Pocikávanie sa 6 ročnej predškoláčky

simsalabim
29. nov 2011

Potrebujem poradiť...moja o mesiac 6 ročná dcéra má opakovane problém s pocikávaním (cca o d3 rokov). Má obdobia, keď sa jej proste neráči ísť vycikať. Buď ledva dobehne (alebo aj nestihne), alebo sa vôbec neobťažuje ísť (toto menej často). V noci sa nepociká nikdy. Podotýkam, že nemá nijaký zdravotný problém, opakovane sme boli na vyšetrení moču aj močových ciest. Je v poriadku....psychológ povedal, že len treba čakať, kým dozrie... Ale dokedy??? Pociká sa vždy vtedy, keď nechce prerušiť nejakú činnosť. Doteraz sme to vždy riešili iba rozhovorom.... keď sa to stupňovalo, zákazom obľúbených činností, postavením do kúta, scénkami s bábikami......Pár dní sa pocikávala , potom má suché obdobia a opäť dokolečka. Dnes ma naozaj veľmi nahnevala. Pocikala sa v škôlke už ráno, ale napriek tomu, že má v skrinke náhradné oblečenie, ostala v mokrom celý deň, išla tak aj von - v tejto zime! - a dokonca si to naspäť obliekla aj po poobedňajšom odpočinku! (Teda nemala to úplne premočené, až k nohám, ako keď sa poriadne dociká, ale sedacia časť bola naozaj mokrá, nie iba vlhká, aj nohavičky aj pančušky - zrejme opäť nestihla dobehnúť). Toto je pocikávacie obdobie trvá zas od tohto víkendu, ale dnes ma fakt naštvala. Prvý krát dostala výprask, umyla som ju studenou vodou a teraz stojí v kúte. Už naozaj neviem, čo s ňou mám robiť. Veď už pôjde do školy! Roky jej pripomínam, že má ísť cikať, keď jej treba, nie čakať, keď to už pomaly má ísť von....že sa má prezliecť, keď sa pociká.... a stále dokolečka. Od víkendu niekoľkokrát denne riešime, kedy má ísť na záchod...Ale slečne sa jednoducho nechce! Niekto by jej zobral hračku, kým je ona na WC, pokazil stavebnnicu a čo ja viem, čo ešte, vždy má kopec výhovoriek. Poraďťe, čo s ňou mám robiť...možno som dnes zareagovala neprimerane, ale už som zúfalá a odborníci-lekári hovoria, že jej nič nie je! Že musí dozrieť, že je len tvrdohlavá, že treba trvať na disciplíne...Už som fakt v koncoch.

vefi89
29. nov 2011

ja by som to riešila, že ak sa pociká kvôli tomu, že sa bála, že jej niekto vezme hračku, alebo by pokazil stavebnicu, ako si písala, za trest by som jej ju zobrala, a nedala za nejaké obdobie.. 😅

simsalabim
autor
29. nov 2011

@vefi89 ale keď sa to stane v škôlke ráno, ja to nemám ako riešiť - veď som ju vyzdvihla až nedávno.... AK to urobí doma - vyhrešíme, vysvetlíme, a ako hovoriš - ak pozerá rozprávku, telku vypínam. Ak sa pociká pri hraní s hračkou - hračkou odkladám... toto robím už dlho. Poplače si, posmúti, ale kým neurobím o niekoľko dní bordel, že čo je veľa, to je moc, tak to ide mimo nej. Kľudne o 2 hodiny ledva stihne opäť dobehnúť. No a na to, čo sa deje v škôlke, nemám nijaký vplyv. To, že sa bojí, že jej niekto zoberie hračku s ktorou sa hrala a pod. sú jej vysvetlenia, prečo opäť nestihla dobehnúť...ona naozaj ide až vtedy, keď už je skoro neskoro ☹

nina55
29. nov 2011

@simsalabim ja tiez riesim tento problem, ale moja malá nema 6, ale prave dovrsila 3 roky. Napisala si to presne tak, ako je to u nas. Ked neche prerusit nejaku cinnost - tak si jednoducho cvrkne. Ide nam to na nervy, pretoze ona sa uz v lete nepocikavala, sama si vyzliekla gatky a sama si ich aj po vykonani potreby obliekla. Teraz si nevieme pomoct. Myslime, ze potrebuje vela prejavov lasky, kedze je mozne, ze ziarli na svoju malu sestru, ale nech jej lasku prejavujeme akokolvek moc, zatial nic nezabralo.
Ked citam tvoje riadky a predstavim si, ze to môze trvat aj do 6 rokov, tak fakt neviem-neviem co nas este caka. V januari ma nastupit do skôlky 😝 ☹ ☹ ☹ ☹

vefi89
29. nov 2011

@simsalabim s vychovávateľkou, či učiteľkou si sa nerozprávala? oni ti nevedia poradiť?
a naozaj, je psychicky OK? nemyslím, nejakú poruchu, to určite nie, ale či nie je nejak traumatizovaná, alebo nemá nejaký nepríjemný zážitok??
ja neviem sama, ako by som to riešila, ja som strašne rázna, a veru by sa to neobišlo len tak potichu.. 😒
mm syn u nás býval jednu dobu, a ten sa tiež zvykol počúrať 😅 ako 11-ročný chalan. ale ten má psychický blok..

simsalabim
autor
29. nov 2011

@vefi89 nemyslim si, ze by mala za sebou nejaky traumaticky zazitok. Sme stastna, spokojna rodina, dcera bola velmi chcene, od zaciatku milovane dieta. Ma starsiu sestru (7 rokov rozdiel), takze nejake "navykanie si na noveho surodenca" a pod. u nas nebolo. S ucitelkami som sa o tom rozpravala, ale nikam to neviedlo.
Ja viem, ze ked sa jej to prihodi v skolke, radsej nic nepovie a ani sa nejde prezliect, aby si ostatni nic nevsimli...takze sa urcite za to hanbi. Ale...proste nevie od hracky ci nejakej aktivity odist. psycholog hovoril, ze na to proste musi dozriet a vediet sa od hry odtrhnut. Ale kolko jej to bude trvat....
Ja sa snazim byt chapava, ale ked to trva niekolko dni, tak uz kricim a vyhrazam sa. Ked jej slubim vyprask a studenu sprchu (co som az dodones neurobila, nikdy pred tym ani nebola bita), tak sa akoby zlakne a nejaku dobu je klud. A potom opat niekolko dni pokial zas nevybuchnem. Bez kriku to fakt nejde.

@nina55 nuz 3 rocne dieta na to podla mna ma este narok...aby sa zabudlo, alebo nevedelo od hry odputat. Ale 6 rocna...zda sa mi to uz privela. Fakt si neviem rady.

babul83
29. nov 2011

@simsalabim U urologa ste neboli? Pocikáva sa aj v noci počas spánku? My sme boli s naším takmer 4 ročným u detského urológa. Ale nám sa pocikával aj v noci a cez deň ako píšeš, len nám ho učiteľky prezliekali. Výrazne sa nám to cez deň (takmer sa vytratilo, len pri chorobe sa vráti, ale nie v takom rozsahu ako predtým) zlepšilo a to už za dva týždne, predpísal nám tabletky (bolo mi vysvetlené, že na spevnenie svalstva močového mechúra alebo také niečo), teraz ich berieme tretí mesiac a chystáme sa na kontrolu.

vefi89
29. nov 2011

@simsalabim tak to máš teda dosť náročné ☹ neviem, čo poradiť, ako som písala, sama by som si asi len ťažko dala rady...
ešte ma napadá, ale isto ste to skúšali aj tak, nejaká motivácia?? niečo , čo by ju nadchlo, fascinovalo??

len.petra
29. nov 2011

@simsalabim ahoj, asi si už všetko skúšala, ale keby náhodou nie.. neskúsila si ísť na ňu opačne? Že ak sa jej celý deň podarí chodiť včas na wc-ko, tak ju pochváliš, prípadne by dostala nejakú drobnú pozornosť..
Alebo mi napadlo, že ak by sa šla vycikať "pre istotu" ešte predtým, ako sa ide hrať alebo robiť niečo pre ňu veľmi zaujímavé, tak by nemala problém vydržať (ak sa nehrá niekoľko hodín v kuse 😅 )

katy1979
29. nov 2011

@simsalabim nemam s tym sice skusenosti ale nedalo by sa na nu ist s rozumom? jej vysvetlit ze napr. v skolke ak sa boji o nejaku hracku nech ju da postrazit pani ucitelke ci ak ma nieco rozrobene nech ju poprosi nech jej na to dozrie. ci nefunguje aby zasa ucitelka ju poslala vycikat? ako malkacov? ked pridete do skolky dat ju vycikat a ked pojdu von nech ju oni poslu na zachod. jednoducho ako male dieta.
a neviem ci je to spravna cesta ja by som s nou isla do obchodu a nech si slecna kupi plienky. Pol roka je sice dlhy cas co vam zostava do skoly ale tam by jej uz hrozil vysmech od deti v pripade pocikania.

