Podávate vitamín D deťom aj v lete?

karinpol
26. máj 2021

Ahojte, poradíte ako s podávaním vitamínu D deťom celoročne? Môže sa podávať aj v lete? Zvyčajne deťom dávam kvapky od septembra do apríla.

bluka2
26. máj 2021

V akom veku?

asia83
26. máj 2021

@karinpol Áno. Od narodenia počas celého roka. Obom.

zuzana_ilkova
26. máj 2021

@karinpol vitamin D sa podava do 3 rokov celorocne ..malému ho kvapiek do pusi alebo na lyžičku ked niečo papa

karinpol
autor
26. máj 2021

dcera 8, syn 10 - syn, davam devit forte. A neviete ci mi urobí doktorka kontrolu hladiny v krvi na poziadanie?

marienka1989
26. máj 2021

U starších detí a dospelých podávanie D vitamín počas celého roka (teda aj v lete) môže spôsobovať upchávanie ciev. Telu bohato stačí D vitamín, prijatý zo slnečného žiarenia.

karinpol
autor
26. máj 2021

@marienka1989 preto sa pýtam... pretože aj keď v lete sme na slnku, chranime sa, opalovacie kremy, oblecenie a podla toho čo som sa dočítala to nestačí na tvorbu D v tele - tak kde je pravda ?

marienka1989
26. máj 2021

Ja to mám od lekára, plus ma na to upozornil aj lekárnik, odvtedy dávam na to pozor.

panelacikova
26. máj 2021

Ja som prvý rok teraz brala D, aj dcére som dávala. A dávala som jej ho doteraz, keďže toho slnka nebolo veľa, ale dúfam, že sa to už zlepší. Akonáhle bude už viac slnka, nebudem dávať, potom až v októbri. Moja má 11.

panelacikova
26. máj 2021

@karinpol a tiež máme defit forte.... dávam 1 kvapku na deň, zhruba každé 3-4 dni...

matkahelka
26. máj 2021

@karinpol zavisi to od toho, na akom slnku asi... a teda kolko toho slnka je. ja dcere D nedavam vobec a kedze chodieva ako celiaticka 2x rocne na odbery, mam prehlad o tom, ze D ma uplne v norme. lekarka mi obcas ani neveri, ze jej D nedavam. ale teda my stravime pol leta pri mori, aj v zime a na jar zvykneme aspon tyzden byt niekde v teple v exotike, kde to slniecko riadne svieti. takze toho slnka mame dostatocne. tu v nasich podmienkach by som ho v zime asi doplnala.

sense
26. máj 2021

@karinpol v lete nedávam

bluka2
26. máj 2021

Takym veľkým deťom v lete nie. Len choďte každý deň von na denné svetlo. Som myslela, že možno hovoríš o bábätkách...
Ja 2,5 ročnému teraz už nedávam

kkovacovak
26. máj 2021

@karinpol slnko ti nevytvorí toľko vitamínu D aby ho malo telo dostatok. To by si musela byť nonstop na slnku. Deti do 2 rokov majú byť v tieni. Od narodenia suplementovať každý deň. Jak deti tak aj dospelí. Dečkom sa len tak nedá predávkovať takže radšej dodávať ako keby ho malo byť málo keďže nie každý deň ste na slnku a nie každý deň je rovnaký prísun zo slnka.

Zistiť hladinu môžeš aj u obvodného. Na požiadanie zoberie krv a pošle klasicky do labaku. Ale nehradí to poisťovňa takže za to treba normálne zaplatiť. Je to asi rôzne ale cca 15€

maminatimka
26. máj 2021

nám imunologička tak povedala že počas leta treba vynechať a začať opäť v septembri...slnko to nahradí..

mirka348
26. máj 2021

Dnes som bola u doktorky, a v lete mi kázala nebrať, pohybovať sa po slniečku....

stanislavicenka
26. máj 2021

@karinpol ja podavam celorocne. V zime kazdy den, v lete nie tak striktne. A podavam aj v lete, lebo sa chranime pred slnkom. A uzivame ho aj my, dospeli

karinpol
autor
27. máj 2021

Ďakujem za rady a názory 🙏🙂

cariad
27. máj 2021

@karinpol mi dávame celoročne toť u nás vo severnom Walese je toho slnka ako šafránu. 🎈🍀

babina_33
29. máj 2021

Nam doktorka povedala, ze teraz zatial celorocne a potom uz ked bude Ivka vacsia tak potom uz v letnych mesiacoch nemusime, ale ze v zime by bolo dobre. Myslim, ze deckom sa nic pokazit neda, je lepsie ho davat. My uz nejaky cas Vigantol davame a mam aspon istotu, ze ma vitaminu dostatok.

zupka33
25. jún 2021

Myslim, ze kazdy to ma inak, ale teda zo slniecka aj tak tolko toho decka neziskame ani my ani deti aby to pokrylo potrebu jaku nam je treba, takze ja vobec nic nemam proti tomu aj davat cely rok.
Ja sama som kedysi chodila na krv casto skrz to, ze jake mam hodnoty decka a bez toho aby som ho uzivala tak sa mi tie hodnoty nehybali nahor.