Podozrenie na autizmus

vikita2206
12. dec 2023

Ahojte mamičky. Bola by som rada, ak tie,ktoré máte dieťa s poruchou PAS aby ste mi poradili. Môže byť moje dieťa autista ?Od narodenia je náš malý iný, je veľmi hyperaktívný po motorickej stránke veľmi šikovný. Problém je však jeho správanie. Ma rok a pol a ešte neukazuje na veci, ktoré ho záujmu prstom, miesto toho má odvedie za ruku na dané miesto aby som mu danú vec podala. Očný kontakt je minimálny iba keď sa šalíme a vystrajame, robíme kuki-kuk hráme sa na schovávačku sa na mňa pozrie. Na meno nereaguje, neotoči sa ani sa na mňa nepozrie, zato keď napríklad zahrám na detskú trúbku tak sa na mňa pozrie a usmeje sa, čiže sluch má dobrý, má rád hudbu detské pesničky na ktoré tancujeme. Keď sme na prechádzke usmieva sa na ľudí na ulici a čaká či sa na neho pozrú a usmejú, aj na predavačky v obchode. Detské knižky ho nezaujímajú vždy keď mu niečo čítam a ukazujeme prstom tak sa akurát zlosti a rýchlo knihu prelistuje aby to mal čím skôr za sebou. Rozpráva veľmi málo, keď bol mensi povedal pár krát tata, mama hovorí veľmi málo najčastejšie hovorí baba, daj, pár krát sa mu podarilo povedať havo. Vždy keď mu poviem dones mi nejakú hračku nikdy nereaguje, zato je veľmi živý od rána do večera behá po byte kým nie je spoteny jak myš, skáče z gauča,robí kotrmelce sám, chodím sa s ním hrať do detských herni a tam má rád rôzne šmykalky, opičie dráhy, lezenie, na všetko vylezie od roka úplne sám. Varená strava nám robí problém, zje niečo málo iba za pochodu a to tak, že mu to natlačím do úst, inak má rád iba ovocie a to hlavne malé kúsky maliny, čucoriedky, čim menšie plody tím lepšie

vikita2206
autor
12. dec 2023

@vikita2206
@vikita2206 a aby som nezabudla spánok je veľmi zlý. Budí sa niekoľko krát v noci, dobrá noc je keď je len 3 4 krát hore. Ešte neprespal celú noc ani raz a stále pije v noci dojcenecke mlieko minimálne 3 krát. Spi aj keď prerušovane veľmi málo hodín Max tak 8-9

vikita2206
autor
12. dec 2023

@vikita2206 a aby som nezabudla z hračkami sa nehrá, tie ho nezaujímaju maximálne na 5 sekúnd, stále potrebuje mať v kuse nové veci, nové hračky, ktoré ešte nevidel, najradšej sa hrá s kvapkami do nosa a do uší a to tak že stále otvára a a zatvára vrchnačik alebo rozoberá všetko čo vidí na malé kusy, a s nimi potom behá po byte. Napríklad vláčik lego musí byť vždy rozobratý nemôže byť v celku a potom s jednou kockou behá po byte, má často záchvaty hnevu a amoky keď sa mu napríklad niečo nepodarí rozobrať na menšie diely, alebo keď neevie otvoriť nejaký vrchnačik, potom je ho veľmi ťažké ukľudniť, ale to môže súvisieť aj s obdobím vzdoru. Prosím poraďte

belasy_motylik
12. dec 2023

Môže to byť čokoľvek a vôbec nič. Poznám deti s prejavmi aké opisuješ s PAS, s poruchami správania, hyperaktivitou, poškodením mozgu ... a poznám deti ako odpisuješ, ktorým nie je absolútne nič, len sú ... jednoducho také.

brezza
12. dec 2023

To nie je take jednoduche zdiagnostikovat cez internet varovne signaly tam su. Moj bol v tom veku taky isty a ma PAS. Zavolaj si do centra vcasnej intervencie a oni skor poradia. Este je maly, moze sa to uplne zmenit, ale aj nemusi tak je dobre s nim zacat pracovat bez ohladu na to ci autizmus bude mat alebo nie.

vladi4444
12. dec 2023

Ahoj, ja niesom mamička s dieťaťom s Pas ale deťom s PAS sa venujem v rámci mojej práce. Na Slovensku sa diagnóza často uzatvára až po 3 roku (prejavy na diagnózu PAS sa musia ukázať do tretieho roku života pre diagnózu autizmu) v zahraničí sa čoraz viacej venujú včasnej diagnostike. Podľa tvojho opisu mi ako rizikové príde, že nepouziva gestá (spominane odvedenie za ruku), očný kontakt, spánok, výberovost v jedle, nereagovanie na meno..avsak nemusí to byť práve autizmus vid komentár vyššie, s ktorým súhlasím. Je možno fajn nasluchat intucii (zdá sa ti dieta "ine" ako ostatné?) Zdieľa s tebou radosť? Používa hračku/predmet na získanie tvojej pozornosti? Co na to hovorí pediatier?