simsalabim
autor
30. nov 2011

@babul83 boli sme u urologičky...bez výsledku, lebo dcéra je zdravá. V noci sa nepociká a vie naozaj dlho zadržať moč (mám odskúšané napr. pri ceste vlakom, keď sme museli stáť v rade na wc a pod.). Problémom je, keď ho zadržiava už pridlho, potom už proste nevydrží. Akoby si nedokázala povedať, že "veď nevadí, že mi ujde kúsok filmu, nevadí, ak mi niekto zoberie hračku - je lepšie ísť na wc aby som sa nepocikala". psychológ hovoril, že na toto proste musí dozrieť. Ono sa jej to naozaj stane iba vtedy, keď nechce nejakú činnosť prerušiť a nemá ju kto poslať na wc (doma vidím, že už prešľapuje či kýva nohou a viem, že už už sa pociká).

@katy1979 včera som jej povedala, nech povie učiteľke, či by jej nepostrážila hračku, kým ide na wc....či to malo nejaký efekt, uvidíme. A to "posielanie na wc ako u malých" - to učiteľky odmietli, že vo veľkej triede už MUSÍ sama vedieť, kedy jej treba. Proste veľká ochota... na wc chodievajú ešte stále kolektívne (ak keď nie stále, dieťa samozrejme môže ísť aj vtedy, keď potrebuje), pred desiatou, pred prechádzkou von, pred spánkom, po ňom....neviem, kde a ako sa jej podarí "prešmyknúť" a niekedy sa pocikať. Asi keď majú voľnú hru a vypila toho viac...neviem.

@len.petra rozmýšľala som už nad nejakým kalendárikom s odmenami...budem to musieť nejako premyslieť a dotiahnuť do dokonalosti....vďaka za tip.

veronika1610
16. mar 2012

@simsalabim ahoj, ako keby som o mojej aničke čítala, akurát my už máme 7 rokov a je prváčka. 1,5 ročná začala chodiť na nočník, bez nehody sme boli až skoro do 3 rokov, vtedy to začalo, myslela som, že stres zo škôlky, aj keď tam chodila veľmi rada, nemala vôbec problém, neplakala. Trvá to doteraz, ale napodiv v škole sa pocikala len raz, zato doma aj 5x denne. Teraz je prechladnutá doma (moč negatívny), už sa len doliečuje. Predvčerom 4x a včera 5x, už si nemá dnes čo obliecť. Posielam ju každú hodinu, aj tak to nestačí. Zistila som ale, že ona v škole skoro nepije, doma sa nalieva vodou. Keď som jej včera vyšetrovala moč papierikom, bol ako čistá voda priesvitný. Zľakla som sa, že cukrovka, ale nemá cukor v moči. Hľadám dobrého psychológa, nám nepomohlo ani odmeňovanie, ani tresty. ☹

renab
16. mar 2012

@simsalabim ja som mala takýto istý problém so starším synom. jednoducho sa do niečoho zabral a na záchod nemal čas ísť. záchod nebol podstatný. ja na tvojom mieste by som požiadala učiteľku, aby ju sledovala, alebo v nejakých intervaloch posielala na záchod. a to isté by som robila ja doma. u nás to tak fungovalo a syn sa to postupom času naučil. len som musela pri ňom stáť a trvať na tom, aby šiel na záchod.

to, že tvoja dcérka bola mokrá celý deň v MŠ ma zaráža - kde boli učiteľky?

renab
16. mar 2012

@simsalabim až teraz som si všimla, že tvoj príspevok bol staršieho dátumu. už ste problém vyriešili?

simsalabim
autor
17. mar 2012

No na nejaku dobu sa to vyrieslo - volala som s primarkou nefrologie na Kramaroch, ktora mi povedala, ze u takto velkych deti to byva psychologickeho, nie fyziologickeho povodu. Odporucila zacat podat extrakt z brusnic, urobit opakovane testy na parazity (toto sa nam nedari, lebo dcera zasadne kaka v den, ked nasa lekarka nasledovny den ordinuje az poobede a stolicu neberie) alebo cez vikendy alebo v skolke. A ze ak to neprejde, skusit najskor psychologa.... No preslo to.... uvidme, na aku dlhu dobu.

