Podozrenie na Aspergerov syndróm

4. júl 2023

-často ovoniavam jedlo, raz som chcel ovoniať trblietky (potom som si uvedomil, že to nie je dobrý nápad)
-nie som športovo založený typ človeka
- nezapadám do kolektívu, nezaujímam sa o svojich spolužiakov, neviem začať rozhovor, neviem ho správne načasovať...
-zahĺbim sa do nejakej témy a len občas pochopím, že to vlastne nikoho nezaujíma (potom si akoby prednášam príhovor vo svojej hlave)
-nechápem správanie ľudí, nechápem prečo sú niektorí strašne nahnevaní, mám pocit akokeby som sa nevedel zabaviť (možno som príliš vážny)
-keď niekto povie nejaké slovo a to slovo má dva významy, tak si ho hneď dám do toho druhého aj keď viem, že to v tom význame nemyslel a začnem sa na tom smiať (viem, že sa ten človek môže uraziť, no ja si nemôžem pomôcť)
- som citlivý na zvuky, vždy sa až myknem napr. keď niekto v blízkosti zakašle, motorky, buchnutia dverami...
-keď si niečo predstavujem, tak si musím dávať pozor na to, aby som to neurobil aj v skutočnosti

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
4. júl 2023

A my čo s tým?🤷 V čom chceš radu?

viestta
4. júl 2023

Daj sa zdiagnostikovat, ked ta to ma ukludnit.
Kopa aspergerov ani nevie, ze su aspergeri. Dalsia kopa, ktora o tom vie spokojne zije svoj zivot. Asperger je len iny sposob vnimania sveta, nic viac nic menej, zbytocne sa z neho robi strasiak. Kopa aspergerov su mimoriadne uspesni a aj spokojni ludia.

barbora19911
4. júl 2023

Ja ho mám diagnostikovaneho v Košiciach robia diagnostiku pre dospelých ..sú ľahšie a ťažšie formy ..ale dá sa s tým normálne fungovať

ullala
4. júl 2023

Priznaky sedia

aspergerka
4. júl 2023

Daj si spraviť diagnostiku, nájdi si dobrého terepeuta. Samotná diagnostika pomôže - potvrdenie ti pomôže veľa veci pochopiť a nájsť si lepšiu vlastnú cestu v živote.
@viestta to si "krásne" napísala. Odborník na PAS z teba nikdy nebude a toaletou zlahcovanie je fakt pod tvoju úroveň.

kacena4
4. júl 2023

otazka je co sa tym zmeni pre teba? potrebujes to vediet lebo... ak ano tak sa daj zdiagnostikovat dr. lazikova trnava, alebo iny odbornik napr. janosikova trnavav. predpokladam ze nie si dospelak kedze mas spoluziakov. drzim palceky nech pochopis sam seba a si spokojny s tym co mas

viestta
4. júl 2023

@aspergerka zijem vedla aspergera, s aspergerom. Nie som odbornik, to urcite nie, ale ucim sa zit s tym, ze asperger inac vnima svet a je to pre nas oslobodzujuce, posuva nas to dalej a k lepsiemu zivotu pre vsetkych zucastnenych

laurinka27
4. júl 2023

@barbora19911 Kde v KE robia diagnostiku dospelých?

aspergerka
5. júl 2023

@viestta no ja ti napíšem, buď štastná že žiješ "vedľa" aspergera a netušíš ako sa cíti. .
Oslobodzújuce? Ak ideš na dovolenku, v reštike asperger dostane amok, odmieta jesť, plače a ty vieš, že niečo do neho proste musíš dostať a pritom všetci pozerajú a odsudzujú nevychované dieťa- aj to je oslobodzujúce? Ak odmieta ráno nastúpiť do električky, lebo neznáša školu, nadáva matke a cudzí ľudia na zastávke ho oslovujú, rozprávajú mu aké je nevychované a nevďačné dieťa ... to je tiež oslobodzujúce? Alebo keď tvoje dieťa v škole šikanujú a ono nič nepovie, lebo nechápe čo sa deje a proste odmieta komunikovať o tom čo ho trápi..... Vedela by som napísať román čím som si prešla a viem, čo ma ešte čaká. Asperger nie je zbytočný strašiak - isto nie pre rodičov malých aspergerov, netušíš o čom píšeš.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
5. júl 2023

@aspergerka je mi to luto, ze vy ste na tom takto. Ale ja poznam aj inych aspergerov. Dokonca aj dospelych, ktori sa uplatnili, aj ked to maju ovela zlozitejsie ako ti ostatni.

aspergerka
5. júl 2023

@elizabet173 ja mám sama aspergera a viem presne ako to je a poznám ťažké prípady aspergera, kde sú osoby "vylúčené" zo života lebo to nezvládajú.

@viestta tak prosím nepíš že je to zbytocny strašiak, že je to oslobodzujúce. Zlahcujes diagnózu bez toho aby si mala hlbšie vedomosti a osobne skúsenosti.

elli333
5. júl 2023

@aspergerka uplne suhlasim

@viestta dospely clovek uz mozno funguje trosku inak, nauci sa to viac skryvat a vela veci nepovie a preziva len v sebe. U deti je to ine a ver tomu, ze je to sakra tazke, ano deti aj dospeli s AS nas mozu mnohemu naucit ale to nic nemeni na tom, ze je to velmi tazke pre rodicov aj pre deti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz