Pneumotorax

reri
1. jún 2013

Maminky máte nejaké skúseností s Pneumotoraxom???Môj syn ho mal pred rokom a teraz ho má znova:(((((

veronika1610
1. jún 2013

@reri na tej istej strane? neviem, či bol aj operovaný, alebo sa to zavrelo spontánne, ale je to časté u mladých chalanov, zvlášť ak rýchlo vyrastú, akoby pľúca nestíhali za hrudným košom a prasknú. ak to má na tej istej strane, bolo by dobre to aj zoperovať a môžete čakať ešte na druhej strane. pýtaj sa, mám s tým skúsenosti 🙂

reri
autor
1. jún 2013

@veronika1610 áno na tej istej strane:((( operovaný nebol,odsávajú mu cez hadičku a prístroj vzduch ,ktorý tam má:( lekár vravel,že ak sa to nebude potrebné operovať nebudú.Je naozaj vysoký a chudý aj napriek tomu,že nehladuje!

reri
autor
1. jún 2013

@veronika1610 mal to niekto z vašej rodiny?

veronika1610
1. jún 2013

@reri jasné, že nehladuje, je ešte minimálna možnosť, že by mohol mať marfanov syndróm (okuliare, dlhé tenké prsty, problémy so srdcom). inak podľa mňa by sa už operovať mal, drénovaný hrudník každú chvíľu nie je bohviečo. ja robím v ružinove, som anesteziologička, uspávam na hrudnej chirurgii, takýchto chlapcov tam máme 3-4 do mesiaca, chirurgovia nechajú prvýkrát len drenáž, druhýkrát už operujú. a väčšinou sa chalani vrátia aj s druhou stranou. skús sa obrátiť na vyšné hágy, to máte bližšie ako ba.

reri
autor
1. jún 2013

@veronika1610 okuliare má a aj strašne dlhé tenké prsty,ale na srdiečku mé len jemný šelest(chodíme raz do roka na kontroly) aj keď sa pred rokom stále sťažoval nato,že mu rýchle bije srdiečko nič vážne nezistili!

reri
autor
1. jún 2013

@veronika1610 Po operácii je to už potom dobré?

veronika1610
1. jún 2013

@reri áno, prilepia hrot pľúc a hrudný kôš zvnútra, takže už nespľasnú. skús sa opýtať obvoďáčky na ten marfanov syndróm, aj keď je veľmi zriedkavý, vyšetruje sa to z krvi na genetike

reri
autor
3. jún 2013

@veronika1610 Ďakujem krásne za info,vo štvrtok mu budu robiť CT,tak podľa toho potom lekári uvidia čo ďalej.

reri
autor
3. jún 2013

@veronika1610 Ešte by som na Vás mala jednu otázku ako na maminu aj ako na zdravotníčku. Malý trojročný syn dnes prehltol mincu asi dvadsať centovku. Nedusil sa ani ho nebolí bruško a v nemocnici sestričkyža ktorými bol manžel v čase navštevy st.syna) vraveli,že nemáme nikam chodiť,že to vykaká.Čo by ste mi poradila,ak teda môžte.Vopred ďakujem

veronika1610
3. jún 2013

@reri 😀 treba veľa vody, ovocia a zeleniny, aby sa to ľahšie šmýkalo von, inak netreba robiť nič 😀

marekmm
15. aug 2013

ahojte.ja som po troch pneumotoraxoch na lavej strane.po stvrty krat mi uz museli zoperovat a odobrat stvtku na lavej strane .vsetko bolo ok.az kym nezacali vnutorne bolesti .rok potom som dosiel zemam bolesti v hrudniku .odpoved som dostal bude to trvat.su to pluca.bolesti trvaju a zasli tak ze sa nadychnem a idem ......od bolesti.medzi sa zistilo cez neurologa ze mam na lavej srsne prisite aj nervy a stiahnutu cievu na par percent k srdcu.neprijemny pocit.co dalej a ako uz ani neviem.po ooperacii su to dva roky a par mesiacov.

ivikuska28
18. aug 2013

@veronika1610 Dobrý večer, čítam, že máte skúsenosti s pneumotoraxom. Môžem sa niečo opýtať? Môj syn mal pri narodení pneumotorax, operovaný nebol, dýchal cez prístroje a mal zavedenú drenáž. Teraz má 9 mesiacov a má ľahkú a strednú pôrodnú asfyxiu. Kvôli problémom s dýchaním (modral) sme už raz skončili v nemocnici no nič nezistili. Môžem teda čakať, že ak už mal pneumotorax že sa mu vráti ak to nebolo zoperované? Ďakujem Iveta

veronika1610
19. aug 2013

@ivikuska28 nemám skúsenosť s týmito novorodeneckými, ale u dospelých je to tak, že sa nemusí vrátiť, práveže väčšina sa zahojí spontánne len s drenážou. operuje sa, ak sa nechce sám zavrieť do týždňa alebo ak sa opakuje na tej istej strane.

ivikuska28
19. aug 2013

@veronika1610 🙂 dakujem

incika
28. nov 2013

@veronika1610 Velmi mila pani doktorka!!! 🙂 osobna skusenost - vcera mi robili VATS (operacia pneumotoraxu) 🙂 Dakujem 😉

veronika1610
28. nov 2013

@incika Ďakujem, rýchlo sa vyliečte 🙂

nika1502
10. jún 2014

@ivikuska28 dobry den my sme tiez novorodenecki pneumotoraxaci :( mozem sa spytat ako to u vas pokracuje? praskli malemu pluca este aj po nejakom case po narodeni?

ivikuska28
10. jún 2014

@nika1502 Dobrý večer, nie od narodenia nám našťastie pľúca už nepraskli. Dvakrát nás malý vystrašil a museli mu robiť rentgén pľúc no bol to len planý poplach a dýchal zle kvôli Laryngitíde. Máme akurát problém, že keď malý plače tak modreje okolo pusy. Sledujú ho na Neurológií.