ivuska6
21. mar 2012

@simsalabim a neskusali ste opacne nie jej zobrat hracky ale skus jej povedat nech si zobere babiku na zachod ked sa jej chce cikat a nech jej ukaze ako jej to ide ze to zvlada sa nepocikat . neak inak ist na nu lebo bitkou sa nic nevyriesi.

nalla
1. apr 2012

som pobúrená a zhnusená prístupom tej ženy, ktorá za trest svoje dieťa zbije a dá ho pod studenú sprchu

zvedavazvedava
1. apr 2012

Mam dceru,ktorej sa to tiez stavalo a aj teraz v 7r dobieha na wcko na poslednu chvilu. Riesim to tak, ze ju pravidelne upozornujem,aby sla na zachod. Uz vieme, ze jej treba ist aj v skole,pred odchodom,aby sa mi nepytala v meste,prip cestou domov v aute. Na slovne upozornenie casto nereaguje,treba ju aj niekedy zatriast aby vnimala. Toto odmietala robit uciltelka v skolke,boli s tym problemy a furt po nej ziapala a ked na treti raz nepocula,tak ju trestala. Jasne ze to malo opacny efekt, dieta potom odmietalo ist do skolky ku tej zlej...
Boli sme v poradni a tam vyslovne doporucovali,ze jej treba aj iny kontakt,na slova casto nereaguje,ked je do niecoho zabrata. Nakoniec v skole to zvlada v pohode, naucila sa ze musi ist vcas.

lula26
1. apr 2012

@nalla , nepreháňaj, ona vie, prečo to urobila. A určite to urobila s mierou.

nalla
1. apr 2012

@lula26 čo konkrétne som prehnala? Tá pani to sama napísala, niekoľko krát dokonca, že urobila takúto ohavnosť.

Ako nehnevaj sa, ale ako sa dá s mierou dať dieťa po studenú sprchu za trest a ako sa dá s mierou biť?

lula26
3. apr 2012

@nalla , zakladateľka témy potrebovala poradiť, nie vynášať súdy na jej konanie. A možno som zle čítala, ale o sprche tam nebola reč.

nalla
3. apr 2012

@lula26 zle si čítala ;) a nevynášam súdy, radím - a to tým, že nerozumiem takémuto zverstvu

ukana
3. apr 2012

@nalla , ona sa tým len vyhráža, nerobí to...to je rozdiel...čitaj poriadne 😉

simsalabim
autor
3. apr 2012

@nalla mne sa nezda, ze by si mi nieco konstruktivne poradila. Takze sem s konstruktivnou radou....
Ak si citala pozorne, tak vies, ze tento problem - v case, ked som to pisala - trval uz 3 roky. Rieseny bol trpezlivo, s laskou, pochopenim, vysvetlovanim, scenkami so zvieratkami....vyskusali sme vsetko. Bez uspechu. Prepac, ale ja som tiez len clovek a ak mi trpezlivost pretiekla po TROCH rokoch, tak si myslim, ze sa mi da prepacit. A to, co ty nazyvas zverstvom, bolo oplachnutie ocikanych partii studenou vodou v priebehu snad 3, mozno 5 sekund. Neskodne, take, ako ked sa deti na dvore v lete striekaju studenou vodou z hadice. Urcite to nebolo ziadne tyranie dietata pod ladovou dlho trvajucou sprchou. Iba som ju - ocikanu - oplachla nie teplou, ale studenou vodou.
Poprosim ta teda o nejaku radu, ktoru by som mohla pouzit v pripade, ze sa problem opat objavi. Odsudit je lahko, poradit asi az tak nie, vsak?

@lula26 dakujem za pochopenie....naozaj som vtedy potrebovala radu. Tri roky su tri roky a myslim, ze niekedy prudsia reakcia dosiahne viac, ako zaobchadzanie v rukavickach. Nechcem obhajovat svoje konanie (kratke umytie studenou vodou + par dobre nalozenych an zadok - mimochodom, dcera nikdy pred tym a ani po tom odomna nedostala), ale niekedy akoby niet inej cesty.... spominam si, ako spoluziak starsej dcery v skolke hryzol kazdeho, kto mu prisiel pod zuby 😉 Vysvetlovali, hresili, odmenovali....nepomohlo. Az ho raz jeho mama kusla naspat a poriadne. Odvtedy chlapec nikoho nepohryzol. Ja si myslim, ze som chapava, trpezliva a laskava mama. Vtedy vsak moj pohar trpezlivosti pretiekol. Ved preboha mala vtedy 6 rokov, chape, ze sa ma ist vycikat a ked sa pocika, ze sa ma prezliect a NIE v tom IST VON do studeneho pocasia - v novembri! - a opat sa do toho obliect po spanku, pretoze sa hanbi, ze je MOKRA!!! A to nebolo prvy raz, riesili sme to 3 roky.
Zda sa vsak, ze uz bud dozrela alebo zabrala moja "ohavnost".
Ale pre pripad, ze sa to vrati, rada si precitam konstruktivnu radu od @nalla .

