Po koľkých dňoch so šarlachom ísť na kontrolu?

pistalocka17
24. júl 2019

Milé maminky, prosím, ak máte niektorá skúsenosť s kontrolou po sarlachu, dajte mi prosim vedieť. V pondelok poobede sa môj 3,5 ročný syn vysypal pi celom tele. Predtým mal 2 a pol dna zvýšené teploty. Išli sme hneď na pohotovosť, kde mu diagnostikovali šarlach. Doktor ma informoval, že mám ísť na kontrolu, len nepovedal kedy, resp. som to ja nezachytila. Do správy uviedol K/str. na DS. Tomu vôbec nerozumiem. Momentálne som už 3. týždeň u rodičov v inom meste. Kedy ste šli vy na kontrolu, po koľkých dňoch? A co všetko kontrolovali? Malý sa ma už dobre, berie 2. Deň ATB, výsev uz výrazne oslabol. Ďakujem za akúkoľvek informáciu.

lucia1181
24. júl 2019

@pistalocka17 nasmu diagnostikovala detska lekarka sarlach a 3 tyzdne nebol v skole.Antibiotika bral 12 dni. Na kontrolu nam kazala prist az tyzden po dobrati liekov a tak sme aj boli,teda po 3 tyzdnoch choroby. Na kontrole nam povedala,ze vytery mal ciste,takze to sarlach nebol,alebo to bol nejaky atypicky sarlach. Nakoniec sme zistili,ze to bola alergia a nie sarlach...ale to uz je mimo temy 🙂.

pistalocka17
autor
24. júl 2019

Ďakujem krásne za info. Môjmu malému nerobili žiaden výter, možno preto, že sme boli na pohotovosti. Sme aj z iného mesta. Neviem teraz, či by som nemala ísť skôr k nejakému lekárovi, možno ten by to urobil. Aaach, nevyznám sa v tom.

bubalea
24. júl 2019

Podľa mňa by nebolo na škodu keby ste išli normálne k vášmu obvoďákovi alebo mu aspoň skúsiť zavolať či treba prísť keď vám tam dali antibiotiká, či treba ten výter alebo čo 🙂 Za to nič nedáš

lucia1181
24. júl 2019

@pistalocka17 ja by som asi isla na tie vytery k detskej...nas vlastne uplne zbytocne bral silne antibiotika.Neskor mu ocerveneli aj oci,tak sme isli na ocnu pohotovost a hned potvrdila,ze alergia...A nas nemal ani malinovy jazyk,ten byva pri sarlachu.

lucia1181
24. júl 2019

@pistalocka17 a este som zabudla,CRP mal 8. A to co ti napisali by som pochopilaasi tak,ze kontrola v stredu na detskom stredisku.Neviem co ine by to mohlo byt.Tiez sme boli najprv na pohotovosti a do 48 hodin sme sa mali hlasit u detskej. inac pri sarlachu by malo bolet aj hrdlo. Nam najprv diagnostikovali 5 chorobu,potom sarlach a nakoniec to bola alergia 🙂.

pistalocka17
autor
24. júl 2019

Ďakujem veľmi pekne za info. Zabudla som napísať, že mimo nášho domova budeme ešte asi 1 a pol týždňa až 2, u mojich rodičov 360 km od nášho pediatra. Ale asi to najskôr obvolám, myslela som na to. Aj môjmu Dr. a aj tu nejakému. Ďakujem veľmi pekne za názor, aspoň som sa utvrdila v mojom presvedčení.

siska53
24. júl 2019

@pistalocka17 nam kazali 2-3 dni po dobrati atb a doniest aj ranny moc.

pistalocka17
autor
25. júl 2019

Ahojte, píšem len záver, aby to možno do budúcna niekomu pomohlo.
Tak dnes skoro ráno sme boli u miestneho pediatra. Vyšetrili nám moc, zobrali aj krv, aby vylúčili infekcnu mononukleozu. Tie dve choroby sú dosť podobne. Ešte som ho upozornila, že malý mal pred 2 mesiacmi aj kliešťa. Tak dal nám urobiť test aj na boreliozu. Som mu nesmierne vďačná za to. Lebo brat malému krv dnes, bolo to desivé. Hustá krv, nechcelo tiecť a mali to odobrať do 3 skumaviek. Nakoniec na 3. vpich sme boli konečne úspešní. Zajtra by mali byť výsledky, aj keď nie asi všetky. Tak som zvedavá.
Čiže funguje to tak pravdepodobne, ze ak ste na pohotovosťi, a ak neurobia tam tieto testy, posielajú cca. za 2 dní ku pediatrovi, aby sa to spravilo u neho.
Ďakujem za dnešné vysvetlenie pani doktorke. Pri sarlachu býva krv v moci, vysyp hlavne na bruchu a niečo na končatinách, na tvári vraj nie, zdurene uzliny. Môj malý to mal, okrem krvi v moci. Ostatne príznaky nemal. Veľmi milý a ústretový prístup pani doktorky. Veľmi si to vážim.
Ďakujem veľmi, veľmi pekne vám všetkým za info, veľmi mi to pomohlo. A tiež si to veľmi vážim.