sam, to ho bavilo do nekonecna.

Inak ak mas dieta co nehovori a je opatrnejsie tak hracky ako odrazadla pridu neskor a ak nema rad hluk, tak zo zaciatku nebude mat moc mat rad nieco co ten hluk vytvara.

autor
22. apr 2022

@marzuz89 jasne vsetko mu ukazujeme ako sa sklada duplo, puzzle len take 8 kusove ale nebavi ho to , zato knizku vytahuje hned ako sa zobudi , casopisy detske , pozera si obrazky, telka ide u nas aj par rozpravok , ale obmedzene a kazdy den sa mu snazim vymyslat program, nakolko v dedine je mrtvo , chodime po okoli za zvieratkami, do bazena, do kniznice, proste to dieta za dva roky precestovo viac nez ja za 15 🙂 ma milion stimulov snazim sa mu ukazat vsetko, bar kedy ideme pri pole sledovat traktor alebo do vedlajsej dediny vlaky ... zaujima ho vsetko , ale iba chvilku...o 5 minut ho to uz nebavi 🙂

luccija
22. apr 2022

Neboj sa nič sa mi nezdá neobvyklé.Moja dcéra si zakrývala uši, keď som spláchla snáď do 5 r, keď išiel autobus tiež jej to vadilo.Je ešte maličký, keď vie ukázať veci, ktoré píšeš hlava...zvieratká určite sa vyvíja ako má.A chlapci začnu niektorí rozprávať až po 3 r

didi2102
22. apr 2022

My riešime syna, bude mať 4r, má veľa iných príznakov ako tvoj syn a autista nieje, možno hranicny ale pre zatiaľ nemá dg žiadnu,možno Adhd alebo poruchy reči , ale má milión iných veci, u tvojho syna sa mne nič nezdá podozrivé , ale máš zbezny opis

autor
22. apr 2022

@kittykat22 samozrejme suhlasim 🙂 on sa toho zvuku na odrazadle beboji , to neni tak hlasno , on si nan krasne sadne ale odrazat ani za nic 🙂 skor vysavat mixer kosacka chudak hned berie nohy na plecia 🙂

autor
22. apr 2022

@didi2102 dakujem za koment, prosim ta porad, co si este vsimat.. dufam ze maly bude ok 🍀🍀🍀

autor
22. apr 2022

@didi2102 teda lepsie povedane ze nebude potvrdena dg.

blunka
22. apr 2022

Ja mám 24 mesačného a tiež sa mi nezdá ten tvoj nejak mimo normy.
Môj syn rozpráva, ale jeho sestra v 2 rokoch nerozprávala fakt nič a je OK.
Môj sa tiež bojí zvukov to hrozne reve keď čosi neznáme hučí čo nepozná.

Jediný rozdiel vidím že môj sa s hračkami aj hrá (aj rozhadzuje), keď mu dám auto vyklápač, lyžicu a gaštany, tak denne nakladá gaštany, preváža, vyklápa ...
Varí v kuchynke, perie na detskej práčke, stavia stavebnice.

Ale celkovo z tvojho popisu mi to neprišlo u vás na autistiké črty.

dominikak4
22. apr 2022

Ahoj, moja sestra je autista, pamätám sa ako to u nej začalo, ona sa začala postupne "strácať", prestala vnímať svoje okolie, nereagovala na oslovenie a rodičia si mysleli, že je hluchá, išli s ňou k lekárke, ale hluchá nebola. Nevedela naviazať očný kontakt, proste sa človeku nepozrela do očí. Absolútne postupne nerozumela čo sa od nej chcelo, prestala ukazovať aká bude veľká, prestala komunikovať. Cielene nepoužívala žiadne slová - napríklad nerozumela významu mama, havo, absolútne nebola schopná ukázať kde je havo. Jej hranie spočívalo v tom, že sa neprítomne prechádzala po dome, všetko dávala do úst a a potom to odhodila. Na nikoho nereagovala - okrem mňa, vždy ma schytila za ruky a musela som sa prechádzať s ňou a točiť sa s ňou do kolečka, ale nepozerala na mňa, neobjala ma, neprejavila city, bola som len taký prostriedok, ktorý použila tak ako ona chcela a keď som ju prestala baviť tak odišla. Takto sa nám "stratila" keď mala asi 2 roky, dovtedy to bolo relatívne normálne batoľa. Ja som to celé ťažko niesla a dodnes s tým nie som zmierená. Podľa mojej skúsenosti je tvoj synček úplne normálne dieťa. Ono pri autizme ak by mal aj ľahšiu formu, tak vždy je tam strata kontaktu, nereagovanie na pokyny, žiadny alebo len minimálny očný kontakt.

autor
22. apr 2022

@dominikak4 jeminko to ma mrzi to je tazko aj citat...dakujem za komentar , sestry mi je luto :( ono to uz je asi dost tazka forma autizmu , ak sa smiem spytat. Veru toto ani zdaleka sa mojho netyka..dakujem este raz. A verim ze sa ti s tym tazko vyrovnava , posielam tebe aj sestre vela stastia v zivote 🍀🍀🍀 kolko mate so segrou dnes rokov??

dominikak4
22. apr 2022

A sestra sa ničoho nebála, nemala žiadny pud sebazáchovy, úplne v pohode vyliezla na parapetu okna z vonku, mama ju stihla zachytiť len preto lebo z okna trčal ten držiak na prádlo - ona si len neprítomne išla svoje, žila si vo svojom svete. Naši sa museli presťahovať do domu na dedinu, mimo hlavnú cestu, tam to bolo pre ňu bezpečné. Nebála sa žiadneho zvuku, nebála sa ničoho

dominikak4
22. apr 2022

Áno ona mala ten najťažší stupeň plus mentálnu retardáciu, ale hlavné znaky sú spoločné. Ja mám 33 a ona 29, nachádza sa v ústavnej starostlivosti už niekoľko rokov, lebo rodičia ju už nezvládali, zničila ich- hlavne mamu. Je to ťažké strať sa o takého človeka.

dominikak4
22. apr 2022

a ďakujem, ja verím, že je tvoje dieťa úplne ok.