nalla
3. apr 2012

@simsalabim vďaka za objasnenie problému. 🙂

vieš, denná enuréza je problém, ktorý nevymizne len tak z čista jasna a že trval tri roky 🙂 ak píšeš, že dcérka má 6, tak trval od jej troch rokov, čo naozaj v tomto veku nie je ani trošku ojedinelé a dokonca bežné obdobie počas ktorého môže tento problém pretrvávať. Ako ti povedal psychológ, dcérka musí DOZRIEŤ a zrenie a vývin dieťaťa sa nedá urýchliť žiadnym spôsobom a už vôbec nie bitkou a studenou sprchou (je mi jedno ako dlho alebo krátko to trvalo, bolo to nevhodné!!!).

Takže moja KONŠTRUKTÍVNA rada znie: Netrestať, nesnažiť sa to zmeniť negatívny a donucujúcim spôsobom. Treba len VYDRŽAŤ ! ! !
Dcéra má LEN 6 rokov !!! nie AŽ 6 rokov.

Súhlasím s postupom a vyjadrením psychológa, mala by si zapracovať na sebe. Tvoja dcéra totiž na tom pracuje. Vývin je komplikovaná vec, myslenie 6 ročného dieťaťa je úplne iné ako by si si ty predstavovala alebo želala, a že dcérka o tom vie, že sa má ísť vycikať ešte neznamená že to dokáže aj prakticky zrealizovať.

Si dospelá žena, ktorá je zodpovedná za svoje dieťa a na rozdiel od tvojej dcéry dokážeš svoje konanie ovplyvniť vedome, preto argumentáciu typu "mô pohár trpezlivosti pretiekol" u mňa v tomto prípade neobstojí, a kľudne sa na mňa nahnevaj. 3 roky pokiaľ ide o dennú enurézu nie sú problém a už vôbec nie pokiaľ má dieťa momentálne len 6 rokov.

Držím palce a hlavne hlbší pohár trpezlivosti

nalla
3. apr 2012

mimochodom, áno, kľudne mohla aj tvoja ohavnosť zabrať, ale až neskôr sa môže ukázať za akú cenu.

Ja len že aby si si nemyslela, že to nejako zabralo alebo že si tým urýchlila vývin.

Potom sa človek čuduje, koľko malých neurotikov behá po svete. Keď majú rodičov, ktorý nedokážu pochopiť, čo to znamená "musí dozrieť" a rešia to po svojom.

Ak dobre čítam, nefrologička ti nepovedala nič iné ako psychológ už dávnejšie, takže naozaj neviem o čom sa vlastne bavíme

lenka3007
3. apr 2012

my sme mali taky isty problem, ale s tym, ze nas maly sa pocikaval sem tam aj v noci. Vsetky vysetrenia v poriadku, jednoducho nedobehol, alebo si zmyslel na poslednu chvilku a kym dobehol tak mal mokre trenky. Urcite som ho netrestala, nekricala, nerobila z toho tragediu. stale som mu opakovala, aby kazdu prestavku v skole chodil na wc, aj ked sa mu neda cikat, (ale v konecnom dosledku vzdy cikal) a asi mesiac a pol dozadu akoby utalo. jednoducho to prestalo a dufam, ze tuto etapu mame za sebou (klop klop), este sa pasujeme s tym, ze sa niekedy pocika v noci (tak 2 krat v tyzdni), ale to ma problem s velmi tvrdym spankom, jednoducho aj ked ho zobudim v noci na WC, tak on si to nepamata. tak ho musim kazdu noc okolo 23.00 budit, nech sa ide vycikat. Ale ani to neberiem tragicky. To, ze je zdravy mi staci a viem, ze to nebude naveky 😉