vikita2206
autor
12. dec 2023

@vladi4444 navštevujeme neurológa od narodenia, keďže pôrod bol komplikovaný vakumextraktorom(zvonom) mal poranenie hlavy kefalhematom. V roku bol záver neurologičky taký, že je v poriadku, a že máme prísť keď bude mať dva roky. Že ho ešte posleduje potom.Volala som s ňou a sme objednaný na vyšetrenie v januári. Určite skúsim zavolať do centra včasnej intervencie. Hračky so mnou zdieľal ale nejako s tým prestal, zvykol mi doniesť kocku na hranie, takú s otvormi na vkladanie ale to už nerobi. Celý deň od rána do večera len behá a skáče a nemá čas sa na mňa ani pozrieť keď mu chcem niečo ukázať ,vysvetliť. Keď niečo chce tak len príde ku mne z hnevom a odvedie má za ruku.Ale keď príde ocko z roboty veľmi sa na neho teší a smeje sa aj ho obijme. Stále sa s ním snažím nadviazať nejakú interakciu prostredníctvom hry ale vôbec nič ho nezaujíma. Hračku mu môžem dať doslova pod nos ale ani o ňu nezakopne. Ale vie dať papa zamáva aj keď odchádza návšteva alebo ideme z domu spraví papa. Veľa plače zlosti sa, niekedy chce všetko naraz a pritom nič zároveň a všetko čo ho baví tak na pár sekúnd. Je lačny po nových podnetoch a predmetoch a hlavne netradičnych ako som spomínala , kvapky, obaly od liekov malé predmety naušnica, minca. Ale zas napodobňuje keď videl že ocko zobral vrtačku a niečo opravoval zobral detskú vrtačku a tiez sa snažil akože vrrtať ale to tiež len pár krát lebo to bola vtedy nová hračka a tá už je okukana ani sa na ňu nepozrie. Od narodenia je veľmi náročné dieťa.

belasy_motylik
12. dec 2023

@vikita2206 a žiadne krvácanie, nedokysličenie mozgu nebolo? Sono mozgu, alebo iné vyšetrenia mu bolo spravené?

vikita2206
autor
12. dec 2023

@belasy_motylik na usg mozgu sme chodili tiež od narodenia tam bol záver na 1 rok taký že už je tam vzrastene že už nič nie je vidno ak by aj bolo a z toho čo bolo vidno bolo všetko v poriadku. Krvácanie a nedokysličenie mozgu vrták nebolo ale bol na kyslíku prvé hodiny života lebo sa neskoro nadýchol a plakal prerušovane. Keďže začal veľmi skoro stvornožkovat už ako 6 mesačný behal po 4 a ako 11 mesačný začal chodiť resp. Rovno behat všetci odborníci tvrdili že je absolútne zdravý a v poriadku ale mám pocit že vôbec n napredujeme intelektuálne zato pohybovo čakám že už spraví premet lebo je motoricky veľmi šikovný ale to zdieľanie pozornosti je veľmi chabé vôbec sa na mňa nepozrie stále odvracia zrak na všetko možné potom je veľmi ťažké s ním pracovať a niečo ho naučiť keď si robí len svoje

deti95060810
12. dec 2023

za mňa áno, vyzerá to na autizmus. doporučujem navštíviť čím kôr odborníkov...
ešte si pozri https://www.sposaturiec.sk/co-je-autizmus/ - varovné signály autizmu

deti95060810
12. dec 2023

ako sa hrá s autíčkom? vie sa s ním hrať, alebo ho viac zaujímajú kolieska a s nimi si točí...

vikita2206
autor
12. dec 2023

@deti95060810 autíčka má rád iba také malé maličké ktoré pchať za gauč alebo zoberie do ruky a behá s nimi. Inak kolieska ho vôbec nezaujímajú žeby nimi točil to nerobí ale zase učelovo sa nehrá s autočkami na koberci napríklad len zoberie do ruky malé autíčko a s tým behá alebo má také drevene auta, ktoré sa dajú rozoberať na menšie kocky tak tie si rozoberie. Hračka hocijaká či autíčko, lego, čokoľvek ho zaujíma iba keď to ešte nevidel, keď má nejakú novú, ak už si ju raz pozrel ani sa na ňu väčšinou už nepozrie.