simsalabim
autor
3. apr 2012

@nalla ja som ju nepotrestala za to, ze sa pocikala. Potrestala som ju za to, ze to zatajila a neprezliekla sa napriek tomu, ze sme milion krat o tom rozpravali a dokonca sme si vymysleli a nacvicili prijatelnu vyhovorku. Nie "pani ucitelka, pocikala som sa" - pretoze sa bala vysmechu deti. Ale "pani ucitelka, zle som si stiahla nohavicky, trosku som si si ich ocikala, musim sa ist prezliect". Trest bol za toto, nahnevalo ma, ze bola v mokrych nohavickach aj pancuskach priblizne od 9 rano do 4 poobede.
Nefrologicka mi praveze povedala, ze pocikavanie sa v takomto veku je uz zriedkave a prekvapujuce, ked uz dieta to malo spolahlivo zvladnute, takze je to opacny nazor, ako tvoj. Nehnevaj sa, ale tvrdit, ze 6 rocne dieta "nevie ist zrealizovat vycikanie sa" - s tym tiez nesuhlasim.....ano, da sa aj tak, a potom su napr. britske noviny plne toho, ako ucitelia na zakladnych skolach musia detom - skolakom! - menit plienky. Moja dcera vedela zrealizovat vycikanie sa v necelych dvoch rokoch - v tomto som cakala na nu, ziadna drezura na nocniku od 6. mesiacov. A potom sa po vyse roku jedneho dna sa rozhodla, ze je pohodlnejsie sa pre nu pocikat, pretoze ak sa odide vycikat, niekto jej zoberie hracku, ujde jej film alebo alebo alebo..... a ked sa uz pocikala, tak to radsej v skolke zataji, hoci sme to riesili a vysvetlovali milionkrat. Mna uz naozaj nebavi hrat s babikami divadielko po 100 000 o tom, ako sa babika pocikala a musi sa ist prezliect,a by neprechladla, nebolela ju cikulka atd. Z tejto jednej situacie, co sa u nas doma stala, neozaj nemozes nic vyvodzovat. Dieta nie je traumatizovane ani neuroticke, ale hadam konecne pochopilo, ze 1) cika sa na zachode 2) ked sa uz pocikam, tak sa prezleciem. 6 rocne dieta uz tiez vie svoje konanie ovplyvnit vedome. Minimalne to prezlecenie sa pri nehode.

monika2309
3. apr 2012

nelamte si hlavu nad tym ze sa vam dieta v noci pocika,vyrastie z toho.Ja to hovorim z vlastnej situacie.Ja som mala tyky isty problem.V noci som sa pocikavala,dali mi nato nejake kvapky ktore mi mama davala na noc.A neskor oklamala moje podvedomie a namiesto kvapiek mi daval v tek flaske cistu vodu a ja som mala pocit ze mam kvapky a vtedy som sa prestala pocikavat v noci.Potom som mala dalsi problem,cez noc to ustpilo,ale cez den som sa zvykla pocikat.Mne stacilo sa len trocha zasmiat a uz som bola mokra.A tento problem som mala dlho a zila som s nim dlho.Je to blby pocit ked sa mi kamaratky zabavali a ja som nemohla,ked som niekam chcela ist tak kabelu veci na prezlecenie.A na koniec mi zistily ze mam oslabeny mocovy mechur teda mocovu trubicu.V tedy mi nikdo nepovedal co sa da stym robit.Takze som s tym zila dlhe roky,az som porodila dve deti a mala som 26 rokov tak som si zistovala co sa s tym da robit a nakoniec som si nasla dobre doktora ktory mi pomohol.Mam 28 rokov a zijem uplne iny zivot.....takze neplacte nad tym ze sa vam dieta v noci pocika.Aj mne sa deti obcas pocikaju,ale nikdy by som im nepriala to co som mala ja lebo je to fakt neprijemne kazdy vas odsudzuje.......

nalla
3. apr 2012

@lenka3007 kiež by bolo viace takých matiek ako si ty...

tak by bolo aj viacej šťastných a menej neurotických a depresívnych detí

ja to beriem tiež tak nejak... je zdravý , tak na čo robiť z toho vedu.. proste mal len iné vývinové tempo

jaaty
4. apr 2012

@simsalabim - ja by som sa, na tvojom mieste, obrátil na psychologičku. Keďže boli všetky zdravotné príčiny vylúčené, môže ísť o psychický problém. ... a treba ho riešiť čo nasjkôr, keďže od septembra Vás čaká škola.
držím palce