vikita2206
autor
12. dec 2023

@vikita2206 inak podľa tých príznakov veľa na neho sedí ale niektoré zas nie nikdy nezoraďoval predmety auta, podľa veľkosti, on nemá na také veci čas väčšinou manipuluje s hračkou iba keď je nová a to Max 5 minút alebo keď skáče behá robi kotrmelce zoberie si nejaký malý predmet do ruky a s tým behá napríklad minule si zobral malú omrvinku a s ňou behal a nechcel ju pustiť z ruky alebo kúsok zaschnutého blata z kolesá kočiara a keď mu to zoberiem z rúk tak je veľký amok a hnev. zabudla som napísať že začal robiť ešte jednu zvláštnu vec zoberie si vankuš alebo veľkú mäkkú hračku a o ňu sa ako keby čucha ľaha si na ňu.

belasy_motylik
12. dec 2023

Určite by som navštívila nejakého kvalitného neurológa mimo toho vášho a príp. aj psychológa.

akvi
12. dec 2023

@vikita2206 môže a nemusí to byť PAS. Môj je AS a veľa z toho, čo píšeš, tak robil aj môj. Hlavne ten nepretržitý pohyb. To si ľudia nedokážu ani predstaviť, čo to je, moji známi to tiež bagatelizovali, keď som sa občas posťažovala, ale keď to zažili, tak pochopili, že to nie je normálne, aby sa decko takto vkuse hýbalo. U nás boli veľmi výrazné aj stereotypy - veci museli byť uložené vždy rovnako, do obchodu sa šlo vždy tou istou cestou, každé porušenie stereotypu znamenal hysak. Hranie sa s drobnosťami sme tiež mali, rozoberanie vecí, hranie sa s kablikmi, srobikmi a pod. Veku neprimerané záľuby boli vždy prítomné, aj keď teda u nás to dopadlo nadmieru dobre, syn je dospelý a robí to, k čomu od mala inklinoval a je v tom veľmi šikovný. Nikto by už na neho nepovedal, že je AS, ani nič podobné. Väčšina tých cudactiev z detstva sa úplne vytratila. Sleduj si dieťa, ale zase, ja by som nestresovala dopredu, vôbec nič to nemusí znamenať, veľa detí robí divné veci a vyrastú z toho. A ak by aj mal PAS, tak sa s tým tak či tak budeš musieť naučiť žiť a pochopiť svoje dieťa.

ahhola
12. dec 2023

Raduj sa, pokiaľ je ako-tak, ako hovorí Rado pol na pol😅
Príznaky tam veru sú, ale môže z toho vyrásť, no hneď mi napadlo

kacena4
12. dec 2023

ahojko moj nazor, este je skoro na diagnostikovanie autizmu, ja to skor vidim na adhd a kedze nerozprava mozno na oneskoreny vyvin reci, dieta vekom dozrieva takze prejavy ktore spominas sa chvilu objavia chvilu stratia - teda menia sa az najskor v 3 rokov sa da dobre diagnostikovat autizmus, dovtedy je to len o cakani ako sa to vyvinie (v pripade mentalneho postihnutia sa da autizmus diagnostikovat aj skor, ale to u vas nehrozi, kedze psychomotoricky vyvin je ok). takze za mna by som ak naozaj nerozprava (ani zvuky zvierat, citoslovcia vlastne slova) zacala riesit klinickeho logopeda (terminy su cca o 1/2 roka) uvidite ako sa rozbehne dovtedy a popr. v januari spomenut neurologovi ze ci to nemoze byt adhd neviem ci tak skoro vam vsak tuto dg. daju. tedy v tomto veku vela behaju a malo sa sustredia, takze je to normalne na svoj vek. dieta ziskalo pohyblivost vie sa presuvat v priestore kedze prave zacalo chodit a tak vsetko objavuje nebavi ho sediet na zatku a "hrat sa". drzim palceky

brezza
12. dec 2023

@kacena4 adhd v takomto veku urcite nediagnostikuju. U mojho syna s PAS je tiez podozrenie na ADHD, ale zatial nam to nechcu diagnostikovat a to bude mat 5 rokov.

@vikita2206 ako by som o svojom synovi citala. Snad do bodky a tiez nezoradoval veci ani netocil kolieskami ako si vela ludi mysli, ze to autisti musia robit. Tiez ma dobry ocny kontakt. Autizmus je siroke spektrum, preto kazdy autista je iny.
Odporucam ti spravit si M-Chat. Je to velmi dobry test. Najdes ho na internete a je zamerany na vekovu kategoriu tvojho syna.

Viac info sa dozvies u nas v skupine Autizmus.

luciazahornadska
13. dec 2023

Podľa opisu spĺňa niektoré varovné signály autizmu. Existuje aplikácia ASDetect, kde si zvolíte vek dieťaťa (aplikácia je vhodná od 11 mesiacov) a vyplníte dotazník. Sú tam zároveň videá reakcií zdravých detí a detí s autizmom. 🙂 Môžete si to porovnať. Výsledok vám príde e-mailom. ;) Držím palce. 🙂

nathalie1976
Odpoveď bola odstránená
Zobraz